Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Power bank din acumulatori de laptop.

Vizitator Mircea George Benga

Postări Recomandate

Sunt la TME Initial dupa denumirea din pdf doar pe alibaba gasea google la cautare.La TME cauti dupa PCM parca,asa e la inceput si vezi in categoria acumulatori.Totusi din informatiile gasite nu reiese ce se intampla cand acumulatorii nu sunt echilibrati.Daca incarcarea se opreste cand unul din ei e incarcat,ceilalti raman la cat au apucat sa se incarce.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am o intrebare /sugestie....spune-i cum vrei.

Dece nu pui toti acumulatorii in paralel si ai scapat de problema balansarii la incarcare?

Apoi pt a obtine tensiunea de 5V nu mai folosesti un step-down din 8,xV la 5V ci un step-up de la 4,xV la 5V.

Singura problema care mai ramine este limitarea supradescarcarii acumulatorilor dar si asta ar putea fi rezolvata usor folosind un integrat controler mai destept pt step-up, unul la care sa-i poti seta valoarea tensiunii la care sa actioneze protectia de undervoltage combinat cu un P-MOS care sa decupleze complet iesirea.

Sint si citeva dezavantaje dar per total e mai simplu si mai fiabil asa.

In cazul defectarii buck-ului coboritor, la iesire ar putea sa apara direct valoarea tensiunii de pe baterie->~8V si ar putea defecta consumatorii. La defectarea boost-ului tensiunea va fi cea de pe baterie adica mai mica, 3.6-4.2V, situatie mult mai safe pt consumatori.

Link spre comentariu

Am o intrebare /sugestie....spune-i cum vrei.

Dece nu pui toti acumulatorii in paralel si ai scapat de problema balansarii la incarcare?

Apoi pt a obtine tensiunea de 5V nu mai folosesti un step-down din 8,xV la 5V ci un step-up de la 4,xV la 5V.

Singura problema care mai ramine este limitarea supradescarcarii acumulatorilor dar si asta ar putea fi rezolvata usor folosind un integrat controler mai destept pt step-up, unul la care sa-i poti seta valoarea tensiunii la care sa actioneze protectia de undervoltage combinat cu un P-MOS care sa decupleze complet iesirea.

Sint si citeva dezavantaje dar per total e mai simplu si mai fiabil asa.

In cazul defectarii buck-ului coboritor, la iesire ar putea sa apara direct valoarea tensiunii de pe baterie->~8V si ar putea defecta consumatorii. La defectarea boost-ului tensiunea va fi cea de pe baterie adica mai mica, 3.6-4.2V, situatie mult mai safe pt consumatori.

e mult mi corect cum spui tu, dar deja aveam coborator (adaptorul de masina 12V->5V 1A o mufa si 2.1A a doua mufa) asta m-a fascinat si cum in Focsani nu exista astfel de montaje (incarcatoare baterii litiu) am crezut ca e mai simplu asa. Chiar nu am stiut ca daca se defecteaza adaptorul imi va vivra tensiunea mare, mai mult ca sigur arde tot asa...sa dau 50 ron pe carcasa aia de pe olx, am vazut ca are doua cipuri mici mici, o fi fiabila sau se arde/incarca defectuos?

Link spre comentariu

Nu-i oblicagoriu ca la defectare sa apara bateria direct pe iesire.

Chiar daca ai coboritorul tot mai trebuie sa gasesti si sa cumperi circuitul de balansare. 

De ce nu renunti la ciscuitul de balansare si sa faci dupa ideea mea si cumperi ridicatorul in locul circuitului de balansare?

Link spre comentariu

Se gasesc powerbank-uri fara acumulatori, carcasa +partea electronica. Avand multi acumulatori 16850 recuperati am cumparat o astfel de carcasa care functioneaza excelent. O chinezarie ordinara dar isi face treaba. Are 2 iesiri de 1A  si 2A iar curentul de incarcare al powerbank-ului este de aproximativ 1,5A. I-am mai adaugat o mufa de incarcare rapida pt incarcatorul meu de acumulatori. 

post-175948-0-32730600-1445540015_thumb.jpg

post-175948-0-16653800-1445540036_thumb.jpg

post-175948-0-79117200-1445540052_thumb.jpg

Link spre comentariu

Sunt la TMEInitial dupa denumirea din pdf doar pe alibaba gasea google la cautare.La TME cauti dupa PCM parca,asa e la inceput si vezi in categoria acumulatori.Totusi din informatiile gasite nu reiese ce se intampla cand acumulatorii nu sunt echilibrati.Daca incarcarea se opreste cand unul din ei e incarcat,ceilalti raman la cat au apucat sa se incarce.

multumesc pt. sfatul cu magazinul...nu stiam ca exista asa ceva, are de toate acolo :)

Sunt incadrate, ciudat, la categoria baterii carcase in oferta TME, ai aici mai multe variante:

http://www.tme.eu/ro/katalog/#id_category=100077&page=20%2C20&s_field=artykul&s_order=ASC

multumesc frumos!

Link spre comentariu

Sunt incadrate, ciudat, la categoria baterii carcase in oferta TME, ai aici mai multe variante:

http://www.tme.eu/ro/katalog/#id_category=100077&page=20%2C20&s_field=artykul&s_order=ASC

Se gasesc powerbank-uri fara acumulatori, carcasa +partea electronica. Avand multi acumulatori 16850 recuperati am cumparat o astfel de carcasa care functioneaza excelent. O chinezarie ordinara dar isi face treaba. Are 2 iesiri de 1A  si 2A iar curentul de incarcare al powerbank-ului este de aproximativ 1,5A. I-am mai adaugat o mufa de incarcare rapida pt incarcatorul meu de acumulatori. 

Multumesc Mihai! poti sa-mi spui te rog de unde-l ai pe cel albastru?

Link spre comentariu

Eu as fi interesat de cel alb, daca poti sa ne spui de unde l-ai cumparat ..

Link spre comentariu

Comentez ce a mai aparut de cand am fost pe aici ultima data:

Cutia albastra pentru 8 celule este un chinezism prost conceput din cate vad, pentru ca nu exista fire care sa realizeze echilibrarea - asta din ce disting eu.

Daca toate celulele sunt in paralel, este evident ca nici nu este necesar, insa nu cred sa fie asa.

Deci se pare ca are doar convertor DC/DC pe iesire si incarcarea ramane cu semnul intrebarii, oricum senzor termic nu vad, deci presupun ca e periculoasa...

Schema atasata (lb italiana) - este schema italianului care face egalizarea celulelor, se poate multiplica la infinit. Problema este ca ai egalizare dar nu ai cut-off nici termic nici la scaderea curentului la 5%, risti sa strici bunatate de acumulatori sau chiar sa explodeze (de aia trebuie senzor termic).

De asemenea nu protejeaza la overdischarge.

Fisa de la TME - pentru 2 celule, care se vede ca sunt monitorizate/egalizate independent. Nu am intrat in amanunte, pare ca asta face tot ce este necesar, daca 8,4V este tensiunea utila aplicatiei.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

La schema italianului cut-off iese la cat reglezi acel stabilizator paralel.Pentru o durata de viata mai lunga se recomanda a nu se incarca Li-Ion la 4,2 ci la mai putin,daca reglezi de exemplu pragul la 4,1V ce se intampla?Protectie termica se poate implementa.Pentru overdischarge se poate monitoriza fiecare element sau tot pachetul cu avantajele-dezavantajele variantei alese.La TME nu m-ai uitat la varianta cu doua celule,doar la cele cu trei ca asta ma interesa.De acolo nu reiesea concret principiul,daca e la fel ca in bateriile de laptop de exemplu nu prea e OK,daca un element sau grup paralel s-a incarcat se opreste incarcarea,celalalt element poate nu e incarcat,asa ramane,cat a apucat sa se incarce,atat ramane.Sigur nu poate spune decat cineva ce testeaza pe acel circuit un element aproape incarcat inseriat cu unul aproape descarcat.Daca cel aproape descarcat va ajunge in final sa fie si el incarcat e bine,daca in schimb incarcarea lor se termina in momentul in care cel aproape incarcat este considerat complet incarcat atunci cel aproape descarcat a fost incarcat doar pana celalalt a fost considerat incarcat.Deci el poate fi oriunde intre 0-100% fata de celalalt care e 100% incarcat.

Link spre comentariu

Cred ca nu ai inteles.

Tensiunea reglata acolo este o tensiune de "balansare" intr-adevar se regleaza, insa la 4,2V daca vrei 100% din capacitate (cu viata mai scurta) sau sub aceasta tensiune, scazand capacitatea dar crescand speranta de viata. Este necesara balansarea pentru ca exista elemente in serie.

Cut-off, adica oprirea totala a incarcarii este legata de un curent, nu de tensiune.

Curentul de cutoff este uzual de 5% din curentul de incarcare - adica curentul descreste progresiv in faza a doua, de incarcare sub tensiune constanta - si cand se ajunge la 5% atunci se intrerupe incarcarea.

Si ca sa raspund la ce spuneai exista o singura varianta: cand o celula s-a incarcat (a ajuns la curentul de cut-off) atunci incarcarea trebuie oprita in toate, asa ca cele mai bune nu vor fi 100% incarcate.

Circuitul de balansare este usor de realizat, cel de cut-off mai dificil.

Rostul este de a nu deteriora elementele, pentru ca nu trebuie depasita nici tensiunea maxima (4,2V) dar nici supraincarcate (dupa scaderea curentului la 5%).

Evident ca mai trebuie si o protectie termica, asta este usor de realizat, pentru ca incalzirea elementelor le scurteaza viata, dar la energiile relativ mari necesare apare chiar pericol de explozie, deci chiar vrei protectie termica, si de obicei in pachetele de baterii ai dispusi mai multi senzori termici, in zone diferite...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Cred ca voi opta pt. cele de pe olx, vad ca are si doua circuite integrate, deci protectie, etc.

Comentez ce a mai aparut de cand am fost pe aici ultima data:

Cutia albastra pentru 8 celule este un chinezism prost conceput din cate vad, pentru ca nu exista fire care sa realizeze echilibrarea - asta din ce disting eu.

Daca toate celulele sunt in paralel, este evident ca nici nu este necesar, insa nu cred sa fie asa.

Deci se pare ca are doar convertor DC/DC pe iesire si incarcarea ramane cu semnul intrebarii, oricum senzor termic nu vad, deci presupun ca e periculoasa...

Schema atasata (lb italiana) - este schema italianului care face egalizarea celulelor, se poate multiplica la infinit. Problema este ca ai egalizare dar nu ai cut-off nici termic nici la scaderea curentului la 5%, risti sa strici bunatate de acumulatori sau chiar sa explodeze (de aia trebuie senzor termic).

De asemenea nu protejeaza la overdischarge.

Fisa de la TME - pentru 2 celule, care se vede ca sunt monitorizate/egalizate independent. Nu am intrat in amanunte, pare ca asta face tot ce este necesar, daca 8,4V este tensiunea utila aplicatiei.

La cea de pe olx te referi, acolo am vazut ca are doua integrate, sigur fac alea ceva :)

Link spre comentariu

Tocmai am zis despre "cutia albastra cu 8 celule" ca pare sa nu aiba nimic din partile esentiale bunei functionari, vezi mai sus.

- termistoare dispuse intre elementi  - nu se vad, probabil zero

- fire ducand la fiecare grup paralel din cele dispuse in serie - nu se vad, deci nu exista balansare de nici un fel (probabil)

- aceleasi fire ar permite si masurarea curentului de cut-off, deci neexistand nici nu face cut-off

Aparent (cel putin) nu are nici una din functiile strict necesare.

Integratele alea sunt:

1 - probabil convertorul DC/DC de iesire - ce configuratie are??? nu stim cum sunt dispusi elementii.

2 - probabil o sursa de curent constant / tensiune constanta de incarcare (macar atata). Foarte posibil sa nu aiba nici balansare, nici cut-off, nici protectie termica.

Cu un incarcator CC/CV poti incarca celule litiu, insa se vor strica repede in lipsa celorlate functii plus ca ai risc de explozie.

Si pentru ca elementii litiu sunt cei mai scumpi din ecuatie, probabil ca merita sa iei un controller corect, cel de la TME pare a avea toate functiile.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Deci daca stabilizatorul paralel este reglat la 4,12V de exemplu,elementul va absorbi un anumit curent pana la valoarea respectiva.Apoi curentul prin circuit va trece prin stabilizatorul paralel.Deci cut-off s-a intamplat sau se intampla la respectiva valoare, 4,12 cum am dat in exemplu.Elementul respectiv va sta la 4,12V eventual va mai absorbi ceva curent doar din cauza autodescarcarii daca apare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări