Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regulator putere pentru electromagneti

daniel_88

Postări Recomandate

Buna seara colegi, am in proiect trei electromagneti care sunt inca in faza de constructie. Clientul ar dori un control al puterii asupra lor, si aici as dori sa ma ajutati ce schema sa aleg. Electromagnetii lucreaza la tensiunea de retea de 230 V luata dintr-o faza si nul de la un trifazat, la un curent de 5-15 A, spun asa fiindca sunt inca in faza de constructie si nu am avut cand sa-i testez. Electromagnetii lucreaza in CC, si aici iar am o dilema, regulatorul va fi montat inainte sau dupa puntea redresoare? Ca idee ma gandeam sa modific un dimmer de lumina pentru o putere mai mare....Astept pareri...Va multumesc mult!

Cu stima si respect, Daniel.

Link spre comentariu

Nu cred că va fi prea indicat să folosești un variator cu triac pentru reglarea tensiunii aplicate electromagneților, fiindcă deformează forma de undă și mai ales ,,decupează,, din fiecare sinusoidă, astfel că electromagnetul va fi alimentat în impulsuri relativ înguste ca factor de umplere.Poate că un autotransformator reglabil ar fi mai indicat....

Link spre comentariu

Autotrafurile nu trebuie să fie foarte mari şi nici cu reglaj continuu, mai ales dacă plaja de tensiune pe care o vrei reglată nu-i foarte mare.De exemplu, dacă vrei să scazi tensiunea pe electromagnet cu circa 50-100V faţă de tensiunea reţelei, atunci puterea autotrafului va fi raportată la tensiunea reglată, nu la cea a reţelei.O variantă antică, dar bună în acest caz, ar fi amplificatorul magnetic.În speţă este tot un transformator, dar cu care se poate regla puterea fără a distorsiona forma de undă....

Bineînţeles, costurile pentru trei autotrafuri sau amplificatoare magnetice sunt incomparabil mai mari decât în cazul unor montaje pur electronice, rămâne doar de văzut randamentul şi fiabilitatea fiecărei soluţii....

Link spre comentariu

Mesajul original se contrazice: spune ca electromagnetii "lucreaza" la tensiunea de retea 230V, iar in propozitia urmatoare ca "lucreaza" in CC amintindu-se si de o punte redresoare. Cred ca ar fi bun de vazut ce scrie pe ei.

Link spre comentariu

Faptul că lucrează în curent continuu nu exclude deloc alimentarea de la reţea, fiindcă se poate redresa această tensiune.Se ştie că electromagneţii alimentaţi în curent continuu sunt mai puternici, asta bineînţeles dacă se adaugă şi o filtrare a pulsurilor după puntea redresoare, pentru eliminarea măcar a trecerilor prin zero a tensiunii rezultate.....

Regulatorul de tensiune se poate adăuga după redresare, dar dacă va fi unul liniar, va disipa o putere destul de mare....

Unul PWM ar fi mai simplu şi eficace eficient energetic vorbind, dar nu ştiu cât de indicat ar fi în acest caz, având în vedere că tensiunea de alimentare a electromagnetului ar trebui să fie una continuă neîntreruptă, nu în impulsuri. Zic şi eu...

Dar nu prea văd logica utilizării unei tensiuni reglabile la un electromagnet. 

Link spre comentariu

Mesajul original se contrazice: spune ca electromagnetii "lucreaza" la tensiunea de retea 230V, iar in propozitia urmatoare ca "lucreaza" in CC amintindu-se si de o punte redresoare. Cred ca ar fi bun de vazut ce scrie pe ei.

Nu ma contrazic deloc, lucreaza in CC dupa redresarea tensiunii de retea de 230 V. Nu ai ce sa citesti pe ei deoarece eu ii construiesc.

Domnul Vali a inteles despre ce e vorba. Sensul utilizarii e urmatorul: electromagnetii vor fi folositi la o fabrica de cuie, doi vor lucra paralel, si aici intervine necesitatea variatie de putere. Pe acea banda vor trece mai multe tipuri de cutii de cuie, unele cu cuie asezate pe un singur rand si unele pe doua randuri. Electromagnetii aseaza cuiele in cutie cu ajutorul campului magnetic generat. Pentru cutiile pe un singur rand, magnetii vor fi polarizati diferit, iar pentru cele pe doua randuri vor avea aceeasi polaritate, iar linia de intalnire a celor doua campuri va fi ajustata prin acele variatoare de putere.  Pentru al trei-lea nu e necesar un variator de putere, m-am exprimat gresit, al trei-lea va fi fixat de un brat robotic care va muta cutia pe un alt convaier. Domnule Vali daca a-ti dori sa dezvoltati ideea cu PWM...ma gandesc totusi ca poate redresez impulsurile de iesire si dupa filtrare sa ma apropii cat de cat de adevar.

P.S.: Dupa redresare oricum filtram, multumesc mult domnule Vali pentru raspunsuri, totusi as vrea sa gasesc ceva electronic, de dimensiuni cat de cat reduse. Mai sapam :rade:...Oricum cine trebuia sa inteleaga a inteles. 

Editat de daniel_88
Link spre comentariu

Păi poţi încerca pentru început reglajul prin variator cu triac urmat de punte şi filtraj.Tensiunea redresată va fi variabilă şi reglabilă. În principiu tot un soi de PWM este.....trebuie însă ţinut cont de caracterul inductiv al sarcinii la construcţia variatorului. Trebuie să ai în vedere posibilitatea unor supratensiuni mari ce pot străpunge rapid puntea sau condensatorul.

Link spre comentariu

Daniel, dupa cum decurg postarile, e evident ca Vali a inteles partea cu alimentarea in CC dupa mesajul meu. Altfel de ce discutia despre alimentarea in CA in pulsuri sau solutii costisitoare cu autotransformatoare si amplificatoare magnetice.In fine, fereasca sfantul sa-i spui cuiva ca e cam nehotarat! Iti va taia brusc macaroana. Stiu insa ca Vali are intentii bune, spre deosebire de tine care nu prea stii ce vrei. Mai esti si scortos, in plus.Spor la treaba!

Link spre comentariu

Tranzistori unijoncţiune se mai găsesc, deşi nu prea se mai folosesc. De exemplu 2N2646 : http://www.distrelec.ro/ro/unijunction-fet-to-18-pn-no-brand-2n2646/p/17205414 sau aici: http://www.adelaida.ro/2n48712n2646.html, deşi cam scump dacă adăugăm şi transportul.....

Se pot  însă substitui foarte simplu cu un montaj echivalent, realizat cu bipolari de tip BC547 şi BC557 ca aici : http://electronica.cevadiferit.ro/index.php/circuite-de-alimentare/102-variator-de-tensiune-alternativa.html

Link spre comentariu

Asa m-am gandit si eu sa il simulez cu un pnp si un npn.

Daniel, dupa cum decurg postarile, e evident ca Vali a inteles partea cu alimentarea in CC dupa mesajul meu. Altfel de ce discutia despre alimentarea in CA in pulsuri sau solutii costisitoare cu autotransformatoare si amplificatoare magnetice.In fine, fereasca sfantul sa-i spui cuiva ca e cam nehotarat! Iti va taia brusc macaroana.Stiu insa ca Vali are intentii bune, spre deosebire de tine care nu prea stii ce vrei. Mai esti si scortos, in plus.Spor la treaba!

@thunderer, eu nu stiu de ce zici ca nu stiu ce vreau, pur si simplu am cerut o idee despre ce schema sa folosesc, eu cred ca nici nu urmaresti ce scriu si imi spui mie ca sunt scortos...ti se pare :95 . Alimentarea inaintea regulatorului este AC, dupa regulator se face redresarea, si astfel ajunge la electromagnet CC. Practic electromagnetul se alimenteaza in CC, dar tensiunea redresata care ajunge la el trebuie sa vina de dintr-un regulator de putere, alimentat la randu-i in AC. Este simplu, desi pare complicat. :rade:

P.S.:nu am inteles faza cu "macaroana" :scarpin  cine ce cui...

Link spre comentariu

De fapt, la ce nivel de tensiune se vor alimenta bobinele? Asta conteaza.Un controller PWM va regla tensiunea continua. Se poate si filtra, insa chiar lucrand la o frecventa mica 200-300Hz nu va avea mare influenta asupra bobinei. Am alimentat la frecvente mici motoare CC si nu au mers sacadat, in pofida formei de unda. Chiar recomand o frecventa PWM redusa pentru a simplifia controlul.@Daniel, atunci limiteaza replicile subtile cum ca cine trebuia a inteles. Tu nu ai inteles mai nimic din primul mesaj al lui Vali. Altfel, l-ai fi oprit elegant cand a inceput sa vorbeasca de unde decupate in CA. Si ca o gluma: eu credeam ca alimentezi din baterie de ceas... :ras:Eu zic ca am discutat destul pe langa subiect. Scuze lui Vali ca l-am numit de 2 ori.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări