Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iluminat din panouri LED de laptop

aygun

Postări Recomandate

@untold - pozele sunt foarte neclare. Te rog sa incerci altele mai clare eventual cu iluminat suplimentar.

Pozele facute de mine sunt facute cu un Samsung Galaxy Ace 4G. Am pus blitz-ul si pus pe focus pina am prins corect ceea ce trebuia prins.

Nu sunt facute cu aparat foto sau alte nebunii.

Link spre comentariu

Pozele sunt facute cu un telefon Samsung cu camera de 3.15 mpx. O sa fac deseara cu ap foto Sony cu camera de 4,1 mpx. Nici nu se compara, samsungul e un jeg....

Editat de Untold
Link spre comentariu

Posibil ca enable sau on-off sa se faca extern prin alte metode.Cam multi pini la conectorul acelui invertor.Poti incerca sa identifici acolo pinii,posibil sa fie legati mai multi la un loc.Masori si vezi daca si care sunt legati asa poate ai 2 sau 3 comuni pe + inca 2 sau 3 pe gnd restul pot fi enable si dim de exemplu.Unii pot fi nefolositi.Daca stii de unde provine poti cauta schema acelui aparat,astfel vezi ce pleca spre invertor.Vad pe placa ceva led-uri.Posibil sa fie din laptop ceva mai vechi ce avea led-uri de indicare pe lid,adica pe partea cu displayul.Cele de HDD activity,power,charging,caps wifi etc.De asta are asa multi pini conectorul.Dar majoritatea au dublati,deci doi pe plus doi pe gnd.Si tot majoritatea au si o siguranta pe plus.Il alimentezi daca stii cu cat (mai rar dar am gasit in unele laptopuri unele ce mergeau la 5V,insa majoritatea la 12V sau cat e bateria,incarcatorul) iar pe pinii ramasi pui un 5V prin rezistente de 100-200 ohmi.

Laptopul a fost un Siemens model vechi, am vazut deja o siguranta smd pe placa, e notata cu F1. Probabil ca pe aia e plusul, o sa masor mai pe seara si revin cu amanunte.

Incarcatorul lui a fost unul de 19V/3A, in datasheet-ul integratelor scrie ca se alimenteaza cu max 32V, deci pot incerca din prima cu 12V, am sursa reglabila 2-24V/4A.

Multumesc pentru raspuns.

Link spre comentariu

Odata gasit Vcc-ul so GND-ul Cip Enable il poti da prin tatonare. Pe VCC pui o rezistenta de 47 , 68 , 82 sau 100 ohmi si mergi cu celalalt capat al rezistentei pe pinii ramasi neidentificati dupa ce gasesti GND si VCC.

Link spre comentariu

Am pus aseara pe plus o rezist. de 470 ohmi, am alimentat invertorul la 12V pe un cond de 22uF/25V gasit pe placa si am tatonat pe pinii conectorului: lumina s-a aprins slabut insa la urmatorul pin pe care am pus rezist, lumina s-a aprins mai tare dar nu la nivelul unui panou cu leduri din filmul postat de @Aygun. Sunt doar 2 pini de "enable", era bine daca se aprindea mai tare. Oare sa alimentez invertorul cu mai mult de 12V tinand cont ca alimentatorul laptop-ului scotea 19V? Am posibilitatea pana la 24V...Sau sa mai micsorez valoarea rezist. de 470 ohmi?

Oricum, bine ca se aprinde, zilele astea voi incerca sa-l agat de un perete, revin cu poze.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Rezistenta aia de 470 pe alimentare,din cate am inteles,este enorma.Chiar la infimul consum de 10mA ai o cadere de 4,7V pe ea,deci daca e asa cum ai spus,ai avut o tensiune de alimentare mica sau foarte mica.

Link spre comentariu

Am alimentat la 12V, panoul lumineaza bine, se poate citi mai mult decat lejer la lumina lui, testat acum, seara.

Insa, la 12V se incalzesc tare tranzist ce comanda traful si traful. Am scazut tensiunea pana la 5V, asa panoul lumineaza la fel de puternic dar nu se mai incalzeste nimic,

Rezistenta de 470 ohmi am inlocuit-o cu una de 100 ohmi, dar fara nicio modificare a intensitatii luminoase. Am reintrodus rezist de 470.

Multumesc lui Aygun pentru idee si celor ce m-au ajutat cu sfaturi.

Posted ImagePosted Image

Link spre comentariu

Felicitari. Vezi ce inseamna sa nu te lasi prada deznadejdii ?

Uite ceva facut de @untold. Ca o mica veioza e numai buna.

Apropos. Fa poza pe intuneric si fara blitz.

Pune o carte in fata panoului si fa poze tot fara blitz la paginile cartii.

Asa poti face cel mai bine comparatia.

Eu acum am alimentat cu driverele alea doua pentru LED doua bachete dela TV-ul LG.

Sunt cu ele in probe. Ce pot spune este ca merg brici pe acea serie de 52 de led-uri imperecheate serie/ paralel.

Mosfetulnicimacar nu simte , montajul este rece .

O sa postezsi poze dupa ce termin ultima baghetalacare lucrez acum ;)

Inca odata Felicitari @untold. Cam asa se recicleaza lucrurile. Nu la ghena.

Link spre comentariu

Am masurat curentul tras de invertor: la 5V cand nu se incalzeste periculos nimic, invertorul trage 1A din sursa....mi se pare cam mult, desi 5W ar putea fi o putere normala a tubului la dimensiunea aia, ca sa nu mai socotim si oarece pierderi...

Mi-ar fi buna o sursa de calculator pentru panoul asta...inainte sa masor consumul, am pus un un incarcator de Nokia: panoul se aprindea pt o fractiune de secunda la conectare apoi intuneric. Normal, zic eu, incarcatorul ala debiteaza cam 400mA...

Alte pareri?

Poze cu cartea, deseara, pe intuneric. Ce carte preferati? SF, aventura, dragoste, razboi?  :rade:

Editat de Untold
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări