Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare injector la centrala termica

pavy

Postări Recomandate

Nici macar nu ai nevoie de un display in cazul tau cel mult un led bicolor pentru semnalizare functionare si avarie.

Cred ca este cel mai sigur si flexibil sistem de automatizare iar pretul scade mereu la clonele arduino. 

Cea mai mare problema a ta ramane tot detectia de flacara, nu stiu daca merge o tija de ionizare ca la centralele pe gaze dar ar fi o solutie foarte fiabila:

http://centrala.info.ro/tag/tija-de-ionizare/

Stimate coleg supravegherea flacarii cu electrod de ionizare se poate face doar in cazul flacarii de gaz , in cazul combustibililor lichizi detectia se face optic cu fotocelula care poate fi o fotorezistenta ( in marea majoritate a cazurilor ) sau o fotodioda ( mai rar intalnita pe arzatoare )

Marea dilema din punctul meu de vedere este unde montezi fotocelula astfel incat sa nu fie expusa termic

si sa ramana mereu neafumata ?

In filmuletul pus la dispozitie de colegul Pavy se poate observa unde vine amplasata fotocelula , adica in lateral in gaura ( soclul ) de pe corpul arzatorului , practic fotocelula supraveghind lumina din spatele deflectorului de flacara , din punct de vedere termic ea nu este expusa pentru ca este aplasata in curentul de aer fortat generat de ventilator .

Editat de Dominicue
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pentru tipul acela de arzator care este in videoclipul postat de pavy, fotocelula este un detector de flacara in ulttraviolete "Siemens QRA".

Am inclocuit asa ceva la arzatoare. Dar nu toate automatizarile de arzatoare folosesc acest tip. Unele folosesc fotorezistenta. Iar un electrod cu ionizare nu poate functiona la un arzator pe combustibil lichid. Stiu din propria experienta.

Daca vrei sa construiesti un "automat de aprinde", tre sa tii cont de pasii, timpii la care se ajunge pana la aprindere. Scanteia este activata cu 5 secunde inainte de cuplarea electrovanei care deschide combustibilul.

Daca vrei sa folosesti CLU sau ulei ars, ai nevoie de un preincalzitor care sari dice temperatura la 125 - 140'C si apoi scanteia 5sec urmata de electrovana. Daca in 3 secunde nu este sesizata flacara, arzatorul intra in avarie. Asa functioneaza orice arzator. Daca te intereseaza o diagrama a timpilor de functionare a unui arzator, pot sa o postez.

Detector de flacara in ulttraviolete "Siemens QRA" : 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Poti posta, nu e nici o problema. Intre timp am aflat si eu mai multe despre automatele de aprindere, am gasit si variante gata  facute ca s-ar potrivi la arzatorul meu, colegul v67 a realizat gratuit un soft care se poate pune intr-un plc si face aceleasi functii doar ca momentan nu am bani disponibili pentru automatizare, va trebui sa mai astept un putin.

Link spre comentariu

Pentru tipul acela de arzator care este in videoclipul postat de pavy, fotocelula este un detector de flacara in ulttraviolete "Siemens QRA".

Am inclocuit asa ceva la arzatoare. Dar nu toate automatizarile de arzatoare folosesc acest tip. Unele folosesc fotorezistenta. Iar un electrod cu ionizare nu poate functiona la un arzator pe combustibil lichid. Stiu din propria experienta.

Daca vrei sa construiesti un "automat de aprinde", tre sa tii cont de pasii, timpii la care se ajunge pana la aprindere. Scanteia este activata cu 5 secunde inainte de cuplarea electrovanei care deschide combustibilul.

Daca vrei sa folosesti CLU sau ulei ars, ai nevoie de un preincalzitor care sari dice temperatura la 125 - 140'C si apoi scanteia 5sec urmata de electrovana. Daca in 3 secunde nu este sesizata flacara, arzatorul intra in avarie. Asa functioneaza orice arzator. Daca te intereseaza o diagrama a timpilor de functionare a unui arzator, pot sa o postez.

Detector de flacara in ulttraviolete "Siemens QRA" : 

Pentru tipul de arzator al colegului Pavy , din pacate fotocelula cu descarcare in gaze tip-QRA 1sau 2, nu merge decat cu amplificator de fotocelula , pentru ca ea ( QRA1 sau 2 ) este destinata arzatoarelor de gaz de generatie mai veche ( inceputul anilor 90) .

Unde mai pui ca nici nu se potriveste in soclul de pe corpul arzatorului ( acolo fiind prezent un soclu cu gaura de 9, ceva milimetrii ) fotocelula QRA avand un diametru de 22 -24 milimetrii din ce imi aduc eu aminte .

Si tot din aduceri aminte pentru combustibilul de tip CLU o preincalzire de pana la  60/65 grade celsius este arhisuficienta ( nu stiu de unde ai scos-o pe aia cu preincalzirea pana la 140 de grade .)

Link spre comentariu

Si tot din aduceri aminte pentru combustibilul de tip CLU o preincalzire de pana la  60/65 grade celsius este arhisuficienta ( nu stiu de unde ai scos-o pe aia cu preincalzirea pana la 140 de grade .)

Scuze, pentru ulei ars era temperatura de 125- 140'C iar pt CLU 60-65'C.

Cam asa arata fotorezistenta:

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări