Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizare cablaj pe suport din aluminiu

turcu_dan

Postări Recomandate

Salutare, poate descrie cineva care este metoda de realizare a unui cablaj suport din aluminiu? Din cate stiu Al reactioneaza urat cu clorura ferica, in acest caz ce ramane de facut? Trebuie izolat/protejat cumva stratul de Al?

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• turcu_dan

7

• ratza

5

• XAN77

3

• cirip

2

Da..... ,eu m-am gandit la urmatoarea varianta: sa protejez cu ceva suportul de Al astfel incat sa pot introduce fara griji cablajul in solutia de clorura ferica. Poate un strat subtire de vopsea, pe care dupa corodare s-o elimin prin slefuire.......  Daca cineva are idei mai simple de pus in aplicare sunt nerebdator sa ascult....

Link spre comentariu

cablaj [pe] suport din aluminiu?

Esti sigur ca e vorba de suport de aluminiu si nu de "alumina" (oxid de aluminiu) ? Suportul trebuie sa fie izolator. Ori, care e schepsisul sa corodezi cuprul, daca suportul e tot conductor?
Link spre comentariu

Sînt nişte cablaje mai ciudate pentru piesele care au nevoie de răcire serioasă. Cred că se mai numesc metal-core, da' nu bag mîna în foc. Practic e o bucată de aluminiu, una de prepreg şi cupru peste. Stratul de prepreg e foarte subţire, cît să aibă izolaţie electrică suficientă, prioritatea fiind transferul de căldură.

Link spre comentariu

Nici eu nu auzisem...stiam ca pt disipare termica buna se folosea suport de kalit,ceramic.Omul cat traieste invata(daca vrea).

Poate folosirea acidului azotic sa fie mai lejera.Ataca cuprul dar nu prea are treaba cu aluminiul...e doar o parere,n-am incercat azoticul decat la cablaje,de fapt doar asta am folosit de cand am inceput sa mi le fac singur.Cand voiam sa corodez aluminiu,foloseam soda caustica,solutie concentrata.

Link spre comentariu

Am întrebat detalii legate de fabricaţie, dar nu ajută prea mult pentru DIY. Ăştia le folosesc pentru ledurile de putere din faruri şi se numesc metal core PCB. Procedeul industrial e chiar simplu pentru cele multi-strat: se face un PCB cu clasic, lipit ulterior pe placa de aluminiu cu nu-ştiu-ce-clei. Mai multe informaţii nu am.

Nu am idee dacă ajută sau nu, dar săpînd un pic pe google am găsit astea:

http://www.eevblog.com/forum/projects/aluminium-based-pcb-etching/

Link spre comentariu

Eu as improviza ceva de felul unui lac sau silicon pe margini si ceva ca un dig de silicon pe laturi,adica o dara continua pe laturi de astea eventual prins ceva sistem de prindere daca placa e prea grea si nu mai pluteste pe clorura ci se scufunda.Sau tot asa protejat cu lac pe muchiile exterioare,acoperita partea de aluminiu cu banda scotch tot cu banda agatat,suspendat la suprafata.

Link spre comentariu

Multumesc @ratza, o sa arunc o privire....  La lac/vopsea pt protejare m-am gandit si eu, insa la scotch nu. Nu se dezlipeste la introducerea in lichid? Trebuie incercat.

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări