Vizitator Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 Eu ma abtin, las alti colegi sa fie mai destepti decit inginerii care fac lucrurile sa mearga (de ani buni de zile, cu zennere de 12V D-S indiferent cum sint comandate mosurile verticale, chiar si in audio, unde e mai grav decit in comutatie). Ma refer la schema ECLER. Jucariile gev AVxxx, MPxxx, FETxxx, si derivatele de gen, ies din discutie, incadrindu-se la categoria no comment,TIY (try it yourself). Treaba este ca unii nici acum nu au terminat final cu integrat dedicat audio, din stadiu de montaj paianjen, dar sint primii la discutii; mai departe ma abtin (nu este vorba de Dudi, a nu se interpreta gresit)... Degeaba "colegii", sintem in 2015 unde rezultatele conteaza. Nu vorbele si alte taraganeli. Ca idee, Marian, parca ma ignorai si parca nu mai postai la sectiunea "Amplificatoare"; acum te-ai razgindit, asemeni ca la BODEGA? Iti reamintesc la ce se limitau discutiile si interventiile tale pe forum acum citiva anisori? Vezi ca Ratza este un DOMN, chiar mai mult decit ar trebui. Ca o alta idee, Dudi cerea o, parere despre inductanta rezistentelor din EMITOARE, nu despre alte chestii. Eu doar am subliniat cum se comanda corect intr-o schema buna, niste mosfeturi INDUSTRIALE sau VERTICALE, cele accesibile usor publicului larg, la preturi mai mult decit corecte pentru ceea ce ofera, tranzistori cu capacitati si tensiuni de deschidere mai mari decit ale 2SK-2SJ, tranzistorii ideali pentru AUDIO cu tensiuni de deschidere mai mici (la minim rds-on in conductie sau bias). Si ca perlele de ferita, dupa cum se vede in schema se folosesc pentru a preintimpina rezonante sau oscilatii parazite la frecvente mult superioare AF, care de multe ori fac diferenta intre "lucreaza corect" sau "se incing finalii desi bias e reglat corect", mai ales in scheme gen enumerate mai sus. Da, pentru "devierea" asta accept pedeapsa de offtopic, fara nicio alta chestie sau discutie, dar daca tot discutam despre inductante ale rezistentelor din emitoare, putem discuta si despre cele ale rezistentelor din surse la mos-uri sau porti, asemenea. N-ati pus mina niciunul dintre voi doi, pe vre-un 2SJ-2SK Sony, ori Hitachi in capsule TO3, macar sa il atingeti cu degetul; la vremea aia unul, papa acadele cind se foloseau in anii 80 in audio Hi Fi, celalalt, nu mai comentez. Iese careva la prezentare cu vre-un rezultat demn de RESPECT pe forumul asta, sau o tineti doar de GARGARA? Sharky, ai etaj final facut cu IRFP-uri, macar de 100W? L-ai dus la bun sfirsit? Functioneaza OK? Ne arati si noua rezultate masurate pe viu? Sau macar mie, stii, eu sint mai prost si nu stiu teorie. Eu nu cred decit ce vad filmat, de scrieri sint satul, mai ales din 2010 incoace... Pina la urma dupa ani de zile de moderare a zonei Electronica/Audio/AMPLIFICATOARE, prezinti si tu colegilor, ceva cap coada sau doar esti moderator la audio cu aproape 0 realizari in domeniu? Mie mi-ar fi rusine sa si scriu pe aceasta sectiune, in locul tau. Macar Marian a incercat si realizat ceva (bravo lui) are jos palaria oricind din partea mea, dar, doar rezultate simulate, nimic "testat pe viu", dummy load, boxe, real life, etc; sa vada prostimea ce si cum functioneaza. Vine vremea cind prostimea "de jos" se va destepta, nu vor mai crede in chestii scrise in prospecte sau simulari (in conditii absolut ideale), ceea ce difera mult fata de realitatea cu piese pe placa, functionala. Sau doar vorbele moderatorilor de sectiune conteaza pe acest forum? Sint destui colegi care au facut cite ceva si au prezentat, atit cit au stiu ei mai bine, mai bune sau mai rele dar tu, ce prezinti pina la urma, Serbane? Ca de ani de zile, doar vorbe si arogante la adresa tuturor, si imediat cenzura si posturi sterse. Pe Dudi il faci "tigan", pe mine ma faci "sudor de serviciu", pina la urma , cine esti TU si ce reprezinti aici? Cu ce postari ale tale ai tinut in prima pagina pe GOOGLE, acest forum? Stiu ca vei sterge posterea, insa am o copie "de siguranta", in caz de nevoie. Daca te consideri "jignit, ofensat" cu ceva din partea mea, raporteaza-ma si penalizeaza-ma, dar sa te raportezi si penalizezi si pe tine ca jignesti pe unii, stii tu, vezi mai sus, red, daca tot stam sa fim corecti conform regulamentului forumului. Noapte buna. Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 19, 2015 Partajează Postat Octombrie 19, 2015 Eu ma abtin, las alti colegi sa fie mai destepti decit inginerii care fac lucrurile sa mearga (de ani buni de zile, cu zennere de 12V D-S indiferent cum sint comandate mosurile verticale, chiar si in audio, unde e mai grav decit in comutatie). Chiar D-S? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 19, 2015 Partajează Postat Octombrie 19, 2015 Leco iti spun doar atat, spre deosebire de tine in postarea aia lunga de mai sus, interventia mea jur ca nu a fost din rautate, poti sa ma crezi sau poti sa nu ma crezi, nu-mi pasa, eu nu jur foarte des, si nu pentru oricine. PS: Nu pricep cu ce te ajuta sa tot amintesti ce scriam sau ce faceam eu acum nu stiu cati ani, in 2008 cand m-am inscris am realizat ampliful ala mosfet cu IRFP-uri cu mult ajutor in special de la Emyrulz, dar si Dudi, Sharky, si altii, daca asta te face sa te simti mai bine atunci ok, atunci stiam destul de putine, intre timp insa ambitia si pasiunea m-au convins sa incerc sa evoluez, informatia este destula pe net, trebuie doar ceva logica in dotare, si ambitie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 19, 2015 Partajează Postat Octombrie 19, 2015 Scuze, Franz, era vb despre Grila-Sursa, oboseala si-a spus cuvintul. Principalul a fost inteles, in audio cit si in comutatie, schemele care se respecta, au zenner de 12V intre acei 2 pini, nu 6,8V. Mai ales cum este schema de mai sus de la Ecler, unde rolul acelui zenner este bine definit, daca ne uitam cum sint comandati acei finali verticali. Marian, este vorba ca intotdeauna te bagi, in discutie, in ultima perioada cu "mici" atacuri la persoana mea. Genul asta de interventii, le detest. Nu pot sa cred ca inca nu ti-a trecut prostia asta Leco... Daca nu scriai porcaria aia, nici macar nu erai bagat in discutie, dar daca ti-o cauti cu luminarea, asta este, sa nu uitam de unde plecam fiecare, pina nu dam cu capul de tavan, nu ne mai uitam in jos... In anul 1998, poate chiar mai devreme prin 96, faceam convertoare ridicatoare auto de 350-400W putere cu KD503 Tesla, autooscilante, ca sa alimentez amplificator auto de 2x100W Rms pe o Dacie 1100 dotara cu alternator Valeo de 80A in loc de dinam de 25A. Prin 2001-2002, cind mosfeturile de putere erau inca raritati pe la noi, impreuna cu un amic, Costin sau MLGORE pe acest forum si nu numai, faceam surse ridicatoare pentru amplifuri auto de putere mare, peste 1000W Rms pe canal, el ajutindu-ma in special la partea de "mecanica"; electronica si forta, eu le faceam. Am inceput cu IRFZ44N apoi cu IRFP064N iar mai apoi cu IRFP2907, alimentam prin cabluri de 16mm^2 apoi din 50mm^2; eram client fidel al unui magazin, care aducea doar pe comanda IRFP2907. Realizezi ce s-ar fi intimplat, daca deschideam mosurile din convertor (verticale ) cu doar 6,8V G-S sau 7,5V GS in loc de 10V, ca "sint deschise corect si asa, conform unor colegi"? Iar alimentarea SG si a partii de comanda a mos-urilor, era "re-alimentata" din o infasurare auxiliara din traful de putere, cu diode de separare main-aux, unde era stablizata la 13Vcc din 20Vcc, astfel incit chiar daca alimentarea de forta din baterii scadea si sub 10Vcc, montajul a functioneze in continuare, cu mosurile deschise corect, 0-10VGS. Altfel mosurile nu erau deschise corect si aveam pierderi "cacalau" pe ele in conductie (pe perioada ei), trz neajungind la R D-S On minim. Raspunde singur acestei intrebari, cind prin ei treceau 200-250A, unde in sarcina mare, am intrerupt siguranta de 400A, fiind nevoit sa o inlocuiesc cu o bucata de FY de 2,5mm^2 diametru, care se inrosea la rindu-i dupa ritmul de bass. Apoi intervii cu chestiile gen "prostiile astea Leco". Tu macar ai mai pus mina pe letcon intre timp, comparativ cu altcineva; ai facut cite ceva, eu tot fac d-astea de vre-o 30+ ani, chiar mai bine, altii, s-ar putea sa se arda la degete incercind sa cositoreasca un plan de masa prin care trec 250-400A... Si mai e o chestie, electrionica nu se face "in scris" ci cu letconul in mina! Si o intrebare, doua pentru tine: De ce scheme gen AV xxx sau derivatele, (cu comanda deficitara a finalilor verticali) nu au fost implementate de niciun producator in amplificatoare SERIOASE de putere? De ce "inginerii" de la Ecler, au folosit finali verticali-inductriali in sculele lor, dar au folosit la toate zenner de 12V (nu mai mic) intre G-S, daca dupa spusele unora, mosul e deschis bine si la 6,8V G-S. De ce toate schemele lor, contin sectiune dedicata controlului finalilor, gen buffer tottem pole? De ce amplifurile facute de ei, suna foarte bine, ma refer la seriile vechi? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 19, 2015 Partajează Postat Octombrie 19, 2015 Leco sa stii ca aproape zilnic stau cu letconul in mana si lucrez la diferite montaje, fie pentru mine, fie pentru diverse depanari, fie pentru modulele de la vanzare atat aici cat si pe o... Exceptia o fac duminicile si sarbatorile unde mai pun si pauza, ca e necesara si un pic de relaxare. Ca drept dovada o sursa de laborator ajustabila U/I de 10A pentru mine la care lucrez de asta vara dar pur si simplu n-am avut timp sa o termin. Si ca sa iti raspund la intrebare, o sursa in comutatie cu mosfet comandat doar cu 6-7-8V este o reteza aproape sigura pentru dezastru spectaculos. Ok acuma am si eu o intrebare pentru tine: Ce legatura exista intre o sursa in comutatie cu mosfet si un amplificator in clasa AB tot cu mosfet? Evident in afara fapului ca folosesc acelasi tip de tranzistor... PS: Totusi nu-i corect fata de Dudikoff ca-i poluam topicul cu asta, mai degraba as prefera sa mi se ascunda sau searga interventiile astea 2, sau eventual sa fie scoase cu ale tale intr-un topic nou care sa discute numai despre asta. Deci inchei cerandu-mi inca o data scuze fata de Dudi si promitand ca nu voi mai polua in continuare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 19, 2015 Partajează Postat Octombrie 19, 2015 Marian, te rog raspunde intrebarii "de ce au folosit zenner de 12V" si nu de 6,8V, inginerii de la ecler, culmea in AUDIO. Schema este in una din postarile mele anterioare.Vei afla singur care este raspunsul la intrebarea ta.Gata ma retrag, am offtopicat destul topicul lui Dudi, astept penalizarea pentru offtopic a tuturor colegilor care au deviat de la intrebarile colegului Dudi.Evident cu mine in frunte, dar se merita daca macar 1 coleg a retinut ceva folositor, din tot offtopicul.Am spus si mai repet, esti printre putinii colegi care pe linga vorbarie si scris pe forum, fac ceva cu letconul in mina!Respect asta, indiferent ca ne mai "contram" uneori.Succese in continuare! Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 19, 2015 Partajează Postat Octombrie 19, 2015 (editat) Dioda aia e pusă acolo în scop exclusiv de protecție deci orice valoare mai mică de 20V ( majoritatea MOSFET-urilor de putere , nu toate , admit 20V G-S ) face funcția . Pe de altă parte , Zener-ul nu este nici el un dispozitiv ideal . O diodă de 12V începe să nu mai conteze de la tensiuni de , să zicem, 9V în jos . BZX85 de pildă are 0,5µA la 9V . La tensiuni mai mici e mai prost . Dioda de 6,8V ( de la aceeași serie ) are 1µA la 4V . În concluzie dioda aia trebuie să aibă o tensiune de străpungere substanțial mai mare decât tensiunea utilă maximă prognozată acolo. @Dudikoff Ai dreptate , iartă-ne . Conform bunului nostru obicei ne-am abătut de la subiect . Nici nu mai contează cine a început ... Revenind acum , cred că s-a plecat de la inductanțele rezistențelor din emitori/surse. După mine , poți pune liniștit bobinate ordinare preferabil supradimensionate . Metal oxid - eventual mai multe în paralel pot fi de asemenea o soluție bună . O analiză ar putea fi făcută asupra temperaturii la suprafață - am senzația , dar poate mă înșel , că o rezistență MO de 3W supusă la 1W pare mai fierbinte la suprafață decât una similară bobinată și cementată. Editat Octombrie 19, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 19, 2015 Partajează Postat Octombrie 19, 2015 Exact, rolul acelei(lor) zenner(e), este de a limita tensiunea V g-s la o valoare safe sub limita maxima admisa. Dar nu poti pune de o valoare cu mult sub 12V de ex 6,8V, tranzistorii nu vor fi deschisi corect. Acolo se pot folosi si diode bidirectionale sau 2 zennere inseriate cu catodul sau anodul comun, caz in care tensiunea maxima va fi aproximativ 12,7V daca zennerele sint de 12V.Intrebarea mea era alta, de ce au folosit zenner cu valoarea de 12V, si nu au folosit de 6,8V, cum s-a discutat pe forum cum ca sint foarte ok sa se foloseasca si de 6,8V.De ce de 12 si nu de 6,8?Poate dai tu raspunsul.Iar apoi putem discuta pe o alta postare, de valoarea tensiunii V g-s minima de deschidere (pentru prag de reglaj bias) la mosii audio (laterali) versuscei industriali (verticali).Ontopic, Dudi, daca iti este teama de inductanta serie interpusa de rezistentele din emitoare, daca pui minim 2, pune una normal si alta pe dos, mai atenueaza din inductanta de valoarea zecilor sau sutelor de nanohenry, inductanta care oricum nu influenteaza functionarea corecta a etajului final.Ca sa fi impacat 100%, pentru linistea ta. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 19, 2015 Partajează Postat Octombrie 19, 2015 Fara glume, dar nu mai bine ni se pun niste filme comparative cu zennere de 12 si 6.8V. Fapte, nu vorbe! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 19, 2015 Partajează Postat Octombrie 19, 2015 Daca imi dati un PCB etaj final cu mosfeturi, finali am eu IRFP 240-9240, fac filmare sa vedem cu totii exact, ce si cum. Si pun si senzor termic sa vedem in care dintre cele 2 cazuri cu zenner de 12V sau cu zenner de 6,8V, atunci cind avem nevoie de aproape 95% din pmax sub clipping, de disipa (inutil) mai mult pe radiator... Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 UDAR nu stiu daca esti in tema dar ideea este simpla, Leco sustine ca este nevoie de zener de minim 12V pentru ca, si il citez: "mosfetul trebuie sa se deschida complet, pentru ca sa nu disipe inutil putere, Rds-On trebuie sa fie cat mai mic pentru ca randamentul sa fie optim", asa cum il stiu pe leco cu siguranta va contrazice citatul asta in stilul sau caracteristic cu postari lungi cat o nuvela si multe culori, dar Sharky iti poate confirma ca asta este ceea in esenta sustine leco, si asta pentru ca el nu stie cum functioneaza un mosfet la un etaj final AB, el nu cunoaste decat regimul de comutatie unde mosfetul este fie complet deschis, fie complet blocat, aplica logica de acolo si la amplificatoare. Nu am sustinut folosirea de zener de 6V8 desi in anumite situatii nu vad de ce n-ar merge, insa am folosit practic zenere de 8V2 in module mosfet care au servit pentru protectie la scurt, intr-un astfel de amplificator nu prea vad cum ar fi posibil ca un mosfet sa pocneasca pe motiv de depasire a tensiunii poarta-sursa, devreme ce iesirea este in sursa, deci nu protectia portii m-a interesat, ci protectia la scurt asistat de rezistenta in sursa, dioda limiteaza tensiunea dintre poarta si capatul dinspre iesire al rezistentei la o valoare acceptata, deci se limiteaza si curentul prin mosfet, e drept ca nu este foarte precis, dar nici nu trebuie. Repet, este ceva realizat si probat practic, nu teorie. Este o chestie de logica, calitate deficitara la leco. Leco iti prezint graficul asta din pdf-ul IRFP240, analizeaza-l si zi-mi pentru 10A pe ordonata, ce tensiune corespunde pe abscisa? Hai ca e la fel de simplu ca "manastire intr-un picior, ghici ciuperca ce-i": Am ales 10A ca sa-ti fac misiunea mai usoara, zi o cifra, dar un raspuns scurt nu un pomelnic, zau ca nu-l voi citi. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Subiecte mai interesante ca la români io n-am văzut pe undeva. Dacă eram pe un forum de cizmărie vă contraziceaţi de grosimea pingelelor şi sensului de croşetare al şireturilor. Link spre comentariu
Bad Luck Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Leco avea dreptate, Marian si-a facut un hobby atacandu-l... Nu inteleg ce castiga spunand ''Este o chestie de logica, calitate deficitara la leco''. Puteai spune asta intr-un alt mod, care sa nu fie un atac asupra lui, dar daca tie asa iti place, asa faci. Asta nu face decat sa intareasca conceptul de keyboard warrior. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Bad Luck nu cunosti anumite detalii, sau daca le cunosti atunci esti subiectiv. Link spre comentariu
Bad Luck Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Nu castig nimic fiind subiectiv, este o concluzie a ceea ce am vazut pe forum in ultimele luni! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum