Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Wimshurst Machine

Vizitator Andrei Paul Ovidenie

Postări Recomandate

Vizitator Andrei Paul Ovidenie

Salut.. Am de lucrat la un proiect despre un generator electrostatic si am ales Wimshurst Machine. Singura problema este ca nu ii inteleg principul de functionare per total, ma incurca cateva lucruri. Daca imi poate da cineva o explicatie mai amanuntita sau eventual un site cu o explicatie in lb. Romana ar fi de foarte mare ajutor. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• puriu

3

• Spitfire

2

• ratza

1

• validae

1

Top autori în acest subiect

Masina Wimshurst este mai degraba o curiozitate fara valoare practica. Functioneaza numai cand vrea. Mult mai buna este masina Van de Graaff, utilizata in laboratoare si in prezent.

Link spre comentariu

Este foarte simplu, freci doua materiale intre ele, conectate permanent la un condensator, serie de doua condensatoare (dupa caz). Cand acesta/acestea inmagazineaza suficient potential, corespunzator cu strapungerea aerului (distantei) dintre cei doi electrozi legati la capetele condensatorului, pac scanteia, descarcarea...

Practic, cresti, cresti, cresti potentialul din condensatoare, (am mai cautat, sper sa nu gresesc) pana la un 10kv/cm, moment in care, poc...

Modul in care il cresti, prin frictiunea discurilor, si preluarea sarcinii electrostatice din acele lamele lipite pe discuri, prin mici perii...

Link spre comentariu

Omul are de lucrat la un proiect despre un generator electrostatic. Generatorul trebuie sa fie prezentat cuiva si sa pocneasca neconditionat. De aceea am recomandat un generator V de G. Am lucrat cu asemenea generatoare, incepand de la cele didactice cu manivela, si il pot sfatui cum sa-l faca. Cine are idee despre alt generator electrostatic serios, poate sa-l ajute.

Link spre comentariu

Se găsesc atât de multe modele și variante constructive, cel mai important este însă folosirea unui dielectric de calitate și pe cât posibil hidrofug...https://www.google.ro/search?q=electrostatic+generator&client=opera&hs=9An&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CDMQsARqFQoTCJDj_IvF58gCFUw-FAodymoOdQ&biw=1366&bih=659

Aici este un model relativ ușor de făcut din HDD-uri defecte și ceva plexiglas...https://www.youtube.com/watch?v=puC6-UaT9Fk

Se pot folosi foarte bine  CD-uri sau chiar discurile de protecție ce le acoperă în ambalajele bulk...

Link spre comentariu

Nu va mai luati dupa youtube domnilor, CD-urile sunt confectionate din policarbonat(policlorura de vinil ultrapura), exclusa utilizarea acestui material pentru discurile unei masini electrostatice, nici discurile de pick-up nu erau bune de nimic(mai ales ca au tratament antistatic, de-aia-s negre! :rade: )...dar asta nu-i impiedica pe autorii de cartulii pentru constructorii amatori de pe vremuri, gen Claudiu Voda, Mihaela Vaiteanu, Dumitru Codaus, etc sa le recomande calduros-e clar ca una e sa scrii o carticica de 5 lei, alta e sa studiezi materialele electrotehnice.

Plexiglass(polimetacrilat de metilic), celuloid, ebonita, polietilena de joasa densitate(dar numai perfect incolora si transparenta)-da, dar nu PVC, polistiren, polipropilena-astea-s zero la zeci de mii de volti.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Bisphenolul A nu poate fi "crescut decat pe retea de PVC, puteti sa va convingeti arzand la flacara un CD.Oricum, proprietatile izolante nu recomanda CD-urile pentru discuri de masina electrostatica, fiindca au depunere de aluminiu, iar stratul de ftalo sau azocianina nu e nemaipomenit de izolant...CD-urile de protectie de la capetele shrink-ului de CD-uri sunt confectionate din polistiren.

Link spre comentariu

Masinile didactice aveau discul din sticla, izolant modest in aer uscat si prost in aer umed. Plexiglasul si polistirenul transparent sunt izolatori foarte buni (daca nu au zgarituri), iar teflonul este excelent in orice conditii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări