Marian Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 Nu Leco, pentru fix aceeasi alimentare si acelasi prag de limitare ales, la ambele variante desenate de mine mai sus, disipatia la scurt va fi relativ aceeasi, spun relativ aceeasi datorita impreciziei probabil ceva mai mari de la cea mosfet ( am explicat cauzele impreciziei in postari anterioare, n-am chef sa repet ), din contra varianta cu bipolari este mai sensibila, am explicat in postarea anterioara, de ce, nu repet. In rest asa cum Sharky zice prea imi bat capul absolut inutil, una zic eu si alta intelegi tu, oricine stie electronica cat de cat, intelege tot ce am explicat eu in topicul asta. Bafta cu testele, mi-as dori mult sa ma surprinzi si sa reusesti sa faci ce am zis, daca nu... asta e, macar am incercat, ceea ce nu se va mai intampla Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 Esenta topicului este simpla:Sa vedem daca sint diferente in functionare cu cele 2 valori ale zennerelor si daca vs rezista montajul protejat fiind de zenner de 6,8V la un scurtcircuit accidental (1-2) sec, pe iesire...Simplu... Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 Daca faci fix cum am zis eu atunci garantat rezista cu 6,8V, n-are cum sa fie altfel. Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 Da , cu rezistență în sursă și zenner în grilă , se transforma într-un banal generator de curent .Problema constă doar în disipație , dacă nu depășești SOA .Nu este o protecție propriu zisă , este cel mult o limitare a curentului , dar nu a disipatiei .Protecția cu " zennere " la finali MOS ar putea funcționa doar în combinație cu siguranțe calibrate corect , pe alimentări . Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 Victor, fix aceeasi problema cu disipatia o are si varianta cu bipolari, si totusi este folosita destul de des, se presupune ca tranzistorul este capabil sa suporte un soc foarte scurt unde disipatia este foarte mare, si in mod evident este mult mai bine decat fara nimic, atata vreme cat nu se va intelege asta, nu va exista progres pe subiectul asta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 Marian, tu ai vazut la V2 la scurt pe iesire ce curent mai circula prin finali?V2 are protectie gen cum ai prezentat tu mai sus la schema cu bipolari(ca idee).Readuc aminte, daca cineva detine schema exacta a acestui tip de module,sa o posteze ca sa verific tot inainte de a alimenta, multumesc! Link spre comentariu
sebi_c Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 (editat) Pai unde caracteristicile sunt curbate si scrie "regim liniar" , acolo e clasa AB , unde se indreapta nu mai e controlat curentul de drena de tensiunea Vgs fiind la saturatie ca sa-i zicem asa , in fine putem sa-i zicem oricum , cred ca se intelege esenta Pai da, unii spun regim liniar, altii rezistiv sau ohmic (rezistenta controlata)! In aceasta zona nu se foloseste ca amplificator un MOSFET. Aici curentul de drena este puternic dependent de tensiunea de drena, si intr-o mai mica masura dependent de tensiunea din grila. De altfel, zona se intinde in jurul valorii, Vd=8..20V. MoSFET-urile se utilizeaza in asa zisa zona de saturatie, unde curentul de drena se manifest relativ constant la o tensiune de grila data. In fapt tranzistorul se comporta ca o sursa de curent controlata in tensiune. Unii ii spun zona de amplificare. Profesorul meu de DCE ii spunea zona pentoda, pentru ca seamana cu pentoda perfecta. Zona ohmica, mai poartea si numele de zona trioda, din cauza asemanarii cu trioda. Pentru AB push pull, Vgrila ar trebui aleasa putin peste tensiunea de prag, Vt. PS: Vad ca Marian a aprobat pozitiv in urmatorul post! Oare, de ce? Editat Octombrie 23, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 PS: Vad ca Marian a aprobat pozitiv in urmatorul post! Oare, de ce? Daca va referiti la ce am zis aici: http://www.elforum.info/topic/108656-leco-comanda-corecta-si-zenerele-gs/?p=1255297 Atunci motivul este simplu, subiectul topicului nu este dezbaterea regimurilor de functionare la tranzistorii mosfet, o continuare a acelei discutii cu Depanatorul n-are fi facut decat sa abata topicul de la subiect si sa creeze posibile frictiuni complet inutile, continuarea era cu atat mai inutila cu cat asa cum am zis acolo, deja se intelegea ceea ce Depanatorul dorea sa sublinieze, s-a folosit in cateva randuri expresia "sinusoidal" care cred ca este suficienta pentru a elimina dubiile. In rest conform wikipedia: 1.- Cutoff, subthreshold, or weak-inversion mode => Vgs<Vth, e punctul in care mosfetul este blocat ( Toff la comutatie ). 2.- Triode mode or linear region (also known as the ohmic mode ) => Vgs>Vth, si Vds<( Vgs-Vth ), simplist spus, mosfetul; este complet deschis ( Ton la comutatie ). 3.- Saturation or active mode => Vgs>Vth, si VDS ≥ ( VGS – Vth ), zona de lucru pentru clasa AB amplificator. Nu ma credeti? Poftiti: https://en.wikipedia.org/wiki/MOSFET#Modes_of_operation Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 Victor, sau cu un releu care sa decupleze. Ma gandesc ca orice constructor serios va implementa si o protectie la DC, iar de acolo nu e mare lucru sa implementezi o simplu prag de curent la care sa deschizi releul. Leco, poate pe langa partea cu arsul, la care oricine se pricepe, ce ar fi sa masori PRACTIC daca mosfetul este sau nu deschis cum trebuie. L-ai tot batut la cap pe MArian si pe mine ca mosfetul nu se deschide complet cu zener mic. E cazul sa ne demonstrezi practic asta! Tot aud de la tine practica si iar practica, dar eu vad ca nu prea le ai cu masuratorile. SR-ul greu ai invatat sa il masori, doar unul dintre exemple. De THD altii trebuie sa ti le faca. Cat despre postul meu pune tot contextul, deci discutia in sine, sa vada lumea despre ce e vorba. Il voi cauta, doar ca sa iti arat ca sunt de buna credinta, spre deosebire de tine. Nu ma astept la scuze, stiu ca iti cer prea mult, desi intr-un fel poate ai dreptate. Tu chiar atat ai fost in stare sa intelegi si sa retii, ca zenerul salveaza, restul teoriei te-a dat gata! :) Ia uite exemple: http://www.elforum.info/topic/19367-allton-200a/page-2?do=findComment&comment=318134 http://www.elforum.info/topic/84246-limitare-curent-mosfet-cu-diode-zener-leco-returns/?p=917519 http://www.elforum.info/topic/76513-protectie-amplificator-la-scurtcircuit-pe-iesire/?p=822268 http://www.elforum.info/topic/8732-sugestii-si-corectii-asupra-unei-scheme-de-protectie-dc/?p=407999 http://www.elforum.info/topic/54491-1000-watt-amplifer/?p=622138 Te faci tu ca nu vezi, dar scrisul exista, chiar daca nu incape in memoria de elefant! Repet, pt sarcini normale si un zener bine ales nu isi face simtita prezenta! Urmareste daca vrei pe un av400 sau orice amplfi de genul care e tensiune GS si ai sa vezi ca in sarcina normala nu ajunge la valoarea zenerului. Daca ai pune asa ceva in praxtica ai vedea ca Ugs nu ajunge la 12V decat pt impedante f mici la iesire! La 8-4ohmi nici nu se apropie nici macar de 8-9V, mai ales la atatea perechi.Asta nu e o scuza pt a nu implementa o protectie calumea la scurt, dar avand in vedere pretul unui zener merita pus ca si o protectie in plus pe langa una desteapta.Vorbeste cu sorteh sau cu victor daca nu crezi, eu sunt satul sa explic banalitati. Si piesa de rezistenta: http://www.elforum.info/topic/38197-module-si-amplificatoare-clasa-ab-by-leco/?p=608624 Module Leco, debutul in forta pe acest forum. Sublim! Tare selectiva e memoria de elefant. Marian, subiectul acesta face parte din categoria Leco. Nu exista offtopic. Se poate oscila fara probleme intre problemele existentiale de baza: Zenerul si deschiderea corecta, protectii VI, masurare SR, cat mai multa putere, amplificatoare de la alte firme, etc. Doar cu teoria si simularile nu insitati prea mult, ca e vorbaraie fara rost si asa in practica lucrurile stau altfel! Singurul mod e sa lipesti piese si sa masori pana iese, ce atatea calcule, nu e loc de ele in aceasta sectiune! S-a inteles, da? Link spre comentariu
sebi_c Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 Daca va referiti la ce am zis aici: http://www.elforum.info/topic/108656-leco-comanda-corecta-si-zenerele-gs/?p=1255297 ... Mda, ai zis bine acum, nu trebuia sa faci efortul sa-mi demonstrezi! Am surprins momentul dupa ce m-am amuzat putin cu subiectul in discutie. Dar, uite ce a spus Depanatorul: „Pai unde caracteristicile sunt curbate si scrie "regim liniar" , acolo e clasa AB , unde se indreapta nu mai e controlat curentul de drena de tensiunea Vgs fiind la saturatie ca sa-i zicem asa , in fine putem sa-i zicem oricum , cred ca se intelege esenta.” Iar tu ai subscris! Probabil te gandeai la altceva. Nu-i nici o suparare, numai ca sa fim drepti! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 Eu doar la chestiunea asta am subscris: cred ca se intelege esenta Credeam ca se subantelege din exact acea postare a mea. Leco, nu cunosc schema ta de la V2, deci nu pot fi sigur la ce te referi, dar ideea este ca si anume comparatia dintre cele 2 variante desenate de mine in pagina anterioara, isi dorea sa arate ca de fapt la modul elementar nu exista absolut nici o diferenta intre cele 2, adica ambele se vor a fi un generator de curent constant, care daca este setat la acelasi prag atunci la ambele variante, curentul de scurt este acelasi. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 M-am abţinut să intervin căci e unul din veşnicele conflicte între teoreticieni şi practicieni pe lîngă cel dintre electronişti şi audiofili. Îmi aduce aminte de filmul ''Toamna bobocilor''. .............. Moşfeţii au promis multe la început şi s-au pierdut pe drum. După euforia anilor 80 cu lateralii, au venit ăştia ieftini industriali cu problemele lor. Chiar am dubii că se pot găsi unii apropiaţi, nu zic împerecheaţi, fără o găleată plină ptr testul promis de Leco. E un risc ptr el să nu-i reuşească demonstraţia din cauza dispersiei caracteristicilor. Deci ar trebui întîi bine pus la punct acel etaj final, nu ca ptr audiţie normală, ci ca ptr băgat în brazdă. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 Marian, la V2 etajul de detectie al supracurentului este asemenator cu cel al schemei puse de tine. Si da, conteaza pragul, este corect ce ai spus. Si mai conteaza foarte mult cit de bine "inchide" tranzistorii, cit de bine "blocheaza" mai departe. Dar sa lasam testele sa vorbeasca saptamina viitoare cind le voi face. Are cineva pina la urma documentatia sau schema acestui etaj final? Voi folosi rezistente de 220 ohmi in porti si de 0,22 ohmi in surse. Sharky, nu are sens sa continuam, unde am intervenit eu sa spun ca 6,8V zenner nu va face treaba, nu era in discutie niciun releu sau alt tip de protectie. Vad ca pui postarile care te avantajeaza pe tine, unde tot bagi in discutie "protectie" suplimentara. Cauta postarile unde scriam ca nu este vorba de niciun alt circuit de protectie, doar acele zennere de 6,8V, atit. Ca sa nu o lungim aiurea, intrebarea este simpla, alimentare +/- 75Vcc, 4 perechi de finali, vor fi protejati la scurtcircuit accidental pe iesire (1-2 sec), de catre zennere de 6,8V? DA ori BA? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 Pai nu este de ajuns sa fie asemanatoare, ci trebui sa fie identica cu ce am pus eu, valorile exacte nu conteaza ca alea se determina in functie de amplificatorul la care se foloseste, ceea ce conteaza este ca structura ss fie identica pentru ca 2 rezistente in plus o poate transforma intr-o protectie cu totul diferita. Nu stiu la ce blocare si inchidere te referi intr-un generator de curent constant dar nu mai conteste. Link spre comentariu
claw Postat Octombrie 23, 2015 Partajează Postat Octombrie 23, 2015 De fapt esenta topicului era deschiderea mosfetului ,adica ,daca zenerul impiedica dechiderea completa a lui si daca ofera o simpla limitare de curent . Acum se doreste ca acele zenere din G-S sa protejele mosurile la scurt-circuit . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum