Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Identificare dioda din sursa Schneider

djlove

Postări Recomandate

Am o sursa Schneider Phaseo 230V / 24VDC 5A ABL8 REM24050, cod PCB 60T22-660G arsa dupa un soc electric (deconectare trafo 20kV 1.5MV in sarcina maxima brusc la 50m de ea)

In ea am gasit ars tranzistorul P6NA60 pe care l-am inlocuit, siguranta fuzibila de pe alimentare si o dioda zenner notata pe cablaj ZD11. Problema este ca pe acesta dioda nu apare inscriptionat nimic, si nu am nici o idee cu ce as putea sa o inlocuiesc.

Are cinveva vre-o idee?

Varianta cu mai bine cumperi alta o stiu, deja am facut asta, dar as vrea sa o repar si pe acesta avand in vedere ca nu este deloc ieftina, costand in jur de 600lei.

Posted Image

Link spre comentariu

Daca ar avea cineva exact sursa asta ar fi usor, dar altfel cred ca e nevoie sa scoti un pic schema pe portiunea unde e dioda.

Macar vezi unde se duc anodul si catodul, poate intuim valoarea.

Parca un pin al diodei e in poarta mosfet-ului, pare a fi un tranzistor in capsula TO220 pe partea cealalta.

Ar fi simplu daca e conectata intre poarta si masa, sper sa fie asa.

Link spre comentariu

Da, tranzistorul e TO 220.

Daca te uiti in partea dreapta a imagini se vede o potiune care nu are componente, loc pentru inca un tranzistor in capsula TO2547, ceva rezistente si inca un loc pentru ZD10, care e conectata intre poarta si masa, fiind orientata invers fata de ZD11

Am verificat si cea arsa e tot asa conectata, am masurat pentru ca nu am o lupa sa pot urmarii trasele cu exactitate.

Zona libera cred ca se populeaza cu componete pentru sursele pe putere mai mare

Editat de djlove
Link spre comentariu

Intreb si eu...ai cumparat o sursa perfect identica sau identica numai functional?

Daca este perfect identica, poti masura dioda zener de pe sursa noua.

.......................................

Nu am inteles prea bine din discutiile de mai sus dar dioda asta zener care este defecta, este conectata intre poarta si sursa la un tranzistor MOS? cumva cel care s-a defectat?

Daca da, atunci pe aceasta pozitie se foloseste o dioda zener de 18V dar poate sa fie cuprinsa intre 15V si 18V (la limita 20V dar este riscant pt ca VmaxG-S este de obicei ±20V).

Deci daca este asa cum banuiesc eu (posibil sa ma insel) si este zenerul de protectie pe grila (care protejeaza restul placii cind se arde MOS-fetul) atunci poti sa pui linistit un zener de 18V.

edit:

Daca am dreptate cu afirmatia de mai sus, atunci este posibil sa se fi ars si integratul controler de PWM, trebuie sa-l verifici cu atentie sau mai bine sa-l schimbi si pe el chiar daca pare bun.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Am pățit incidente de acest fel de două ori ( din câte îmi amintesc ) . Victimele au fost : MOSFET-ul , dioda de protecție , rezistența din sursă , siguranța - (ultima , desigur) .  În un caz a picat și integratul , și rezistența din poartă. De verificat .

Link spre comentariu

Vgs la transistor e dat in catalog la +-30V

Cu atit mai bine. Am avut dreptate si intradevar este dioda de protectie G-S la MOS-fetul care s-a ars?

Pune o dioda de 18V si verifica cu atentie integratul controler. Daca alimentarea la integratul controler este mai mare de 18-20V (foarte putin probabil) atunci ar trebui o dioda de tensiune mai mare.

Link spre comentariu

Multumesc colegul

Vad ca si o parte din dioda de redresare e in scurt.

Ceea ce nu inteleg e de ce au folosit o dioda cu V RRM= 200V cand eu la iesire nu pot avea mai mult de 28V (sursa se poate regla de la 24 pana la 28)

E vorba de SB 20200FCT, eu as avea un 2040 (20A si 40V), sa o inlocuiesc cu asta sau sa comand una ca cea originala? avand in vedere ce am scris mai sus.

Link spre comentariu

Cel mai probabil sursa lucreaza in regim flyback si la o sursa flyback tensiuneainversa pe dioda redresoare din secundar este foarte mare comparativ cu tensiunea redresata. 

Tensiunea inversa pe dioda (daca imi mai aduc bine aminte pt ca nu am mai calculat de mult astfel de surse) este = tensiune iesire + tensiune intrare * raportul de transformare si poate fi foarte mare.

Sfatul meu este sa folosesti o dioda cu parametrii cit mai apropiati de cei ai diodei originale, preferabil chiar cea originala.

Dioda de catre amintesti tu se poate folosi in surse forward ca cele de PC de unde probabil ai si recuperat-o.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări