Radiotelegrafist Postat Octombrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2015 La 21w si o tensiune de 12v rezulta1.75A.Reduceti valuarea rezistentelor la0.5R sau chiar 0.33rR .In tv alb/negru se folosea un artificiu,anume in paralel pe EC tranzistor se adaugau cele 3 rezistente 150OHM,care preluau o parte din sarcina. asta se intampla de mult domnule pana sa trec la schema cu reglaj pe plus si nici rezistenta aceea nu o aveam,eu ma gandesc sa folosesc 2xbu208 sau ceva de genu ca am fara numar ca mia ramas dupa vremea aceea cand erau in floare, Link spre comentariu
adydep Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 BU208-1300/1500V,5A,55W KD607 ar fi echivalent cu 2n3055-15A.Personal eu as monta doua 2n3055,erau folosite pe scara larga in stabilizatoarele liniare. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Octombrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2015 BU208-1300/1500V,5A,55W KD607 ar fi echivalent cu 2n3055-15A.Personal eu as monta doua 2n3055,erau folosite pe scara larga in stabilizatoarele liniare. am pus kd607 pentru ca din datasheat reiese ca sunt mai puternice decat 2n3055,sau credeti ca as putea face un artificiu cum procedau fabricele de tv de exemplu,asta ca sa nu se mai supraincalzeasca trz.la o asa mica sarcina sau consum Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Cand am facut afirmatia ca folosesc sursa asta de 25 ani ...am gresit! ...are , de fapt, 34 ani!!...este construita in 1981 , pe vremea cand lucram la fostul OLTCIT Craiova...aveam 21 ani...totul a fost construit de mine , inclusiv carcasa trafului....acum m-as rusina cu o astfel de constructie dar, atunci , era o mare realizare! Singura reparatie de care a avut parte in toti acesti ani a fost schimarea filtrajului acum vreo 15 ani , daca nu ma insel... Va prezint cateva poze cu realizarea unui mucos de 21 de ani , indragostit de elctronica... In prezent , o mai folosesc ocazional la teste marunte... Imi cer scuze initiatorului acestui topic pentru off...m-au napadit amintirile... Toate bune tuturor! 1 Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Reduceti valuarea rezistentelor la0.5R sau chiar 0.33rR .In tv alb/negru se folosea un artificiu,anume in paralel pe EC tranzistor se adaugau cele 3 rezistente 150OHM,care preluau o parte din sarcina. N-are legatura valoarea rezistentelor din emitor cu disipatia pe tranzistor, sau oricum influenta este foarte mica. Ceea ce conteaza este diferenta de tensiune ce pica pe tranzistor, adica diferenta intre cat este alimentarea si cat se seteaza iesirea, rezultatul asta se inmulteste cu, si anume, curentul, si se obtine o disipatie total cumulata. Giorgy Vad in prima postare ca ai mentionat o plaja 0-30V, deci presupun o alimentare de minim 33-34V, mai departe observ ca doresti sa incarci acumulatori, deci iesirea trebuie sa fie pe la 14V, adica o cadere de 20V pe tranzistor. Apoi spui ca ai folosit bec de 21W care la 12V inseamna cam 1,75A, si deci aritmetic privind lucrurile o rezistenta ohmica pe la 6,8 Ohm, care la 14V inseamna ceva mai mult de 2A, adica o disipatie de cca 40W pe cei 2 tranzistori. Si te intreb, unde este legatura cu TV si regimul de acolo? Si ce radiator au cele 2 tranzistoare? LE: D-le Marcu, Frumos! Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Octombrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2015 N-are legatura valoarea rezistentelor din emitor cu disipatia pe tranzistor, sau oricum influenta este foarte mica. Ceea ce conteaza este diferenta de tensiune ce pica pe tranzistor, adica diferenta intre cat este alimentarea si cat se seteaza iesirea, rezultatul asta se inmulteste cu, si anume, curentul, si se obtine o disipatie total cumulata. Giorgy Vad in prima postare ca ai mentionat o plaja 0-30V, deci presupun o alimentare de minim 33-34V, mai departe observ ca doresti sa incarci acumulatori, deci iesirea trebuie sa fie pe la 14V, adica o cadere de 20V pe tranzistor. Apoi spui ca ai folosit bec de 21W care la 12V inseamna cam 1,75A, si deci aritmetic privind lucrurile o rezistenta ohmica pe la 6,8 Ohm, care la 14V inseamna ceva mai mult de 2A, adica o disipatie de cca 40W pe cei 2 tranzistori. Si te intreb, unde este legatura cu TV si regimul de acolo? Si ce radiator au cele 2 tranzistoare? LE: D-le Marcu, Frumos! domnule marian acele tranzistoare au radiatoare recuperate de la doua tv-uri rusesti si anume DIAMANT220 ce sa mai pun la socoteala ca am montat si un coler dar cam degeaba,se incing radiatoarele de nu pot tine mana pe ele mai mult de o secunda la sarcina pe care am enumerato. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Da, pai sa zici mersi ca n-au pocnit inca tranzistorii. Radiatorul ala este minuscul pentru ce ai tu nevoie, probabil mai mult de 4-5W nu poate disipa orice i-ai face tu. Hai sa privim lucrurile putin altfel, un amplificator audio de cam 100W utili pe sarcina, disipa maxim probabil undeva pe la 30W ( estimativ, nu stau sa calculez ) si un astfel de amplificator este AS2050, cred ca stii ce radiatoare are, corect? LE: Asta este radiatorul folosit de mine la amplificatorul meu mosfet 70W: Ceva pe dimensiuni asemanatoare ti-ar trebui si tie. Macar atat de mare. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Octombrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Da, pai sa zici mersi ca n-au pocnit inca tranzistorii. Radiatorul ala este minuscul pentru ce ai tu nevoie, probabil mai mult de 4-5W nu poate disipa orice i-ai face tu. Hai sa privim lucrurile putin altfel, un amplificator audio de cam 100W utili pe sarcina, disipa maxim probabil undeva pe la 30W ( estimativ, nu stau sa calculez ) si un astfel de amplificator este AS2050, cred ca stii ce radiatoare are, corect? da domn marian radiatoarele sunt cam 86cm cu aripioare,legat de amplificatoarele romanesti le cunosc pe toate le-am prins pe toate la reparat cand erau in glorie(legat de ceea ce am facut credeti ca ar mai fi ceva de facut?)si nu am spus ca vreau sa incarc acumulatori cu el il tin numai pentru testarea unor montaje pe care le construiesc. Link spre comentariu
PKP98 Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 (editat) Da iti trebuie un radiator destul de mare ,la tensiune mica combinata cu un curent mare chiar o sa pocneasca tranzistorii,nici eu nu stiam sa dimensionez corect un radiator,dar am invatat de la @marian ,caruia ii multumesc. Editat Octombrie 14, 2015 de PKP98 Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Deci am editat mai sus si am pus 2 poze cu un radiator, am explicat de unde este, ceva in genul ala ti-ar trebui si tie indiferent ce ai de gand sa faci cu sursa, gandeste-te ca daca dai sursa la 5V si oi avea 35 pe alimentare, cu sarcina de 1A disipi 30W, si 1A la 5V nu mi se pare ceva greu de atins, si nu disipi puterea aia cu radiatoare de la TV. Sau macar ceva de genul: Dimensiuni 160/120/30, dar cu ventilator fixat pe aripioare. Link spre comentariu
adydep Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Domnule Giorgi,ar mai fi o solutie de compromis si anume montarea a 3 tranzistori in paralel,cu rezistori in emitor. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Octombrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2015 eu ma gandeam la un tranzistor mos-fet nu stiu cat de plauzibila e treaba ca nu am incercat niciodata dar stau si ma intreb o merge?(ca am mos-fet-uri de mare putere,adica industriali. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Andrei iarasi nu are legatura, poti sa pui si 10 tranzistori in paralel, disipatia total cumulata tot aia e si e aia care am explicat mai sus, chiar n-am chef sa ma repet, deci toti radiatorul ala iti trebuie. LE: Tot nu pricepeti, asta e marea belea a unui regulator serie liniar=>disipatiunea mare pe el, disipatiune care este inevitabila! Recomand parcurgerea acestor 2 articole ale mele in oridinea in care postez link-urile: 1.- http://www.elforum.info/blog/8/entry-149-regulatorul-liniar-de-tensiune-paralel/ 2.- http://www.elforum.info/blog/8/entry-249-regulatorul-liniar-de-tensiune-serie/ E important sa fie citite amandoua, si in ordinea respectiva pentru a fi intelese asa cum trebui. Acolo am tratat chestiuni mai generaliste care o sa va ajute sa intelegeti mai multe. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Octombrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Andrei iarasi nu are legatura, poti sa pui si 10 tranzistori in paralel, disipatia total cumulata tot aia e si e aia care am explicat mai sus, chiar n-am chef sa ma repet, deci toti radiatorul ala iti trebuie. LE: Tot nu pricepeti, asta e marea belea a unui regulator serie liniar=>disipatiunea mare pe el, disipatiune care este inevitabila! da,asa este domnule marian ca acum se incing la fel de tare ca si cum era cu unul inainte. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Nu conteaza ce element regulator folosesti si nici cate bucati in paralel, disipatia la regulatorul liniar serie este intotdeauna mare, nu ai cum sa eviti decat in eventualitatea in care ai un traf cu 2 sau mai multe prize intermediare comutate cu releu in functie de tensiunea de la iesire, in felul asta caderea de tensiune pe regulator este mai redusa si deci si disipatia, insa complexitatea sursei creste pe masura. Link spre comentariu
Postări Recomandate