Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Power bank din acumulatori de laptop.

Vizitator Mircea George Benga

Postări Recomandate

Comentez ce a mai aparut de cand am fost pe aici ultima data:

Cutia albastra pentru 8 celule este un chinezism prost conceput din cate vad, pentru ca nu exista fire care sa realizeze echilibrarea - asta din ce disting eu.

Daca toate celulele sunt in paralel, este evident ca nici nu este necesar, insa nu cred sa fie asa.

Deci se pare ca are doar convertor DC/DC pe iesire si incarcarea ramane cu semnul intrebarii, oricum senzor termic nu vad, deci presupun ca e periculoasa...

Schema atasata (lb italiana) - este schema italianului care face egalizarea celulelor, se poate multiplica la infinit. Problema este ca ai egalizare dar nu ai cut-off nici termic nici la scaderea curentului la 5%, risti sa strici bunatate de acumulatori sau chiar sa explodeze (de aia trebuie senzor termic).

De asemenea nu protejeaza la overdischarge.

Fisa de la TME - pentru 2 celule, care se vede ca sunt monitorizate/egalizate independent. Nu am intrat in amanunte, pare ca asta face tot ce este necesar, daca 8,4V este tensiunea utila aplicatiei.

Cutia albastra este un incarcator arhicunoscut Imax B6 daca la asta va referiti iar in lateral are mufele pt egalizare.

Evident acumulatorii sunt pusi in paralel ca la orice powerbank de acest tip.

Se poate pune o sig termica pe bateria de acumulatori ca la acumulatorii de laptop dar nu cred ca este nevoie la 1-2A cat se trage din bat de 12A nici macar calduti nu sunt.

In plus placa are are protectie la scurtcircuit, sig fuzibila. Bobinele, mosfet-ul cu deschidere la 5v nu se incalzesc semnificativ in sarcina max , deci are un randament  bunicel. Poate am avut noroc.

Editat de mihaitza1985
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca elementele sunt puse in paralel nu este necesara balansarea, pentru ca pe toate va fi aceeasi tensiune. (eu credeam ca sunt si in serie)

Asta inseamna ca in cutia albastra se pot pune toate cel 8 celule, sau oricate mai putine, functia este aceeasi, doar capacitatea variaza.

In plus asta inseamna ca exista un convertor dc/dc boost, daca la iesire sunt 5V. Problematic insa daca are randament bun.

Ce nu este clar este daca este implementat cut-off??? Deoarece elementele sunt configurate in paralel era foarte simplu de facut. Problemele survin la conectarea in serie, cu referinte flotante fata de masa reala.

Lipsa unei protectii termice este o economie de 2 bani, merita sa fie implementata. Pe masura imbatranirii elementelor incalzirea aia mica poate sa devina periculoasa.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Nu inteleg de ce cutie albastra vorbiti. Dupa cum am mentionat mai sus am spus clar ca acela este in incarcator universal cu care incarc rapid powerbankul in caz de nevoie http://www.skyrc.com/index.php?route=product/product&product_id=9. Pt asta am adaugat o priza DC de 5.5mm suplimentara pe carcasa powerbank-ului alb pe care am o siguranta fuzibila separata .

Montajul are indicator de stare al bateriei cu 4 led-uri si low-cut voltage la 3v plus lanterna. Totul este asistat de un microprocesor.

Initial avea un sistem de prindere al acumulatorilor cu arcuri dintr-o sarma otelita si cromata ca la telecomanda pe care l-am dat jos si  am facut conexiunile cu cablu .

Editat de mihaitza1985
Link spre comentariu

Imax-ul il folosesc in mai multe scopuri,este un incarcator universal, nu este doar pt incarcarea powerbank-ului. Powerbank-ul se incarca si fara el dar la un curent de 1,5A cu un incarcator de telefon sau tableta pe mufa  mini usb, iar cu incarcatorul il pot incarca mai repede cu un curent de  5-6A, ce este asa greu de inteles.... 

Cel la 125 ron este clona, cel pe la 200 posibil sa fie original.

Editat de mihaitza1985
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări