radu42 Postat Octombrie 27, 2015 Partajează Postat Octombrie 27, 2015 Salut ! A mai intilnit cineva varianta asta la E0204 ? Probabil masoara pina la 50 de MHz ! Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 27, 2015 Partajează Postat Octombrie 27, 2015 Fara atenuator pe intrare n-am prea vazut...o fi varianta sport Asta era domeniul unui 204 normal,40Hz-50MHz.Probabil si exemplarul asta era la fel, exceptand intrarea. Link spre comentariu
radu42 Postat Octombrie 27, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2015 Poate l-a trepanat omu' si l-a facut mai ingust !Am vazut afisaje VQE taiate in doua,de ce nu ar taia cineva si un fx in doua ! In fine,nu ma duce capul cum a facut...o sa-l rog sa faca o poza cu interiorul ! Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 27, 2015 Partajează Postat Octombrie 27, 2015 Taman asta voiam sa va rog,o poza la interior,credeam ca il aveti pe masa si ne testati perspicacitatea Posibil sa fie o varianta dedicata in care nu avea nevoie de toate facilitatile unuia universal. Link spre comentariu
radu42 Postat Octombrie 28, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2015 Am vorbit cu cel care il detine si a zis ca pune simbata niste poze cu interiorul....nici el nu a mai vazut varianta asta.Si eu vreau sa fac o varianta cu un prescaler mai serios pe partea de inalta frecventa...divizor cu 100 ca sa nu pierd o cifra.M-am blocat un pic la virgula care e comandata logic si e mai complicat de modificat.MB506 este prescalerul .Mai vorbim... Link spre comentariu
radu42 Postat Octombrie 30, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2015 http://s1055.photobucket.com/user/raduserban40/media/78984638_2_1000x700_frecventmetru-e0204-fotografii_zpsjnhpah7t.jpg.html Asa cum banuiam este doar partea de 50 de MHz ...probabil o varianta de inceput. Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 11, 2015 Partajează Postat Noiembrie 11, 2015 offtopic: şi când te gândeşti că un pic, un lcd 2x16, câteva rezistenţe şi condensatoare, un cuarţ de 10 Mhz, un BF199, un stabilizator de 5 volţi şi o baterie de 9 volţi e în stare să facă aceeaşi treabă ca "lădoiul" ăla... Link spre comentariu
dan cod Postat Noiembrie 11, 2015 Partajează Postat Noiembrie 11, 2015 Da numai ca pe vremea cand s-a facut ladoiul ala nu era asa ceva. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 11, 2015 Partajează Postat Noiembrie 11, 2015 Totusi E0204 are quartz termostatat , etaj de intrare calumea , sensibil , nu cu un singur tranzistor , nu e chiar ca un frecventmetru cu microcontroler si 3 piese ... Se poate face cu microcontroler un aparat mai performant daca se vrea ... dar nu schemele simple ce zboara pe net . Link spre comentariu
radu42 Postat Noiembrie 11, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2015 (editat) Sa nu ignoram tehnica moderna ,dar frecventmetrele cu PIC (sau alt tip de microcontroller) sunt niste jucarele bune de vindut la cei care se entuziasmeaza prea usor sau care nu au timp sa construiasca asa ceva.Cine a lucrat un fx stie ce greu se face un etaj de intrare care sa functioneze corect sau (in vremuri de demult) ce greu faceai rost de un 74S04. Cele cu microcontroler au niste facilitati care sunt mai greu de obtinut la un fx clasic :posibilitate de presetare,posibilitate de folosire a unui prescaler,etc.dar nu as da un E0204 pe 100 de jucarele !!! Am si eu o jucarica din asta si m-am gindit sa incerc un etaj de intrare in genul celor folosite de Adrian Nicolae cu 2x2N2369 si 74S04....sunt curios cum merge ! Cu 74S196 dupa mi-a mers pina la 38 de MHz in varianta de acolo (ma refer la schema din Radio roman nr 3 nu mai stiu ce an) Editat Noiembrie 11, 2015 de radu42 Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 11, 2015 Partajează Postat Noiembrie 11, 2015 depinde ce foloseşti în prescaler... la urma urmei, integratele logice nu sunt capabile să funcţioneze la frecvenţe de tact prea mari, aşa că dacă nu foloseşti un prescaler dedicat, nu sari de 40 de Mhz... şi oricum, o "jucărică" cu pic poate măsura comod frecvenţa asta, fără un etaj de intrare prea pretenţios... mai ales dacă sursa de semnal scoate o formă de undă dreptunghiulară, sau foarte aproape de ea.dacă vrei să poţi măsura frecvenţa unui semnal cu o formă de undă oarecare, lucrurile sunt ceva mai complicate.io aş încerca un etaj de intrare cu un formator de semnal urmat de 2-3 bistabile cu tranzistoare cu Ft cât mai mare posibilă...în final, faptul că ai în buzunar un frecvenţmetru alimentat dintr-o baterie de 9 volţi e imbatabil!başca, la preţul total pe care îl are toată afacerea, nu te doare prea tare că-l "prăjeşti" accidental... Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 12, 2015 Partajează Postat Noiembrie 12, 2015 (editat) Eu as privi mai cu " atentie " schema etajului de intrare de la E 0204 . E una din cele mai performante pe care le - am intalnit ( eu , cel putin ... ) . Pana in 50 Mhz nu trebuie prescaler ... ma rog , in abordarea mea . Si in " viata reala " . Am replicat schema de care vorbesc , cu mici modificari de componente , valori si reglaje , cat si executie fizica am obtinut aproape 60 MHz semnal " conditionat " corect pentru a fi preluat de lantul de numaratoare . In conditii in care semmnalul de la intrare numai " semnal " nu era ... Cu 74S196 ( TI ) sortat , si " ajutat " un pic cu tensiune peste 5V , lantul masura corect 50 MHz , semnale ( incepand ) de la 25 mV si zeci de Hz . Cu prescaler pierzi ultima cifra semnificativa ... de multe ori cea care conteaza . P .S . - m - as bucura sa se obtina performante similare cu microcontroler si 2-3 tranzistori , desi sant oarecum sceptic ... Discutia ( pentru mine ) e pur teoretica , am cu ce masura frecvente . Inclusiv E 0204 , pe care - l privesc cu acelasi respect ca acum 40 de ani cand am luat contact cu el . Electronica ( daca pot s - o denumesc asa ... ) pe care o mai practic eu nu se face cu ce ai " prin buzunare " ... S - a mentionat mai sus baza de timp termostatata ( e drept , nu e romaneasca ... ) , precizia pe care o asigura e un vis frumos si irealizabil pentru jucarioarele cu microcontroler .... ma rog , ce masoara fiecare ... Poate e de interes doar cifra zecilor de MHz ! Ma opresc aici , e mult de discutat . Mai ales pe hartie ... Editat Noiembrie 12, 2015 de gauss 1 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 12, 2015 Partajează Postat Noiembrie 12, 2015 (editat) Al meu E204 are baza de timp poloneza. Mai erau si cele cu baza de timp englezeasca la seriile timpurii. Cind am facut primul frecventmetru cuiul lui Pepelea a fost formatorul de impulsuri. Am ramas la o schema cu uA733 si cun FET in controlul amplificarii. Din pacate n`am gasit decit 74S112 si trebuit sa`l pun pe ala ca prescaler, mergea bine pina pe la 80Mhz , tot selectat. A fost un frecventmetru bun dar al dreak de scump pentru `78-79 cind l`am facut pe primul. Grig Editat Noiembrie 12, 2015 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 12, 2015 Partajează Postat Noiembrie 12, 2015 (editat) Au fost si cu baza de timp romaneasca ( acelea integrate " total " de constructorul roman ) , facuta de ICSITE ( parca ... ) , si viitoarea ROM - QUARTZ ... Despre acestea , n - am ( avut ) o parere asa buna , executia neglijenta si cam pioniereasca le facea sa clacheze cu succes . Formatoare am facut si eu destule ... unele , destul de exotice ... Ca idee , am vazut la firme mari ( FERISOL ) , cu pragul triggerului reglabil , cu potentiometru pe panoul frontal ... trebuia actionat cand schimbai drastic caracterul si frecventa semnalelor de masurat ... deci nu e chiar un lucru simplu ... sa nu zic de solutiile rusesti ... unele exemplare aveau oscilator si baza de timp termostatate si in stand - by ( stecherul aparatului introdus in priza ... ) . In fine ... sa vedem si asaltul noilor tehnologii ... P .S . - incerc sa gasesc un oscilator termostatat romanesc ( TCXO ) , poate si OCXO ( termocompensat ) ... si sa postez foto . Poate e de interes pentru cei care nu s - au " impiedicat " de asa ceva ... Editat Noiembrie 12, 2015 de gauss Link spre comentariu
dan cod Postat Noiembrie 12, 2015 Partajează Postat Noiembrie 12, 2015 Mie dintre ce frecventmetre am HP5334 mi se pare cel mai bun. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum