PKP98 Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Salutare. Am primit ca tema o problema de fizica,si nu prea stiu cum sa o rezolv. "Pe un drum cu ridicaturi echidistante (d=4x10^-1 m adica 4 ori 10 la -1) este tras un carucior cu masa de 20kg construit pe o axa cu doua roti.Suspensia este facuta din doua resorturi identice (k=400 N/m).Sa se calculeze viteza cu care trebuie tras uniform caruciorul pentru a se produce zguduituri puternice(rezonanta). Raspunsul este v=0,4m/s Sper sa nu supar moderatorii cu topicul meu,daca chiar am deranjat ,se poate sterge. Aveti idee cum se rezolva,nu imi dau seama cu ce sa incep? Multumesc. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 (editat) Acu , intelectual nu mai pot să fiu că sunt deja inginer . Despre geniu , nici nu se pune problema , deci e mare dilema . Acum On Topic și fără supărare, pare problemă de liceu . Ce nu știi ? Îți dau un pont ( ca să ies din dilemă ) T = 2*π*√(m/k) Bănuiesc că vi s-a predat formula asta , habar n-am ce se mai face acuma la școală. Editat Octombrie 14, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Continnui eu: fiind doua arcuri in paralel constanta elastica echivalenta este k=k1+k2. Acuma tu trebuie sa afli frecventa de rezonanta. Link spre comentariu
PKP98 Postat Octombrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Nu se pune problema de formule ,nu inteleg ce-i cu acea rezonanta si cum se calculeaza,ne-a spus profa ceva ,dar a zis ca ne lasa pe noi sa vedem ce si cum.Si ma mai incurca acel d=4x10^-1,am calculat omega si apoi m-am blocat. Link spre comentariu
iop95 Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Cauta legaurua dintre rezonanta sistemului de suspensie si frecventa cu care rotile lovesc acele ridicaturi echidistante. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Nu se pune problema de formule ,nu inteleg ce-i cu acea rezonanta si cum se calculeaza,ne-a spus profa ceva ,dar a zis ca ne lasa pe noi sa vedem ce si cum.Si ma mai incurca acel d=4x10^-1,am calculat omega si apoi m-am blocat. Manual ai ? Dacă nu roagă-l pe Google ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 (editat) Nu se pune problema de formule ,nu inteleg ce-i cu acea rezonanta si cum se calculeaza,ne-a spus profa ceva ,dar a zis ca ne lasa pe noi sa vedem ce si cum.Si ma mai incurca acel d=4x10^-1,am calculat omega si apoi m-am blocat. omega e simbolul pt viteza unghiulara. deci tu ce ai calculat? care e perioada/frecventa de rezonanta? ai formula mai sus @iop: legatura e simpla- inaltimea ridicaturii (de 0,4 m) trebuie parcursa intr-un anumit timp care trebuie sa fie egal cu perioada rezultata din formula de mai sus. (Avem rezonanta doar in acest caz- adica tu dai energie arcului cu frecventa lui de oscilatie libera). De aici rezulta viteza v= H/T (inaltimea ridicaturii/ perioada oscilatiei libere) Editat Octombrie 14, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
PKP98 Postat Octombrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2015 (editat) omega=pulsatia si este =2pi/T T=perioada T=0,99s si frecventa=1,01Hz omega e simbolul pt viteza unghiulara. deci tu ce ai calculat? care e perioada/frecventa de rezonanta? ai formula mai sus @iop: legatura e simpla- inaltimea ridicaturii (de 0,4 m) trebuie parcursa intr-un anumit timp care trebuie sa fie egal cu perioada rezultata din formula de mai sus. (Avem rezonanta doar in acest caz- adica tu dai energie arcului cu frecventa lui de oscilatie libera). De aici rezulta viteza v= H/T (inaltimea ridicaturii/ perioada oscilatiei libere) Cred ca am inteles. Multumesc mult! EDIT:Am rezolvat problema ,se poate sterge topicul. Multumesc tuturor! Editat Octombrie 14, 2015 de PKP98 Link spre comentariu
iop95 Postat Octombrie 15, 2015 Partajează Postat Octombrie 15, 2015 omega e simbolul pt viteza unghiulara. deci tu ce ai calculat? care e perioada/frecventa de rezonanta? ai formula mai sus @iop: legatura e simpla- inaltimea ridicaturii (de 0,4 m) trebuie parcursa intr-un anumit timp care trebuie sa fie egal cu perioada rezultata din formula de mai sus. (Avem rezonanta doar in acest caz- adica tu dai energie arcului cu frecventa lui de oscilatie libera). De aici rezulta viteza v= H/T (inaltimea ridicaturii/ perioada oscilatiei libere) Intrebarea era pt. PKP98... incercam sa-l ajut sa "vada" dincolo de formule. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum