Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Leco, comanda "corecta" si Zenerele GS

Vizitator

Postări Recomandate

..deci la o valoare mai mare a tensiunii D-S si un curent mai mare de drena, comportamentul V G-S/Id, sa fie diferit fata de un simplu puls de 20uSec...

M-am uitat in 2 pdf-uri diferite de la IRFP240 si in niciunul nu am observat vreun grafic Vgs versus Vds, si mi se pare normal, pentru ca Vgs este influentat de curent si temperatura, nu si de tensiunea DS care de fapt este tot o functie indirecta a Id. Adica pe scurt, nu are de ce sa fie diferita caracteristica aia in regim sinusoidal ( cred ca este cel mai corect spus asa, sau oricum cel mai usor de inteles-Regim sinusoidal ), presupunand ca regimul la care a fost supus mosfetul la testele din grafic este unul dreptunghiular ( nu se specifica dar cred ca se subantelege ), in fapt im ambele cazuri vorbim despre o comanda ce presupune o variatie a Vgs de la 0 la un maxim dat, si ambele cazuri presupun o variatie ID de la 0 la un maxim deasemenea estimat sau limitat in functie de caz, si in ambele cazuri ne intereseaza punctual ( sau altfel spus valoarea unui anumit instantaneu ) cum arata acea caracteristica, desi in regim dreptunghic variatia este mai rapida, nu vad de ce ar influenta asta caracteristica despre care vorbim, cum de altfel nici Vds nu vad cum poate influenta acea caracteristica, ce te intereseaza este Id si temperatura, pentru ambele ai deja datele prezentate in pdf.

Referitor la testele tale, n-am de unde sa stiu daca dioda zener de 6,8V pusa intre poarta si iesire ar asigura o protectie la scurt deoarece nu stiu ce rezistenta are in sursa fiecare final ( daca o are ), presupun ca alimentarea si sarcina le poti stabili tu la ce valori doresti ca din cate am observat dotarile tale sunt foarte ok din acest punct de vedere ( si asta este o chestie pe care sincer iti spun ca o admir la tine-dotarile tehnice din atelier ). O limitare SOA la un amplificator cu finali mosfet simplu asa cum este AV400 sau altele cu etaj final simplificat in acest fel, este mai dificil de implementat decat la bipolari, dioda asta imita intr-o oarecare masura comportamentul limitarii simple de la bipolari, dar de eficacitatea ei depind mai mult factori, cum ar fi rapiditatea cu care dioda intervine in limitarea tensiunii din poarta, deci rapiditatea cu care ea se strapunge, si retine ca in acel moment dioda poate pocni foarte usor daca nu ii este limitat curentul pentru ca ce curent conduce ea ca sa limiteze tensiunea din poarta, se duce direct in sarcina, si asta nu se limiteaza decat la ce poate VAS sau eventual etajul driver, in schemele simple fara driver VAS este de regula limitat la o valoare suficient de mica, prezenta rezistentei dintre VAS si finali poate asista si mai mult la limitarea curentului. O alta problema la acest tip de limitare o pune precizia, si asta se imparte in mai multe directii, printre care rezistenta dinamica a diodei, care este foarte importanta avand in vedere semnalul sinusoidal ce impune o variatie semnificativa si constanta de curent prin dioda, daca aceasta rezistenta este prea mare atunci precizia poate avea mult de suferit, avem deasemeni deriva termica a tensiunii de strapungere, ce poate fi destul de mare functie de valoarea diodei, din fericire punctul optim se afla undeva intre 5 si 6V, deci deriva termica la valori sub 10V nu este foarte mare, caracteristica Vgs/Id in sine nu este una ideeala si deci foarte precisa si este semnificativ influentata de temperatura, deci iarasi un punct ce afecteaza precizia limitarii, chiar si valoarea rezistentei nu este ideeala, ci influentata de insasi toleranta ei si chiar de temperatura, iarasi o micuta cauza de imprecizie. Totusi daca treaba se face cu grija, o astfel de protectie este mai buna decat deloc, nu te va proteja la suprasarcina pentru ca finalii pot pocni datorita supratemperaturii, dar la un scurt iti poate scapa finalii.

Link spre comentariu

Poti posta varianta finala a schemei (nu ma intereseaza, in vre-un scop de copiere sau inspiratie, vreau doar sa vad ce este acolo), mercic.   :rade: Sper ca Marian nu se va lasa pacalit. Tu copiezi tot , de aceea ti-e si frica de "clonatorii chinezi" .

....daca impedanta scade sub 2 ohmi.... amplificatoarele sunt specificate pe ce impedante pot sa lucreze. Nu exista nicio logica pentru functionarea in 2 ohm, sau de ce nu in 1ohm sau chiar o,5ohm a unui amplificator domestic de casa. Niciun producator de boxe sanatos la cap nu face boxe in 2ohm de putere mica destinate sa fie amplificate cu aparate obisnuite.  Intotdeauna confunzi domeniul profesional de putere cu cel domestic de acasa. De ce tot insisti sa cari moloz cu un Ferrari ? Doar ca sa arati ca o basculanta poate transporta 10 tone de gunoi ?

Ei pai la asemenea acuze, imi permit si eu sa iti spun cite ceva:

In primul rind, daca vroiam sa fac scheme cu mos-fet ca finali, am zeci de unde pot alege sa ma inspir.

Am si spus ca cea de la Ecler imi place mult deoarece finalii sint comandati cum trebuie.

Insa iti mai spun doar atit:

Afla ca si boxe "de casa" de 8 ohmi pot cobori chiar si sub 2 ohmi in anumite situatii la anumite frecvente, lucru destul de des in special la boxele Hi-End, cu multe difuzoare, stii chestia cu "se gituie sunetul" sau "se inneaca".

Nu boxa e vinovata acolo ci amplificatorul.

Boxa reda ce primeste la borne.

Gunoi primeste, gunoi reda.

Sa nu te miri cind Audiophile Starter va fi ingenuncheat de vre-o boxa mai "gurmanda de 8 ohmi" desi tu ai spus ca este apt si de 4 ohmi, caz mult mai grav, curentul la puterea de circa 80W cit debiteaza el pe 4 ohmi fiind destul de ridicat pentru "protectia" cu sigurante de 2,5A, macar daca implementai ceva ca in caz de scurt sa decupleze sarcina destul de rapid, si sa o recupleze cu un delay time, nu mai zic de crestere progresiva a nivelului, asa zisa "zona de test"....

Acum inteleg de ce ai "omis intentionat" sa faci si sa prezinti publicului testul pe sarcina reactiva, frica, ai?

Singurel ai spus ca boxele sint sarcini complexe, ce pot introdice defazaje mari curent-tensiune, impedanta putind scadea in anumite cazuri si cu 50% fata de cea nominala (asta o spun eu, completare).

Tocmai tu sa nu tii cont de asta la proiectarea Audiophile Starter?

Un fel de autosabotare...

Mie personal mi-ar fi un pic rusine sa prezint un proiect de amplificator "la cheie" destinat uz audiofil (PRO in cazul meu), fara protectie SOA implementata.

Mult noroc in continuare!

Vei avea nevoie.

Marian, eu am tinut mortis de valoarea de 6,8V deoarece asa s-a vehiculat pe forum, ca va proteja la scurt pe iesire, Sharky tot tinea asta in sus si in jos cu zenner de 6,8V, tii bine minte cind am discutat despre ampuri pe mos-fet cu VAS 10V mai sus, valoare zennere folosite, etc etc.

Rezistenta in sursa va fi clasica ca la orice AV 0,22 ohmi, iar cele din porti, exact cum are schema, eu nu modific nimic, decit calibrez bias la circa 100mA per toti finalii, si pun zenner de 12V apoi de 6,8V.

Si fac testele.

Link spre comentariu

Posted ImageDin figura se observa ca in zona de saturatie, Id este constant pentru Vgs=ct; deci daca limitez Vgs la o valoare constanta obtin un Id constant; astfel se obtine protectia la scurt-circuit (limitarea de curent); daca valoarea zener-ului ar fi mai mica, evident si valoare limitata pentru Id este mai mica si de aici si utilizarea ineficienta a tranz.

In zona de saturatie Id este aprox. proportional cu patratul (Vgs-Vth), deci limita de curent e de aprox. 4 ori mai mica  la 6.8V fata de 13V.
Aceasta limitare de curent este f rapida dar singura nu asigura protectia trans. pt ca va fi distrus termic.

Link spre comentariu

Leco tu habar nu ai de electronica, pe bune. Nu stii calcule elementare .Ia vezi tu cat timp sunt curentii aia de care te tot sperii atata :) Sunt mii de modele de amplificatoare pe acelasi principiu. Mai degraba mi-ar fi rusine sa tot inebunesc lumea cu filmulete care prezinta amplificatoare tranzistorizate cu distorsiuni de amplificatoare pe lampi :) Ai uitat cum maretul tau amplificator V3 gajaia ca toti dracii si suna infundat si fara vlaga cu toate ca avea ditamai puterea ? Iti reamintesc eu daca tii mortis. Cand ai pus jucaria mea, AudiophileStarter, pe boxa ta, ti-ai inghitit limbutza dupa ce ti-ai dat seama ca e OZN pe langa V3-ul tau. Nu stiai ce reglaje sa mai faci, credeai ca s-a stricat ceva pe acolo, nu credeai cat de prost suna V3-ul :))))))))))))) Uite culmea ca ai bagat din greu pe jucaria mea atat semnale sinusoidale de cativa Hz cat si semnale treapta la maximum si nu s-a ars nimic :))))))))))))))))))))) 

Eu zic sa realizezi exact la ce nivel te situezi pentru ca noi toti stim cine esti. Cu fiecare post cu care incerci sa raspunzi cu atat te afunzi si te defaimezi. De multe ori este o stiinta sa taci si sa asculti.

Link spre comentariu

Leco referitor la discutia ta cu Raimond, as propune o cale de mijloc pentru a nu continua sa va contrati, sa zicem ca tu vii cu robustetea iar Raimond cu performanta, si ca sa completez reteta imi permit  mica gluma pentru a destinde un pic atmosfera, si spun ca eu la ampliful meu mosfet 400W o sa incerc sa le combin pe amandoua :)

Zau acum, nu cred ca certurile isi au rostul pentru ca nu cred ca exista 2 utilizatori identici ca si mentalitate pentru ca nu exista 2 utilizatori cu experiente identice, si experientele de viata isi pun o amprenta substantiala pe modul de gandire.

Referitor la testele ce ai de gand sa le faci daca rezistentele din sursa sigur exista si sunt de 0,22 atunci cu zener de 6,8V as estima un curent maxim limitat undeva pe la 6, poate 7A, deci protectie la scurt accidental ( deci nu mentinut ca se disipa enorm ) sigur o sa ai cu dioda de 6,8V. Daca nu ma insel ( si te rog sa ma corectezi daca gresesc ) alimentarea va fi +/-75V sau pe acolo, cu 4 finali pe ramura, sarcina rezistiva 4R ( asta ne intereseaza pentru elucidarea principiului ), ignorand pierderile, matematic vorbind finalii ar trebui sa suporte cca 4,7A curent de varf maxim de caciula, cu limitarea aia pe la 6A estimata de mine ( daca am estimat-o corect ca nu am stat sa calculez exact ) nu ar trebui sa ai probleme, adica punand semnal sinus la intrare si osciloscop pe iesire, cu zener sau fara, varful maxim al sinusoidei ar trebui sa se taie cam pe la acelasi nivel la clipping, asta repet, cu sarcina pur rezistiva pentru a nu avea nici o indoiala asupra rezultatului. Datorita celor descrise de mine mai sus, este posibil ca acel prag sa nu fie tocmai la valoarea estimata, poate fi mai sus, sau poate fi mai jos, desi eu cred ca dioda nu este atat de mica incat sa inhibe regimul normal de functionare, chiar in ciuda acelor imperfectiuni descrise. Mai poti testa si la 8V2 daca vrei unde as estima pentru 0R22 in sursa, as estima o limitare undeva putin peste 10A, deci si aici ai protectie la scurt, iar regimul normal de functionare nu prea vad posibilitate de a fi afectat. La 12V zener, in mod cert protectia la scurt dispare, tensiunea permisa deja este prea mare pentru ca principiul sa mai tina, aici eventuale momente de supravietuire ale finalilor la scurt, se vor datora exclusiv robustetii lor, duratei cat tine acel impuls de curent de scurt, si valoarea la care sistemul totusi il limiteaza ( rezistenta electrica de la sursa la amplificator, robustetea sursei, rezistenta scurtului, etc... ).

Pe langa testul asta, se impune si verificarea caracteristicii Vgs/Id, si pentru asta ideeal ar fi un osciloscop izolat galvanic de alimentare, si cu 2 intrari complet izolate intre ele, ( adica si masa ) unul sa monitorizeze direct intre poarta si sursa, si celalalt la bornele rezistentei de putere din sursa, cred ca ar merge si fara sa ai mase izolate la sonde, pui masa oscului pe sursa mosfetului, un cleste pe poarta sa, si cellalalt la capatul dinspre iesire al rezistentei din sursa, afisarile vor fi defazate cu 180* dar nu conteaza daca tii cont de asta, astfel cu un canal monitorizezi curentul prin mosfet, si cu celalalt tensiunea directa poarta sursa pentru acel curent si cum stiu ca ai osciloscop digital, poti face instantanee la anumite puncte, pentru a compara cu precizie datele. Nu sunt necesare filmulete, niste capturi de pe osciloscop sunt suficiente in ambele randuri.

Victor se poate face si electronica aici pe forum, chiar daca nu la un nivel profesional, sau oricum nu predominant profesional, tocmai caracterul liber si public al forumului provoaca asta pentru ca se pot inscrie tot felul de oameni, cu pregatire mai mare sau mai mica, cu experienta mai vasta sau mai restransa, si cel mai important, cu caractere diferite dar cred ca tocmai asta este "condimentul" vietii pentru ca daca toti am avea fix acelasi caracter atunci ne-am putea numi roboti sau clone, ar fi al naibii de plictisitor. Asta e, mai apar si intepaturi pentru ca electronist fara orgoliu nu exista, ca daca nu ai orgoliu atunci nu esti motivat sa evoluezi, sa inveti. Aici intervine rolul nostru al moderatorilor, sa mentinem un climat ordonat si fara certuri, uneori merge, uneori nu, nimeni nu-i perfect.

Inca o postare lunga, stiu, si-mi cer scuze pentru asta dar iarasi nu am avut incotro pentru ca vroiam sa subliniez niste chestiuni importante referitor la discutia de fata si testele ce are de gand sa le faca Leco, si totodata vroiam sa demonstrez ca nu este tocmai asa cum am fost acuzat, ca am pur si simplu ceva cu el, daca ar fi asa nu mi-as pierde timpul cu aceste explicatii, uneori imi mai scapa cate o perla ( sau fraza compusa din "perle" ) dar sa nu se intample asta ar insemna sa ma consider perfect, un stadiu fata de care sunt la ani lumina :)

Link spre comentariu

Cu placere! :) Chiar astept cu interes rezultatul testului, din partea mea DjLeco poate sa faca orice doreste cu acel modul, poate sa-i puna si trotil sub PCB daca asta ajuta in vreun fel. :) Si ca sa lamuresc inca o chestie, modulele sunt trimise gratuit pentru teste, nu am vandut si nu intentionez sa vand nimic de genul acesta, nu la toata lumea primeaza interesul financiar, asa cum cred unii despre mine. Ba chiar as fi fost dispus sa platesc eu pentru un asemenea experiment, sa-i zicem.. didactic.Singurul lucru pe care mi-l doresc este sa se realizeze cat mai multe asemenea experimente, si nu doar de Leco, iar singurul lucru care sa se urmareasca sa fie imbunatatirea unor realizari...

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Desigur, si tinerii fara posibilitati trebuiesc ajutati cand se poate. Singura mea "conditie" ar fi sa se posteze aici eventualele modificari necesare pentru a asigura "supravietuirea" acestor module, cu siguranta mai sunt destui utilizatori ai forumului care au construit sau vor sa construiasca acest amplificator... nu toti vor si nu toti au posibilitatea sa atinga Nirvana audiofila, pentru multi acest amplificator, asa cum este el cu lipsurile si cu limitarile lui este mai mult decat suficient.Sper sa nu-mi sariti in cap iar ca AV400 nu-i bun decat pentru cocalarii ce se rup in figuri pe maneaua lui Salam, pt ca nu am de gand sa raspund la provocari de genul...

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Usor , usor topicul devine din ce in ce mai interesant si e pe cale sa-si atinga apogeul . De asemenea sunt interesat si de teste precum Pmax ,Slew rate,teste cu semnal dreptunghiular si triunghiular, THD ,etc.  bineinteles daca  Dl. Leco e dispus sa le faca . Sunt si eu , printre altii posesor al unui amplif. cu AV400 facut de manutele mele . Am folosit diode de 7,5V intre G-S ,sa vedem daca se merita sa le inlocuiesc cu altele de valoare mai mare...

Mult noroc si spor la treaba !

P.S: Pacat ca acelor PCB-uri nu le-au integrat si partea de clip detect , eram curios sa vad daca lucreaza bine.

Link spre comentariu

Eu am explicat asta de nenumarate ori si intr-un context mai elaborat. Cauta textul scris de mine, nu interpretarile tale obscure.

O valoare este buna doar daca se calculeaza in circuitul in care lucreaza.

Daca vrei un exemplu de folosire ai subiectul meu cu quad, unde am ilustrat limitarile la 12A/final si protectia la DC cu deschiderea releului la supracurent.

Tu cum probabil vei pune direct 6.8V GS, fara Rs si il vei tine in scurt probabil sunt mari sanse sa il arzi, dar e de asteptat, la cat esti de incapatanat.

Probabil asa consideri ca demonstrezi ceva. DAca e vorba de nestiinta, obtuzitate si lucratul la plezneala, atunci da.

Nu ma mir, asa faci si cand copiez/te inspiri din scheme.

Spor la ars!

Chestia cu sudorul e doar o interpretare a ta, doar n-o sa imi cer eu scuze doar ca tu esti mai sensibil si orice aluzie intr-o anumita directie te lezeaza.

Ai unele probleme de intelegere, probabil tine de mediul in care te invarti. Vad clar ca de multe ori iei texte sarcastice la modul propriu.

Link spre comentariu

Serban, ai spus zenner de 6,8V

Voi pune de 6,8V, restul pieselor din schema originala.

Doar reglez bias la 100mA, fac toate testele, max out, rise time, capacitiva etc, apoi mut pe 12V si refac dupsa care, revin la 6,8V si fac testele de anduranta, scurt pe iesire si sarcina reactiva.

Nu o da cotita acum, nu e frumos, la cit m-ai balacarit cu subinteles in exprimari.

Fii barbat.

Link spre comentariu

Mai Claudiu,

Nu ma intereseaza ce tii tu minte si cum interpretezi tu postul meu.

E forum si totul e scris. Nu-s vorbe in vant, asadar iei postul meu in care am scris asta si il postezi aici. Apoi faci cum scrie acolo, urmarind rationamentul.

Eu nu spun 6.8V. Eu in general ilustrez tot rationamentul prin care obtin acei 6.8V, 5.6V, 10V sau cat or fi. L-am explicat de cateva ori.

Asadar, postul meu mai intai, nu amintirile tale!

Am explicat si avantajele si dezavantajele si ideea e ca in general e mai bine cu un zener decat cu nimic in grile sau cu valori mari gen 15V.

Sa ai acolo o limita maxima aleasa cu cap, nu sa il lasi pe mosfet sa zburde liber.

Sper ca nu uiti ca zenerul include si Rs.

Cum adica fii barbat? Eu imi asum tot ce e scris. Toate posturile mele sunt scrise de mine! Se pot gasi folosind functia de cautare.

Dar nu imi asum ce scriu altii despre mine! Ca tu nu ai inteles sau interpretezi ceva gresit in mod voit, sa fii sanatos!

Fii inteligent mai degraba!

Asadar astept posturile mele!

Ia uite ce scrii aici. Daca mutingul ala actioneaza in 2s, ce mai ramane din finali draga Leco? Si SOA ta tot dupa 2 secunde actioneaza?

Cauta postul, cauta schema la protectia care o folosesc eu si vei intelege cum functioneaza. E chiar f simpla.

Exemplu de folosire in subiectul quad.

Toate au fost postate de mai bine de un an, aici pe forum.

Dar de fapt, nu stiu de ce imi bat capul, avand in vedere faimoasele discutii la care ai luat parte. Pur si simplu nu merita. E lumea lui Leco!

zennerele de 6,8V protejeaza, un etaj final mosfet, macar 1-2 secunde (pina ar trebui sa intre in lucru) o protectie SOA sau un circuit de mutting.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări