Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

EF80 bun in audio?

klauss00

Postări Recomandate

Salutare!Am doua tuburi EF80 Mullard NOS si as vrea sa le folosesc in audio preferabil preamplificator sau lampizator.Problema e ca pe net nu gasesc nimic pt audio ci doar de RFMultumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• George

3

• klauss00

1

• 300B SE

1

• DRACU

1

Top autori în acest subiect

• 2 săptămâni mai târziu...

Folosind schema dlui fcon din acest mesaj: http://www.elforum.info/topic/54841-simulari-scheme-cu-tuburi-electronice/?p=1265163 am "pacatuit" cu ltspice, numai ca in loc de tuburile recomandate in schema am folosit tuburi EF80 conexiune trioda.  :rade:

Rezultatele mi se par interesante. Iertat sa-mi fie daca am gresit ceva....sunt incepator intr-ale tuburilor.

Amplitudine semnal iesire cu 0,1V  la intrare (THD=0,05% la 1kHz):

Posted Image

Diagrama Bode:

Posted Image

FFT, fundamentala 1kHz, 0,1V la intrare:

Posted Image

Schema:

Posted Image

Link spre comentariu

Folosirea ca trioda ar trebui facuta folosind model de trioda! Folosind modelul de pentoda si legand lampa ca trioda nu reflecta realitatea prea bine, din mai multe cauze. Una ar fi din cauza ca modelul pentoda nu reflecta corect curentul grilei ecran (un potential e suficient pe g3). Alteori, in modelul ca trioda se leaga si grila supresoare, pe langa grila ecran, la anod. Modelele folosite curent ignora grila supresoare, aceasta fiind considerata legata la catod, asa ca lampa arata simbolistic ca o tetroda.

Personal, am observat la teste pe uTracer, ca sunt caracteristici diferite ale unei conexiuni ca trioda in cele doua variante (g3 la anod, sau catod). Cred ca cel mai bine, daca supresorul este legat la pin, sa se lege la anod in aceasta configuratie.

Cand G3 este legat la Catod, la unele pentode, la tensiuni mari curentul anodic incepe sa varieze aiurea (se indoaie caracteristica). Banuiesc ca g3, ori franeaza curentul electronic in asemenea hal, ori incepe sa apara un curent secundar in g3 cu influiente asupra curentului anodic. Oricum, este ceva ce numai aduce a caracteristici de trioda.

Din fericire, acest lucru apare putin dincolo de hiperbola ce arata puterea maxim disipata permisa.

Rezulta ca, cel mai indicat ar fi sa iei simbolul de trioda si sa-i asignezi un model de EF80, trioda!

Link spre comentariu

Folosirea ca trioda ar trebui facuta folosind model de trioda! Folosind modelul de pentoda si legand lampa ca trioda nu reflecta realitatea prea bine, din mai multe cauze. Una ar fi din cauza ca modelul pentoda nu reflecta corect *************************************************************************************

Rezulta ca, cel mai indicat ar fi sa iei simbolul de trioda si sa-i asignezi un model de EF80, trioda!

Foarte corect,vin si eu cu un model in intampinarea celor de mai sus cu precizarea  ca in Spice trebuie asignat simbolul de trioda.

Am pus aici si modelul Spice pentru cine este interesat.

*******************************.SUBCKT EF80_T 1 2 3 ; P G K Pentode in triode mode 09-11-015 by @LMO;  + PARAMS: CCG=7.5P  CGP=1.42P CCP=3.3P RGI=2000+ MU=48.3841 EX=1.28802 KG1=300.0 KP=288.0 KVB=6.56250 VCT=0.3201E1 7 0 VALUE={V(1,3)/KP*LOG(1+EXP(KP*(1/MU+(V(2,3)+VCT)/SQRT(KVB+V(1,3)*V(1,3)))))}RE1 7 0 1GG1 1 3 VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1}RCP 1 3 1G ;C1 2 3 {CCG} ;C2 2 1 {CGP} ;C3 1 3 {CCP} ;D3 5 3 DX ;R1 2 5 {RGI} ;.MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N).ENDS*******************************

post-175212-0-96084500-1447102249_thumb.png

Link spre comentariu

Am refacut simularile folosind modelul de mai sus al lui LMOlimpiu, model generat cu uTracer pentru EF80 conexiune trioda (grilele 2 si 3 legate la anod).

Amplitudine semnal iesire cu 0,1V  la intrare (THD=0,1% la 1kHz). A mai crescut putin thd-ul de la 0,05% la 0,1%.

Posted Image

Diagrama Bode:

Posted Image

FFT, fundamentala 1kHz, 0,1V la intrare:

Posted Image

Schema:

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări