victordascalescu54 Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 (editat) Am urmatoarea problema si dilema in acelasi timp: la sursa de alimentare pe care o folosesc la proiectul meu OTL/ESL/DD cu 6c33c, condensatorii de filtraj fac parte si din calea audio, deci conteaza foarte mult nu numai valorile ci si calitatea lor. Desigur ca ultimul instrument pe care pot sa-l folosesc este urechea. Handicapul este ca nu putem avea acces la atitea feluri de condensatori pe cat ne-am dori sa-i testam. Pina acum am incercat Panasonic, ROE si Nippon chemi-con, ultimii fiind cei dintai in mod FOARTE DETASAT. Totusi acestia sunt condensatori de uz normal iar cei asa zis audio-grade se gasesc mai mult la tensiunea de 100V (la mine e nevoie de minim 200V avind alimentarea la +/-150V) Acum vine intrebarea, ce surprize pot aparea daca folosim acesti condensatori de calitate inseriati ? (dealtfel si promotorul acestui montaj, Tim Mellow sugera chiar 4 condensatori inseriati de 63V, desi recunostea ca nu a facut un test in acest sens, el a folosit pe prototip Elna Cerafine la 250V dar acestia nu se mai fabrica) M-ar interesa atit o parere teoretica dar si eventual una practica, daca s-a mai lovit cineva cu aceasta problema. Mentionez ca am gasit la preturi rezonabile Nicicom KG 4700/100V, Elna LPO 2200/100V si Kendail K05 6800/100V Atasez schema alimentarii asa cum a fost propusa de Tim dar neprobata cu 4x6800/63V pe ramura. Editat Octombrie 14, 2015 de victordascalescu54 Link spre comentariu
gg101 Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Daca exista pretentii nu trebuiesc folositi condensatori polarizati . Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 (editat) Daca te tine buzunarul si mai ai si unde sa-i pui, cei de genul urmator ar fi, poate, cel putin teoretic, mai buni din punct de vedere audiofil.... http://www.tme.eu/ro/katalog/condensatoare-cu-polipropilena-audio_113444/#id_category=113444&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=2%2C115%2C118%2C42%2C10%2C120%2C39%2C117%2C43%2C32%2C31%2C129&used_params=118%3A25322%2C25323%3B Din pacate trebuie sa pui mai multi in paralel ca sa obtii o capacitate suficienta de filtrare dar cel putin la tensiunea maxima stau bine si nu trebuie inseriati. edit: poti sa incerci si combinatii de electrolitici (inseriati probabil) si 1-2 de tipul de mai sus pusi in paralel cu gruparea de electrolitici. sau asa ceva: http://www.tme.eu/ro/details/mkp6-200u_1300/condensatoare-standard-din-polipropilena/wima/dcp6r26200ef00ms0f/ Cam ce capacitate totala ai dori sa obtii? Editat Octombrie 14, 2015 de sesebe Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Daca exista pretentii nu trebuiesc folositi condensatori polarizati . Pretentii exista, dar e vorba de 2000-3000 uF/250V si intram in lumea absurdului, desi exista aceste valori si cu polipropilena Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Puneți electrolitici, la ce curent trage ampul ala conzii de la TME din link nu vor tine curentul absorbit de amp,aia sunt buni pt filtre de boxe.Electroliticii sa fie cit mai mari ca dimensiune și low esr,dacă o sa puneți nepolarizati riscați sa colectionati tot riplul de pe forum. Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2015 (editat) Daca te tine buzunarul si mai ai si unde sa-i pui, cei de genul urmator ar fi, poate, cel putin teoretic, mai buni din punct de vedere audiofil.... http://www.tme.eu/ro/katalog/condensatoare-cu-polipropilena-audio_113444/#id_category=113444&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=2%2C115%2C118%2C42%2C10%2C120%2C39%2C117%2C43%2C32%2C31%2C129&used_params=118%3A25322%2C25323%3B Din pacate trebuie sa pui mai multi in paralel ca sa obtii o capacitate suficienta de filtrare dar cel putin la tensiunea maxima stau bine si nu trebuie inseriati. edit: poti sa incerci si combinatii de electrolitici (inseriati probabil) si 1-2 de tipul de mai sus pusi in paralel cu gruparea de electrolitici. sau asa ceva: http://www.tme.eu/ro/details/mkp6-200u_1300/condensatoare-standard-din-polipropilena/wima/dcp6r26200ef00ms0f/ Cam ce capacitate totala ai dori sa obtii? Link-urile pe care mi le-ai dat sunt pentru niste polipropilene pe care oricum le incalec peste electrolitici dar eu am nevoie de 2000-3000 uF/250V Puneți electrolitici, la ce curent trage ampul ala conzii de la TME din link nu vor tine curentul absorbit de amp,aia sunt buni pt filtre de boxe.Electroliticii sa fie cit mai mari ca dimensiune și low esr,dacă o sa puneți nepolarizati riscați sa colectionati tot riplul de pe forum. Normal ca nu este vorba de nepolarizati (decat ceva de genul 10uF polipropilena incalecati pe electrolitici) problema-dilema este daca folosesc electrolitici de ff buna calitate (low esr, curent de riplu mare, ...etc) ce se intampla daca inseriez doi sau 3 sa acopar tensiunea de 200-250V Editat Octombrie 14, 2015 de victordascalescu54 Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Se găsesc conzi căcălău la tensiuni de 300..500V și capacitati mari, ce rost are sa faceți carnatul ala de conzi inseriati??? Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Despre ce curent de riplu discutam? Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Se găsesc conzi căcălău la tensiuni de 300..500V și capacitati mari, ce rost are sa faceți carnatul ala de conzi inseriati??? desigur, doar ca am facut probe cu conzi obisnuiti si diferentele de sunet sunt foarte mari, ceea ce demonstreaza ca Tim stia ce spune : "They should be free of internal vibration, which means that they should not “sing” when the amplifier is driving a dummy load" Pina acum am incercat Panasonic(2800/250V), ROE(2200/250V si Nippon chemi-con(2x1500/250V), ultimii fiind cei dintai in mod FOARTE DETASAT desi toti sunt de uz comun. Totusi, ceva neasteptat s-a intamplat, cand am vrut sa dublez capacitatea pe Nippon chemi-con, a rezultat un sunet anapoda, amestecat si fara detaliu desi in varianta 2x1500 au sunat cel mai bine(detaliat, analitic, sound-stage excelent) Despre ce curent de riplu discutam? Nu este o valoare impusa dar din practica e preferabil sa fie cat mai mare in aceeasi clasa de capacitate/tensiune De ex ROE 2200/250V au 2,3A pe cand Kendail seria k05 2200/200V au 4,8A....dar nu cred ca asta spune totul...mai e si ALCEVA Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 (editat) E totuşi o banală sursă simetrică de alimentare ca şi la amplifurile cu tranzistori, cond nu sînt în calea de sunet că nu sînt legaţi la difuzor. Chiar seamănă bine schema cu un etaj final cvasicomplementar cu alimentare simetrică. Diferenţele de capacitate se simt la brum şi la redarea joaselor, poate astea în comparaţie cu restul benzii să dea impresia de sunet diferit. Nea Tim e interesant uneori, ce zice în acel citat nu e relevant ptr sunet ci ptr construcţia internă a cond, în cazul sarcinilor rezistive, de test la ieşirea amplifului. Oricum a confundat ''cîntatul'' trafo de alimentare cu cel presupus de el al cond de filtraj, că tot sînt alăturate. Văd că mai are dume şi cu siguranţele şi poleiala de pe cabluri. Mai văd şi o sursă de tensiune negativă cu triplare de tensiune, aia are riplu destul. Se găsesc pe Maica Domnului cond Kendeil de 4700uF/450V la preţ bun. Editat Octombrie 14, 2015 de zal Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Conteaza si diodele folosite in sursa! Link spre comentariu
gg101 Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 (editat) Pretentii exista, dar e vorba de 2000-3000 uF/250V si intram in lumea absurdului, desi exista aceste valori si cu polipropilena Eu zic, ca nu aveti ce sa faceti cu asemenea valori in AF. Se asigura un curent corect doar pt frecventele joase. Cu restul ce facem ? Raman la parerea mea , asta nu este "calea cea dreapta" . Editat Octombrie 14, 2015 de gg101 Link spre comentariu
carageae Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Oricat de bune ar fi condensatoarele alea "audio-grade" - desi nu am intalnit nimic tehnic referitor la ce inseamna acel "grade"...- inseriind 4 identice, ESR-ul total va fi de 4 ori cat al unui condensator singur. Chiar sunt de 4 ori mai bune (cel putin ca ESR) alea audio grade? Comparativ cu un condensator electrolitic la 400V de calitate decenta, evident. Daca nu, ce rost are? Stiu ca ESR-ul nu e asa important la 50hz, dar un condensator cu ESR bun am observat ca are si rezerva de curent mai mare. Din ce vad pe site, nici nu ar avea pe stoc asa o cantitate mare de condensatoare din alea nepolarizate... 1 Link spre comentariu
Spitfire Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Nu recomand inserierea a mai mult de doi condensatori electrolitici, iar asa cum spune mai sus @viobio conteaza si puntea redresoare, cat e de rapida si cat de similare sunt diodele, degeaba puneti o punte zgomotoasa fabricata din 4x1N4007 si alea no-name, si apoi filtrati cu mii de micro, ca tot aveti riplu...Ori o punte redresoare monolitica Schindengen, Fagor, etc, ori si mai bine patru diode rapide (BYT56J/K, BYM26D, etc). Link spre comentariu
carageae Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Acum ca m-ai provocat cu tema diodelor similare, ai putea sa estimezi cat modifica riplul o punte de diode cu aceeasi tensiune de deschidere? Altfel spus, merita sa iei o gramada de diode si sa le sortezi cate 4 dupa tensiunea ce cade pe ele, la acelasi curent? Poate la amplificatoarele pe lampi, cu tensiuni mari si curenti mici nu e asa important, dar cred ca la cele pe tranzistoare conteaza destul de mult acest parametru; sau n-am inteles eu bine? 2-3 electronisti cu scoala pe care i-am intrebat au spus ca n-are nicio importanta... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum