kobold Postat Octombrie 17, 2015 Partajează Postat Octombrie 17, 2015 Salutare tuturor, Ii rog pe cei cu experienta sa-mi spuna ce filtru trebuie sa folosesc pentru difuzoare RFT L3401 de banda larga pentru a obtine un sunet cat mai bun. Momentan am legat doar un condensator nepolarizat si sunt impresionat de sunet, acesta fiind primul meu contact cu difuzoarele de banda larga. Le folosesc pe un amplificator vintage cu tranzistori bipolari, desi am citit ca se preteaza mai bine la amplificatoare pe lampi. Desigur, am vazut si hornurile + VTP, dar mai am pana ajung acolo. Cineva mi-a recomandat sa-l folosesc fara condensator, dar nu stiu daca este o idee buna. Multumesc. Link spre comentariu
adrian lucian Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 Gasesti parametri T&S. Pretabil la TML. Sau un bass reflex aprox 100L. Daca chiar vrei ceva filtru incerci sa dregi baffle-step. Acorda-ti macar o luna de studiu. Sau tocmeste pe cineva Link spre comentariu
mircea888 Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 Ce valoare are condensatorul acela? doar nu l-ai pus la intamplare... Un condensator serie cu difuzorul formeaza un filtru trece-sus, de ordin I. Dimensionat corect poate proteja difuzorul de frecvente prea joase (cursa prea mare). Acelasi lucru se poate face si cu un filtru activ, sau modificand condensatorii de pe calea de semnal in amplificator. Din specificatii, difuzorul asta pare sa coboare destul de jos in frecventa, deci poti incerca si pe direct, urmaresti cursa membranei si vezi daca e vreo diferenta. Daca asculti la puteri decente nu vad de ce ar fi probleme. Link spre comentariu
kobold Postat Octombrie 18, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2015 8u2 100V=35V AC W-W5 Bass-ul aproape ca nu exista, poate si din cauza ca ne-am obisnuit cu un bass mai ridicat decat in anii '70-'80. O sa incerc si fara condensator. Link spre comentariu
bmwh548 Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 Presupunand impedanta fixa (de dragul discutiei) condensatorul ala taie pe la 2-3000 Hz. Din moment ce difuzoarele sunt de banda larga eu le-as lasa asa (si as avea grija cum reglez amplificatorul/sursa de semnal si ce fel de muzica ascult pe ele). Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 160000/frecventa taiere x impedanta difuzor, si vei obtine un uF valoarea condensatorului serie... Daca vrei sa tai la un 100-150Hz, vorbim de un 175-250uF... Pentru o panta mai abrupta, poti face un LC, grupat si o bobina in paralel. Daca vrei valoarea, ti-o pot da... fct. de frecventa aleasa. Link spre comentariu
mircea888 Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 Este total gresit filtrul tau. 8.2uF cu impedanta de 6 ohmi formeaza FTS la 3.2kHz, ai taiat tot spectrul de joase dar si medii. La frecventa asta tai de obicei un tweeter dome... nu un difuzor de banda larga. Incearca fara condensator, la puteri mici sau moderate sigur nu e nicio problema. Uite specificatiile difuzorului: http://sovietguitars.com/e107_files/public/1330232335_1482_FT0__rft_.gif Link spre comentariu
kobold Postat Octombrie 18, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2015 Asa este Mircea Calin, l-am transformat in filtru trece-sus, de ordin I. Fara condensator, bass-ul a prins contur si inalta nu mai este atat de ridicata. Am comparat difuzoarele si este diferenta mare de sunet. Acum se aud foarte bine si am inteles de ce sunt atat de laudate. Multumesc tuturor pentru ajutor si sfaturi. Link spre comentariu
mircea888 Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 Acum ar trebui sa lucrezi la incinta, asta contribuie decisiv la raspunsul in joasa frecventa. Deci ai grija atat la volumul incintei cat si la frecventa de acordare, o incinta dupa ochi sigur nu va aduce rezultate bune. Nu stiu daca se gasesc parametrii Thiele-Small la difuzoarele astea. Link spre comentariu
kobold Postat Octombrie 18, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2015 Ascult la un volum moderat. Momentan le-am pus pe o incinta de test care are aproximativ 45-50L, cu timpul o sa pregatesc cutii dupa parametrii TS, am vazut o pereche facute de cineva pe yotube impreuna cu niste difuzoare tot RFT L5954 https://www.youtube.com/watch?v=g6__z9N-R_A. Ce parere aveti? este bun modelul lui? Cutia lui are 100L si a pus inclusiv difuzorul de inalte inauntru. Link spre comentariu
mircea888 Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 Volumul ala de 45-50L pare bun, spun asta asa subiectiv, nu am calculat nimic, este doar parerea mea. E incinta inchisa? Daca e bass-reflex trebuie mare atentie la acordaj, poate suna dezastruos daca e acordata aiurea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 http://www.vk2zay.net/calculators/helmholtz.php Baga valorile in SI, in calculatorul de mai sus, sa vezi acordajul relativ... Link spre comentariu
kobold Postat Octombrie 18, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2015 Este bass reflex dar portul este relativ mic, diametru 4.5 cm si il pot acoperi cu burete daca nu-mi place cum se aude. Am gasit urmatorii parametrii: L3401 fs=71HzRe=6OhmQes=0.93Qms=5.31Qts=0,79Vas=79lSd=509cm²SPL=95dBqts=0.79Pmax=12,5WÜbertragungsbereich: 60 Hz - 8000 HzKennempfindlichkeit: 98 dBEinbauöffnung: 278 mm Link spre comentariu
mircea888 Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 Frecventa de acordaj a incintei se poate calcula fara parametrii TS, depinde de volumul incintei si de volumul portului bass-reflex. Asadar conteaza si lungimea portului, nu doar diametrul... Ai primit mai sus un link de calcul a frecventei de acordaj, incearca sa vezi cat e la tine acum. Singura problema cu diametrul mic al portului este faptul ca aerul va iesi cu viteza mai mare si se va auzi suflul, dar asta depinde si de cursa membranei. Link spre comentariu
kobold Postat Octombrie 18, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2015 (editat) Scuze, dar nu ma descurc cu tabelul, sunt notiuni pe care nu le cunosc (am lipsit din pacate la ora de fizica) si nu le pot aplica. Am masurat incintele mele si au L=33 cm, l= 25 si H=50. Volumul ar fi in jur de 41L. La cat de "tare" ascult eu, nu se aude deloc aerul la bass reflex. Am urechea setata mai mult pe boxe cu compresie si as sesiza daca apare un zgomot diferit. Editat Octombrie 18, 2015 de kobold Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum