Vizitator eug3n92 Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Buna seara. Zona unde stau eu, are o problema cu caderile de curent. Zilnic sunt caderi de scurta durata, de 1-2-3 secunde, apoi revine curentul. De multe ori s-au stricat electrocasnice prin casa, surse de calculator, televizoare etc. Am facut sesizari la Enel si unul dintre raspunsul lor a fost acesta: "Stimate domnule,Referitor la sesizarea inregistrata la compania Enel, privind fluctuatile de tensiune la locul de consum, va comunicam faptul ca au fost analizate aspectele semnlate.In urma analizei efectuate s-a constatat faptul ca, scurtele intreruperi de energie electrica la care faceti referire au fost cauzate de catre actionarea reusita a instalatiilor de protectii si automatizari de tipul reanclansare automata rapida (RAR).Mentionam faptul ca intreruperile in cauza nu pot fi prevenite, ele avand rolul de a proteja bransamentul electric de socurile de tensiune. Regretam disconfortul creat de aceasta situatie si va asiguram de eforturile noastre sustinute in vederea remedierii cat mai rapide a disfunctionalitatilor si evitarii unor situatii similare pe viitor." Probleme astea de curent sunt de foarte multi ani si inca persista pentru ca nimanui nu ii pasa, ori nu stiu ce anume sa faca. Din punctul vostru de vedere sunt normale caderile astea? Chiar nu pot fi prevenite/reparate. De multe ori primeam raspunsuri ca ei au analizat problema si nu au fost deloc caderi de curent, cand de fapt zilnic cade curentul de 3-4 ori. Din ce cauza "reala" apar caderile astea? Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 RAR-uri care dureaza 1-2-3 secunde? O reanclansare reusita de abia o vezi la bec, ca o mica licarire. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 E foarte posibil ca acele "goluri" de tensiune (de 1-3 secunde)să fie cauzate de comutaţia pe altă priză a transformatoruluicare deserveşte reţeaua de care aparţineţi dvs. (pentru a asigurala abonaţi o tensiune care să se încadreze în limitele legale).Acest lucru ar putea sugera o reţea "rămasă în urmă" d.p.d.v. aldimensionării (adică în zonă "au apărut" foarte mulţi consumatori,la timpul ei reţeaua nefiind proiectată în acest sens).Dar şi răspunsul pe care l-aţi primit de la ei poate fi plauzibil;însă acţionarea RAR este doar efectul, cauza fiind aceeaşi, adicăsupraîncărcarea reţelei.Aţi stabilit o corelare a acestor căderi cu perioadele (intervalele)de vârf de sarcină ? Sau se produc aleatoriu, la ore diferite ?thunderer:Depinde. Dacă echipamentul este prevăzut cu RAR lent, atunci, conformnormativelor, timpul de RAR este > 1,5 secunde.Un RAR rapid are un timp cuprins între 0,5... 1,5 secunde.Aceste două situaţii sunt şi cele mai răspândite.RAR ultrarapid (0,1... 0,5 secunde) este destul de puţin utilizat. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Nu neg posibilitatile enumerate. La mine in zona sunt cam 2-3 foarte rapide, pe an, pe care le detectez seara. Vad lumina scazand un moment, insuficient ca ceasurile aragazului sau microundelor (led-uri) sa nu-si pastreze setarile. Reteaua este de 7 sau 14kV, fiecare grup de case avand propriul transformator.Banuiesc ca-s mai multe operatiuni, poate in timpul zilei pe care nu le detectez. Zona e predominent rezidentiala, cu mici industrii. Dar a fost, in trecut, destul de industrializata. Probabil si reteaua e mai pusa la punct tehnologic. Link spre comentariu
petreelectronic Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Acelasi lucru se intampla si in zona mea. Cauza este urmatoarea: linia de medie tensiune de la statia de transformare pana in localitate traverseaza un camp, iar cauza intreruperilor sunt pasarile (in special ciorile). In momentul caderii de tensiune cate una face arc electric intre conductori. Si eu am facut sesizare (la noi problema fiind mult mai grava, in unele perioade fiind si cateva zeci de intreruperi pe zi) si raspunsul a fost in acest sens. M-am dus si am verificat. Liniile erau negre de ciori si din cand in cand mai spulbera pe cate una. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Care comutare pe altă priză automată??? Reglarea primarului la 3x9500/10000/10500Vca (de exemplu) şi a secundarului se face doar la punerea în funcţiune a trafo sau la revizii şi avarii. Probabil că meşterii l-au comutat oricum pe o tensiune mai mare în secundar, că aşa au înţeles românii intrarea în UE şi ca să ajungă o tensiune cît de cît şi la ultimul abonat, cînd e consumul mare. La acel trafo o acţiona termomanometrul sau chiar releul Bucholz dacă temperatura e exagerată şi uleiul urcă înapoi în rezervor. .............. 7 şi 14kV??? Au existat pînă de curînd reţele cu 6kV, se mai foloseau la foraje şi sonde. În Bucureşti la Policolor mai sînt puncte de transformare de la 6kV. ................ Foarte tare asta cu ciorile, aşa mai scade numărul lor. Chiar zilele trecute mă uitam la o reţea aeriană de 20kV la separatori, unde o cioară era tare curioasă. Link spre comentariu
loleksibolek Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Faza asta cu intreruperile e si la mine dar apare de obicei dupa ploaie, cam la interval de o ora.Intreruperile sunt mai lungi(cam un minut,de vreo 3-4 ori) dar faza cea mai nasoala e ca are unul un mic magazin in apropiere si are probabil alarma setata sa bazaie la lipsa tensiunii de retea.De ce nu o anula asta nu stiu ,cert e ca se ia curentul ,suna alarma,vine curentul si se opreste alarma ,se ia curentul suna alarma ...si tot asa. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 (editat) ......................................................................................................................................................... Foarte tare asta cu ciorile, aşa mai scade numărul lor. Chiar zilele trecute mă uitam la o reţea aeriană de 20kV la separatori, unde o cioară era tare curioasă. Zburatoare sau ''pedestra''? Ciorile sint foarte prolifice si nu prea au dusmani naturali, fiind o pasare de talie,deloc, mica. Lasind gluma la o parte,la noi in localitate,vara,dupa cite-o ploaie mai serioasa,cu tunete si fulgere,raminem fara curent cel putin 45 minute. Si asta se intimpla de multa vreme,fara ca cineva sa incerce sa remedieze ''problema''. Reclamatii s-au facut multe. Editat Octombrie 20, 2015 de GEO 53 BN Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Zal:Cum să nu !Există aşa-numitele "Comutatoare de reglare a tensiunii în sarcină".Cele la care v-aţi referit sunt destinate reglajului raportului detransformare în absenţa tensiunii. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 (editat) @Zal: 7.2 si 13.8kV in "colonie". Stii f bine despre ce regiune vorbesc. Eu am vorbit de asa zisele "recloser". Astea sunt rapide. S-a vorbit si de "tap changer". Sunt 2 lucruri diferite. Evident ca durata lipsei de tensiune intre cele 2 operatii e majora. Cristian vorbeste de un normal de > 1.5 secunde. Probabil adevarat, nu am ce zice.Un "recloser" deschide, sta maximum 200ms apoi inchide. Daca defectul nu mai e (a ars cioara) esti fara tensiune undeva sub 300 la 400ms. Recloserul opereaza deschidere (4 ori) si inchidere (3 ori) in maximum 10 secunde. Deci, 7 operatii in 10 secunde. La inceput operatiunile se succed mai repede, din ce in ce mai rar dupa primele OCO.@Cristian, pentru cultura mea: vorbiti de comutarea in sarcina pe partea de joasa tensiune a transfo? Pentru ca cea de raport de transformare e predominant manuala, pe partea de inalta tensiune. Editat Octombrie 20, 2015 de thunderer Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 thunderer, comutarea se face pe partea de înaltă tensiune.De exemplu, pot exista 19 prize de reglaj pentru reţele de110 KV şi 27 prize de reglaj la transformatoare 220 KV/110 KV.Cele de reglare în absenţa sarcinii au un număr considerabilmai mic de trepte (de regulă 3... 5), ele lucrând, într-adevăr,pe partea de medie tensiune. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Eu le-am vazut pe dos. Pe inalta cel manual cu cateva trepte si pe joasa cel automat. Termenii de inalta si joasa nu au de a face cu nivelul tensiunii, ci doar sa stabileasca infasurarile. Un schimbator pe inalta, manual Si matele aluia automat pe joasa (scuze ca se vede culcat) Cel de pe inalta are acele farfurii (un fel de protectie Corona), d-aia pare mai indicat sa faci comutarea la tensiunea mai mica. Poluezi mai putin uleiul din cutie. Probabil ca exista si cum zice Cristian, e unicul transfo de-l vad afara din cutie. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Octombrie 21, 2015 Partajează Postat Octombrie 21, 2015 Ruptorul (întrerupătorul propriu-zis) are cuvă separată. Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 21, 2015 Partajează Postat Octombrie 21, 2015 thunderer, comutarea se face pe partea de înaltă tensiune.De exemplu, pot exista 19 prize de reglaj pentru reţele de110 KV şi 27 prize de reglaj la transformatoare 220 KV/110 KV.Cele de reglare în absenţa sarcinii au un număr considerabilmai mic de trepte (de regulă 3... 5), ele lucrând, într-adevăr,pe partea de medie tensiune. Corect! ... linia de medie tensiune de la statia de transformare pana in localitate traverseaza un camp, iar cauza intreruperilor sunt pasarile (in special ciorile). In momentul caderii de tensiune cate una face arc electric intre conductori. In afara de pasari mai mici - ciori, porumbei, gugustiuci- am gasit si pasari mari precum berze, soimi....atunci linia de 20kv intra in avarie ori prin PP ori prin SCC si trebuia luata la pas pentru verificari.... se identifica tronsonul defect prin manevre executate pe teren si in statia de alimentare,electricienii erau distribuiti de-a lungul tronsonului si cei cativa kilometri repartizati fiecaruia erau verificati la pas...cu binoclul la gat si cu batul impotriva cainilor in mana , cu mobilul pregatit, faceai o vizita in natura!....gaseai izolator spart si cazut pe consola, pasarea cazuta pe consola cu aripile intre 2 conductoare, punte de legatura intrerupta, stalpi rupti....cel mai greu de depistat era un izolator strapuns pt ca defectul nu era vizibil...atunci se impartea tronsonul de linie pe bucati prin desfacerea puntilor de legatura la stalpii de colt si se faceau probe pana la identificarea panoului de stalpi care prezenta defectiunea...apoi urcarea individuala pe fiecare stalp....bineinteles operatiile amintite de mine consumau mult timp de aceea consumatorii afectati erau alimentati prin derivatie din alte linii functionale... Amintiri,amintiri.... Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 21, 2015 Partajează Postat Octombrie 21, 2015 Ruptorul (întrerupătorul propriu-zis) are cuvă separată.Aha, asta nu-mi parea evident, caci cuvele sunt sudate sau prinse cu suruburi. Multumesc pentru clarificare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum