Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O sursa dubla, un pic altfel...

Postări Recomandate

Pentru ca un concurs de imprejurari m-a lasat fara nici o sursa "solida" pe masa de mesterit, am decis sa incerc si ceva mai diferit. 

Doua module buck reglabile, alimentate de la retea cu o sursa nestabilizata in comutatie. Cele doua surse buck sunt complet independente, inclusiv reglajele si masurarea iesirilor. Posibilitate de legare serie sau paralel fara sincronizare.

Sursa de retea e un half bridge cu IR2153. Redresare bialternanta cu priza mediana si diode duble de 6A.Tranzistorii IRF840 cu capsula izolata prinsi pe carcasa de aluminiu. Filtrare LC evident tot independenta.

Transformatorul pe ferita e un ER46 recuperat, cu carcasa sectionata in 8 . S-a desfacut , s-a eliminat intrefierul (cu Rabdare + Dremel + Timisoreana) si una din sectiunile de pe carcasa, ramanand deci 7 sectiuni izolate alaturate . Pentru un cuplaj bun si totodata o izolare galvanica pe care nu mi-ar fi permis-o materialele disponibile, s-a bobinat asa: 

-prima treime primar=13sp cu 3x0.4mm

-prima jumatate secundar sursa unu =9 spire cu 4x0.4mm

-a doua jumatate secundar sursa unu

-a doua treime primar , identic prima

-prima jumatate secundar sursa doi

-a doua jumatate secundar sursa doi

-a treia treime primar.

A iesit ce se vede.

Posted Image

Am masurat iesirea, cu sarcina becul de far cu faze inseriate. Curentul si tensiunea se vad pe aparat.

Posted Image

Si riplul era intr-adevar astronomic, pe buna dreptate. 4.3Vpp. Inadmisibil , nu-i asa ??

Dar apoi am mai masurat o data si altfel:

Posted Image

Aparent cam 4Vpp sunt de fapt zgomotul de mod comun, avand in vedere ca si osc are sursa in comutatie, si nici el nici sursa nu aveu legatura la impamantare, pt deparazitare... Deci, vor mai urma si ceva filtre de mod comun; pana atunci, sunt un emitator neautorizat in UL pe o raza de cativa metri...

Voi mazgali curand si o schema dar deocamdata sunt cam strans cu timpul.

Link spre comentariu

Salut, misto  ideea.

Se pare ca mi-ai luat-o inainte. Ceva de genul vreau sa fac si eu, Tot cu IR2153 o sursa dubla, dupa care  2 buck-uri  cu uc3843 pentru tensiune negativa si pozitiva, doar ca eu fac reglajul tensiunii si curentului digital cu DAC+uC+encoder/butoane+LabVIEW. Doar ca  stau nasol cu timpul.

Bafta.

Link spre comentariu

Frumoasa realizare! Cand ai timp, poate mazgalesti si schema. Cu ce ai polizat din ferita, de multe ori am evitat sa fac inductante pe miez ferita, din cauza intrefierului.

Apropo de surse si mie mi-ar trebui una reglabila, de putere insa. Am avut deseori nevoie de tensiuni mari de alimentare, chiar si peste 200V/20A, a trebuit sa inseriez toate sursele de prin casa. Imi face cu ochiul schema cehului, dar modificata pentru vreo 100V pe iesire. Daca s-ar putea face si dubla, cu posibilitatea de inseriere, ar fi perfect.  http://danyk.cz/reg60v.png

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări