Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre damping factor

Postări Recomandate

Da , exact la acest lucru m-am referit .Dar , amplificatoarele audio , indiferent ca sunt cu semiconductoare să cu lămpi , sunt făcute să funcționeze împreună cu incintele acustice în lumea reală pentru a asculta in final DOAR sunete , nu să functioneze pe rezistente de sarcină și ascultate cu osciloscopul :) !De aia am spus ca nu toți audiofilii sunt tâmpiți sau surzi ...Contează doar funcționarea în lumea reală , adică o sarcină complexă , INCINTA ACUSTICA .Atât timp cât nu se ține cont de funcționarea în sistem integrat amplificator-incintă , veți realiza doar " niște " amplificatoare care funcționează perfect , ascultate cu osciloscopul :) .Dar nu au nicio treabă cu incintele sau cu audiția de calitate .

Link spre comentariu

Cineva inspirat poate trage o concluzie interesanta in ceea ce priveste de ce foloseam eu radiator asa mic, si totusi obtineam putere mare...!

in general amplificatoarele reci te lasa rece...bob cordel era un tip care se ocupa doar cu fineturi....a fost primul care a publicat schema unui thd-metru ultraperformant pt vremurile alea si suficient de bun sa masoare si amplif-urile tale cu precizie uriasa ce poate fi realizat in conditii amatoricesti.
Link spre comentariu

Leco, fa un calcul si vezi cam ce rezistenta serie se regaseste intr-o boxa pe calea de bas. Dupa care fa un test practic. La amplificatorul tau cu DF de 1.000.000.000.000 inseriaza-i o rezistenta de 0,22ohm sa zicem si spune-ne si noua daca simti vreo mare schimbare la ureche. Ar trebui sa fie o schimbare in rau de DF-ul tau impartit la DF=20 :)

Totusi uiti foarte repede cand spuneai ca mint cand am dat DF-ul la iesirea modulelor mele AudiophileStarter de 1600, spunandu-mi ca nu se poate, ca la magaoia ta DF-ul este de 250 :))))) Dupa ce ti-am explicat de ce se intampla asa ai inceput sa prezinti datele tale cu un nou DF foarte mare. Nu-i chiar corect ceea ce faci tu, eu daca vand placi, am masurat DF-ul la iesirea placilor. Ramane de datoria clientului sa-si masoare DF-ul la iesirea amplifului dupa ce in asambleaza complet. Tu daca vinzi amplificator asamblat, trebui sa masori DF la iesirea aparatului. Trebuie sa specifici clar cand este un DF masurat la iesirea unui modul sau cand la iesirea unui amplificator asamblat la cheie. Nu mai sugera ca ai DF de peste 2000 la iesirea amplificatorului. Ce de obicei strambi realitatile dupa cum iti convine. 

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Raimond, eviti cu tot inadinsul sa intelegi o chestie pe care am subliniat-o.Eu privesc DF doar la bornele amplifului si asta prin prisma a ce primeste reactia negativa retur back emf, cit si pierderile mai mari in reactiv datorita rezistentei interne mai mari a etajului final cu DF mai scazut implicit rezistenta interna mai mare.Cind intelegi si accepti asta, discutam cu mare placere.Totusi nu mi-ai raspuns daca ai curaj sa faci la A.S. , testul pe sarcina reactiva si cel de scurt la iesire, dar cu sigurante corecte pe alimentare, nu de 2,5A care sa se intrerupa la nevoie.Pai ce facem, vinzi scula unuia, care din greseala face scurt la papucii de la boxele audiofile si se ard sigurantele, amplificatorul tace.Pai te duci la om sa-i schimbi sigurantele?Eu zic ca este cam aiurea, cheama-ma sau desfa singur ampliful sa schimbi sigurantele ca s-au ars...Eu intotdeauna am "onorat" toate testele cerute, comparativ cu altii, care evita sa arate cum ca realizarea este impecabila si rezistenta la orice fel de sarcina, chiar si la scurt pe iesire...Si da, cind voi face ampliful complet, voi reface toate testele A-Z, filmate, nu cum fac unii, scris ce au simulat (nu e vorba de Ddikof aici, el nu este constructor de amplificatoare de mare putere, domeniu PRO)...Iar daca erai atent, observai ca V3 este all in one, deci doar alimentare, semnal si boxe ii trebuie ca sa functioneze normal, adica exact cum l-am prezentat si testat.Si nu uita o chestie, pe forum am fost primul care am aratat filmare de test de damping factor, asta inaunte de AS, si chiar de Sara.Si am mai spus, inainte la V1 am avut intentionat un DF mai scazut din motive proprii (NF mai soft si excursie de tensiune mai mare la iesire) pe urma la V2 pe care l-am alimentat la tensiuni cu +/- 15Vcc mai sus decit V1, i-am facut o NF mai agresiva pentru un DF mai bun, mult mai bun.Tu te-ai apucat sa masori DF la A.S. dupa ce eu eram satul de teste  (si filmate).Deci, cum e treaba?

Link spre comentariu

Reveniți la discuția despre damping , nu despre orgoliul fiecăruia .De fapt ... ce contează dacă modulul de putere a lui Raimond are sau nu protecție SOA ?Aici discutăm despre damping și influența acestui parametru asupra controlului incintelor acustice , și în general despre influența asupra audiției !Sau ... nu .Renunțam și la subiectul ăsta :) ?

Editat de Victor
Link spre comentariu

Dudi, nu ma refeream la tine, stai linistit, tu pina acum nu ai realizat nimic spre vinzare, discutia era intre mine si Raimond, el niciodata nu a pus o filmare ca martor. Poze statice si simulari poate pune oricine, filmarea este irefutabila vs orice imagine statica.Poate m-am exprimat eu putin anevoios, sint si la munca si scriu de pe mobil.

Link spre comentariu

Parerea mea ca toata discutia asta cu DF mare vs. DF mic e complet inutila. E clar ca exista avantaje si dezavantaje la ambele variante iar DF-ul trebuie corelat cu incinta. 

Ce cred eu ca ar imbunatati substantial raspunsul unei incinte ar fi un circuit de reactie negativa care sa preia miscarea membranei difuzorului, ma roade demult ideea de a monta un accelerometru pe membrana difuzorului, dar inca ma gandesc cum sa implementez cat mai corect acest lucru. Bineinteles, ma gandesc doar la bas, eventual la medii, la inalte mi se pare imposibil din cauza greutatii si vitezei de reactie a accelerometrului.

Link spre comentariu

:rade:  Da mai Leco, filmarile erau de vina.  Daca tu ai mai vazut pe cineva sa faca filmari in toata lumea asta spune-mi si mie ca eu n-am mai intalnit pana la tine.  Abia astept sa vad si eu filmulete de la Mark Levinson, Boulder, etc... sau chiar de la firme chinezesti de 2 bani.Mai mult decat filmulete masuratorile le-am facut cu tine in carne si oase langa mine dar iar au uitat. In privinta SOA ideea e simpla. La cum masoara amplificatorul tau poti sa-i pui si 10 circuite SOA ca nu conteaza. Cand vrei sa extragi la sange tot ce se poate din schema SOA este pentru amatori. Cum dracu pana acum n-a ars nimeni nicio siguranta, doar tu esti pasionat cu scc la iesire. Pacat ca n-ai vazut Accuphasele cu finalii prajiti din cauza unui entuziast ca tine in scc la iesire :) Pr propritar l-a costat o gramada de bani reparatia facuta la ei apoi. Electronistul Dorel evident ca n-a dat nici macar un dolarel, oricum n-avea de unde, el avea doar idei... :)

Link spre comentariu

Dudi, nu ma refeream la tine, stai linistit, tu pina acum nu ai realizat nimic spre vinzare, discutia era intre mine si Raimond, el niciodata nu a pus o filmare ca martor. Poze statice si simulari poate pune oricine, filmarea este irefutabila vs orice imahine statica.Poate m-am exprimat eu putin anevoios, sint si la munca si scriu de pe mobil.

Nici eu nu am pus altceva decât scheme , simulări și poze :) , dar ... Controlul impedanței sarcinii se poate face de către amplificator printr-un circuit care sesizează variațiile impedanței și corectează în timp real căderea de putere în cazul impedanței mari datorată rezonanței la joase sau bobinei difuzorului de înalte .Damping factor-ul în sine nu este mai bun sau mai rău dacă e mare sau mic , contează efectele asupra sarcinii !Există mai multe curente audio , care au promovat diverse metode de control a dampingului ( cu " 4fire " Sigma Kenwood , cu " 3fire " Suhov , cu senzor piezo în reacția caii de amplificare pentru difuzorul de joase la incintele active Philips etc ) .Aceste metode nu controlează puterea audio în funcție de variația impedanței .Desigur , există și alte metode care realizează acest lucru .Merită să discutăm despre damping și efectele sale ?
Link spre comentariu

Treaba este ca eu prezint transparent sa vada omul pe ce se bazeaza.Mai transparent decit o filmare real acting, nu cred ca exista.Prospecte si pdf-uri poate posta oricine.Eu asa imi prezint "realizarile" prin teste la singe, ori e laie ori balaie, nu exista compromis la mine.Franz, de acord, solutii putem prezenta toti, treaba este daca ele se si materializeaza in final...Uite sa luam solutia colegului Raimond, un amplificator care masoara superb conform a ceea ce ne-a prezentat el, si in categoria "audiofila" (unde banul exista) pentru care el a fost conceput, a investit in el tot ce a stiut el mai bine, ar trebui sa ceara pe el minim 5000 Euro. Uite ca incearca sa il vinda cu 1000 de ceva timp si?Totul tine calitate intii si apoi de marketing iar clientul trebuie sa stie si un pic de electronica in domeniul audio, adica sa interpreteze corect ce vede in filmare, altfel se uita precum curca in calendar.

Raimond, nu-mi aduc aminte sa fi testat la mine DF-ul lui AS, ai vrut sa vezi doar unde apar acele oscilatii de ordinul zeci de MHz. pentru ca spuneai ca se cam incinge (sau ceva de genul, nu retin exact discutia exacta).Stii ce mi-a spus cindva un client Leco amp?Am vazut ca tine la scurt pe iesire si nu crapa.Vreau sa imi fac un amplificator pe care sa ma bazez la eveniment ca nu ma lasa balta balta si ca suna bine, curat si rapid.I-am recomandat V2, nu pentru ca era cu 100 lei mai scump per modul, ci pentru ca era mai performant.Cind i l-am pus sa il asculte pe boxe PRO ( Victor le-a ascultat doar pe V1), asta dupa ce i-am facut testele aratate si pe forum, a spus vreau 4 bucati.Daca citeste acest topic poate isi da cu parerea sa nu credeti ca vorbesc aiureli.Deci conteaza mult cum prezinti marfa...

Link spre comentariu

Cea mai simplă metodă de control este să înseriezi o rezistență de valoare mică în serie cu ieșirea , chestie făcută de o firmă " audiofila " britanică de renume :) , dar va trebui să căutați un cablu de boxe special , care să facă să " sune " pe masura asteptarilor voastre în această configurație ... Ușor , ușor o dam în audiofile , iar majoritatea userilor nu au înțeles cum stă treaba cu dampingului ...Rog habarniștii să se abțină !Ei au locuri rezervate în față , la secțiunea începătorilor :) !

Editat de Victor
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări