Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

de putut stiu ca se poate dar cum....????


Vizitator thusarix

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • MiniTehnicus

    5

  • ywar2

    4

  • Gheorghe Dracu

    2

  • The Stressmaker

    1

Vizitator thusarix

hmmm...ceva de genu aveam si eu in cap...bine ca eu nu's programator...dar pe unu din link-uri legatura era prin sound card...ir pe altu era prin serial port...nu m-am uitat prea bine dar ce era acolo era cam in curs de dezvoltare ori mie imi trebuie gata facute...se pare ca nu e simpla de loc problema....

Link spre comentariu

Cel mai simplu e sa folosesti Baycom. Viteza e de toata jena,dar iti satisfaci curiozitatea. Daca vrei viteza mai mare, poti utiliza doua modemuri telefonice. Schema e data intr-un Tehnium de prin 98-99. Ideea era sa inseli modemul si sa simulezi linia telefonica si tonul acesteia.

Link spre comentariu

Depinde la ce distanta vrei sa realizezi legatura.Cea mai buna varianta este sa folosesti placi de retea wireless in 2,4Ghz.Unul din calculatoare are placa retea si celalalt un AP( acces point).Cu antene realizate din cutii de conserve se pot acoperi distante de cateva sute de metri in linie dreapta.Cu alte antene care au castig mai mare se poate mari distanta pana la cativa kilometri.Dezavantajul este ca spatiul dintre antene trebuie sa nu fie obturat de obstacole.Iar pretul pentru toate componentele undeva pana la 300ron.Avantajul este ca se poate extinde reteaua cu cheltuieli minime.O alta varianta ar fi sa folosesti comunicatia in infrarosu.Pentru distante scurte se poate realiza cu porturile de infrarosu de la PC.Pentru distante mai mari se poate incerca confectionarea unui tun optic la senzorul de infrarosu.Iar pentru partea de comunicare se poate realiza conversia semnalelor 0 si 1 de la calculator in 2 frecvente audio care se transmit mai departe.Sunt pe net si scheme de interfoane optice care folosesc inclusiv diode laser.

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

O alta varianta ar fi sa folosesti comunicatia in infrarosu.Pentru distante scurte se poate realiza cu porturile de infrarosu de la PC.Pentru distante mai mari se poate incerca confectionarea unui tun optic la senzorul de infrarosu.Iar pentru partea de comunicare se poate realiza conversia semnalelor 0 si 1 de la calculator in 2 frecvente audio care se transmit mai departe.Sunt pe net si scheme de interfoane optice care folosesc inclusiv diode laser.

Asta este o solutie pe distante mici, cu acces liber intre ''antene'' si numai instalatii fixe, reglaje critice, viteza mica si fara ploaie sau ninsoare... Un fel de chestiune inutila si aproape imposibil de utilizat in regim mobil.Eu am indicat cateva link-uri pentru a realiza ca o comunicatie radio de date la o frecventa joasa -clasicele radiouri este limitata ca viteza de comunicatie. Solutia practica este dotarea cu placi wireless dar si aici in practica un astfel de echipament pus de exemplu pe o masina va avea din cand in cand si un obstacol intrepus pe directia legaturii radio...
Link spre comentariu

Intrebare sau mai multe intrebari: ce putere au la emisie AP-urile? Eu intre cele doua puncte ale linkului am vizibilitate optica si distanta este de cca 8km. Se pot construi antene yagi la frecventa asta? Ar fi sanse de izbinda in cazul unei conexiunui folosind doua AP-uri si antene homemade?

Link spre comentariu

Puterea este data in functie de tipul constructiv dar majoritatea sunt de 50 pana la 100mW putere de iesire.

Se mai poate folosi un booster de 0,2W sau 0,5W putere de iesire dar deja se depasesc normele de utilizare.

Se pot folosi atat antene panou (dublu quad), heliax(spirala) cat si Yagi.

Aici gasesti detaliile de constructie si link-uri pentru celelalte tipuri:

 

http://www.andrewhakman.dhs.org/yagi

 

Cand este ceata sau ploaie atenuare mare este doar de la frecventele de satelit in sus, 2,4Ghz si 3,5Ghz nu sunt influentate de vreme.

Link spre comentariu

Si cablul coaxial intre AP si antena trebuie sa fie cat mai scurt si de pierderi cat mai reduse (pana la 1metru), se folosesc conectori N.

Daca exista posibilitatea este preferabila montarea AP intr-o cutie chiar langa antena si realizarea legaturii cu PC-ul prin cablu UTP.

Aceste cabluri se mai numesc si PIG TAIL, se gasesc si gata facute.

 

Inca un articol despre relizarea unei retele wireless:

 

http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=127

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări