Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tehnoweld MMA160D defect


pinky

Postări Recomandate

Buna,

Am primit la reparat un aparat de sudura Tehnoweld MMA160D. Unchiul meu a zis ca dupa 1 cm sudura inox, aparatul s-a prajit. L-a dus la garantie, l-au reparat dar nu l-a mai incercat cat timp a fost in garantie. Dupa ce i-a expirat garantia, a mai incercat sa sudeze. La fel, dupa circa 1 cm sudura, de data asta pe fier, s-a prajit din nou si mi l-a adus mie sa incerc sa-l repar. Nu am mai reparat asaceva. In mod curent ma ocup cu reparatii de electronice de putere mica ( laptop, monitoare LCD, surse diverse etc ).

Am deschis topic nou deoarece nu am gasit alt topic care sa trateze acest model. Am vazut ca mai exista pe piata diverse alte invertere care au in denumire MMA160 dar nu seamana deloc cu ce am eu.

Partea de inverter contine un driver format din 1 TL084, 1 UC3846 urmat de cate 2 IRFZ24 si 2 IRF9Z24 puse in punte care comanda un transformator. Transformatorul comanda la randul lui 4 IGBT-uri dispuse in punte. Eu am gasit in aparat IGBT-urile 50JR22. Nu stiu daca initial erau acelasi tip.

La inspectie si masurare sumara am identificat 2 din cele 4 IGBT-uri in scurt si cel putin 1 rezistenta de comanda Poarta, intrerupta. Urmeaza sa verific sursa care alimenteaza driverul si apoi sa fac si alte masuratori.

Problema mea este ca doresc sa inlocuiesc acele IGBT-uri cu ceva ce gasesc la TME. Din pacate, ce am gasit acolo, au VGES +/- 20V in timp ce 50JR22 are VGES +/-25V. Am gasit cateva tipuri care au VGES +/- 30V. La unele modele am vazut ca VGES continuu este 20V iar puls este 30V. Cum trebuie sa interpretez acest parametru si eventual la ce parametrii trebuie sa ma mai uit ?

Orice sfat este binevenit.

Multumesc.

L.E. Acum am vazut ca pe placa este marcat FGH40N60 SFG.

 

post-201372-0-47296200-1444908986_thumb.jpg

post-201372-0-47942900-1444908997_thumb.jpg

post-201372-0-91628200-1444909002_thumb.jpg

post-201372-0-54676900-1444909266_thumb.jpg

post-201372-0-75985600-1444909272_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pune Hgtg 30 n60 .Fara osciloscop si ceva experienta risti sq le pocnesti si pe cele noi.Ia la rasfoit forumul cu invertoare.Verifica reactia la scurt si in sarcina.Verifica semnalul pe porti.Mai e mult de spus dar cred ca te vei descurca avind experienta in electronica.

Link spre comentariu

Prima data cand s-a defectat a sudat inox. A doua oara a sudat fier. Nu stiu ce curent a folosit. Inainte de aparatul asta a folosit cativa zeci de ani aparat model cu tole. Are ceva experienta. O fi incepator in sudura cu invertor. Nu stiu care e diferenta de lucru.

Link spre comentariu

Pana la urma, cu ce curent a sudat? La mine cand am sudata cu 100-140 ( elecrod de 2,5 si 3,25) a mers aţa! Cand am sudata cu electrod de 1,5 a cedat. Tind sa cred ca este necesar o bobina inseriata cu iesirea sa mai atenueze socurile de tensiune.

Link spre comentariu

In ultima poza se vede o bobina. Este montata pe iesire. Candva, zilele urmatoare o sa intreb cum a sudat. Momentan am foarte mult de lucru la serviciu si nu am timp sa ma ocup de invertor.

@Daniel Daniel Johny : TME are 3 tipuri de HGTG30N60 cu dioda:  HGTG30N60A4D, HGTG30N60B3D. La niciunul nu este specificat Cis si nu stiu pe care sa-l aleg. In alte topicuri despre invertoare cu IGBT am citit ca daca Cis este prea mare, nu poate fi comandat corect IGBT-ul si se prajeste.

Am osciloscop E0102 dar o sa ma uit ca curca in lemne la semnale. Cred ca o sa risc sa inlocuiesc cateva piese de maxim 120 lei si daca nu merge, il trimit la tomberon. Am experienta zero la invertoare de sudura si aproape de zero la folosirea osciloscopului. Electronica este vasta. Nu oricine stie sa schimbe un condensator este specialist in electronica. Eu am invatat de unul singur electronica si nu am prea multe cunostinte teoretice.

Cand o sa am ceva rezultate / informatii, o sa va anunt.

Multumesc.

Link spre comentariu

 Merge si hgtg30n60a4d si fgh40n60sfd, frecventa la care lucreaza nu este asa mare. Mai ochiometric verifica rezistenta grila-emitor la driverele celor 4 tranzistori si trebuie sa fie 22 ohm, eventual rezistentele de 4,7 ohm de pe placuta cu traful driver sa nu fie arse.

Link spre comentariu

Pinky

Nu sunt expert in invertoare,dar eu am intalnit de doua ori,genul asta de "petarde"(sper sa nu te superi),ambele au avut fgh40n60sfd,unul ia mers personei respective dupa inlocuirea tranzistorilor, cam o luna de zile,dupa care si-a dat duhul....nu stiu in ce conditii la folosit,cert este ca i-am inlocuit placa aceea cu altceva m-ai bun,iar chinezaria a ajuns aici pe forum la vanzari.

Al doilea invertor "esab profesional",l-am intalnit  la serviciu,si neavand fgh40n60,am montat g30n60a4d. Proba am facut-o cu un electrod de 2,5mm inox,se comporta destul de bine,insa pe la jumatatea electrodului.....trosc,si bineanteles ca si-a gasit locul la tomberon !.

Deci parerea mea,mergi pe fgh40n60

Rog pe cineva cu experinta,daca doreste sa ne spuna,cam ce "imbunatatiri"s-ar putea aduce acestor tipuri de invertoare(daca se m-ai poate ),care au umplut toata piata din Romania,cu fel,si fel de nume deocheate,asta doar asa ca sa ne m-ai delectam....

Link spre comentariu

Da, multumesc. Am bagat pe google translate din rusa in engleza si asa am inteles cate ceva. Din ce am citit pana acum, pare a fi o idee neinspirata repararea. Nici nu se pune problema de a incerca sa-i fac ceva modificari. Daca aparatul s-a nascut mort, nu mai are rost sa incerc sa-i aduc imbunatatiri. Nu am nici timp si nici fonduri pentru asaceva. In cel mai rau caz, o sa fac investitia de vreo 120 lei ca sa-i schimb cei 4 IGBT si inca cateva piese, o sa vad pe osciloscop ce semnale intra in poarta si o sa vad cum se comporta. Cred ca aici ar fi fost potrivit un osciloscop cu cel putin 2 intrari, daca nu chiar 4, ca sa vad comparativ semnalele. Pe sit-ul rusesc zicea ca trebuie vazut daca semnalul pe poarta este dreptunghiular si daca are amplitudinea de 10V. Ca IGBT-urile se ard la trecerea dintr-o stare in alta ( logic ) si daca semnalul nu este dreptunghiular si nu are amplitudinea necesara, se disipa putere prea mare si se prajeste.

Of, numai sa-mi fac timp sa ma bag in el.

@Jhn Haha, nu ma supar. Dar nu e petarda. E pocnitoare :))

Ma gandesc daca nu cumva, in timpul sudurii se intampla ceva cu alimentaea de joasa tensiune a placii de comanda si control si de aceea sa apara o comanda necorespunzatoare pe IGBT-uri. Eventual o priza cu contacte slabe.

Link spre comentariu

Eu intotdeauna schimb toate componentele din circuitul de comanda de dupa traf (-uri) al IGBT-urilor sau MOS-urilor pt ca atunci cind cel putin un tranzistor crapa, sint fortate si componentele de comanda, chiar daca nu se defecteaza si ele vizibil sau masurabil, si fiind mult mult mai ieftine decit tranzistorii de forta, le schimb preventiv.

Si tranzistorii ii schimb pe toti odata chiar daca nu-s toti defecti si am si componente identice chiar din acelasi lot (comandate toate odata).

Link spre comentariu

Azi am primit piesele. Am cele 4 hgtg30n60a4d, am inlocuit deja toare piesele de pe placa mica de comanda ale igbt-urilor iar luni o sa inlocuiesc si uc3846. Tot luni o sa plantez igbt-urile si o sa refac toate lipiturile. Am mai inlocuit toti electroliticii, in afara de aceia mari de pe iesire. Cablajul este de toata pleazna. Se exfoliaza foarte usor. Suspectez si ceva trasee intrerupte. Am refacut traseele din partea de comanda. Dupa ce refac si alte trasee, o sa bag osciloscopul sa vad ce zice la functionarea in gol. Ma tot gandesc ce sarcina sa pun ca sa vad pe osciloscop. M-am gandit la ceva becuri auto dar sunt prea slabe.@nickrvl - da, acela este transformatorul. Deci, nu are bobina pe iesire. Cum ar trebui sa fie acea bobina? Din ce sa o construiesc?

Link spre comentariu

Imbunatatiri nu poti sa aduci acestor tipuri de invertoare,din cauza lipsei de spatiu.

Ca recoamndare pentru imbunatatiri: -inca o pereche 2 de TZ,si normal trebuie schimbat si traful,si racire cu un ventilator puternic.

 

D-le Pinky va recomand sa puneti o pereche de tz  pt inceput sa vedeti dc aveti tensiune pe iesirea invertorului.Dc aveti tensiunea necesara pe iesire atunci puteti monta si restul Tranzistorilor.

 

Atentie:dc puneti o singura pereche de TZ pt proba sa nu sudati pt ca se ard ,doar se masoara tensiunea in gol.

In acest fel dc sunt probleme cu invertorul nu ardeti decat o pereche de TZ.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări