Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistori rusesti

Postări Recomandate

Salutare tuturor!

M-am apucat de curand sa repar o masinuta cu telecomanda ruseasca (de prin anii '80).

Modulul din interior care comanda motorul e cu tranzistori care arata ca in imaginea atasata. Problema e ca nu am reusit sa ii identific, sa gasesc un datasheet, ceva.

Am gasit scris pe tranzistorii din interior asa:

B179

B572

A1182

A0883

B177

Cum pot afla ce tranzistori sunt in realitate?

Practic ma intereseaza sa gasesc niste datasheeturi pt ei sau echivalenti pt ca as vrea sa ii schimb alimentarea de la 9V la 11.1 (acumulator Li).

Alimentarea originala folosea pt masina 6 baterii AA si una de 9V. Cea de 9V se consuma destul de repede.

Telecomanda are doar o baterie de 9V.

post-178088-0-41002700-1445021813_thumb.jpg

post-178088-0-62136800-1445022302_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

4

• payty

4

• vio2007

3

• daniel_88

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Miniatura atasata  cu tranzistorul inscriptionat - B - , 9201 cred ca e vorba de KT361B puneti o imagine lizibila si cu ceilalti tranzistori gasiti in montaj

Editat de nostrom
Link spre comentariu

Aia sunt tranzistori rusesti, nu au legatura cu cei japonezi din seria 2SB.

Codul din 4 cifre este data fabricatiei, 9201 inseamna prima saptamana din 1992.

Cel din poza pare a fi KT361B, asa cum a spus si colegul.

Poti sa te mai uiti pe site-urile astea, din pacate nu am gasit un catalog complet.

http://elektrikaetoprosto.ru/trans28.html

http://www.155la3.ru/kt315_361.htm

Link spre comentariu

http://elektrotanya.com/?q=en/show_partsinfo

Atentie , rabdare , un pic de rusa ( ca tot e forumul plin de fani ) , si intrebari unde sant neclaritati !

A se studia tot link - ul , are chestii interesante !

P .S . - niste foto cu tranzistorii ar fi ajutat mai mult ca apa in desert ... atat pe " petent " , cat si pe cei ce incearca sa ajute .

Editat de gauss
Link spre comentariu

multumesc tuturor pt raspunsuri. intre timp am vorbit cu cineva si am facut rost de schema. Mi-am adus amine ca rusii pe vremuri dadeau schema la orice chestie electronica pe care o vindeau si se pare ca pana si la jucaria asta cu telecomanda, schema exita in cartea tehnica.

Am gasit pe cineva care vindea o masinuta identica si omul a fost amabil si mi-a trimis niste poze cu schemele.

intr-adevar, pe tranzistori nu scrie aproape nimic care sa aiba legatura cu codul lor real. sunt doar date de fabricatie.

Toti sunt KT315B sau KT361. B-ul de pe tranzistori e in realitate indicatorul tipului (B,C,E, etc).

Ma intreb oare cum reuseau sa ii deosebeasca intre ei, fara niciun fel de inscriptie...

Link spre comentariu

"B-ul de pe tranzistori e in realitate indicatorul tipului (B,C,E, etc).
 Ma intreb oare cum reuseau sa ii deosebeasca intre ei, fara niciun fel de inscriptie..."

Daca precizai ca este B rusesc,se putea afla mai usor. A ce terminal reprezinta la KT361?
 Marcarea celor doua tipuri de tranzistori KT:http://elektrikaetoprosto.ru/trans2.html.

Acum am vazut ca @ mircea calin a postat doua link-uri in care sunt date cele doua tipuri de tranzistoare.

Editat de vio2007
Link spre comentariu

Am gasit de vanzare pe ebay tranzistori din astia. sunt cam 3-4 $ - 100 de bucati. Deci n-ar fi o problema.

Am atasat si schemele. Receptorul e putin diferit la ce am eu in sensul ca lipseste etajul final cu tranzistorii complementari.In locul lui cred ca e un releu, ceva. Arata ca un condensator electrolitic rusesc, tot cu carcasa de aluminiu, doar ca are vreo 5 picioare. Nu am acum poze la indemana.

post-178088-0-91861600-1445265611_thumb.jpg

post-178088-0-42698800-1445265615_thumb.jpg

Link spre comentariu

post-176563-0-03343000-1445272596_thumb.jpgNu ... acelea sant RES - 55 , relee coaxiale de curent mic ...

http://www.ebay.co.uk/itm/Relay-RES-15-005-60mA-3V-USSR-Lot-of-10-pcs-/141026585237 ... acestea sant RES - 15 . Si preferatele mele , RES - 49 ( in foto ... ) . Paralelipipedice , mici , etanse , contacte din paladiu ... si alte calitati ! Un singur releu in intreaga " cariera " mi s - a parut mai spectaculos , dar nu e rusesc ... in capsula TO - 39 , de tranzistor , 2 perechi contacte NI - ND , 1 A curent admisibil ... o minunatie ... Sa - l caut , si postez foto !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări