Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru difuzor banda larga

kobold

Postări Recomandate

Salutare tuturor,

Ii rog pe cei cu experienta sa-mi spuna ce filtru trebuie sa folosesc pentru difuzoare RFT L3401 de banda larga pentru a obtine un sunet cat mai bun.

Momentan am legat doar un condensator nepolarizat si sunt impresionat de sunet, acesta fiind primul meu contact cu difuzoarele de banda larga. Le folosesc pe un amplificator vintage cu tranzistori bipolari, desi am citit ca se preteaza mai bine la amplificatoare pe lampi. Desigur, am vazut si hornurile + VTP, dar mai am pana ajung acolo.

Cineva mi-a recomandat sa-l folosesc fara condensator, dar nu stiu daca este o idee buna.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kobold

7

• mircea888

5

• VTP

2

• adrian lucian

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Gasesti parametri T&S. Pretabil la TML. Sau un bass reflex aprox 100L. Daca chiar vrei ceva filtru incerci sa dregi baffle-step. Acorda-ti macar o luna de studiu. Sau tocmeste pe cineva :evil3:

Link spre comentariu

Ce valoare are condensatorul acela? doar nu l-ai pus la intamplare...

Un condensator serie cu difuzorul formeaza un filtru trece-sus, de ordin I.

Dimensionat corect poate proteja difuzorul de frecvente prea joase (cursa prea mare). Acelasi lucru se poate face si cu un filtru activ, sau modificand condensatorii de pe calea de semnal in amplificator.

Din specificatii, difuzorul asta pare sa coboare destul de jos in frecventa, deci poti incerca si pe direct, urmaresti cursa membranei si vezi daca e vreo diferenta. Daca asculti la puteri decente nu vad de ce ar fi probleme.

Link spre comentariu

Presupunand impedanta fixa (de dragul discutiei) condensatorul ala taie pe la 2-3000 Hz. Din moment ce difuzoarele sunt de banda larga eu le-as lasa asa (si as avea grija cum reglez amplificatorul/sursa de semnal si ce fel de muzica ascult pe ele).

Link spre comentariu

160000/frecventa taiere x impedanta difuzor, si vei obtine un uF valoarea condensatorului serie...

Daca vrei sa tai la un 100-150Hz, vorbim de un 175-250uF...

Pentru o panta mai abrupta, poti face un LC, grupat si o bobina in paralel. Daca vrei valoarea, ti-o pot da... fct. de frecventa aleasa.

Link spre comentariu

Este total gresit filtrul tau.

8.2uF cu impedanta de 6 ohmi formeaza FTS la 3.2kHz, ai taiat tot spectrul de joase dar si medii.

La frecventa asta tai de obicei un tweeter dome... nu un difuzor de banda larga.

Incearca fara condensator, la puteri mici sau moderate sigur nu e nicio problema.

Uite specificatiile difuzorului:

http://sovietguitars.com/e107_files/public/1330232335_1482_FT0__rft_.gif

Link spre comentariu

Asa este Mircea Calin, l-am transformat in filtru trece-sus, de ordin I. Fara condensator, bass-ul a prins contur si inalta nu mai este atat de ridicata. Am comparat difuzoarele si este diferenta mare de sunet. Acum se aud foarte bine si am inteles de ce sunt atat de laudate.

Multumesc tuturor pentru ajutor si sfaturi.

Link spre comentariu

Acum ar trebui sa lucrezi la incinta, asta contribuie decisiv la raspunsul in joasa frecventa.

Deci ai grija atat la volumul incintei cat si la frecventa de acordare, o incinta dupa ochi sigur nu va aduce rezultate bune.

Nu stiu daca se gasesc parametrii Thiele-Small la difuzoarele astea.

Link spre comentariu

Ascult la un volum moderat. Momentan le-am pus pe o incinta de test care are aproximativ 45-50L, cu timpul o sa pregatesc cutii dupa parametrii TS, am vazut o pereche facute de cineva pe yotube impreuna cu niste difuzoare tot RFT L5954

https://www.youtube.com/watch?v=g6__z9N-R_A.

Ce parere aveti? este bun modelul lui? Cutia lui are 100L si a pus inclusiv difuzorul de inalte inauntru.

Link spre comentariu

Volumul ala de 45-50L pare bun, spun asta asa subiectiv, nu am calculat nimic, este doar parerea mea.

E incinta inchisa?

Daca e bass-reflex trebuie mare atentie la acordaj, poate suna dezastruos daca e acordata aiurea.

Link spre comentariu

Este bass reflex dar portul este relativ mic, diametru 4.5 cm si il pot acoperi cu burete daca nu-mi place cum se aude. Am gasit urmatorii parametrii:

L3401

fs=71HzRe=6OhmQes=0.93Qms=5.31Qts=0,79Vas=79lSd=509cm²SPL=95dBqts=0.79Pmax=12,5WÜbertragungsbereich: 60 Hz - 8000 HzKennempfindlichkeit: 98 dBEinbauöffnung: 278 mm

Link spre comentariu

Frecventa de acordaj a incintei se poate calcula fara parametrii TS, depinde de volumul incintei si de volumul portului bass-reflex. Asadar conteaza si lungimea portului, nu doar diametrul... 

Ai primit mai sus un link de calcul a frecventei de acordaj, incearca sa vezi cat e la tine acum.

Singura problema cu diametrul mic al portului este faptul ca aerul va iesi cu viteza mai mare si se va auzi suflul, dar asta depinde si de cursa membranei.

Link spre comentariu

Scuze, dar nu ma descurc cu tabelul, sunt notiuni pe care nu le cunosc (am lipsit din pacate la ora de fizica) si nu le pot aplica. Am masurat incintele mele si au L=33 cm, l= 25 si H=50. Volumul ar fi in jur de 41L. La cat de "tare" ascult eu, nu se aude deloc aerul la bass reflex. Am urechea setata mai mult pe boxe cu compresie si as sesiza daca apare un zgomot diferit.

Editat de kobold
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări