Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum verificam un motor masina de spalat fara placa electronica.


albine

Postări Recomandate

Mai clar decat in video clip cat sa fie?Se inseriaza statorul cu rotorul si se cupleaza la tensiune prin intermediul reostatului cu lichid,facut destul de ingenios,insa cam periculos pt unii care nu stiu cum se alimenteaza un astfel de motor.Daca nu limitezi tensiunea de proba exista riscul de autoambalare si distrugere motor la mersul in gol,deci cel mai indicat ar fi un autotransformator,sau si mai bine,cine nu se bizuie, sa lase asta pe seama unui prieten care are ceva informatie in domeniu.Lucrul cu tensiunea retelei este periculos si fara elemente in miscare.Daca te taie gandul sa cuplezi electromotorul direct la retea,trebuie sa stii ca socul mecanic la pornire este destul de mare,si exista riscul sa fugi dupa el prin bucatarie,cu tot cu sarme agatate de el.

Link spre comentariu

Nu ainteleg ce vreti sa spuneti  "Daca nu limitezi tensiunea de proba exista riscul de autoambalare si distrugere motor la mersul in gol,deci cel mai indicat ar fi un autotransformator"Daca tensiunea este de 220 v cum sar  autoambala ?Daca tensiunea se micsoreaza turatia motorului scade impreuna cu puterea motorului.

Link spre comentariu
Nu ainteleg ce vreti sa spuneti

 

 Vad ca esti un tip prevazator,ai pus si a si i ca sa-si aleaga fiecare ce e corect la inceputul cuvantului(intre noi fie vorba...puteai sa renunti la a).

Tu crezi ca in videoclip individul ala a folosit reostatul cu lichid doar pt impresie artistica?E vorba de principiul de functionare al acestui tip de motor si de faptul ca in ceea ce vrei tu sa faci nu ai cum sa-i simulezi o sarcina,deci automat trebuie o tensiune reglabila(treaba ta cum o obtii).Pt scurta perioada de timp(cateva secunde) poti alimenta si fara alte artificii,insa te-am prevenit ca momentul la pornire e mare,si exista riscul sa-ti scape din mana.Abia dupa ce treci de cele cateva secunde cu alimentarea,si insisti sa-l vezi cum bazaie, exista riscul de autoambalare si de distrugere a rotorului din cauza fortei centrifuge.

Daca tensiunea se micsoreaza turatia motorului scade impreuna cu puterea motorului.

Asa e,tocmai de asta sunt prevazute cu tachogenerator,si comanda electronica a turatiei,pt a putea obtine un cuplu constant, indiferent de turatie.La proba de care intrebi tu,tachogeneratorul nu are nici un rol,se lasa in pace,eventual se masoara daca e potent sau nu,pt ca si asta poate constitui o cauza de mers defectuos pe masina de spalat.

Link spre comentariu

A fost uitata metoda,dar era mult folosita in trecut la comanda/pornirea motoarelor cc de putere Erau reostate de mari dimensiuni(cel vazut de mine avea cuva cu latura de 100 cm),functiona ca un  condensator variabil,numai ca in locul dielectricului era apa (cu saruri cateodata).

La ce are el nevoie,merge si un variator de tensiune cu triac,cum sunt cele pt becuri,aspiratoare,orice,pt ca in gol consumul e mic.

Link spre comentariu

La ce are el  nevoie,merge si un variator de tensiune cu triac,cum sunt cele pt becuri,aspiratoare,orice,pt ca in gol consumul e mic."

 

La ce am nevoie eu un zdrobitor de struguri nu merge variatorul de tensiune motorul moare.La tensiune 220 V turatia este foarte mare in 2 secunde trage prin zdrobitor 10 Kg struguri.Turatia mare nu ma satisface.prefer o turatie mica la care motorul sa nu moara si sa pot face treba cu el.   Cu stima

Editat de albine
Link spre comentariu

Cred ca in afara de scris si in exprimare trebuie sa mai lucrezi un pic...unde pisici ai spus ceva de struguri sau de sarcina acestui motor pana acum?

Eu am inteles ca vrei sa-l probezi(cum scrie si in titlul topicului), sa constati daca e bun sau nu,si nu stii cum sa faci legaturile,ori pt probe e valabil ce am zis pana acum.

In sarcina e alta gasca,ai posibilitatea reducerii turatiei mecanic cu fulii/curea, sau pinioane(cum te bizui) sau comanda electronica,cu variator de tensiune in care ai ca reactie tensiunea data de tachogenerator.In cazul asta vei avea la axul zdrobitorului doar puterea maxima a motorului,nu stiu ce scrie pe al tau dar majoritatea sunt de 6...700w.Daca acum te-ai apucat de asemenea lucrare,cred ca vei zdrobi si anul asta la manivela si daca esti  gospodar,iarna asta vei face si automatizarea ce ti-ai propus-o...asta ca sa nu pierzi strugurii pana faci tu modificarea.

Link spre comentariu

Este de preferat ca motorul sa lucreze cit mai aproape de turatia lui normala, nu sa-i fie redusa turatia electronic. 

La un variator cu tiristor/triac cu comanda in faza, se genereaza armonici superioare de amplitudine mare care genereaza bruiaje electrice si incalzesc suplimentar motorul.

Eu iti recomad ori sa schimbi motorul ori sa intercalezi un reductor mecanic. Redutia prin metode electrinice se recomanda numai pt utilizare de timp scurt ca la bormasinile portabile, cele de banc au reductie mecanica folosind curele.

Link spre comentariu

Indiferent daca va folosi fulia originala sau nu,desi si eu as fi de parere ca ar fi un avantaj acest lucru si l-am si enumerat printre posibilitatile de lucru,un reglaj de turatie tot va trebui sa aiba,pt ca altfel va avea la axul antrenat de fulie,intre 800 si 1200 rot/min cat avea masina in regim de stoarcere,turatie care va fi totusi mare pt ce are el de treaba.La un zdrobitor,daca e sa scutesti efortul dar sa imiti regimul de lucru manual,ar fi ideal cam 60 rot/min(cu tolerantele de rigoare)deci tot ar mai trebui redusa turatia si dupa acea fulie originala a masinii de spalat.Nu cred ca acest tip de motor se preteaza scopului propus,chiar daca nu e imposibil de folosit,mai usor ar fi fost de folosit un motor cu reductor mecanic incorporat,dar asta costa mai mult decat smeltul ala ramas de la o masina veche.

La ce am nevoie eu un zdrobitor de struguri nu merge variatorul de tensiune motorul moare

 

Tocmai de aia aminteam mai sus(de mai multe ori) de reglaj electronic in care tensiunea de la tachogenerator sa fie marimea de reactie,ca sa ai cuplu si la turatii mici...

In alta ordine de idei,daca vrei solutii la o problema ,cred ca ar fi bine sa enunti acea problema(stii tu cum se face si la scoala,se da...se cere...daca nu se da,nu se poate cere) ca sa stim exact ce se poate face.Acum nu stim ce fel de motor e(daca are tachogenerator sau nu),ce mai ai din defuncta masina(de ex daca a avut reglaj electronic sau nu,daca se poate recupera sau nu),si in general nu stim decat ce ai spus pana acum,adica mai nimic. 

Link spre comentariu

Eu am folosit  la acest zdrobitor fulia si motorul de la o masina de spalat.Strugurii au trecut prin acest zdrobitor anul acesta prea repede ,turatia nu ma satisface pe mine cu toate ca este in avantajul meu. Nu intelg de ce ar fi turatia ideala  ar fi de 60 rotatii / minut la zdrobitor (cu tolerantele de rigoare).Eu ma ocup si de albine posed o centrifuga   electrica facuta de mine, tot cu motor de  masina de spalat , la faguri turtia trebuie bine stabilita daca este prea mare se rup fagurii. (centrifuga este radiala cu ax orizontal)Turatia o masor cu un tahometru electronic si o stapanesc foarte bine. 

Revin cu foto zdrobitor home made  in maxim 14 zile,(acum mustul  fierbe in cada) .

Editat de albine
Link spre comentariu

Am estimat 60 rot/min pt ca nici la mana nu poti mai mult in ritm sustinut si daca vrei mai repede,atunci 100 sau 150rot/min s-ar incadra in "tolerantele de rigoare",dar in nici un caz 800 rot/min.Turatia o masori cu tahometrul,asta am inteles,dar variatia tensiunii cu ce o faci?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări