Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clona Naim NAP 140/200

Postări Recomandate

Cu mai multi ani in urma acest subiect a fost de foarte mare interes printre DIY-eri. VA este cunoscut, ceva experiente?

Din cate stiu este o schema oarecum controversata dar as fi curios daca cineva a incercat sa o reproduca pe la noi.

http://www.ebay.com/itm/Assembled-LJM-2pcs-Classic-NAP-140-CLONE-mono-power-amplifier-board-/221740375631?hash=item33a0c19e4f:m:mYVoTAEl1HH10-a2BcCjF9g

Aceasta e schema originala:

http://forum.cxem.net/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=118202

Si o schema asa zis imbunatatita:

http://www.users.zetnet.co.uk/avondale/NCC200Notes.jpg

Editat de atupi
Link spre comentariu

Raportul intre amplificarea in bucla deschisa si amplificarea in bucla inchisa nu aduce echilibru intre raportul armonicelor pare / impare la nivele diferite de putere .

Asa cum este in prezent , este o schema absolut clasica .

Evident , se va gasi cineva care va sustine ca " sufera " de o anumita coloratura audio ( amprenta timbrala ) , specifica fiecarei firme cu pretentii  .

Evident , va avea dreptate in felul lui :)  .

Ca treaba sa fie clara pana la capat , sper ca cineva cu timp liber suficient sa simuleze schema de mai sus , eventual in comparatie cu o alta , clasica in Romania : IEI  A350 ) :) .

Sper sa invatam ceva din scheme vechi , dar bune .

Link spre comentariu

Am facut acum multi ani aceasta schema, finalii erau KD503 Tesla, iar VAS, BD139-140 cu 2 mici radiatoare.Era si intr-un tehnium, de acolo o luasem, singura modificare, inlocuite rezi din diff cu trimer 250R pentru reglaj offset.Suna ok pt simplitatea ei, cu gcc comun diff si vas.

Link spre comentariu

Tocmai acel "dezechilibru" dintre valorile celor 2 rezistente 1k/22k din colectoarele celor 2 tranzistori din LTP zice ca ar avantaja armonicile de ordin 2

Oare ? La ce nivel ? 

La P max ,  P/3  , 100 mW oare cum sta treaba  si de ce ? 

Dupa parerea mea , confirmata auditiv , conteaza doar la nivele mici , asa cum ne-a invatat  " Papa " Pass .

Link spre comentariu

Din ce am mai citit trebuie tinut biasul destul de jos in jur de 36-40mA altfel spunea lumea ca ar deveni cam instabil. Ce mi se pare ciudat este ca in amplificatorul original, NAim a ales sa nu puna tranzistorul pe acelasi radiator cu finalii, culegea temperatura din temp aerului din carcasa. Carcasa era destul de compacta si complet turnata din aluminiu.

Link spre comentariu

atupi, dacă chiar vrei să faci schema asta, trebuie să ţii cont că are dezavantajul evident al etajului final cvasicomplementar şi alte cîteva antichităţi pe acolo, tipice ptr copilăria trz cu siliciu. Orice piese exotice ai îndesa pe placă, nu vei obţine mai mult din amplif. Scheme aproape identice găseşti la amplifurile Vermona, fără fiţe audiofile şi fără bobine la ieşire.

Chiar mă mir că în prezent se mai caută aşa ceva.

40mA e chiar mult după mine, un etaj final bine făcut merge la tensiunea aia cu 10mA la aproximativ 500mV b-e polarizare trz finali. Însă în schema asta ramura negativă va consuma mai puţin, lucru ştiut şi de cine a desenat-o, dar nesubliniat. Încă o treabă: idiotul care recomandă beta diferit la trz din diferenţial probabil nu ştia cum să regleze deriva la ieşire.  :rade:

Altă deficienţă e lipsa oricărei protecţii la varianta ''îmbunătăţită'', măcar nişte siguranţe se pot adăuga.

Editat de zal
Link spre comentariu

Din ce am mai citit trebuie tinut biasul destul de jos in jur de 36-40mA altfel spunea lumea ca ar deveni cam instabil. 

:) M-am intalnit si eu cu treaba asta. Dupa o anumita valoare nu mai puteam sa masor bias-ul deoarece sondele multimetrului se transformau intr-un fel de antena si aparea un barait usor in boxe. Tranzistoarele au Ft-ul variabil , functie de valoarea curentului care trece prin ele. Odata cu cresterea curentului creste si castigul mai ales la frecvente inalte ceea ce conduce , mai mult sau mai putin, catre instabilitate. De obicei apare fenomenul acesta cand se lucreaza cu castiguri mari si compensari minimale pentru a stoarce cat mai multa performanta. O compensare mai agresiva rezolva problema.

Link spre comentariu

Da, daca folosesti trz exotici cu Ft mare, la scheme simpliste, slab compensate, risti oscilatii si alte surprize.Si eu am patit asa ceva, mai ales la triplet in final.Este unul din motivele pentru care nu am folosit MJL4302-4281 sau MJL1302-3281 ca finali, in lucrarile mele, ci doar cei mai "puturosi" cu doar 4MHz.Stiu se pot compensa, etc, dar prefer siguranta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări