Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fluieraturi la aparat de radio


Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

 

Am achizitionat de curand un aparat de radio vintage Sharp B-710.

 

http://uman.chk.olx.ua/obyavlenie/radopriemnik-sharp-bp170-ID7QHsW.html

 

Problema mea este urmatoarea: aparatul are selectivitate si sensibilitate, numai ca pe orice post selectat apar niste fluieraturi destul de suparatoare, ceva mai putin la postul RR Actualitati pe 855 kHz, care se prinde f puternic si mai ''taie'' un pic din fluieraturi (locuiesc in Ploiesti  si deci sunt aproape de statia de la Tancabesti).

Am manualul ''Lucrari practice de depanare a radioreceptoarelor'' - Virgil Teodorescu, unde defectul este descris astfel (citez): ''Cauzele aparitiei acestui fenomen sunt:cresterea amplificarii etajelor AFI;intreruperea condensatoarelor de decuplare a tensiunii de alimentare sau mixerului; legaturi la masa intrerupte''. Tinand cont de aceste sfaturi, am inlocuit TOTI condensatorii, mai putin cel variabil: toti electroliticii si ceramicii i-am inlocuit cu unii complet NOI. Am verificat si legaturile la masa si sunt ok (aparatul este destul de simplu si nu are trasee complicate pe cablaj). Dupa aceste operatii, aparatul se comporta fix la fel, aceleasi fluieraturi. Ce sa mai fac? De mentionat ca aparatul are o conceptie mai ciudata de constructie: pe partea de RF nu are tranzistori de radiofrecventa. Aparatul are in total 6 tranzistoare, din care 4 de tipul 2SC 1815

 

https://www.rcscomponents.kiev.ua/datasheets/2sc1815.pdf

 

si 2 tranzistoare finale TEC8013.

 

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_tec8013.html

 

Din cele 4 tranzistoare de tipul 1815, 3 sunt pe partea de RF, iar al patrulea ca pre-amplificator. Ce nu pricep este cum de un tranzistor de audiofrecventa este utilizat pe partea de RF?

 

In fine, ce imi mai ramane de facut ca sa scap de fluieraturi?

Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Kostas1

    3

  • elmar

    1

  • gauss

    1

  • puriu

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Fluierăturile pot fi receptionate de la aparatele electrice ...conectate la reţeaua electrică(sau dacă staţi la bloc...poate să fi şi de la vecini)

Multe aparate ...in  general cele cu sursă în comutaţie produc astfel de fluirături ...in tot spectrul radio ...dar cu precădere în gamele de unde lungi şi medii!

calculatorul , laptopul sau chiar becul economic pot fi astfel de ”surse” care produc ”paraziţi” radio.

Editat de elmar
Link spre comentariu

Am verificat si aceasta posibilitate, avand pornit un alt aparat de radio. De fapt, am iaincercat cu mai multe aparate. Nu se aude nici o fluieratura la alte aparate de radio. Deci nu interferenta este problema.

Link spre comentariu

Nu este o problema cu frecventa de tranzitie mai mica a tranzistoarelor de JF. Am avut un aparat rusesc cu 7 tranzistoare cu germaniu, toate P14, cu frecventa de tranzitie de 1 MHz. Tranzistoarele de JF cu siliciu functioneaza excelent in RF, dar autooscileaza usor. 

Fluiraturile indica o interferenta intre doua semnale RF de frecvente apropiate, cel mai probabil intre semnalul de FI si autooscilatia unuia dintre etajele  de FI. Se recunoaste prin modificarea frecventei fluieraturii in timpul acordului. Se poate identifica circuitul care oscileaza rotind inainte si inapoi miezul bobinei cand aparatul receptioneaza un post si fluiera. La receptionarea unui semnal puternic, circuitul de RAA micsoreaza amplificarea etajului vinovat si oscilatia inceteaza. Daca se gaseste tranzistorul FI care autooscileaza sunt mai multe solutii:

- se inlocuieste tranzistorul vinovat cu altul cu amplificare mai mica;

- se introduce o rezistenta de 100 - 300 ohmi intre colector si circuitul rezonant;

- se sunteaza circuitul oscilant cu o rezistenta de 10 - 100 kiloohmi;

- se face o golanie: se dezacordeaza circuitul astfel incat frecventa fluieraturii sa fie supraaudibila. Nu e recomandabil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări