Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STUDIU DE CAZ: CONDENSATORI

victordascalescu54

Postări Recomandate

Exact acelasi lucru l-am spus si eu aici: http://www.elforum.info/topic/108477-studiu-de-caz-condensatori/page-3?do=findComment&comment=1252749

@victordascalescu54: ring-ul de la 70KHz sint aproape sigur ca nu-i de la condesatorii de filtrare. sa nu fie vreo rezonanta intre inductanta trafului (de iesire) si capacitatile (parazite sua nu) din circuitul lui de comanda. Q: chiar le auzi?

Bineinteles ca nu le aud, dar acele oscilatii (daca sunt oscilatii) pot influrnta, supramodula semnalul si atunci DA se poate auzi o diferenta.

Desigur ca totul pina la urma tine de latura noastra subiectiva...etc

Link spre comentariu

@victordascalescu54

capturile sunt prea puţin relevante ca să apară comentarii(mă rog ,opinie personală).

cu referire la "ring-ul de la 70Kh" dumneata ai o sarcină mai deosebită LC(cu pondere serioasă C) şi o rezistenţă internă  ceva mai mare (amplificator cu tuburi) ca atare tendinţa de ring pare firească ,posibil să necesite o buclă de reacţie negativă mai strânsă(scădere Ri astfel încât să crească capabilitatea etajuli final de a transfera energia pe sarcina complexă).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@victordascalescu54

capturile sunt prea puţin relevante ca să apară comentarii(mă rog ,opinie personală).

Pai acesta e scopul forumului, sa ne spunem parerile si eventual sa rezulte ceva constructiv.

Spuneti ce anume lipseste (ce detalii) si sper sa ma conformez.

Link spre comentariu

Nu-s expert in amplifuri pe tuburi, dar, poate ar putea sa ajute daca pui un screenshoot cu semnal dreptunghiular (nu conteaza exact frecventa - contrar parerii lui @Leco) dar cu SLEW-RATE foarte bun si forma cit mai perfect dreptunghilara fara overshoot sau ringhing (asta la intrarea amplifului).

Semnalul de la iesire s-ar putea sa aiba o mica tendinta de ringhing cu frecventa de ~70KHz sau cit ai tu peak-ul pe analiza spectrala (si poate si pe alte frecvente pt ca masuratoarea ta nu are o rezolutie prea buna - cred ca la asta se referea si colegul @Valderama).

Link spre comentariu

Cum bine a spus sebi_c, merge făcută o sursă stabilizată şi aşa dispare orice influenţă a cond de filtraj asupra sunetului, mai ales că li se întrerupe şederea în calea de sunet. Dar apar alte probleme audiofile, generate de trz din stabilizatoare, dacă sînt bipolari sau mosfeţi, ce referinţă se utilizează, mai e şi vreo protecţie la suprasarcină care gîtuie triodele...

Dacă n-ar fi probleme de bani, eu m-aş orienta către o baterie de acumulatori de ups care să totalizeze tensiunea necesară. Ăia nu mai pot fi suspectaţi de nimic... cred.

..............

Există amplifuri cu trz alimentate cu tensiune simetrică la care cond sînt în calea de sunet, dar nu e cazul aici. Restul sînt filozofii. Dacă e aşa dramatic efectul, e cum a spus un coleg mai sus, ampliful e ciudat.

Inginereste, un astfel de proiect se abordeaza astfel:

-sursa de alimentare trebuie sa se comporte independent fata de montajul pe care-l alimenteaza.

-blocurile alimentate trebuie decuplate individual sub aspectul circulatiei de semnal.

Pentru asta, sursa trebuie sa aiba rezistenta interna cat mai mica, un ripplu acceptabil pentru aplicatia in sine si o variatie cat mai mica a tensiunii de iesire cu variatia sarcinii sau a tensiunii de alimentare.

Daca iti trebuie sa ai numai redresare si filtraj fa-o asa, ce atata discutie! Ca tranzistorul, sau nu stiu care componenta face si drege mi se pare o chestiune pompieristica.

Eu prefer sursele stabilizate pentru ca au independenta fata de consumatori, tocmai din cauzele aratate mai sus. Niciodata un inductor nu va realiza ripplul unei surse stabilizate (poate unul de 100Kg). Capacitatile vor fi mult mai mici, greutate mica si siguranta in functionare. Ca sursa e facuta cu tranzistor sau lampa, e acelasi lucru, sub aspect calitativ. Destinatia ei e sa furnizeze energie de calitate, potrivita aplicatiilor.

La montalele cu triode (fara curenti de grila) in etajul final, as zice ca ele sunt obligatorii, din cauza comportamentului triodei ca sursa de tensiune controlata. De ex.pentru  OT100, sursa merge si fara stabilizare, pentru ca lucreaza cu curenti de grila si are caracteristici de iesire care duc mai degraba spre pentoda.

La etajele finale cu pentode, sursa stabilizata nu e obligatorie pentru ca pentoda e o sursa de curent controlata. Eu le folosesc si in acest caz pentru ca evit un inductor mult prea mare la pretentiile mele. In fond, nici nu e o mare dificultate sa-ti faci o sursa stabilizata cu tranzistoare pana la 500..600V, chiar de foarte buna calitate.

O sursa facuta cu MOSFET, IGBT, sau ce-o fi, cu curent la iesire de 3..4A nu poate fi gatuita de nici un amplificator cu lampi. Protectia la suprasarcina o faci cu intoarcerea caracteristiicii curentului de iesire.

PS: Ne mai trebuie sa auzim ca chiar cablul de conectare la retea ar trebui sa fie nustiu de care!

Link spre comentariu

Pai acesta e scopul forumului, sa ne spunem parerile si eventual sa rezulte ceva constructiv.

Spuneti ce anume lipseste (ce detalii) si sper sa ma conformez.

Da ,ăsta o fi scopul forumului dar ca să ne putem exprima(emite păreri)/prinde puneţi ceva relevant.exemplu irelevant

http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2015/post-241795-0-90821200-1444974932.png

-fundamentală cât are ?amplitudine frecvenţă ?(db,V,khz)-nivelele armonice în ce sunt reprezentate ?(V ,db ,khz ,scalarea lipseşte) nu se pot citi/aprecia nivelele armonice !-dumneavoastră posibil ştiţi ce aveţi în reprezentare ,personal nu reuşesc acum să înţeleg/văd.

vă rog să ne scuzaţi(mă scuzaţi) ,nu "ne spunem părerile"  din lipsă de date concludente(astfel încât "să rezulte ceva constructiv"/educativ).

consider că până acum au fost emise păreri  pentru "STUDIU DE CAZ: CONDENSATORI"(mai mult sau mai puţin constructive),rămâne eventual să analizăm(la cererea dumnevoastră) ce mai expuneţi inteligibil.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da ,ăsta o fi scopul forumului dar ca să ne putem exprima(emite păreri)/prinde puneţi ceva relevant.exemplu irelevant

http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2015/post-241795-0-90821200-1444974932.png

-fundamentală cât are ?amplitudine frecvenţă ?(db,V,khz)-nivelele armonice în ce sunt reprezentate ?(V ,db ,khz ,scalarea lipseşte) nu se pot citi/aprecia nivelele armonice !-dumneavoastră posibil ştiţi ce aveţi în reprezentare ,personal nu reuşesc acum să înţeleg/văd.

vă rog să ne scuzaţi(mă scuzaţi) ,nu "ne spunem părerile"  din lipsă de date concludente(astfel încât "să rezulte ceva constructiv"/educativ).

consider că până acum au fost emise păreri  pentru "STUDIU DE CAZ: CONDENSATORI"(mai mult sau mai puţin constructive),rămâne eventual să analizăm(la cererea dumnevoastră) ce mai expuneţi inteligibil.

Scuze pentru lipsa de detalii, captura are ceva scris sus dar probabil nu e de ajuns. Fundamentala e la 1Khz, amplitudinea este in Vrms respectiv 10Vrms/div iar cap de banda s-a selectat 12 Khz

Editat de victordascalescu54
Link spre comentariu

Cam asa arata captura facuta la intrarea amplificatorului, deci cam ce vede placa din iesirea osciloscopului/gemeratorul de semnal la 1khz semnal sinusoidal si 12 Khz cap de scala cu 0,3Vrms/div

post-241795-0-22813400-1445235240_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări