franzm Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 (editat) Si o alta "gaselnita", dar cu zennere corect folosite: Nu zenerele (valoarea lor) fac diferenta ci diodele în serie cu ele. Pt ca permit o excursie (amplitudine) a tensiunii de poarta mai mare decât cei ca. 0,7V (plus tensiunea de deschidere a tranzistorului de pe ramura opusa) la care se deschid zenerele polarizate direct. Editat Octombrie 20, 2015 de franzm Link spre comentariu
sk24bpo Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 O mica rectificare ce nu are legatura directa cu subiectul. Leco, osciloscoapele nu sunt demodate, cele digitale, chiar si cele ieftine ,din care ai si tu, au functia matematica FFT care pot oferi detalii pana la -80dB, ceea ce corespunde unui THD=0,010%. Nu-i nevoie sa apreciezi sinusoida vizual cand ai la indemana o functie destul de puternica in analiza unui amplifcator. Link spre comentariu
iop95 Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 In regim liniar dinamic e de dorit ca Rds sa fie cat mai mica, pentru a limita disiparea termica si pentru a asigura si liniaritatea la semnal de valoare ridicata. Rds scade cu cresterea Vgs; din acest motiv e de dorit un Vgs cat mai ridicata si valorea maxima corelata cu nivelul maxim de putere proiectat. Zenerele de valoare prea mica vor conduce la o utilizare ineficienta a tranz de putere. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 @ Raimond Cunosc ce poate osciloscopul, am masurat si FFT cu el, dar am considerat ca nu are sens sa mai fac si asta. Prefer daca vreodata ai chef, sa facem o comparatie intre un amp pro de firma, pe care il aduc eu, un Crown CTS1200 (amplificator touring class), sau chiar Audiophille Starter si ce am facut eu. @ Franz, am pus si acea schema ca sa fie acolo, oficial acele diode 1N4148, nu exista nici la Ecler, nici la Holton nici la AV sau FET series, am mai vazut ceva de gen la SMPS-uri. Hai sa ne referim strict la acestea 2, ca sa fim ontopic 100% @ iop95, uite cum cineva cu citeva vorbe potrivite a scris esentialul. Eu n-am avut aceasta inspiratie de moment, am preferat sa despic firul in 114, in termenii mei. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Exact asta am si spus si sustin in continuare, Zenner de 12V daca vrei ca finalul sa lucreze corect, nu-l "limitezi" prematur. Pe cuvantul tau? Hai sa vedem, desi ai editat si inlaturat din anumite chestii, totusi au mai ramas destule argumente, si fac si print ca sa nu zici ca inventez: Problema este la clasa AB cu cit necesitatea de putere este mai mare, putere mai mare=disipatie mai mare. Ai facut vre-un montaj sa testezi strict disipatia in cele 2 cazuri cu cele 2 valori ale zenner? ________________________________________________________________________________________ Si daca gasesti un grafic de rezistenta interna in DC pentru cei 5v G-S. ____________________________________________________________ pe mine ma intereseaza ce valoare are rezistenta interna drena sursa pentru acei 5 volti, deoarece, am mai spus, in regim liniar altfel discutam altfel de SOA fata de un regim de On-Off comutatie. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Marian, nu vrei tu sa cauti si sa pui un grafic al valorii rezistentei Drena-Sursa, pentru o tensiune de 5V G-S versus altul la 10V G-S? Pe mine nu ma intereseaza in mod special capabilitatea de curent, ma intereseaza valoarea R D-S la 5V poarta sursa, pentru ca acea valoare conteaza la pierderi. ______________________________________________________________________________________________________________________________ Eu nu am spus ca NU functioneaza cu zennere de 6,2V ci ca nu va functiona la randament maxim, tranzistorii fiind in sub r-ds on minim, cind este nevoie mai mult de acest parametru. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Adica este vorba de la inceput si pana la sfarsit, exact despre ce am scris aici: http://www.elforum.info/topic/108656-leco-comanda-corecta-si-zenerele-gs/?p=1255244 Editarile si fofilarile sunt irelevante, ideea este aceeasi, asta ai sustinut tu, fara zener de 12V nu se obtine Rds-On minim ( implicit nu deschidem finalul complet ) si deci se disipa mai mult pe finali, ar fi rusinos sa contesti asta acum spunand ca de fapt nu asta doreai sa subliniezi. SI-mi cer sincer scuze daca sunt dur dar nu agreez ipocrizia, si mi se pare normal sa ne asumam si sa ne recunoastem propriile erori. Iop95, va inselati, pacat ca cineva ca Dvs sustine eroarea lui Leco, ii da credibilitate nejustificata. Este o eroare serioasa sa se sustina ca la clasa AB drena comuna, avem nevoie de Rds-On minim, pentru ca acesta nu poate aparea decat la deschidere maxima tipica comutatiei, ceea ce nu ne dorim niciodata in vecii vecilor si amin la clasa AB. De lecturat: https://en.wikipedia.org/wiki/MOSFET#Modes_of_operation Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 La care din modurile de functionare va referiti? In regim liniar dinamic... @Leco: Eclerul de la #22 nu are nevoie de diode în serie cu zenerele. La cele doua scheme ramase e valabil ce am zis mai sus. Pune-le diode (sau mai bine, zenere, în opozitie) în serie cu zenerele existente si vezi cum zburda. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 (editat) In regim liniar dinamic e de dorit ca Rds sa fie cat mai mica, pentru a limita disiparea termica si pentru a asigura si liniaritatea la semnal de valoare ridicata. Rds scade cu cresterea Vgs; din acest motiv e de dorit un Vgs cat mai ridicata si valorea maxima corelata cu nivelul maxim de putere proiectat. Zenerele de valoare prea mica vor conduce la o utilizare ineficienta a tranz de putere. Se confunda "la greu" regimul liniar cu regimul de comutatie , in regim liniar ( sinus ca sa fie clar ) Rds variaza lent intre infinit ( cand tranzistorul e blocat ) si o valoare mica exact cat trebuie ca sa se stabileasca curentul prin sarcina dupa legea lui Ohm . De asta in regim liniar tranzistorii disipa mult , in majoritatea timpului rezistenta Rds e mare , in regiunea ohmilor si curentul de sarcina e mare . Nu are nici o legatura cu Rds ON minim ce se da in catalog pentru comutatie cand tranzistorul poate fi ori blocat ori in conductie pentru ca nu se ajunge niciodata atat de jos , eventual la extrem un timp f scurt chiar pe varful sinusoidei . De asta in clasa AB exact atat disipa si un tranzistor cu Rds mai modesta cat si unul f performant din punctul asta de vedere. Ca si cum ar conta prin echivalenta la bipolari ce tensiune Vce minima au la saturatie , care nici nu se prea da decat pentru tranzistorii de comutatie . Editat Octombrie 20, 2015 de Depanatoru Link spre comentariu
indy666 Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Rds scade cu cresterea Vgs; din acest motiv e de dorit un Vgs cat mai ridicata si valorea maxima corelata cu nivelul maxim de putere proiectat. Zenerele de valoare prea mica vor conduce la o utilizare ineficienta a tranz de putere. Din punctul meu de vedere iop95 puncteaza corect prin frazele de mai sus. Zennerele nu se aleg universal (gen: final mosfet, gata punem zenner 12V sau 6V8 sau....) ci depind de cativa parametri ai amplif: rezistentele din surse, sarcina, alimentare, numar perechi tranz finali.... Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 O singura observatie Depanatorul, la mosfeti regiunile de functionare sunt denumite invers fata de bipolari, si eu credeam ca la amplificatorul AB mosfetul este in zona liniara, numai ca nu se numeste asa, si UDAR mi-a atras atentia asupra acestui detaliu, la mosfeti, zona asta se numeste activa sau saturatie: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/IvsV_mosfet.png/800px-IvsV_mosfet.png Detalii la link-ul pus de mine si de Dl Franzm mai sus. Indy666, de acord 100% ca zenerele nu sunt universal valabile ci se aleg in functie de schema, insa ideea sustinuta de Dl Iop95 cum ca ne intereseaza Rds-On la regimul asta de lucru este cat se poate de falsa. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 (editat) Pai unde caracteristicile sunt curbate si scrie "regim liniar" , acolo e clasa AB , unde se indreapta nu mai e controlat curentul de drena de tensiunea Vgs fiind la saturatie ca sa-i zicem asa , in fine putem sa-i zicem oricum , cred ca se intelege esenta Editat Octombrie 20, 2015 de Depanatoru Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Depanatorul, aveti dreptate, esenta se intelege. Link spre comentariu
ratza Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Leco, deja începi să mă scoţi din sărite cu postările tale complet inutile! Vrei să-ţi mai apară vreun mesaj în secţiunea de amplificatoare? Dacă da, rămîi la subiect şi nu mai tot divaga cu tot felul de căcaturi interesante doar pentru narcisistul din tine. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Voi lasa testele filmate sa vorbeasca.Sint total ontopic, discut de 2 valori ale zennerelor folosite, 6,2V si 12V si vorbesc prin prisma experimentarilor facute.Ai vre-o problema cu asta sau ca imi sustin punctul de vedere?Salut! Link spre comentariu
ratza Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Da, am o problemă cu mesajele care n-au niciun fel de legătură cu subiectul, că nu stai tu să faci curat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Poti arata un mesaj postat de mine care nu are legatura cu topicul, te rog? Iar pentru Marian, ca sa fie lamurit ce am zis si sustin in continuare, sint urmatoarele, luate din scrierile mele: ATENTIE! Eu nu am spus ca NU functioneaza cu zennere de 6,2V ci ca nu va functiona la randament maxim, tranzistorii fiind in sub r-ds on minim, cind este nevoie mai mult de acest parametru. Ar fi trebuit corectat, zenner de 6,8V nu 6,2V, acolo s-a strecurat o greseala. Exact asta am si spus si sustin in continuare, Zenner de 12V daca vrei ca finalul sa lucreze corect, nu-l "limitezi" prematur, limitarea de curent si SOA o faci din VAS sau chiar inainte, nu pe finali, realizind din acestia un asa zis GCC cu o valoare prestabilita la un anumit curent maxim, mai pe scurt disipatie inutila si periculoasa in regim de scurt-circuit. In continuare astept raspunsul din partea lui Marian: De ce zenner de 12V si nu de 6,8V, in schema originala a lui Holton, cit si la Ecler? Daca rolul ei s-a spus si era lesne de inteles, protectie V G-S la peste 12V. Si sa isi recunoasca eroarea cred ca neintentionata de aici, unde graficul corespunde situatiei de puls de 20uSec, deci regim de comutatie, nu liniar. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum