Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regulator putere pentru electromagneti

daniel_88

Postări Recomandate

La ce se foloseste electromagnetul? Nu conteaza forma c.a. ci pulsatia campului. Datorita inductantei mari a bobinei, pulsatia campului este mica oricum. Eu mi-am facut in anii '80 un electromagnet asemanator (220 V c.a. si 0-10 A c.c.) pentru un magnetometru cu proba vibranta (0 - 2 T). L-am folosit de atunci fara probleme. Bobinele se alimenteaza din retea printr-o punte semicomandata cu doua diode si doua tiristoare. Comanda tiristoarelor se face cu circuitul integrat AA145, la moda pe atunci. O singura data s-a ars si a trebuit sa-l inlocuiesc. Autoinductia este mare si periculoasa. Puntea este legata astfel incat diodele sa ramana permanent in paralel cu bobina in timpul functionarii. O manevra dificila este inversarea sensului curentului in bobina. Am folosit un comutator cu 5 pozitii. In pozitiile 2 si 4 bobina se leaga in paralel cu o rezistenta de putere pentru a descarca curentul indus, iar in pozitia 3 este in gol.

Vezi domnu' , stiu si eu de acel circuit si l-am folosit de citeva ori, dar acum a cam devenit obsolete.....

De unde mai pot cumpara asa ceva?

Link spre comentariu

Vezi domnu' , stiu si eu de acel circuit si l-am folosit de citeva ori, dar acum a cam devenit obsolete.....

De unde mai pot cumpara asa ceva?

145 nu e singura alternativa, spun asta pentru ca, de cate ori vine vorba de tiristoare, apare in discutie si aa145.

@puriu a precizat ca a folosit acest integrat pentru ca atunci era la moda, adica se gasea usor.

Mai este, de exemplu si TCA785, care inca se mai gaseste fara dificultate, si e mai bun.

Dar tiristoarele se pot comanda foarte bine cu circuite ce folosesc componente de uz general, nu-i musai sa folosim circuit specializat.

Importanta, cred eu e insa ideea lansata de @puriu, acea de a folosi tiristoare, care, trebuie sa recunoastem, sunt mult mai robuste decat alte componente. Desigur, trebuie sa stim a vorbi cu ele. Utilizarea lor nu a fost inca abandonata.

In concluzie, in opinia mea cred ca merita retinuta si aceasta idee.

Link spre comentariu

Da este foarte buna si solutia cu reglaj cu tiristori cu reglaj de faza dar o sa fie zgomot mare un domeniu audio, o sa biriie cu 100Hz de-o sa te inebuneasca de cap si radiatii mari in domeniul electromagnetic.

Daca folosesti comutatie la frecveta ridicata, peste limita audibila (mai sus de 10KHz cit am recomanda eu), nu o sa se mai auda, dar fiecare isi stie mai bine cerintele.....

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Multumesc tuturor pentru sfaturi, am mers totusi pe PWM, dupa schema colegului @sesebe. M-am impotmolit putin, as dori o schema de atac pentru tranzistorul asta

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/60596/FUJI/1DI300Z-120.html

Comanda va veni de la montajul cu 555. Va multumesc mult pentru ajutor...eu as avea ceva in cap dar as dori si parerile dumneavoastra. 

P.S.: as dori, pentru cultura mea generala sa stiu daca e posibila o comanda cu MOSFET.

Link spre comentariu

Ai realizat electromagnetii?

Posteaza ceva masuratori pt electromagneti. 

Rezistenta DC si inductanta (masurata la 100Hz si 10Khz, de preferat).

Desi nu recomand varianta cu 555, poti sa comanzi IGBT-ul cu un driver repetor pe emitor - push-pull si o rezistenta serie in poarta IGBT-ul calculata in functie de frecventa de lucru si parametrii tranzistorului IGBT.

Multumesc tuturor pentru sfaturi, am mers totusi pe PWM, dupa schema colegului @sesebe. M-am impotmolit putin, as dori o schema de atac pentru tranzistorul asta

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/60596/FUJI/1DI300Z-120.html

Comanda va veni de la montajul cu 555. Va multumesc mult pentru ajutor...eu as avea ceva in cap dar as dori si parerile dumneavoastra. 

P.S.: as dori, pentru cultura mea generala sa stiu daca e posibila o comanda cu MOSFET.

Ce vrei sa spui aici? Sa folosesti un MOS-FET in locul IGBT-ului. Comanda este identica in cazul folosirii unui MOS-FET doar valorile pieselor ar putea sa difere.

edit: acum am vazut ca vrei sa folosesti un darlington bipolar.

Care este curentul maxim prin electromagnet? Rezistenta DC ar ajuta.

Trebuie un etaj push-pull destul de serios pt tranzistorul acesta....

Ma mai gindesc si eu pt o varianta rezonabila de control a lui.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu este vorba de un IGBT, tranzistorul de putere este un triplet darlington, deci un bipolar, ce papa in comanda 5 A, de aceea am intrebat daca se poate comanda cu MOSFET.

Electromagnetii inca nu sunt gata, am sistat un pic la ei deoarece am avut alte prioritati. Iti promit ca voi pune poze cu ei si cu masuratorile aferente. Multumesc.

Link spre comentariu

Da, am vazut...

........................................................................................................................................................

edit:  acum am vazut ca vrei sa folosesti un darlington bipolar.

Care este curentul maxim prin electromagnet? Rezistenta DC ar ajuta.

Trebuie un etaj push-pull destul de serios pt tranzistorul acesta....

Ma mai gindesc si eu pt o varianta rezonabila de control a lui.

Link spre comentariu

Scuze, pe urma am citit editarea ta sesebe, la un totem pole m-am gandit si eu, dar trebuiescc tranzistori "sanatosi" ca sa suporte curentul de 5 A necesar deschiderii tranzistorului de putere...la o alta varianta m-am gandit sa folosesc un BD139 in cascada cu un darlington de putere, acesta din urma atacand in baza tranzistorul de putere. 

Rezistenta in DC va fi destul de mica, electromagnetul va avea 150 de spire, sarma de 2 mm, data pe un miez cu dimensiunea de 80x170 mm. Cat despre inductanta cred ca va avea undeva intre 0,5-1 H.

Editat de daniel_88
Link spre comentariu

Eu nu ti-as recomanda sa alimentezi electromagnetul la tensiune continua asa mare..e posibil sa iti "pice" din prima igbt-ul  saou mos-ul.. pentru ca la "rupere" vei avea un spike enorm( ca idee ia un simplu releu de 12V si cu osciloscopul pe el vezi ce iti da cand ii iei alimentare) !! Spunea cineva mai inainte sa  folosesti tensiune mai mica, curent mai mare , Plus de asta nici nu tre' sa bobinezi n'shpe mii de spire  pentru tensiune mare

Link spre comentariu

De unde tragi concluzia că spike-ul e mai mare la tensiune mai mare ? 

Energia acumulată în inductanța electromagnetului la momentul întreruperii curentului este LI2/2 . Această energie generează spike-ul , tensiunea lui depinde de circuitul extern, în principal de capacitate - dacă nu intervin alți  factori limitativi . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Pentru a-i alimenta la o tensiune mai mica necesita modificari mari, costuri ridicate si aparatura in plus (tensiunea aia mica trebuie convertita tot din tensiune mare)...e destul de ineficient, parerea mea. Spike-ul nu are cum sa buleasca tranzistorul de putere, e facut sa reziste la 300A , a codus 20 KW/faza, deci nu are cum sa nu reziste, plus ca va avea dioda de protectie. Totusi voi posta o idee despre comanda, e doar o idee, sa nu aruncati cu oua :rade:

Posted Image

Scuze pentru caliatea imaginii.

Editat de daniel_88
Link spre comentariu
Vizitator gica contra

Schema ar fi functionala, dar cu mosfet tip P, sursa la +5V, drena in baza. Acesta insa va inversa semnalul, cand la intrare vei avea 85% umplere, bipolarul va fi comandat cu 15% si viceversa. Dar pana la urma, asta n-ar fi o problema. Trebuie gasit un mosfet care sa fie deschis complet cu o tensiune de 5V, GS, sau marita tensiunea la 10-12V. Cred totusi ca se putea rezolva mult mai simplu cu un singur integrat, UC3843, care poate comanda singur un mosfet sau IGBT de 40-50A/600V, daca frecventa de comanda e mica, maxim cativa Khz.

Editat de gica contra
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări