Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Riga 10 radio

oprea_m

Postări Recomandate

Buna ziua,

Va rog sa downloadati aceasta imagine.

Condensatorii incercuiti cu rosu au valoarea de 100nF. Intrebarea mea este pentru ce sunt folositi acei condensatori din filtrele de banda de UM si UL si de ce au acea valoare. In toate schemele ei au acea valoare.

Condensatorii incercuiti cu verde au valori de ordinul nanofarazilor doar in schema din cartea ''Scheme comentate ale aparatelor de radioreceptie'' de Andrei Vladescu de la Editura Tehnica. Valorile de ordinul nanofarazilor incercuite cu verde sunt oricum gresite.

post-226554-0-23830000-1445513127_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

3

• oprea_m

3

• nicolae57

2

• Sorin2015

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Valorile cu verde sunt in pF iar cele cu rosu ar trebui sa fie in uF(microfarazi) .Cat despre rolul lor acolo,ori e o greseala de editatre a schemei,ori mie imi scapa motivul pt care sunt in acel circuit.As fi fost dispus sa cred ca separa galvanic punctul median al bobinei fata de masa,scurtcircuitand in acelasi timp componenta de RF,dar privind mai atent,se observa ca in acel circuit nu exista componenta de cc,si un capat al bobinei este deja la masa.

Link spre comentariu

Din cate vad pe schema, C-urile de 100nF sunt legate pe sectiunile bobinelor montate pe bara de ferita, iar circuitul pare un filtru trece jos pentru taierea semnalelor perturbatoare. El e legat la intrarea ARF.

Cred ca numarul de spire al bobinei in paralel cu C=100nF este foarte mic, si cred ca filtrul e acordat pe frecventa intermediara a aparatului (sau o subarmonica) pentru a o taia la intrarea ARF (frecventa intermediara nu trebuie amplificata pentru ca ar apare intermodulatii).

Link spre comentariu

Din cate vad pe schema, C-urile de 100nF sunt legate pe sectiunile bobinelor montate pe bara de ferita, 

Eu nu le vad pe bara din ferita...de fapt nu am gasit bara din ferita la acest model.Bobinele din circuitul de intrare se gasesc pe claviatura.

Posted Image

Atasez o schema mai completa

Posted Image

Link spre comentariu

Si eu vroiam sa intreb acelasi lucru,m-am straduit sa descopar bara de ferita dar fara succes.Teoria cu amplificarea frcventei intermediare va apartine sau ati lecturat-o intr-o lucrare de specialitate?In caz ca ati intalnit-o in vreo carte,va rog sa mi-o recomndati si mie,sa ma pun la punct cu teoria,n-am mai citit de mult.

Editat de nicolae57
Link spre comentariu

Mai intai, sa lamurim un aspect esential: Care dintre cele doua scheme postate aici sunt corecte (adica in concordanta cu circuitul fizic al radioreceptorului Riga 10? Pentru ca in prima schema secundarele cuplate inductiv cu bobina de antena pe Lungi si Medii sunt conectate la masa, pe cand in schema a doua nu sunt conectate la masa.Al doilea aspect: cum se realizeaza transferul de energie (acordat) intre primul circuit oscilant (cuplat inductiv cu antena) si al doilea circuit oscilant (cel in care bobina are priza aceea la care este conectat condensatorul de 100 nF)?Daca alegem a doua schema ca fiind cea desenata corect, acel condensator de 100 nF, un scurtcircuit in domeniul Lungi si Medii, ar reprezenta punerea la masa a circuitelor acordate amintite, tinand cont ca condensatorul variabil este fizic conectat la masa.

Link spre comentariu

Riga 10 cu pick-up nu se mai cheama Riga 10.Tot ce e dat pe site la rusi sunt doua tipuri cu aceeasi denumire, unul fabricat in 54 parca si unul in 56 dar ambele sunt fara pick-up.Mai pe intelesul tuturor e exact cum la noi Darclee cu pick-up a devenit Darclee fara pick-up sub denumirea de Select.Si schema descarcata de mine e tot de pe site de la rusi,deci inclin sa cred ca asta e cea corecta,sursa mai sigura de documentatie decat site-ul lor inca n-am gasit.Era ideal daca si la noi se putea infiinta un asemenea site,unde tot omul sa intre,sa vada si sa descarce tot ce are nevoie despre un aparat de radio autohton.

Link spre comentariu

Din cate imi amintesc eu, doar "Riga" 10 cu pick-up avea bara de ferita, "Riga 10" simpla echipata cu 10 tuburi nu poseda antena magnatica.

Cate ceva despre "Riga 10" scrie si in aceasta frumoasa carte antica pe care am gasit-o aici:

Sa nu confundati cumva cu MIR sau URAL,Riga 10 nu s-a constuit in varianta cu pick-up.

Link spre comentariu

Intradevar, aceasta este schema autentica (din cartea de instructiuni vanduta cu aparatul, editiile 1954 si 1956). Se observa ca se foloseste un singur condensator de 0.1 (adica 100 nF) atat in Unde Lungi, cat si in  Unde Medii - rolul sau este acelasi.

Schemele in care apare legatura directa (galvanica) la masa a conductorului de jos sunt eronate. 

Iata cum arata situatia pe Unde Lungi:post-248981-0-76381200-1445587233_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări