sesebe Postat Octombrie 15, 2015 Partajează Postat Octombrie 15, 2015 (editat) Nu te supara @Gauss, eu am inteles foarte bine ce vroiai tu sa spui si sint sigur a stiai sa interpretezi corect datasheetul (probabil chiar mai bine decit mine). Ai prea multa experienta in spate ca sa ma insel. Am pus explicatia de mai sus pentru ca sa inteleaga toata lumea care citeste pe forum despre ce vorbim noi aici. Am vazut de la inceput ca ai specificat ca n-ai ales un caz prea fericit. Ca sa dau si exemple audiofile unde se exagereaza cu filtrarea....sa ne uitam numai la amplificatoarele in clasa A de exemplu si cred ca am spus destul. Sint cazuri de amplificatoare in clasa A ce au filtrari de peste 100 000µF pe ramura la un curent, atentie, constant (pt ca este clasa A) de numai 2-4 A. edit: ceva informatii suplimentare (din simulari): caz 1 amplificator clasa A: 30Vacpp dupa traf, rezistenta interna traf 0.02Ω, capacitor de 100 000uF, ESR capa de 2mΩ, consum de 2.7A, diode MUR1520. peak repetitiv curent = 19.8A caz 2 amplif pe tuburi: 300Vacp-p dupa traf, rezistenta interna traf 2Ω, capacitor de 1 000uF, ESR capa de 50mΩ, consum de 300mA, diode MUR1560. peak repetitiv curent = 3A, riplu tensiune ~2.5V caz 3 amplif pe tuburi: 300Vacp-p dupa traf, rezistenta interna traf 0.5Ω, capacitor de 3 000uF, ESR capa de 50mΩ, consum de 0.9A, diode MUR1560. peak repetitiv curent = 10A, riplu tensiune ~2.9V Poate il ajuta pe initiatorul discutiei. Editat Octombrie 15, 2015 de sesebe Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 15, 2015 Partajează Postat Octombrie 15, 2015 (editat) Nu este nici o suparare , domnule Sesebe . Vorbim o limba comuna . De multe ori , discutiile in contradictoriu ( in sensul bun ... ) duc la rafinarea temei initiale , ceea ce sigur este un castig . Pentru oricine ar fi ... si e suficient ! Altfel , totul se " trage " de la audiofilie . Buna , rea , cum o fi ... naste multe pasiuni , unele foarte arzatoare . Eu personal , nu activez in domeniu . Am facut , ca tot electronistul , ceva amplificatoare . Si cu tuburi ... printre ele , un ultraliniar contratimp cu 2 EL 34 , cu transformator de iesire cu 32 de infasurari . Ma rog , ( teoria corecta cu intreteserea sectiunilor de la infasurari , pentru cuplaj strans , banda mai buna de frecvente , etc . ) , la cererea " clientului " . Daca - i ordin , cu placere ... Cu intrari separate , inclusiv doza magnetica , AUX , microfon , doza piezo ... si oleaca de mixer . Totul " uzinat " industrial ... piese din cele mai bune , pentru anii respectivi . Acum vreo 35 ... Piesele , rusesti ... m - as bucura sa fie disponibile astazi pe scara larga . Condensatori cu teflon dielectric , tuburi cu " V " la sfarsitul indicativului , rezistente 0,25 % , socluri calit cu blindaj argintat ... cablu ecranat la fel etc . Mecanica bine facuta , sasiu cadmiat ... in fine ! Si finalele erau tot rusesti ... la finalul lucrarii s - a adus o cutie de EL 34 SIEMENS ... alt transformator , obligatoriu ... stiu ca am injurat ... in fine ! Dupa " prototip " , a disparut totul , inclusiv documentatia ... chiar si ciornele cu calcule si masuratori . Lucrasem 3 insi , sustinut ... un electronist , un mecanic si cel cu transformatoarele ... electrotehnica pe " ecuson " . Suna binisor , a fost folosit la o sala de proiectie , unde se mai organizau si alte chestii , la forurile superioare . S - au mai facut si alte exemplare , in alta locatie ... am aflat mult mai tarziu . Unele au ajuns la ansamblul " Doina " . In fine ... amintiri ! P .S . - cu scuze pentru off - topic , rog moderatorul sa stearga ce nu se incadreaza din postarile mele . Editat Octombrie 15, 2015 de gauss Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 15, 2015 Partajează Postat Octombrie 15, 2015 La tensiune relativ mica si curent mare, merge foarte bine o sursa stabilizata, mai ales daca ai trioda la iesire(dependenta de tensiunea de alimentare). In plus decuplari nu prea mari pe fiecare amplificator (bun si pentru diafonia dintre canale). La curentul asta, 400u este arhisuficient! Cu cel mai elementar calcul aritmetic,fara sa luam in seama elementele reactive ale condensatoarelor (care oricum sunt de ordinul microhenry) si fara o gandire prea academica,stiind de la inceput curentul de 1.2A plus cel de mers in gol de 0.2A adica 1400mA (cu marja de 100mA) 1500mA,tensiunea la bornele condensatorului si la o pulsatie omega pentru o frecvente minima de 10Hz,ar rezulta o capacitate a condensatorului de filtru de 956uF (1000uF),peste aceasta valoare mi se pare ceva supradimensionat.La o tensiune alternativa de 50Hz,timpul de conductie pe semialternanta pozitiva a unei diode este de 10mS,asa-i ? Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 15, 2015 Partajează Postat Octombrie 15, 2015 .............................................................. .La o tensiune alternativa de 50Hz,timpul de conductie pe semialternanta pozitiva a unei diode este de 10mS,asa-i ? Da dar numai daca nu ai condesator de filtrare. Daca exista si condesatori de filtrare suficient de mari in raport cu consumul, atunci timpul de conductie se reduce, putind deveni foarte mic, tinzind spre zero la consum zero sau capacitate foarte mare (tinzind spre infinit) Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Octombrie 15, 2015 Partajează Postat Octombrie 15, 2015 Eu nu înţeleg pe deplin afirmaţia de mai sus,pe care v-aş ruga să o argumentaţi.Acel condensator (pur teoretic) de capacitateinfinită de care aţi pomenit nu se va încărcaniciodată, iar consumatorul va rămâne practicnealimentat deoarece (pe cale de consecinţă)sarcina electrică (de asemenea) ar trebui săfie infinită (cu alte cuvinte, pentru ca "C"să fie infinit trebuie să fie infinit şi "Q",tensiunea fiind o mărime finită). Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 15, 2015 Partajează Postat Octombrie 15, 2015 (editat) Nu am spus condesator de capacitate infinita. Mai citeste inca o data daca nu ai inteles. Eventual citeste si postul acesta:http://www.elforum.info/topic/108477-studiu-de-caz-condensatori/page-2?do=findComment&comment=1252576 ca mai ajuta putin la a intelege mai bine. Am spus tinzind spre infinit ceea ce nu inseamna de valoare infinita. Sa exemplific: daca ne gindim ca filtrarile uzuale folosesc condsatoare intre 1000µF si 4700µF, atunci o valoare de 1000000µF adica de 1F se poate considera ca tinzind spre infinit in raport cu valorile uzuale. Oricum era numai o explicatie simpla cu termeni din analiza matematica si chiar ma asteptam sa inceapa sa apara asazisii "corectori de exprimare" care fie nu-nteleg despre ce se vorbeste, fie n-au alta treaba decit sa comenteze aiurea. Imi cer scuze dar nu mai postez pe acest topic pt ca nu vreau sa ma enervez explicind si tot explicind si sa se tot gaseasca ..........................mai bine nici nu mai comentez. Subtilitatile din electronica nu-s chiar pt oricine. Editat Octombrie 15, 2015 de sesebe Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Octombrie 15, 2015 Partajează Postat Octombrie 15, 2015 Nu este cazul să dramatizaţi la modul acesta atât de teatral.La fel de bine, în loc de ceea ce am scris (adică "un condensatorde capacitate infinită") citiţi capacitate "tinzând la infinit",dacă vă face plăcere acest lucru.În acest caz, "sarcină infinită" devine "sarcină tinzând la infinit";problema de fond rămâne absolut aceeaşi, ca şi rugămintea de a argumenta.Nu a fost deloc un "comentariu aiurea" (aşa cum aţi afirmat), ci oîntrebare cu totul şi cu totul legitimă.Şi încă ceva, de această dată off-topic:Dacă eu mă adresez cuiva la persoana a II-a singular, pretind aceeaşiconduită şi din partea interlocutorului.Modul în care dvs. aţi răspuns nu e de natură să satisfacă nici d.p.d.v.tehnic, nici din cel al politeţii. Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 15, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2015 (editat) OTL ESL DD 6c33c Am facut masuratori cu analizorul de spectru la 12Vvv si la 40Vvv cu 1Khz raportat la 12 si la 30 Khz. Masuratorile s-au facut pe sarcina reala, adica pe primarul transformatorului de intrare in panourile quad esl63 a carui impedanta este de 8 ohmi. Daca aveti timp si rabdare, va rog sa-mi faceti un comentariu. Totodata atasez si o captura cu raspunsul in frecventa pe sarcina reala de 8 ohmi la 40V vv (10hz-100khz 1dB/div) Editat Octombrie 15, 2015 de victordascalescu54 Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 15, 2015 Partajează Postat Octombrie 15, 2015 Cum bine a spus sebi_c, merge făcută o sursă stabilizată şi aşa dispare orice influenţă a cond de filtraj asupra sunetului, mai ales că li se întrerupe şederea în calea de sunet. Dar apar alte probleme audiofile, generate de trz din stabilizatoare, dacă sînt bipolari sau mosfeţi, ce referinţă se utilizează, mai e şi vreo protecţie la suprasarcină care gîtuie triodele... Dacă n-ar fi probleme de bani, eu m-aş orienta către o baterie de acumulatori de ups care să totalizeze tensiunea necesară. Ăia nu mai pot fi suspectaţi de nimic... cred. .............. Există amplifuri cu trz alimentate cu tensiune simetrică la care cond sînt în calea de sunet, dar nu e cazul aici. Restul sînt filozofii. Dacă e aşa dramatic efectul, e cum a spus un coleg mai sus, ampliful e ciudat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 15, 2015 Partajează Postat Octombrie 15, 2015 (editat) La o tensiune alternativa de 50Hz,timpul de conductie pe semialternanta pozitiva a unei diode este de 10mS,asa-i ? Nu ,timpul de conducţie NU este egal cu 1/2T(10ms) ,practic/teoretic timpul este mult mai mic(diodele nu conduc pe întreagul interval 1/2T) tc<<10ms http://oi59.tinypic.com/2ze9t8j.jpg dincolo de acest aspect în realitate sarcina văzută de blocul de alimentare nu este constantă(sarcina blocului de alimentare etaj final este dinamică urmăreşte pasajul muzical) şi mai mult condensatorul/condensatorii de filtraj mai au şi componentă inductivă(10µH... 30µH habar nu am ... nu am măsurat ). poftim presupun 20µH la 10Khz mă conduce la un XL=1,26Ω posibil înseamnă ceva în putere pe sarcină (8/9,26 ar fi 0,864 în tensiune şi în putere 0,746 dar nici sarcina din ieşire nu este ideală sarcină din ieşire Z). Editat Octombrie 15, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 15, 2015 Partajează Postat Octombrie 15, 2015 D-le Draghiescu, raspunsul pe sarcina reala este excelent daca acesta este masurat de placa de captura,dar poate ar trebui comparat cu cel dat de un milivoltmetru de c.a. fiindca cu ajutorul unui astfel de aparat se pot decela rapid eventualele erori Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 15, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2015 (editat) D-le Draghiescu, raspunsul pe sarcina reala este excelent daca acesta este masurat de placa de captura,dar poate ar trebui comparat cu cel dat de un milivoltmetru de c.a. fiindca cu ajutorul unui astfel de aparat se pot decela rapid eventualele erori Am facut masuratori si cu un voltmetru analog/digital si nu vad diferente semnificative (maine va pot trimite punctele masurate) ce ziceti de analiza de spectru ? Cred ca la calculul puterii m-am cam incurcat, am masurat 12Vvv si am aproximat 2W si la 40Vvv am aproximat 24W considerind sarcina liniara de 8 ohmi desi e o saarcina mai complexa cu o cocoasa intre 40 si 120 hz care in regim dinamic urca la 20 ohmi Editat Octombrie 15, 2015 de victordascalescu54 Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 16, 2015 Partajează Postat Octombrie 16, 2015 (editat) Nu ,timpul de conducţie NU este egal cu 1/2T(10ms) ,practic/teoretic timpul este mult mai mic(diodele nu conduc pe întreagul interval 1/2T) tc<<10ms http://oi59.tinypic.com/2ze9t8j.jpg dincolo de acest aspect în realitate sarcina văzută de blocul de alimentare nu este constantă(sarcina blocului de alimentare etaj final este dinamică urmăreşte pasajul muzical) şi mai mult condensatorul/condensatorii de filtraj mai au şi componentă inductivă(10µH... 30µH habar nu am ... nu am măsurat ). poftim presupun 20µH la 10Khz mă conduce la un XL=1,26Ω posibil înseamnă ceva în putere pe sarcină (8/9,26 ar fi 0,864 în tensiune şi în putere 0,746 dar nici sarcina din ieşire nu este ideală sarcină din ieşire Z). Corect,aveti dreptate dioda va conduce atata timp cat anodul va fi mai pozitiv decat catodul,in cazul cuplari unui condensator de filtru treaba se schimba mai ales in sarcina,in pozele de mai jos eu am ales un exemplu pentru redresare monoalternanta pentru a fi mai "vizibi" acest lucru. Corect,imi asum greseala! Exemplul este dat pentru sarcina constanta,pentru o sarcina variabila este o alta teorie mult mai complicata,dar exemplul dv. de mai sus este destul de concludent. Editat Octombrie 16, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 16, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2015 Aseara am renuntat la "lacomia" capacitatilor mari si am rearanjat alimentarea cu 1500uF/250V+12uF/450V(mkp) pe ramura si au iesit masuratorile din imagini.......totusi nu am reusit sa scap de ring-ul de la 70Kh si am lasat filtrul rc pe reactia negativa, speram sa nu mai fie nevoie. Daca se poate si aveti rabdare as dori un comentariu legat de capturi. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 16, 2015 Partajează Postat Octombrie 16, 2015 Corect,aveti dreptate dioda va conduce atata timp cat anodul va fi mai pozitiv decat catodul,in cazul cuplari unui condensator de filtru treaba se schimba mai ales in sarcina,in pozele de mai jos eu am ales un exemplu pentru redresare monoalternanta pentru a fi mai "vizibi" acest lucru. Corect,imi asum greseala! Exemplul este dat pentru sarcina constanta,pentru o sarcina variabila este o alta teorie mult mai complicata,dar exemplul dv. de mai sus este destul de concludent. Exact acelasi lucru l-am spus si eu aici: http://www.elforum.info/topic/108477-studiu-de-caz-condensatori/page-3?do=findComment&comment=1252749 @victordascalescu54: ring-ul de la 70KHz sint aproape sigur ca nu-i de la condesatorii de filtrare. sa nu fie vreo rezonanta intre inductanta trafului (de iesire) si capacitatile (parazite sua nu) din circuitul lui de comanda. Q: chiar le auzi? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum