cearda Postat Octombrie 16, 2015 Partajează Postat Octombrie 16, 2015 La o statie GORDAK de 48w (ciocanul de lipit),daca pun rezistenta dubla,voi avea dublu puterea ? Schimb si transformatorul cu unul mai puternic,in loc de 2A pun sa zicem de 4A. Teoretic ar fi ca si cum as folosi doua ciocane de lipit de 48Watt in acelasi timp ...... nu ? Link spre comentariu
crispus Postat Octombrie 16, 2015 Partajează Postat Octombrie 16, 2015 Ai rezistenta mai mare? Link spre comentariu
lrai Postat Octombrie 16, 2015 Partajează Postat Octombrie 16, 2015 E acelasi letcon si la 936 si la 952. Prima are (teoretic) 48W si a doua 80W. In realitate trafurile sunt cam subdimensionate. Link spre comentariu
dan cod Postat Octombrie 16, 2015 Partajează Postat Octombrie 16, 2015 Vezi ca si electronica trebuie sa duca letconul ala. Link spre comentariu
crispus Postat Octombrie 16, 2015 Partajează Postat Octombrie 16, 2015 Din ce am gasit pe net, 936 ar avea doar 60W... Daca as gasi un letcon de 80W la un pret decent as fi fericit, sau o modalitate de a mari puterea la letconul actual... Link spre comentariu
q_acdc Postat Octombrie 16, 2015 Partajează Postat Octombrie 16, 2015 (editat) Ai rezistenta mai mare? 13,3 ohmi. (22volti alimentare,gordak 936a) Editat Octombrie 16, 2015 de q_acdc Link spre comentariu
cearda Postat Octombrie 17, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2015 Ai rezistenta mai mare? Folosesc doua rezistente la fel,in serie. Link spre comentariu
crispus Postat Octombrie 17, 2015 Partajează Postat Octombrie 17, 2015 Pentru a creste puterea, rezistentele ar trebui puse in paralel, in serie se va injumatati puterea.. Link spre comentariu
lrai Postat Octombrie 17, 2015 Partajează Postat Octombrie 17, 2015 Despre ce rezistente vorbiti voi ? Rezistenta de la letconul Gordak e una singura, ceramica si cu senzor de temperatura. Cum sa pui 2 in serie sau paralel . Oricum am explicat ca traful e de vina nu rezistenta. Link spre comentariu
cearda Postat Octombrie 18, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2015 Despre ce rezistente vorbiti voi ? Rezistenta de la letconul Gordak e una singura, ceramica si cu senzor de temperatura. Cum sa pui 2 in serie sau paralel . Oricum am explicat ca traful e de vina nu rezistenta. Desfacem ceramica de pe rezistenta si adaugam inca o rezistenta in plus (serie). Link spre comentariu
lrai Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 Nu stiam ca se desface. Teoretic letconul e de 24v, asta inseamna cam 43W pe 13.3 ohmi. Aia 22v masurati erau in sarcina sau nu? Tipul asta de letcon nu se preteaza la puteri mai mari, chiar daca il modifici, transferul termic intre rezistenta si varf e limitat. Link spre comentariu
q_acdc Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 (editat) Letcon Atten are rezistenta dubla !(nu stiu sigur,referitor la Gordak ,tensiunea masurata este in sarcina) Editat Octombrie 18, 2015 de q_acdc Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 (editat) Dragii mei, cred ca mai multe lucruri trebuiesc lamurite: 1. - "rezistenta mai mare" - in mod sigur se refera la putere mai mare. Daca maresti rezistenta puterea va descreste proportional pentru ca puterea este direct proportionala cu patratul tensiunii si invers proportionala cu rezistenta. 2. - rebobinarea rezistentei incat sa devina dubla <din pacate asta vad in poza - obtii exact contrariul!!!!>: [*]daca facem asa ceva, rezistenta se va dubla si puterea la 24V ar fi de 1/2, adica numai 25W. Asta daca folosim fir rezistiv identic cu cel orignal. [*]lungimea fizica a rezistentei va depasi lungimea tunelului din varf, asa ca o mare parte se va risipi, deci va scade randamentul, deci puterea va fi si mai mica de 25W, probabil sub 20W [*] Corect ar fi sa rebobinam cu rezistenta din material identic dar cu sectiune dubla (nu diametru) de aceeasi lungime atunci rezistenta va fi pe jumatate, puterea va fi dubla - 100W si daca am inghesuit-o pe aceesi lungime si transferul spre varf va fi bun. Problemele mari sunt in ordinea severitatii, ultimul cel mai important: [*]daca sistemul mecanic/termic rezista [*]daca statia este modificata (alimentator, element de comutatie) incat sa reziste la puterea noua [*]ceva ce am spus mai sus: fir rezistiv identic cu cel orignal si de sectiune dubla 3. - parerea mea este ca circuitul termic va rezista fara probleme, pentru ca si la 50W functionarea este la saturatie, deci cu 100W tot acolo va fi, nu vad de ce nu ar merge. Asta insa nu include alte probleme conexe - spre exemplu ceramica: [*]oare va intra sarma de bobinaj cu diametrul cu 40% mai mare in spatiul existent (40% diametru in plus ar fi cam de 2 ori sectiunea) ? [*]oare ceramica va rezista fizic, ca integritate la socuri termice mai mari? 4. - nu ca ar fi important, insa la putere mai mare, probabil ca amplitudinea ciclurilor de termostatare ("distanta" in grade Celsius intre minim si maxim la cicluri obtinute pe aceeasi setare) va creste semnificativ. La Gordak ma astept la cicluri cu ecart de 30-50 grade / 100W asta din experienta mea, ca am facut masuratori la diverse puteri si pe un numar mare de exemplare. Si ca "detaliu" practic pentru Cearda - daca vrei putere dubla rezistenta masurata la temperatura ambianta ar trebui sa fie intre 5,5 si 7 Ohmi. De asemenea la temperatura uzuala de lucru ar trebui sa nu cresca semnificativ, cel mult 0,5 Ohmi in plus. Vezi ca "temperatura uzuala de lucru" inseamna spre exemplu 350 grade pe varf, dar pe rezistenta in sine inseamna probabil bine peste 550 grade, la putere de 100W. PS Atten declara 80W, nu chiar dublu... Editat Octombrie 18, 2015 de Dxxx 2 Link spre comentariu
q_acdc Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 http://www.mondoplast.ro/Statie-de-lipit-Atten-AT938-pg_ft-4419 .(pentru Dxxx) Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 (editat) Era posibil sa ma insel, insa uite ca am zis corect - si ca realizare mecanica letconul pare identic, clona Hakko: http://www.ebay.com/itm/Solder-SOLDERING-STATION-IRON-for-ATTEN-AT80D-SILICON-WIRE-80W-5-holes-fine-tip-/261522624852 Si rezistenta: http://www.ebay.com/itm/ATTEN-Soldering-Station-Iron-HEATING-ELEMENT-for-HAKKO-AT980-AT980D-80W-OZ-/270851753337 (sper ca linkurile sunt "legale" ca nu am de unde sa gasesc produsele decat in locatii cu caracter comercial, insa aici se pune problema existentei lor nu este nici un fel de trimitere de reclama) PS sa nu se inteleaga ca am postat aici "ca sa ma dau mare" ci pentru informarea colegilor, pentru ca intamplator pe partea de letcoane am experienta necesara. Editat Octombrie 18, 2015 de Dxxx Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum