Craciun Constantin Postat Octombrie 28, 2015 Partajează Postat Octombrie 28, 2015 Salut Doresc sa realizez un CNC pentru frezare in lemn atat de esenta moale cat si tare cu o masa utila undeva la 1400×1000As avea nevoie de sfaturile voastre pentru a evita eventuale greseli/pierderi atat financiare cat si de timp:)Deci pentru inceput care ar fi materialul cel mai eficient pentru constructia masini eu ma gandeam la profile de aluminiu, care ar fi cel mai eficient mod de ghidare sinele sau barele de ghidaj deasemenea care ar fi cel mai eficient spindle?Mentionez ca majoritatea componentelor o sa le achizitionez de pe ebay.de Link spre comentariu
bcristian Postat Octombrie 28, 2015 Partajează Postat Octombrie 28, 2015 Fierul e mult mai ieftin decat aluminiul. La dimensiunile alea nici nu te gandi la bare nesprijinite. Plus ca oricum s-au ieftinit mult si sinele. Pana in 1KW sau pe acolo poti folosi freza manuala pe post de spindle. Daca vrei mai mult, spindle dedicate. Eu am dat 340 dolari pe un kit de 2.2KW cu racire pe apa (spindle, VFD, support spindle, pompa apa, set pensete). Apropos de pensete, nu lua mai mic de ER20, ca altfel nu o sa poti prinde freze cu coada de 1/2''. Suruburile cu bile iar s-au ieftinit mult, tocmai le-am schimbat la al meu pe cele trapez si a crescut viteza de vreo 4 ori. Link spre comentariu
Craciun Constantin Postat Octombrie 29, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2015 Fierul e logic sa te scoata mai ieftin, mam gandit la aluminiu intrucat vecini mei nemti nu cred ca o sa suporte flexuri si aparate de sudura...La capitolul spindle de asemenea as opta pentru ceva dedicatProfile de aluminiu am gasit pe ebay destul de ieftine(zic eu) ghidaje la fel sprijinite d25 undeva la 160€ cu tot cu rulmenti Link spre comentariu
katran Postat Octombrie 29, 2015 Partajează Postat Octombrie 29, 2015 Structura de fier este extrem de greu de aliniat / adus in geometria corecta ... trage la sudura , torsioneaza ... Cu profile de aluminiu macar ai un pic de marja de fixare ... si daca masina se lasa in timp , poti s-o aduci inapoi in puncte fara mari batai de cap . Eu zic sa te scarpini nitel si sa iei ghidaje profilate ... un spindle dedicat ( cu sau fara racire , functie de modul de lucru ) , suruburi cu bile ( de preferat G-Ten , daca n-ai bani de precision ground ) . Sa faci un proiect / schita mai intai , sa vezi macar in mare cam ce ai nevoie ... Succes. Link spre comentariu
Craciun Constantin Postat Octombrie 29, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2015 Asta e si ideea mea domnule katran doresc un CNC ca la carte, de aceea va cer sfatulConstructia nu o voi derula decat din decembrie acum vreau sa analizez toate aspectele de la cel mai mare profil la cel mai mic surubInjurul acestui utilaj vreau sa "cladesc" un mic atelier de tamplarieInvestitia ma gandeam sa fie undeva intre 4-5000€ Link spre comentariu
bcristian Postat Octombrie 29, 2015 Partajează Postat Octombrie 29, 2015 Ti-e frica ca nu suporta vecinii flexul, dar vrei sa faci atelier de tamplarie? Pai flexul e nimic pe langa zgomotul masinii in lucru. Nici la fier nu sudezi tot ce prinzi, ca se duce geometria in balarii urgent, mai ales daca nu ai experienta. In alta ordine de idei, la cnc pt tamplarie cel mai mult conteaza viteza, precizia e secundara - 0.1 - 0.2 mm sunt mai mult decat suficienti, ai diferente mai mari in functie de directia de taiere fata de fibra. Sunt o multime de masini profi pe curea sau cremaliera. Lemnul are o chestie specifica - trebuie sa scrii programul in asa fel incat freza sa nu iasa niciodata din material (sparge). Din cauza asta trebuie sa faci o multime de miscari in gol. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 29, 2015 Partajează Postat Octombrie 29, 2015 "undeva intre 4-5000€" poti lua un cnc second hand care merge ca-n branza in lemn. Link spre comentariu
Craciun Constantin Postat Octombrie 31, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 31, 2015 Bcristian eu sunt in germania momentan, atelierul il fac in romaniaMarlowe in 4-5000 de euro ma gandesc ca imi fac un lucru bun si stiu si ce am si in batatura Link spre comentariu
Craciun Constantin Postat Noiembrie 1, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 Cineva care poate realiza un proiect la dimensinile acestea? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 2, 2015 Partajează Postat Noiembrie 2, 2015 Bcristian eu sunt in germania momentan, atelierul il fac in romaniaMarlowe in 4-5000 de euro ma gandesc ca imi fac un lucru bun si stiu si ce am si in batatura Din profile de aluminiu Nu poti realiza Niciodata o masina mai rigida si mai precisa ca una industriala facuta din fonta. Cat despre comanda numerica... Hobby e una industria e alta. ia uite aici : https://www.surplex.com/ro/m/7/mikron-umwf-61-c-tool-milling-machine-224142.html e doar un exemplu. Mikron elvetian o super scula. Mai poti cauta pe sait, merita. https://www.surplex.com/ro/m/7/shw-uf-21-cnc-tool-milling-machine-210466.html Link spre comentariu
Craciun Constantin Postat Noiembrie 3, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2015 Cursa utila 500x800... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 3, 2015 Partajează Postat Noiembrie 3, 2015 (editat) Cursa utila 500x800... Eu ti-am dat doar o idee din prima cautare cu gogu, piata e mare. Era doar o idee sa vezi cum se invart preturile la second handuri si ce poti face cu banii aia. Daca te apuci cu fier si cu aluminiu nu o scoti la capat mai ales la curse de peste 1 metru. Editat Noiembrie 3, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
alex.cselenyi Postat Noiembrie 3, 2015 Partajează Postat Noiembrie 3, 2015 (editat) Salut, Colegul marlowe are dreptate.Utilajele de precizie se fac si in ziua de azi pe structura de fonta.Motivul?Cat se poate de simplu.E rigida.Si conditia de baza a preciziei unui utilaj este rigiditatea.O structura de otel o poti ranforsa pana ametesti,ca tot elastica ramane.Se construiesc multe utilaje pe structura de otel,dar singurul motiv este pretul,mult mai mic fata de o structura de fonta.Structura de otel,rulmenti liniari,viteze mari,super-productivitate.................... Alex Editat Noiembrie 3, 2015 de alex.cselenyi Link spre comentariu
La Trovanti Postat Noiembrie 4, 2015 Partajează Postat Noiembrie 4, 2015 (editat) Uite o comparatie intre fier si aluminiu http://aluminium.matter.org.uk/content/html/eng/default.asp?catid=217&pageid=2144417130 daca mai adaugi ca 1kg profil aluminiu este pe la 10 euro, iar fierul la 1 euro kilogramul concluzia este una singura ; cumpara un aparat de sudura capabil si invata sa sudezi ! Editat Noiembrie 4, 2015 de La Trovanti Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 5, 2015 Partajează Postat Noiembrie 5, 2015 Io stau si ma intreb de ce producatorii de masini unelte mai folosesc inca batrana fonta la produsele lor? Nu zic ca Al si Fe (de fapt otelul) nu ar fii bune la ceva usurel, didactic, hobby, dar in industrie.... Pai hai sa va zic cum se faceau masinile unelte la fosta UMC: -se turnau piesele de fonta si se lasau pe un teren viran al fabricii ani de zile la imbatranire naturala in soare, ploaie si ger.- -dupa se duceau la prelucrare de degrosare (ebosarea) - urma un tratament termic de recoacere de detensionare - apoi urma prelucrarea de finisare - la masinile pt export parca se mai facea o detensionare - calire CIF/rectificarea ghidajelor sau razuirea(sabaruirea) ghidalelor No acuma ce rost or fii avut toate prostiile astea cand e mai usor din fier sau aluminiu? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum