bogdan_2006 Postat Martie 4, 2007 Autor Partajează Postat Martie 4, 2007 in concluzie ce trebuie sa fac? sa-mi cumpar altu? sau se mai poate remedia acesta? Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Martie 5, 2007 Partajează Postat Martie 5, 2007 Schimba integratele..vezi sa nu te lase brusc si sa parlesti difurile..nar strica si o protectie la dc daca nu ai.Cumpara sa zicem 1 integrat nou si inlocuieste pe rand cele din punte.La un moment dat vei determina ce integrat e bolnav.Sar putea sa fie amandoua iar atunci vei avea nevoie de 2 integrate.O punte cu tda7294 merge ok in 8 ohm pana la +-35 dar eu recomand <+-33.Filtraj minim 15000 uF pe ramura...dar recomand 30000uF pe ramura.Nu are sens sa cumperi alte kituri cand poti inlocui compenetele de pe ele.Veifica totusi si condensatori de pe kituri mai laes cei de valoare mica de bootstrap si cel de reactie. Link spre comentariu
bogdan_2006 Postat Martie 6, 2007 Autor Partajează Postat Martie 6, 2007 faza e ca eu nu am schimbat nici o data un integrat si imi este cam ................ mai bine zis, cand buleam cate ceva imi era mai usor sa-mi iau altu...........am si protectie, dar cum?! un intrerupator intre amplif si difuzor........am citit pe forum ca merge sa pui si o astfel de "protectie".....a si inca ceva: din cauza ca stau la casa, dimineata am tensiune mai mare iar seara tensiune mai mica la prize, deci dimineata tensiunea care intra in amplificator e de +-32 cam +-33Voricum mai luminat putin............. Link spre comentariu
Dr4g0n Postat Martie 6, 2007 Partajează Postat Martie 6, 2007 eu zic sa nu te mai chinuii cu kitul ala de "adelaida" :goodman: mai bine iti cumperi altul http://www.hi-end.ro/product_info.php?c ... cts_id=486 Link spre comentariu
bogdan_2006 Postat Martie 6, 2007 Autor Partajează Postat Martie 6, 2007 ca sa nu mai deschid alt topic, va intreb in cadrul acestuia:trei kituri realizate cu patru integrate TDA 7264; adica 2 normale si 2 facute in punte; la ce tensiune trebuie sa le alimentez si mai ales ce amperaj au nevoie dar bineinteles si ce filtraj???cel mai bine imi spuneti voi ca sa nu am surprize mai tarziu....multumesc anticipattineti-o tot asa............bafta Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Martie 6, 2007 Partajează Postat Martie 6, 2007 Nu iti cumpara alt kit..asa nu o sa inveti nimic nou.e simplu sa schimbi un integrat din asta mare...deslipesti picioarele folosind o pompa de cositor si apoi lipesti unul nou la loc..O protectie consta dintr-uj circuit detector al problemei( curent continuu pe iesire/impedanta prea mica sau scurt a difuzorului sau intensitate prea mare in circuitul de alimentare sau de iesire al amplifcatorului/tranzistoarelr finale) si un circuit care decupleaza iesirea/semnalul de intrare.Tda7264 merge pana la +-25 dar nu depasi +-20. Link spre comentariu
bogdan_2006 Postat Martie 6, 2007 Autor Partajează Postat Martie 6, 2007 Tda7264 merge pana la +-25 dar nu depasi +-20.bine binedar in data sheet de ce scrie ca merg alimentate pana in +-40V???amperaj=???? pt 4 integrate TDA7294filtraj = ???? pt 4 integrate TDA7294 Link spre comentariu
zal Postat Martie 7, 2007 Partajează Postat Martie 7, 2007 Acum 10 ani cind au aparut mergeau la +/- 40V. De atunci au imbatrinit si nu mai pot merge, abia se mai tirasc. :smt005 Link spre comentariu
bogdan_2006 Postat Martie 7, 2007 Autor Partajează Postat Martie 7, 2007 acelasi kit, acelasi difuzor.............. am legat subwoofer-ul pe una din iesirile amplificatorului si cu GND si nu se mai aud pocniturile. din ce cauza? e cumva din cauza ca acuma il amplifica un singur TDA???si inca ceva: "fratilor" lamuriti-ma cu o chesti....cum adica pe +-30V debiteaza 4ohmi si pe +-35V debiteaza 8 ohmi??care e faza??? sa innebunesc daca stiu...... si as vrea sa lamuresc si problema asta, ca la orice amplificator (aproape la toate) care are alimentare simetrica observ ca la o anumita tensiune scrie o anumita rezistenta de sarcina ....... Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Martie 7, 2007 Partajează Postat Martie 7, 2007 "CPX wrote: Tda7264 merge pana la +-25 dar nu depasi +-20. bine bine dar in data sheet de ce scrie ca merg alimentate pana in +-40V??? amperaj=???? pt 4 integrate TDA7294 filtraj = ???? pt 4 integrate TDA7294 " Vezi ca ai incurcat integratele..eu vb de tda 7264..am avut impresia ca ai alte kituri..dar tu ai gresit si chiar exista tda7264 care suporta tensiunile acelea.. Deci.revenind la tda7294 pt 4 ohmi nu depasii +-25 iar pentru 8 ohmi nu depasii+-35 Tensiunea de +-40 este tensiunea maxima absoluta iin conditii de test..nu exte tensiunea la care se asteapta sa merga mult timp integratele.. Pe 4 ohmi ai tensiune mai mica deoarce disiparea e mai mare datorita intensitatii mai mari.Pentru a nu suprasolicita circuitul trebuie sa folosesti o tensiune mai mica. Amperaj..pai un integrat duce cam 6 amperi deci pt 4 ai nevoie de 24 de amperi daca le folosesti in 4 ohmi,de mai putin pentru 8 ohmi dar tensiune mai mare.Un traf de 500 W cu 2x25 V c.a. va fi suficient. Iar ca filtraj..cu cat ai mai mult..cu atat e mai bine :yawinkle: ...2x30000 o sa fie suficient,punti de 30 de amperi... Experiente personale. Puntile facute de mine cu tda7294 au rezistat pana la +-35 de volti dzr integratele sunt vechi si probabil mai ne falsificate(Pana explodeaza si imi schimb parerea :smt003 ). Leaga pe toate iesirele si vezi ce integrat iti pocneste..daca pocneste numai in punte atunci probabil ceva oscileaza pe acolo sau un integrat e pe moarte....mareste filtrajul si nu uita condensatorii de valore mica de langa piciorulsele integratului. Link spre comentariu
zal Postat Martie 7, 2007 Partajează Postat Martie 7, 2007 Nu crezi ca la 8 Ohmi ai un anume curent maxim debitat de risnita si la 4 Ohmi e dublu? Din cauza asta se scade tensiunea de alimentare pentru ca tranzistorii finali sa nu iasa din zona de lucru sigura, adica sa nu se arda. Link spre comentariu
Vizitator bogdan_x Postat Martie 8, 2007 Partajează Postat Martie 8, 2007 Si eu am un amplificator cu kit-ul de amplificare cu 2 TDA7294 in punte pt subwoofer, luat tot de la Adelaida si l-am busit pt ca radiatorul nu a fost izolat de carcasa de cel care mi l-a facut. Am schimbat ambele integrate si cand umblam la potentiometru se auzeau aceleasi pocnituri. Am schimbat si operationalele si tot degeaba. Sugestia a fost sa-l folosesc fara filtru activ, ceea ce am si facut, dar acum se incalzeste f. repede la un volum ridicat si intra protectia termica. Plus ca atunci cand misc din potentiometru, zgomotul de fond care exista si inainte de a-l busi nu exista, se amplifica. Si eu ma gandesc sa cumpar alt kit de pe hi-end, ca la asta nu stiu ce sa-i mai fac. Link spre comentariu
Vizitator donpetru Postat Martie 8, 2007 Partajează Postat Martie 8, 2007 SALUT, Nu trebuie sa modifici tensiuniile din secundarul transformatorului, nici "amperajul", nici filtrajul, NIMIC. Sa te lamuresc. Pentru inceput iti spun ca proiectez si execut circuite electronice de multi ani si am testat si am vazut ce poate un TDA. Concluzia: slabe, deosebit de slabe. Sa-ti dau un exemplu. Daca ai sa incerci sa utilizezi vreodata un corector de ton Baxandal clasic utilizand pe iesirea acestuia un amplificator facut cu TDA ai sa-ti dai seama cat de liniara are curba de frecventa acest integrat. A trebuit sa modific raportul de accentuare si atenuare a corectorului de 10 ori ca sa obtin aceeasi eficacitate cu a unui lant audio (corector + amplificator) - amplificator conectat pe iesirea corectorului de ton dar realizat clasic cu tranzistoare. Sa tii minte acest aspect si sper ca pe viitor sa renunti la utilizarea TDA-urilor daca vei dori sa obtii un lucru de calitate. TDA repet sunt pentru amatori si cu piesele care se gasesc in comert in ziua de azi putin probabil sa poti face ceva de calitate - mai ales cu integrate gen TDA. Dar sa revin. In cazul enuntat de tine sunt cateva aspecte pe care as dori sa le lamurim: 1. In primul rand, este vorba de realizarea corecta a montajul si aici ma refer in special la lipiturile realizate la intrare (ai folosit cablu ecranat ????) 2. Circuitele integrate TDA7294 in configuratia "punte" trebuie foarte atent sortate astfel incat la puterii marii sa nu apara distorsiuni de racordare, astfel existand sansa obtinerii unei puterii maxime cu distorsiuni armonice peste cele specificate in catalog de producator. 3. Transformatorul care il ai e foarte bun pentru ceea ce doresti sa faci (am inteles 2 X 22 VCA, circa 200VA) - cred ca ai difuzorul din subwoofer de 8 Ohmi. 4. Filtrajul pe care il folosesti e corespunzator. 5. Puterea care o debita un TDA pe iesire este proportionala cu tensiunea de alimentare si impedanta difuzorului. Producatorul recomanda +/-35VDC pe difuzoare de 8Ohmi si +/- 25VDC pentru conectare dif. de 4Ohmi pentru a pastra incarcarea in curent constanta a integratului indiferent de impedanta difuzorului astfel eliminand riscul deteriorarii premature a TDA-ului. 6. Coeficientul de distorsiunii armonice este de circa 0,5%, ceea ce este foarte mare, ceea ce inseamna ca la 80% din putere teoretica calculata gradul de inteligibilitate a vocii are mult de suferit. In cazul configuratiei in punte daca TDA-urile nu sunt corect imperecheate acesta scade de la 80% la circa 60% (puterea pe care o poate debita un TDA7294 pe un difuzor de 4Ohmi este de circa 60W. In punte, chiar daca puterea creste de 4 ori teoretic, in realitate ea doar se dubleaza). Daca mai introduci si coeficientul de 60% observi ca nici 100Wsin pe difuzor nu se obtine cu doua TDA-uri in punte. 7. Pocniturile care apar la volum mare sunt din cauza realizarii neingrijite a montajului (o alta cauza pe langa cea legata de cablu ecranat daca l-ai folosit pe intrare este calitatea fludorului realizat la lipituri...Ia spune-mi de care ai folosit....si cat de bine le-ai lipit???) 8. Cei de la Adelaida nu prea fac ei lucruri bune dar cred ca de lipit bine integratele le-au lipit. Celelalte piese, inclusiv capacitoarele, nu cred sa fie cu probleme, totusi merita verificate. Dar ce este si mai important este faptul utilizarii DOUA TIPURI DE INTEGRATE DIN ACEEASI SERIE DE PRODUCTIE, RECOMANDABIL MAI ALES IN CAZUL REALIZARII MONTAJULUI IN PUNTE. Aici, nu putem fi siguri....prea multe semne de intrebare. Eu am avut odata probleme cu doua TDA2050 montaj in punte, din aceasta cauza.....nu aveau acelasi coeficient de amplificare. CONCLUZIE: Zic sa te uiti bine la lipiturile conductoarelor de alimentare si cele de pe iesire si intrare si sper sa nu fie probleme cu un TDA. Poti sa-mi arati cablajul ??? Mai trebuie sa vb. Link spre comentariu
bogdan_2006 Postat Martie 8, 2007 Autor Partajează Postat Martie 8, 2007 1.da am folosit cablu ecranat si inca de ala gros2. e kit complec cumparat de la adelaida, deci nu am facut cablaj, nu am montat nimic, in concluzie era gata facut cu totul...3. fludor e dintr-ala "scumb" cica cuper calitate, ma rog........4. dar totusi de ce cand am legat pe un singur TDA nu mai face urat??? in schimb distorsioneaza de rupe, ai avut mare dreptate, sunt varza TDA-urile (nu chiar toate)5. ce imi recomanzi? ce amplificator are sa-l alimentez la 2X22Vca/6A??ar fi ceva pe tranzisitori, dar tot asa daca ar fi kit gata facut...oricum ma gandeam sa-mi schimb amplificarea dar acuma o fac cu mai multa tragere de inima.... si vreau sa-mi modific si toroidalul... Link spre comentariu
zal Postat Martie 8, 2007 Partajează Postat Martie 8, 2007 Cind am zis mai de mult pe forum ca TDA-urile sint pentru casetofoane si televizoare au luat foc ''mesteri mari, calfe si zidari...''. :smt005 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum