Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre damping factor

Postări Recomandate

Există și damping factor negativ ... Terminați cu glumele pe teme audio , există orice , chiar dacă cunoștințele voastre sunt limitate .Da , controlul dampingului se realizează în special la incinte active cu mai multe cai active , permițând un control aproape perfect asupra difuzoarelor .Scuze pentru offtopic , dar am promis ca nu mai postez nimic în subiectele unor anumiți useri.

Link spre comentariu

Victor, permite-mi sa iti adresez aceeasi intrebare, de la care doresc un raspuns la subiect, fara devieri:

Avem 2 amplificatoare de aceeasi putere pe 8 ohmi, cu aceeasi sensibilitate la intrare, alimentate din sursa aproape ideala si folosim la ambele acelasi program muzical si acelasi difuzor la aceeasi putere de iesire.

Diferenta intre ele este ca unul in 8 ohmi, are DF800 (0.01 ohmi rezistenta interna) la bornele de iesire ale amplifului, iar celalalt tot in 8 ohmi are DF20 (0,4 ohmi rezistenta interna) la bornele de iesire ale amplifului.

Punem direct difuzorul pe bornele amplificatorului cu fire de 4mm2 sectiune si 2 centimetri lungime, cit sa stea pus pe bornele binding post, deci rezistenta serie neglijabila, si oricum mult mai mica decit a firelor leonice si dam drumul la treaba.

Care amplif va fi mai bun?

Care va controla mai bine difuzorul?

Care va disipa mai putin in sarcina reactiva?

Care va avea un sunet mai dinamic, mai precis, mai rapid, mai ferm?

Totul intre 2 amplifuri unul cu DF800 si altul cu DF 20 ambele pe 8 ohm.

Astept raspuns, multumesc.

Link spre comentariu

cat tre sa fie df in punctul zero de oscilatie al membranei difuzorului si cat in punctul maxim de oscilatie al difuzorului?ce face reactia negativa in ambele cazuri sub axa si deasupra axei in vecinatati? astea chiar sunt fineturi.nu confunda excavatorul cu motocicletele yamaha!de ce crezi ca motional feedback cu bobina nu e totuna cu sigma drive? de ce eu cred mai mult in al doilea concept decat in primul?hint 1- "sub 25hz este greul"....hint 2-toate sistemele sigma drive sunt cu fet pe intrare si nu pot fi implementate corect in etajele cu bipolari pe intrarea de reactie negativa.

Link spre comentariu

Tu ce parere ai, care amplif e mai bun, cel cu DF mare peste 800 sau cel cu DF mic, de 20, si de ce e unul dintre ele mai bun decit celalalt?

Leco, eu cred ca Raimond, sau cine a zis ca e ok si un DF de 20 s-a referit la DF-ul la bornele difuzorului, adica incluzand si cablurile, pe cand tu te referi la DF-ul la bornele amplifului, care e mult mai mare. Chiar daca DF-ul ampliful tau (sau al meu) e de cateva mii, DF-ul final la difuzor tot in jur de 50-100 ajunge... Deci Raimond nu s-a referit ca e bine sa ai DF de 20 la bornele amplifului ci la difuzor. Intelegi ?

Mie lucrurile mi se par destul de simple, nu inteleg de ce atatea polemici....

Cred ca am vorbit destul despre DF. Ne oprim aici ? :)

Link spre comentariu

Îți voi răspunde într-un subiect deschis de tine , aici nu-mi place din cauza unui anumit user , dar nu uita , damping factor-ul nu e totul , amplificatoarele cu reacție în curent au fix alt principiu de funcționare față de cele clasice , care uimitor , reactia se modifica cu funcționarea în timp real a incintelor acustice .Studiază puțin amplificatoarele pe lămpi , sper ca vei înțelege la ce mă refer !Nu uita , nu toti audiofilii iubitori de amplificatoare cu lămpi sunt tâmpiți sau surzi .

Link spre comentariu

Dudi s-a discutat de amplificator cu DF20, nu de valoarea DF20 la bornele boxei, citeste ce a scris atit Raimond cit si Sharky:

:) Nici macar amplificatoarele tranzistorizate care merg pe reactie negativa minima n-au probleme de DF. Odata ce ai trecut de valoarea de 20 aproape ca nu mai conteaza ca e 100 sau 10.000. (by Raimond)

Pe scurt. DF-ul nu conteaza cat timp are o valoare decenta, fie ea si minim 20. (By Sharky)

Deci in ambele cazuri discutam de DF al amplificatorului, nu ce mai ajunge la bornele boxei.

Victor, te-am rugat un raspuns direct fara devieri, lasa deoparte amplificatoarele gen Quad xxx  curent dumper.

Aici este vb de amp cu reactie negativa in tensiune, al lui Cordell.

Deci raspunsul este?

Multumesc

Link spre comentariu

Dudi s-a discutat de amplificator cu DF20 nu de valoarea DF20 la bornele boxei, citeste ce a scris atit Raimond cit si Sharky:

Nu cred... N-ar avea cum... Si nici nu stiu cum ai putea sa-l faci de 20 nici daca ai vrea. Nu vezi ca la amplifurile astea clasice de le facem noi e peste mie... frumos, elegant, cat de cat... ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Dudi, se poate face si amplificator cu DF1.

Roaga-l frumos pe Victor, si iti arata cum.

E vorba de 1-2 rezistente adaugate in schema, si un trimmer.

Victor, hai sa discutam strict despre problema de mai sus, amplificator cu bipolari, reactie negativa in tensiune, unul cu DF800 altul cu DF20 , astept te rog un raspuns, multumesc.

Link spre comentariu

N-are sens... Eu sint multumit cu DF-ul meu. Si cred ca si tu cu al tau. Ce rost are sa confirme toata lumea ca e mai bine mai mare ?

Te rog eu, nu mai insista cu o intrebare mai mult de 2 ori daca vezi ca nu ti se raspunde, ca poate mi se inchide iar topicul.... si e pacat, ca eu nu sint vinovat cu nimic.

Link spre comentariu

Pai un amplificator cu DF mare este un generator de tensiune ( și putere ) iar un amplificator cu DF mic este un generator de curent ( și putere ) , iar dacă ținem cont de funcționarea unei incinte acustice în lumea reala ( nu cea pur rezistivă , folosită la teste simple ) , vom descoperi cu uimire ca unei incinte acustice îi variază impedanța la frecvențe joase , în jurul frecvenței la rezonanța mecanică , adică crește impedanta de la 8 ohmi la 24 ohmi ( un caz absolut frecvent ) ceea ce înseamnă ca un amplificator cu DF mare va genera o putere de 3 ori mai mică decât la o altă frecvență , unde impedanță este constant 8 ohmi .Oare cum se comporta un amplificator cu DF mic , în acest caz ? Eeee ?

Editat de Victor
Link spre comentariu

Victor, eu intreb un exemplu, tu dai altul.

Ambele amplificatoare debiteaza un curent si o tensiune.

Mai tot omul stie ce se intimpla cu rezistenta interna a unui difuzor la FS.

Putini iau in calcul compresia termica (daca tot s-a deviat de la subiect).

Dupa spusele tale 2 amplificatoare de putere egala dar cu DF diferit (ca despre asta te intrebasem), cel cu DF mic va putea debita teoretic de 3 ori puterea celui cu DF mai mare cind impedanta difuzorului creste de 3 ori,daca tensiunea de alimentare ii permite acea excursie de tensiune dar treaba mai tine si de reactia negativa.

Treaba este ca excursia de tensiune poate creste dar puterea ramine constanta (teoretic) deoarece si impedanta sarcinii a crescut insa repet, reactia negativa are rolul ei, teoretic tensiunea de la iesire ar trebui sa nu oscileze asa de mult.

Este una din chestiile in care preferam testarea pe dummy load, rezistenta fixa, stii bine ca aveam difuzoare in care puteam sa dau 1kW pentru teste, dar tocmai ca variatia rezistentei bobinei la FS ar fi fost o masuratoare inacurata daca se facea aproape de pmax out, si alimentarea ar fi fost stabilizata de exemplu...

Asta este valabil in mod special la amplificatoarele cu tuburi unde rezistenta interna a trafului este de citeva sutimi de ohm poate chiar peste 1 ohm, depinde de constructie si de grosimea conductorului folosit.

In fine, ma retrag si eu de pe subiect, mai ales ca vad ca si Dudi, doreste sa nu mai discutam despre asta.

Eu unul ramin PRO DF mai mare versus DF mai mic, mai ales ca la puteri mari conteaza, cind e vorba de sarcini reactive, disipatie, control difuzor, etc, etc.

Altfel toti producatorii faceau amplifuri cu DF mic, sa sune moale, ca de lampa.

Ma mai declar multumit de orice amplificator poate oferi un DF mai mare de 200/8R.

Mai stiu un lucru pentru ca l-am experimentat cind ma jucam cu Leco V1 pe difuzorul acela de bass de 4 ohm cu membrana portocalie in incinta de la Meloman, cine si-l mai aminteste:

Cind i-am marit DF-ul prin o NFB mai puternica, ampliful disipa mai putin pe acelasi program de test cu frecvente variabile intre 20Hz si 80Hz (intra mai tirziu in limitare termica pe o durata de timp de 3 minute de test neventilat si plecat de la temperatura ambianta prestabilita initial cu radiatorul rece), versus cu o NFB mai slaba implicit DF mai mic, in exact acelasi mod de testare, cu aceeasi piesa de test, cu aceeasi durata durata si exact aceeasi amplitudine pe iesire (corectam amplificarea sa fie egala).

Cineva inspirat poate trage o concluzie interesanta in ceea ce priveste de ce foloseam eu radiator asa mic, si totusi obtineam putere mare...

.

Noapte buna tuturor!

Link spre comentariu

Rog un moderator să mute aceste comentarii într-un subiect deschis de Leco , sau să le șteargă !Discuțiile vor continua acolo sau totul va rămâne " în coadă de pește " , depinde doar de alegerea moderatorului .@Leco , ai dreptate , nu merită să discutăm despre " finețuri audio " într-un subiect oarecare .

Link spre comentariu

Pai un amplificator cu DF mare este un generator de tensiune ( și putere ) iar un amplificator cu DF mic este un generator de curent ( și putere ) , iar dacă ținem cont de funcționarea unei incinte acustice în lumea reala ( nu cea pur rezistivă , folosită la teste simple ) , vom descoperi cu uimire ca unei incinte acustice îi variază impedanța la frecvențe joase , în jurul frecvenței la rezonanța mecanică , adică crește impedanta de la 8 ohmi la 24 ohmi ( un caz absolut frecvent ) ceea ce înseamnă ca un amplificator cu DF mare va genera o putere de 3 ori mai mică decât la o altă frecvență , unde impedanță este constant 8 ohmi .Oare cum se comporta un amplificator cu DF mic , în acest caz ?Eeee ?

Daca plec de la exemplul lui Leco (Ramp0.01Ohm vs. 0.4Ohm) si presupun o tensiune la iesire de 10V (masurata in punctul de legatura al reactiei negative) pe 8 Ohm vom avea circa 1.25A pt amp-ul cu df 800 si 1.19A pt amp cu df 20. La 24 Ohm avem 0.42A cu Df 800 si 0.41A cu DF 20. Constat o diferenta de curent intre 8ohm si 24 ohm de 0.83A in cazul amplifului cu DF800 si de 0.78 in cazul amp-ului cu DF20. Concluzia pe care o trag eu e ca un amp cu DF mai mic tinde sa liniarizeze diferentele de impedanta ale incintei. Cred ca Victor la asta se refera.

PS: Ce am scris mai sus, e doar o banuiala a mea, nu dati cu parul!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări