Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistenta pentru indicator de acord cu LED


Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

 

Posed un aparatd e radio Sony ICF-S10MK2. Acesta are un indicator optic de  acord cu LED, care din constructie este rosu. M-am decis sa il înlocuiesc cu unul albstru, insa, dupa ce l-am inlocuit, acesta lumineaza foarte slab. LED-ul a fost probat inainte si este bun. M-am gandit ca este din cauza rezistentei de limitare a curentului, pe care sa o schimb cu alta valoare. Problema meaa este ca are o alta contructieȘ o rezistenta inseriata cu LED-ul si una de suntare in paralel cu LED-ul. Cum procedez sa cresc luminozitatea LED-ului? Atasez si schema.

Multumesc anticipat!

post-188860-0-20912400-1445866112_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ledul albastru are o cădere de tensiune dublă față de unul roșu, de aici și luminozitatea scăzută. Din cauza asta s-a optat în schemă pentru ledul roșu, fiindcă la unul albastru intervin căderi de tensiune prea mari față de cea de doar 3V de alimentare. E posibil să se îmbunătățească luminozitatea totuși și prin scăderea rezistenței de limitare, dar s-ar putea să fie nevoie și de sortare din mai multe leduri, fiindcă există dispersie mare de parametri chiar la același lot....

Link spre comentariu

Rezistența de 6k8 nu trebuie modificată, fiindcă micșorarea ei ar provoca scăderea luminozității ledului.Încercați totuși prin montarea unei rezistențe sub 1 k în serie cu ledul, dar aveți grijă să nu depășiți 10mA prin led. E posibil să nu obțineți rezultatul dorit, dar vă puteți reorienta de exemplu spre un led verde, care ar lumina mai puternic decât cel albastru.Asta fiindcă ledul verde are o tensiune de deschidere mai scăzută decât cel albastru.

Link spre comentariu

Pinul Vcc al integratului indica 3V. In aceste conditii nu prea aveti sanse sa lumineze tare ledul albastru chiar daca eliminati complet rezistenta serie si o inlocuiti cu un scurt circuit. O solutie ar putea fi adaugarea unei baterii suplimentare numai ptr LED si inserarea unui tranzistor, dar cred ca se complica prea mult treaba.Preocuparea mea mai mare ar fi sa nu ardeti integratul. Un led se mai schimba, dar integratul ala cred ca e mai greu de gasit.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Rezistenta paralel asigura tensiune pe iesirea integratului cand LED-ul se intrerupe, poate ca integratul are nevoie de aceasta tensiune. Led-ul albastru, ca si cel alb sau de alte culori, face parte din categoria LED-urilor fluorescente (LED ultraviolet plus luminofor) si se deschide pe la 2,5 V. Solutia este un LED verde "adevarat", nu fluorescent, care se deschide pe la 1,6 V, aproape ca si cel rosu.

Link spre comentariu

 Led-ul albastru, ca si cel alb sau de alte culori, face parte din categoria LED-urilor fluorescente (LED ultraviolet plus luminofor) si se deschide pe la 2,5 V.

După știința mea , afirmația este eronată în ce privește LED-ul albastru și parțial eronată în ce privește LED-ul alb .

Adică , LED-ul albastru este realizat cu un cristal ( de obicei de InGaN ) care emite chiar albastru (undeva în jurul a 470nm) iar LED-urile albe - cel puțin majoritatea celor actuale - conțin un astfel de LED albastru + luminofor.

Scuze pentru off topic.

 

PS On Topic . Tensiunea de deschidere este însă tot  de 2,5 poate chiar 3V - și asta este problema centrală, cum au spus și colegii

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Buna ziua!

In primul rand multumesc tuturor pentru interventii.

In al doilea rand, nedumerirea mea cu LED-ul albastru la 3V este accentuata si de experienta mea cu un alt aparat, postata aici:

http://www.elforum.info/topic/85149-led-albastru-fm-stereo-pericol-sau-nu/

Deci la aparatul  de mai sus LED-ul albastru lumineaza foarte bine, chiar daca la 3V (se vede si in poza). La asta nu. Deci de ce ar merge la un aparat si nu ar merge la altul alimentat la aceeasi tensiune. In fine, din pacate nu am avut timp sa schimb rezistenta aia de 1 k, probabil o sa straluceasca mai bine cu o valoare mai mica. O sa incerc cu una de 470 ohmi si/sau 330 ohmi si o sa va tin la curent.

Inca ceva, pentru d-l Puriu: am si alte aparate si scheme de aparate facute cu integratul CXA1019M(S) iar acolo nu este utilizata rezistenta in paralel ci numai cea de 1k+LED-ul, deci integratul nu are nevoie de ea, asa ca tot nu inteleg de ce au pus-o la aparatele mai noi( ICF-S10MK2 si ICF-S22). O sa o las ca atare si o sa o modific doar pe cea in serie de 1k.

Numai bine!

Link spre comentariu

Rezistența în paralel cu ledul a fost pusă mai mult ca sigur pentru a echilibra luminozitatea ledului cu un anumit curent minim necesar prin ieșirea de indicator de acorda integratului.Asta înseamnă că ea poate și lipsi în unele cazuri, prezența ei fiind cerută doar în unele cazuri, funcție de ledul selectat. 

Link spre comentariu

Gata, am rezolvat!

Am inlocuit rezistenta de 1k cu una de 390 ohmi. Lumineaza mai mult decat ok. O sa incarc maine si o poza. LEDul albastru face o lumina interesanta si este mai frumos decat rosu/galben/verde.

Va multumesc tuturor pentru sfaturi!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări