Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablaj prin metoda serigrafiei

roscatu

Postări Recomandate

Salutare, sunt interesat de metoda serigrafie prin care sunt făcute cablajele.Necesarele pot fi găsite în comerț? mai ușor, adică sa nu ceri nustiu ce oferte de la nustiu ce firma.Sita aceea se poate face acasă sau doar cumpărată? Dar axele vopsele unde le pot găsi sau face acasă? Mulțumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

6

• roscatu

6

• puriu

1

• Ionut Remus

1

Top autori în acest subiect

Chiar nu stiu daca se poate folosi si acasa.

Sita este foarte scumpa.

Pt cablaje facute acasa, cea mai precisa metoda este metoda cu fotopolimer.

Cu ceva perseverenta, se pot obtine si prin pres and peal cablaje foarte bune.

Metoda serigrafica se preteaza numai la productia de serii mari sau foarte mari.

Link spre comentariu

Direct de la un producator de cablaje:

Utilizez metoda fotografica pt majoritatea cablajelor fie single side , fie double side sau mai mult.

Metoda serigrafica o utilizez numai la serii mari, single side, peste citeva mii-zeci de mii de bucati.

Sint curios, de ce vrei neaparat serigrafic? 

Si daca da, cum realizezi sita?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Din cite am inteles eu, o astfel de sita costa sute de euro.

Ai in plan sa produci in regim propriu mii de cablaje de acelasi tip?

In acest caz, mai ales ca nimeni nu face asa ceva acasa, nu intrebi unde trebuie.

Mii de cablaje de exact acelasi tip implica productie serioasa si atunci nu pot decit sa ma gindesc ca de fapt nu te intereseaza pt uz propriu si personal ci din punct de vedere al unei intreprinderi iar forumul este destinat in principal pasionatilor si hobistilor, nu este potrivit pt "intreprinderi".

Trebuie sa cauti infoematii in alta parte pr ca nu cred ca exista hobisti care sa produca cablaje cu site serigrafice.

Link spre comentariu

Metoda serigrafica se preteaza,cum sayis mai sus de altfel, doar in serii mari!!!

De ce?! Pai....

1. Consumabilele sunt scumpe, si cantitati mari....vopsele, emulsie pentru sita cat si emulsia de curatat sita, diluant SPECIAL nu  cel care il gasesti in magazinele de bricolaj

2. Iti trebuie exponometru UV de dimensiunea sitei, sau mai mare....si sita trebuiesa aiba o inaltime de aproximativ 2 cm.

3. Ai nevoie de racleta perfect plata pentru ca presiunea sa fie constanta pe toata suprafata...aia sa stii ca te costa deoarece este dintr-un material tratat special pentru a rezista la diluant, care e de aproximativ 5-6 ori mai puternic decat cel din magazinelede bricolaj si ataca destul de repede si usor plasticul.

4. Trebuie sa ai marerija la vopsele casunt unele care au in componenta pigmenti metalici (am patit-o eu cu rosu simplu mat) si la corodat e problema.

5, Cadru foarte stabil pe care sa se intinda sita, cel metalic este cel mai bun.

6. Material pentru a face sita...trebuie atentie si sastii cefaci ca ala cand il intinzi e exact ca ciorapul, se poate trage un fir, sa nu mai spun ca sunt de mai multe marimi (numarde ochiuri per cm) iar cand intinzi materialul pe rama este foarte important sa stii cat de intins e nevoie cat si intins perfect (iar partea cu presiune... )

7.Ai nevoie de rabdare multa ca nu tot timpul iti iese din prima sita, si vei consuma materiale (emulsie de ambele feluri, daca nu vezi defectul il vei vedea cand pui vopsea si atunci consumi si vopsea si diluant).

8. Jet de apa cu putere medie si neaparat CONSTANT ... ceva mai puternic fata depresiunea de la apa de la robinet, adica si un compresor e nevoie.

O sita gata facuta cost sute de E din cauza ca, excat ce am zis mai sus, nu iese tot timpul din prima, si te poti chinui sa iasa bine  chiar si o zi daca esti norocos si nu mai mult, plus cade obicei sita vine pe cadru metalic perfect drept, la micrometru chiar, de cei cu ani de experienta.

Intr-un final nu e rentabil decat de la 100-200 de bucati...si alea la dimensiuni mari, altfel mii de bucati....

Cand am lucrat in domeniu am facut cablaje prin aceasta metoda si pot zice ca au iesit super faine dar ca si costuri estimative ajunsesem la vre-o 60 E....tinand cond de toti factorii si pierderile inutile, ca , cu 50 de grame de vopsea (si cutia avea 1kg) faci 1 cablaj...dar tot cu aceeasi cantitate mai faci inca vreo 30-40 bucati, iar daca pui mai putina vopsea nu se distribuie corect pe suprafata si tre sa maai adaugi vopsea....dupa care trebuie sa cureti sita unde folosesti diluant, vreo 100-200 ml...dar depinde si de cata experienta ai si cat de tare ai murdarit sita, cu ce culoare(diluantul 1 l tin minte ca era vreo 80E), dupa care trebuie sa o dai cu emulsie care o inmoaie pe prima sa poti refolosi sita unde acolo iarasi folosesti multa sinu mai tin minte cat costa dar nu era chiar ieftina dar nici scumpa.....Concluzia fiiind(si ma repet) cu acelesi costuri faci mai multe bucati si atunci pretul scade proportional cu nr de bucati...... plus ca in regim DIY ai nevoie si de scule de precizie mare pentru a faceserigrafie si sa mai iasa si bine.

Link spre comentariu

Tot n-am inteles, de ce insisti pe metoda serigrafica?

Prin metoda foto se pot obtine cele mai precise cablaje (in regim de amator) cu traseie de 0.254mm sau chiar si mai subtiri. Cine ti-a bagat in cap ca metoda serigrafica e sfintul gral?

Link spre comentariu

Pai intreb ca la preturile alea acum n-am posibilitatea de a cumpara tot ce am nevoie. Pai ce ma enerveaza cel mai mult la metada foto e ca trebuie sa folosesti cablaje care sunt aproape de 2x mai scumpe decat acelea simple.Si e la fel de mult de munca.Nu ca ar fi o problema.

Editat de roscatu
Link spre comentariu

Pai intreb ca la preturile alea acum n-am posibilitatea de a cumpara tot ce am nevoie. Pai ce ma enerveaza cel mai mult la metada foto e ca trebuie sa folosesti cablaje care sunt aproape de 2x mai scumpe decat acelea simple.Si e la fel de mult de munca.Nu ca ar fi o problema.

Nu-i adevarat. Eu folosesc cablaje normale si le dau eu cu pozitiv20 si am si avantajul ca daca nu a iesit bine imaginea, le spal cu solvent si le fac din nou fara sa pierd cablajul.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Sita vrac nu este foarte scumpa. Problema acestui procedeu este ca instalatia are dimensiuni standard pentru masa cu vid, rama, raclor, placi de cablaj, etc. Se imprima dintr-o data o placa mare cu mai multe cablaje mici, identice sau diferite. Cand se face sita se pot introduce pe suprafata ei si desene pentru alti utilizatori. Este bine sa se contacteze un producator care sa introduca pe o noua sita si desenul cu cablajul dorit si sa livreze contracost placutele gata taiate. Se pot folosi astfel cu cheltuiala mica mai multe site: pentru fata si veso, pentru masca verde, pentru inscriptii colorate, etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări