Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Power bank din acumulatori de laptop.

Vizitator Mircea George Benga

Postări Recomandate

Buna seara, am gasit prin magazie un acumulator de laptop pe litiu. l-am desfacut cu grija, iar inauntru am gasit 6 acumulatori samsung de 3.7V, 2.6 Amperi cred. Cum toti acumulatorii aveau 3.6V fara sa-i incarc, m-am gandit sa fac o sursa portabila de alimentare pentru smartphone-uri/tablete pentru eventualele deplasari, pescuit, etc. Cum toate se alimenteaza cu 5V, le-am pus in serie-paralel: cate 2 serie (7.2V) a cate 3 perechi (7.8Amperi cred), apoi in capat am pus un adaptor de masina (12V->5,1V, 1A) chiar daca am pe intrare 7,2 V la iesire am 5,1V. Am incercat sa incarc telefonul, a crescut 1%, dupa nu s-a mai intamplat nimic...

Cum pot incarca acest grup de baterii pe litiu mai ales ca am inteles ca exista unele pericole? Am un incarcator de laptop de 9V/4A dar mi-e teama sa-l folosesc. Am si incarcatoare de telefon tableta de 1A, respectiv 2A pe 5V la care am inseriat ampermetrul si tragea maxim 100mA, am mai incercat inca o data si imi apare 0mA...

Mentionez ca am cumparat un adaptor de masina de 12V->5,1V (1,5 A si 2,1A pe celalalt port), comutator cu 3 cai, (tot ce trebuie pt o sursa portabila)

Va rog, ajutati-ma sa termin acest proiect, orice sfat e bine-venit, multumesc frumos!

Editat de Mircea George Benga
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acumulatorii cu Li-ion se incarca dupa un anumit profil de incarcare (CCCV), la inceput incarcatorul merge in curent constant iar apoi opreste incarcarea cand ajunge la o tensiune de prag (4.2V de obicei).

Cel mai bine folosesti un circuit integrat specializat, sau un incarcator dedicat pentru asa ceva.

Un alimentator nu este incarcator de acumulatori! Laptopul are circuit de incarcare pe placa de baza.

Despre incarcatoare Li-ion:

http://pdfserv.maximintegrated.com/en/an/AN4169.pdf

Celule Li-ion 18650, probabil din astea ai gasit in acumulatorul de laptop:

http://industrial.panasonic.com/lecs/www-data/pdf2/ACA4000/ACA4000CE240.pdf

Link spre comentariu

ma gandeam sa folosesc incarcatorul de 5,1V pe 2,1 Amperi (cel pentru tablete)... pot incarca pachetul de 7,2V pe 7.8 Amperi cu 5,1 V (circuitul opreste cumva incarcarea vazand 7,2V?) Am citit undeva si sper sa fi inteles ca daca incarcatorul nu comunica cu acumulatorul lasa doar max 100/150 mA pentru siguranta...ce sa fac? Am mai gasit si un acumulator Teckcell Sb-D2 de 3,6V 19000 miliamperi cu un condensator de 5V 5 Farad (un picut umflat/despicat in partea de jos) cred ca ar fi pacat sa renunt...nici bani de un powerbank decent din comert nu am...am zis ca daca tot e gratis...Multumesc de ajutor!

Acumulatorii cu Li-ion se incarca dupa un anumit profil de incarcare (CCCV), la inceput incarcatorul merge in curent constant iar apoi opreste incarcarea cand ajunge la o tensiune de prag (4.2V de obicei).

Cel mai bine folosesti un circuit integrat specializat, sau un incarcator dedicat pentru asa ceva.

Un alimentator nu este incarcator de acumulatori! Laptopul are circuit de incarcare pe placa de baza.

Despre incarcatoare Li-ion:

http://pdfserv.maximintegrated.com/en/an/AN4169.pdf

Celule Li-ion 18650, probabil din astea ai gasit in acumulatorul de laptop:

http://industrial.panasonic.com/lecs/www-data/pdf2/ACA4000/ACA4000CE240.pdf

Va multumesc, din pacate nu dispun de un circuit de incarcare cu exceptia acelor incarcatoare de smartphone de 5V (1A si 2,1A) nu stiu daca ele se blocheaza vazand 7V...

Link spre comentariu

Acele incarcatoare nu fac controlul incarcarii de precizie a acumulatorului, ele doar ofera o tensiune relativ stabilizata, prost ( sau foarte prost ) filtrata, de restul se ocupa un circuit intern in dispozitiv.

Ma temeam de raspunsul asta :( ce as putea sa fac...parca nu as abandona proiectul asta si in plus am si nevoie de bateria asta portabila. Multumesc.

Link spre comentariu

SalutEu am facut altfel. Am mai multi acumulatori de 1,2V la 2500mAh. Ii pun in serie/paralel in citeva suporturi de baterii cumparate de la un magazin de componente. Exista suporturi de baterii cu cite 4 astfel de bucati. Am cumparat de pe forum un modul care permite stabilizarea la 5V pe iesire si cu plaja larga de tensiuni pe intrare. Nu mai stiu exact cit suporta maxim pe intrare dar eu folosesc 3,6V. Acumulatorii ii incarc acasa in incarcator normal inainte de pleca in excursie. Modulul in cauza a costat 8 lei daca imi aduc bine aminte. Acumulatorii ii am cumparati in timp deoarece ii folosesc si la alte aparate.

Link spre comentariu

SalutEu am facut altfel. Am mai multi acumulatori de 1,2V la 2500mAh. Ii pun in serie/paralel in citeva suporturi de baterii cumparate de la un magazin de componente. Exista suporturi de baterii cu cite 4 astfel de bucati. Am cumparat de pe forum un modul care permite stabilizarea la 5V pe iesire si cu plaja larga de tensiuni pe intrare. Nu mai stiu exact cit suporta maxim pe intrare dar eu folosesc 3,6V. Acumulatorii ii incarc acasa in incarcator normal inainte de pleca in excursie. Modulul in cauza a costat 8 lei daca imi aduc bine aminte. Acumulatorii ii am cumparati in timp deoarece ii folosesc si la alte aparate.

multumesc de sfat!

Link spre comentariu

Ce spunea Mircea Calin este 100% corect si se poate face un montaj simplu care sa faca o secventa de incarcare CC (curent constant) pana se atinge tensiunea setata si apoi incarcare sub tensiune constanta (CV).

Se pot face si montaje care sa asigure balansarea, in cazul conectarii celulelor in serie, de tipul regulatorului paralel.

Pana aici totul simplu, realizabil cu componente sau module uzuale.

Insa partea grea este oprirea incarcarii pentru ca celulele litiu nu suporta "trickle charge" si incarcarea trebuie total oprita daca curentul scade la 5% din cel initial.

Pentru o celula ar fi realizabil, insa cum o facem intr-o catena in serie, unde totul floteaza?

Cam aici m-am impotmolit si eu incercand sa rezolv ceva similar.

In rest sugestia cu 1,2V este ... neadecvata...Asta daca ai nevoie sde cantitati mari de energie, pentru ca intre un element litiu si unul nichel-metal-hidrid nu exista practic comparatie.

In plus la litiu mai ai si o autodescarcare aproape de zero, adevarat insa ca trebuie sa nu supradescarci (limitare la 2,5V).

Link spre comentariu

Ce spunea Mircea Calin este 100% corect si se poate face un montaj simplu care sa faca o secventa de incarcare CC (curent constant) pana se atinge tensiunea setata si apoi incarcare sub tensiune constanta (CV).

Se pot face si montaje care sa asigure balansarea, in cazul conectarii celulelor in serie, de tipul regulatorului paralel.

Pana aici totul simplu, realizabil cu componente sau module uzuale.

Insa partea grea este oprirea incarcarii pentru ca celulele litiu nu suporta "trickle charge" si incarcarea trebuie total oprita daca curentul scade la 5% din cel initial.

Pentru o celula ar fi realizabil, insa cum o facem intr-o catena in serie, unde totul floteaza?

Cam aici m-am impotmolit si eu incercand sa rezolv ceva similar.

In rest sugestia cu 1,2V este ... neadecvata...Asta daca ai nevoie sde cantitati mari de energie, pentru ca intre un element litiu si unul nichel-metal-hidrid nu exista practic comparatie.

In plus la litiu mai ai si o autodescarcare aproape de zero, adevarat insa ca trebuie sa nu supradescarci (limitare la 2,5V).

Multumesc, incurcate sunt caile cu litiul asta...am vazut in anunturi pe net o carcasa pentru 8 acumulatori de 3,7V, eu am doar 6: http://olx.ro/oferta/carcasa-baterie-externa-power-bank-incarcator-usb-8-x-18650-li-ion-ID4BF8Y.html#086714a843 ce parere aveti?

"Acumulatorul" de la Tekcell este o baterie chimica de 3.6 V, 19 Amperi, ce din cate am inteles eu, nu poate fi incarcata chiar daca are in componenta sa litiu. Ce parere aveti, nu cred ca o voi putea folosi

http://www.houseofbatteries.com/documents/SBD02.pdf

Link spre comentariu

In legatura cu carcasa de pe olx. Am cautat asa ceva dar banuiesc ca nu am cautat cum trebuie. Asa ca am aplicat metoda cu acumulatorii de 1,2V. In urma cu 2 saptamini am gasit in tirgul de vechituri un acumulator extern desfacut si care avea 4 elementi de 3,6V. Am achizitionat aparatul in ideea de a folosi carcasa pentru montajul cu acumulatorii de 1,2V. La primul test aparatul s-a dovedit functional, chestie de noroc. Am mai pus inca doi elementi pe linga cei 4, pe care i-am luat dintr-un acumulator de calculator. Incarcarea dureaza in jur de 10 ore si imi ajunge apoi sa-mi incarc tableta si telefonul mobil. Probabil cu niste elementi noi as putea incarca inca un dispozitiv, dar deocamdata sint acoperit, mai ales ca am deja doi "acumulatori externi".Concluzia mea e ca acea carcasa merita cumparata doar daca ai deja elementii de 3,6V si sint cit de cit buni. Daca nu, atunci mai bine cumperi un acumulator extern direct din magazin. Vei avea garantie pe el probabil 1 an de zile si exista sanse sa-l gasesti la pret bun avind in vedere ofertele dese ce apar prin magazine.

Link spre comentariu

Te poti inspira din asta

http://www.anfarol.it/Progetti/LiPo_Limiter/LiPo_Limiter_SCH.pdf

La JP2 si JP4 il alimentezi cu o sursa de curent constant,sute mA-1A

R4,R10 si R16 semireglabili multitura,din ei reglezi tensiunea la borne (fara element conectat) la 4,2V sau char mai putin,important e sa fie egala pentru toti elementii.

Pentru sursa de curent constant eva simplu cu LM317

Link spre comentariu

Dupa ce am bubuit o chinezarie de incarcator cu un element in scurt am cautat si cu schema de mai jos imi incarc acumulatorii fara probleme, se opreste incarcarea cand se stinge ledul adica sub 10 mA (intre timp am comandat de pe ebay si au si venit incarcatoarele, la 1,8$ bucata .... nu se merita sa mai construiesti decat daca ai mare nevoie)

In poza e ce am primit (la fel arat si cel bubuit), a facut chinezu 2.21$ bucata acum :rade:

Editat de briobit
Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru ajutor!  nu stiu totusi cum as putea sa intru in posesia acelui montaj pt. 8.4 V, nu sunt familiar cu cumparaturile pe ebay si ma gandesc sa nu fiu nevoit sa platesc taxe, etc sa ajunga foarte scump...

Nu gasesc nicaieri acest montaj de cumparat, doar pe alibaba si se vand in cantitati mari...multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări