Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Optiuni pt. extindere retea WIRELESS

lavynyu

Postări Recomandate

Se pune inainte de AP un switch.

PS- Probabil ca routerul din casa functioneaza bine dar este o solutie home .

Ma refer strict la partea wireless a problemei. Probabil ca daca vor incerca sa se conecteze 10 clienti simultan pe wireless-ul lui , o sa crape ...banuiesc.

Pe AP-ul ala nu se va intampla nimic de genul asta. Cam asta e una din diferentele dintre o solutie home si una sa zicem, semi enterprise .

Plus ca nu ai zis nimic de cata banda e nevoie in a doua locatie, cam cati potentiali clienti se vor loga pe AP simultan....etc

Greul tot primul router il va duce pentru el va face gestionarea retelei .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ndor

11

• lavynyu

8

• digix

6

• Marius Rotundu

4

Top autori în acest subiect

Vizitator vernescu

Da,corect. 

N-ai spus destinatia spatiului de la parter. Daca trebuie sa se conecteze ''n'' utilizatori se schimba treaba. Nu in ce priveste cablul.

Poate nu trebuie sa intram in anumite detalii,dar ar fi indicat un contract cu un furnizor care sa deserveasca acel spatiu?

Editat de vernescu
Link spre comentariu

Maxim  2-3   utilizatori vor  fi  conectati !   Doar  nu   credeti  ca  o  sa  fie  un  internet  cafe   !     Ok  si  un   swich   bun   ce  imi  recomandati  ??  Daca  conteaza  asa  de  mult   swich-ul  desigur  !    Trebuie  sa  pregatesc   lista  de  cumparaturi    ! 

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Orice switch care-ti convine ca pret .

Nimic special .

Ok  !  Acuma  m-am  gandit   la  altceva studiind  mai mult  problema  !  Daca  prima  data  vin  cu  cablul  de  la  internet  intr-un switch  si  de  aici  in  2  routere  wi-fi  ( cel  care  deja  il  am   si  inca unul  care  o  sa  il cumpar  )    este  posibil  asa  ceva   adica  ma  pot  conecta   si  asa ???????

Editat de lavynyu
Link spre comentariu
Vizitator vernescu

Doar daca providerul de internet i-ti aloca mai mult de un singur IP.

Daca ai un singur IP , nu merge,ramai la varianta discutata mai sus

Eu zic ca-i suficient un singur IP.

Link spre comentariu

Doar daca providerul de internet i-ti aloca mai mult de un singur IP.

Daca ai un singur IP , nu merge,ramai la varianta discutata mai sus

Merge cu un singur IP si daca pune 100 de routere.

Daca doreste sa fie toate calculatoarele in aceesasi retea configureaza routerul suplimentar in mod bridge fara NAT sau pur si simplu cablul de sus il baga intr-un port LAN, portul WAN poate sa ramana liber.Cei de pe wireless de jos se "vad" cu cei de sus.

Editat de digix
Link spre comentariu
Vizitator vernescu

Pune un al doilea router si-l seteaza din meniu ca si  AP. Leaga LAN la LAN ,il seteaza in AP mod si dezactiveaza DHCP.

Sunt destule variante.

Editat de vernescu
Link spre comentariu

Parerea mea este ca nu ai nevoie decat de un AP bun, ca cel recomandat de @ndor in primul post, care este mai mult dacat suficient pentru cei 80m patrati care trebuiesc deserviti. Apoi trage un cablu de calitate cu protectia ESD de rigoare si nu te mai complica cu switch si alte chestii care nu se justifica.

Un AP/Router comercial iti va cauza probleme, la trafic mediu/mare cade wirelessul, necesitand restartarea dispozitivului, iar solutiile profesionale high density sunt prea scumpe si nu ai nevoie de ele. Acel AP are pret rezonabil si garantat nu vei fi dezamagit. Acest AP va trebui configurat in bridging mode iar routerul din casa va avea grija de NAT si DHCP, ceea ce inseamna ca nu conteaza daca ISP-ul iti da doar un IP, pentru ca nu ai nevoie decat de unul :).

Mai exista o solutie.

Functioneaza daca cele doua locatii se afla pe aceeasi retea electrica de 220V :

http://www.tp-link.ro/products/details/?model=TL-PA101KIT

Aceasta nu este o solutie rea, cu conditia ca reteaua electrica folosita ca si transport sa fie comuna celor doua hosturi. Trebuie mentionat ca nu permite o viteza de trafic teoretica mai mare de 10MB.

Link spre comentariu

Merge cu un singur IP si daca pune 100 de routere.

Daca doreste sa fie toate calculatoarele in aceesasi retea configureaza routerul suplimentar in mod bridge fara NAT sau pur si simplu cablul de sus il baga intr-un port LAN, portul WAN poate sa ramana liber.Cei de pe wireless de jos se "vad" cu cei de sus.

Tu ai idee macar , ce face un router fata de un switch ?

Ce ai explicat aici nu face altceva decat sa foloseasca un router pe post de switch , in care  baga si celalat router !!!! E ca si cum te scarpini cu dreapta'n stanga !

O sa ajunga la aceeasi chestie discutata mai sus dar mai complicata si mai scumpa.

El vroia sa bage doua routere independente pe acelasi IP .Ori asta nu e posibil decat daca ii permite provideul de internet  sa aibe doua IP-uri in acea locatie .

Powerline e util ,poate, pe distante scurte ,intr-o locuinta,dar cu conditia ca cele doua device-uri sa fie pe aceeasi faza, sa nu existe contor digital , sigurante diferentiale si alte chestii de genul asta ,pentru ca nu o sa mai mearga nimic .

Link spre comentariu

Administrez printre altele si o firma de furnizare de internet incepand din 1998 si pana azi, tu ce crezi fac diferenta intre router si switch ?

Chiar am acasa un linksys vechi conectat la routerul principal lan to lan ca sa extind pur si simplu reteau wireless in ideea de a avea peste tot ip-uri private din aceeasi clasa astfel incat sa pot folosi imprimanta de retea, este o solutie ieftina daca ai la dispozitie un router wireless cu portul WAN traznit trebuie numai configurat corect.

Parerea mea este ca nu faci diferenta intre o adresa IP publica si una privata asa ca mai citeste inainte sa dai sfaturi...

Link spre comentariu

Bun , vad ca o luam cam offtopic ,dar ma sacrific  sa explic .....doar pentru scop educativ . Poate mai invata si altii !

Daca citeai cu atentie ce dorea sa faca initiatorul era cam asa :

- internet ---->switch ------->port wan  router etaj ---- clienti

-------->port wan router parter + AP ----- clienti

Este evident din schita ca doar un singur router va avea iesire in internet pe IP-ul alocat de provider .

De asta am si spus mai sus ca merge asa cum vrea el doar daca are mai mult de un IP alocat .Adica ....un IP = un router

Acum partea hardware a problemei . Orice router e compus din doua sectiuni (sunt mai multe dar astea doua sunt in discutia asta)

- port Wan care de regula legat la "intrarea" procesorului de networking

- port(uri) Lan care sunt legate la "iesirea" procesorului de networking

De regula porturile Lan sunt un simplu switch , pentru multiplicare

Dupa ce am invatat cum este compus un router putem face urmatoarea schema:

- internet------->port wan router etaj ----cablu utp de coborare legat intr-un port lan al routerului ----------- switch parter -----> AP

Deci este evident acum ca routerul de la etaj este singurul care poate face gestionarea retelei ,iar toti clientii din retea vor iesi in internet NUMAI prin el si evident ,prin IP-ul dat de provider . Q.E.D. !!!

Asa cum ai scris insemna ca al doilea router sa il lege de primul pe un port lan . la al doilea se dezactiveaza DHCP-ul se pune in bridge practic este folosit ca AP .E o solutie neeconomica si neprofesionala .

Administrez printre altele si o firma de furnizare de internet incepand din 1998 si pana azi, tu ce crezi fac diferenta intre router si switch ?

Nu stiu .Tu ce crezi ?

Link spre comentariu

Bun , vad ca o luam cam offtopic ,dar ma sacrific  sa explic .....doar pentru scop educativ . Poate mai invata si altii !

Daca citeai cu atentie ce dorea sa faca initiatorul era cam asa :

- internet ---->switch ------->port wan  router etaj ---- clienti

-------->port wan router parter + AP ----- clienti

Este evident din schita ca doar un singur router va avea iesire in internet pe IP-ul alocat de provider .

De asta am si spus mai sus ca merge asa cum vrea el doar daca are mai mult de un IP alocat .Adica ....un IP = un router

Acum partea hardware a problemei . Orice router e compus din doua sectiuni (sunt mai multe dar astea doua sunt in discutia asta)

- port Wan care de regula legat la "intrarea" procesorului de networking

- port(uri) Lan care sunt legate la "iesirea" procesorului de networking

De regula porturile Lan sunt un simplu switch , pentru multiplicare

Dupa ce am invatat cum este compus un router putem face urmatoarea schema:

- internet------->port wan router etaj ----cablu utp de coborare legat intr-un port lan al routerului ----------- switch parter -----> AP

Deci este evident acum ca routerul de la etaj este singurul care poate face gestionarea retelei ,iar toti clientii din retea vor iesi in internet NUMAI prin el si evident ,prin IP-ul dat de provider . Q.E.D. !!!

Asa cum ai scris insemna ca al doilea router sa il lege de primul pe un port lan . la al doilea se dezactiveaza DHCP-ul se pune in bridge practic este folosit ca AP .E o solutie neeconomica si neprofesionala .

Neeconomica  nu  cred  !  Am  un  wi-fi  TP  LINK  TL-WR841ND  care  in  opinia  dvs  spuneti  ca  este  neprofesional   !  Da  !  Perfect  deacord  !  Dar  se  folosesti  in  uz  caznic  ,  il  am  de  mai  bine  de  2  ani   si  sa  testat cu  2  utilizatori  folosind  acest  wi-fi  simultan   si  nu  sunt  probleme , arie  de  acoperire  foarte  mare  adica stau  la  etajul  8   si  pot  sa  cobor  la  etajul  cinci  si  sa  ma  conectez  la  roterul  meu  ,    singurele  probleme  de  alungul  timpului  sunt  legate  de  folosirea  acestuia  necorespunzator  de  mine  sau  alti  membri  ai  familiei  gen : scos  din  priza  ,  schimbat cablurile  intre  ele  la  intrare/iesire   wan respectiv  lan  cand  sa  facut  curatenie  si  chestii  din  astea  amatoricesti !   Acest  wi-fi  costa  acum  74  de  lei  cu  2  ani  garantie  pe  cand  un  AP   costa  mult  mai  mult  si  trebuie  sa cumpar  si  un  swich   !   Dupa  cum  am  scris  mai  sus  nu  vreau  sa  imi deschid un  internet  cafe    daca  dorean  asa  ceva  nu  mai  intebam  aici  ci  chemam  bine  mersi  o  firma  sa  se  ocupe  de  problema  si  gata  !  Apreciez  faptul  ca  ma  ajutati  si va  multumesc inca  odata    pe  acesta  cale  si   tuturor  celor  care  au raspuns   dar  totusi  observ  ca  dvs.  recomandati  ceva  poate  prea  profi  respectiv  prea  scump ,  lucru  care  pe  mine  nu  ma  avantajeaza  pe  moment   ,  dar  daca  va  fi  nevoie  voi  investi  bani  mai  multi  intr-un  AP mai  bun  sau  alt  aparat  in  timp  sau  ce  va  fi  nevoie  !   Deci  intebarea  mea  finala  este  daca  merge  sa  leg  dintr-un  router  in  altul  in  ideea  ca  la  al  doilea  router  cel  de  jos  sa  am  wi-fi   si  un  lan  disponibil  la  nevoie   ????????

Editat de lavynyu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări