Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

centura de siguranta

dosa

Postări Recomandate

spre exemplu mie mi-e frica de incendiu

Sunt curios, chiar nu ai timp sa apesi pe buton sa iti desfaci centura? Nu am nimic cu tine sau sa aduc vreo insulta dar consider ca cei care nu port centura sunt inconstienti, n-au idee ca li pe pot intampla lucruri oribile la viteze mici incat le consideram banalitati. Eu unul sunt obsedat de siguranta. N-as merge fara centura nici sa-mi platesti. Uite un exemplu concret. Gandeste-te ca poate sa intre altul in tine, sa zicem ca aveti amandoi 40 la ora, o viteza considerata banala, atunci e ca si cum te-ai izbi de un perete cu 80 la ora, ei, punete in situatia asta si gandeste-te care ar fi rezultatul daca nu porti centura.Riscuri sunt f. multe si ne pazesc la tot pasul asa ca iti recomand cu mult respect si prietenie sa pui accent mai mult pe siguranta, gandeste-te la cei dragi tie... Am observat ca esti o persoana contra multor concepte benefice, bazeaza-te pe dovezi concrete, reale si rationeaza corect inainte sa iei o decizie mai mult "cu inima". Stima si respect, Adrian :yawinkle:
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dosa

13

• one

4

• Ion_Bumbu

4

• andiy

3

Top autori în acest subiect

repet : in ce consta pericolul SOCIAL nefolosirea centurii de siguranta pentru ca aceasta sa aibe principalul element constitutiv al contraventiei???????? :yawinkle:

Pericolul "social" este pericolul ca, daca regulile nu sunt respectate, sa moara mai multi oameni.

Este obligatoriu sa ai de exemplu instinctor. Ti se pare asa grav? Adica daca vrei tu poti sa iti dai foc sau cum? Daca vrei poti sa te sinucizi? Sunt niste reguli adoptate pentru a se pastra disciplina de drum, pentru a creste nivelul sigurantei generale.

Link spre comentariu

Ar mai fi de adaugat faptul ca de multe ori educatia trebuie facuta prin constrangere. De exemplu, daca unii arunca hartii pe jos si nu sunt amendati, atunci vor continua sa faca astfel, iar ceilalti vor ajunge sa faca la fel ("ce, eu sunt mai prost?"). Asta e drumul catre civilizatie, obligarea, daca nu exista constientizare.

Link spre comentariu

el) buna dimineata maica!Baba) mulg vaca vecine!el) acasa-i fecioru?baba) nu da cu picioru! :weedman: treaba cu instictorul nu cred sa o fi pomenit-o, pt ca o gasesc normala. daca esti intamplator in zona unde a izbucnit un incendiu trebuie sa ajuti la stingerea lui (in asta consta pericolul social in acest caz, adica daca nu ai stingator nu vei putea sa stingi focul de la un participant la trafic etc)cu centura, am intrebat pericol SOCIAL, adica cu ce te afecteaza pe TINE CA NU PORT EU CENTURA?

Link spre comentariu

Da-mi si mie un link te rog catre actul in care se scrie ca este pericol social.Eu am inteles doar ca este obligatorie in toate statele uniunii europene. Mai stiu ca e obligatorie de mai bine de 5ani deci nu e nimic nou.PS.1. Sa inteleg ca iti pasa de viata altuia, dar de a ta nu?PS.2. Daca vrei sa ai o discutie eu zic sa lasi la o parte ironiile caci s-ar putea sa vorbesti apoi singur.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

one, incerc sa primesc O PARERE CLARA SI LA OBIECT, nici gand sa fac aici ironii.subliniez faptul ca, o fapta a unei persoane, ca sa se poata considera contraventie, este o fapta care prezinta PERICOL SOCIAL mai redus.prin urmare, faptele descrise de tine, ex. aruncarea hartiilor, lipsa extinctorului...constituie o contraventie, prin aceea ca daca un participant la trafic are nevoie de sprijin in caz de incendiu, iar tu, care esti in imediata apropiere, nu ai extinctor, nu-l vei putea ajuta... cu hartiile la fel...nu cred ca vrem sa traim in cosul de gunoi...daca revenim la centura de siguranta: cu ce afecteaza pe alt participant la trafic sau o alta persoana faptul ca eu port sau nu centura, asta ca sa putem sa afirmam ca este un pericol SOCIAL, deci constituie contraventiep.s. Nu am afirmat daca EU port sau nu centura de siguranta.p.s. Parerea mea ca cel mai corect ar fi fost ca aceasta sa fi fost doar ca o recomandare, nicidecum ca o obligatie, cu atat mai mult exista "scutire medicala de centura" care se obtine de la medicul de familie.DAR, ca sa o obtin, trebuie sa ma deplasez (sa pierd timp) pana la doctor, sa avem grija ca scutirea sa o avem la noi...ceea ce creaza niste griji in plus (deranjante) :smt006

Link spre comentariu

Ai o gandire foarte ciudata, in gandirea ta ai dreptul sati iei viata corect?Deci poti merge cu 160 kmh in localitate ca doar ce le pasa lor daca tu iti iei viata?Nu intelegi de ce au instalat frana in masina ta doar e dreptul tau la viata.Referitor la ce ne deranjeaza pe noi faptul ca nu porti centura de siguranta :esti la semafor oprit te izbeste cineva din spate(tu nu porti centura de siguranta) te izbesti cu capu de volan si ramai inconstient apesi din greseala pe acceleratie si te izbesti in mine care circulam regulamentar, poate chiar ma omori, iti mai suna asa de bine ideea cu centura?te temi de incendiu si inec credema daca nu reusesti sa iti scoti centura de panicat ce esti cu siguranta nu vei reusi sa deschizi usa la timp.

Link spre comentariu

Ai o gandire foarte ciudata, in gandirea ta ai dreptul sati iei viata corect?Deci poti merge cu 160 kmh in localitate ca doar ce le pasa lor daca tu iti iei viata?Nu intelegi de ce au instalat frana in masina ta doar e dreptul tau la viata.Referitor la ce ne deranjeaza pe noi faptul ca nu porti centura de siguranta :esti la semafor oprit te izbeste cineva din spate(tu nu porti centura de siguranta) te izbesti cu capu de volan si ramai inconstient apesi din greseala pe acceleratie si te izbesti in mine care circulam regulamentar, poate chiar ma omori, iti mai suna asa de bine ideea cu centura?te temi de incendiu si inec credema daca nu reusesti sa iti scoti centura de panicat ce esti cu siguranta nu vei reusi sa deschizi usa la timp.

mama ei de fizica...cum de nu m-am gandit la asta???? :smt044 :smt082 :bananaparty:
Link spre comentariu

putin off topic...mi-am adus aminte de unu cu o coaja de dacie, aproape la fel de jalnica, ca a mea.l-am "lovit din spate(mi-a scapat frana) in carligul de remorcare cu masca de plastic, rezultand avarii "zero"...si a inceput sa se planga de lonjeroanele lui.bine ca nu a observat si ca in urma impactului i-a ruginit si aripa dreapta...

Link spre comentariu

te temi de incendiu si inec credema daca nu reusesti sa iti scoti centura de panicat ce esti cu siguranta nu vei reusi sa deschizi usa la timp.

am vazut personal un accident...a cazut unul in bega, a reusit sa deschida usa dar a ramas prins in centura de siguranta...DUMNEZEU SA-L IERTEsi nu e singurul caz... :mort
Link spre comentariu
Vizitator

eu port centura de cand am luat carnetul. nu ma incomodeaza,nu consider canu trebuie purtata, dar nici ca trebuie.intr-adevar..romanii sunt genu de oameni care nu se lasa civilizati(am vazut multe muuulte cazuri) decat cu forta. daca unu arunca cu hartia jos intr-adevar alti 7 din 10 arunca doar ca sa nu para mai prosti.daca e lege in UE sa purtam centura de siguranta sa o facem..ce e asa greu??off topic: legat de "pericolul social" al neutilizarii centuriinenea x merge cu 100km/h si se loveste de un stalp in dreptul pasagerului din dreapta...din moment ce nu poarta centura trece prin parbriz si loveste o babutza care cade si isi rupe gatul(sadic nu?). inca o victima...revenind pe Pamant...la masinile mai moderne centura de siguranta este unul din factorii care determina activarea airbagului. nu stiu de ce batem campii cu centura de siguranta cand se poate vb despre "De ce doamne iartama folosin lumina pe timp de zi in circulatia pe drumuri E,A???" asta inseamna mai multa energie consumata, mai mult carburant, mai multi bani dati la peco,mai multi bani la buget..desi nu cred k de cand a intrat in vigoare legea a scazut numarul accidentelor rutiere pe timp de zi pe drumurile respective.

Link spre comentariu

cu faza cu babuta... :toimonster: ...referitor la luminile pe timp de zi, daca i-ti bate soarele din fata vei observa mult mai repede vehicolul care vine din sens opus. de asta e necesar sa aibe toata lumea farurile aprinse, inclusiv ziua.p.s. poate ai observat si pana acum pe cate unii cand era soarele mai puternic ca circulau cu farurile aprinse...asta ca sa poata fi observati

Link spre comentariu

De ex. intr-o situatie similara este oricine isi deschide un magazin - exista o lege care zice ca trebuie sa-ti instalezi neaparat un sistem de alarma si daca nu o faci esti amendat ( chiar daca tu iti rezervi libertatea de a-ti proteja sau nu afacerea cum vrei ). Spiritul legii este ca daca tu afisezi valori in vitrina fara sa le pazesti atunci prin asta incurajezi fenomenul infractional si esti bun de plata ( statul are de prins infractorul, de a-l judeca si de a-l tine in inchisoare si astea toate pe banii contribuabilor ).

Nu e nici un ?spiritul legii? la mijloc, ci doar interesul unora, sustinut la vremea adoptarii Legii nr.333/2003 de anumite persoane. Cum adica, daca afisez valori in vitrina incurajez fenomenul infractional? Asta nu am inteles-o. Inseamna ca daca imi fac o gradina frumoasa, pentru ca eu si trecatorii sa se bucure de ea, trebuie musai sa o inconjor de sarma ghimpata ca altfel incurajez fenomenul infractional. Fenomenul infractional e incurajat de multe alte lucruri (de exemplu, lipsa de educatie a oamenilor) si nu de faptul ca imi deschid o afacere sau fac ceva pentru satisfacerea mea si a clientilor.

Cat priveste cheltuielile de care ziceai, asta e rolul statului. Prin Constitutie, proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular (pentru asta exista Politie, Jandarmerie, etc.). Crede-ma ca e o lege scrisa cu gandul in trecut, in spiritul restrictiv (specific blocului estic) si are muuuulte lacune. E o discutie mai ampla care nu-si are rostul aici.

one, incerc sa primesc O PARERE CLARA SI LA OBIECT, nici gand sa fac aici ironii.

subliniez faptul ca, o fapta a unei persoane, ca sa se poata considera contraventie, este o fapta care prezinta PERICOL SOCIAL mai redus.

prin urmare, faptele descrise de tine, ex. aruncarea hartiilor, lipsa extinctorului...constituie o contraventie, prin aceea ca daca un participant la trafic are nevoie de sprijin in caz de incendiu, iar tu, care esti in imediata apropiere, nu ai extinctor, nu-l vei putea ajuta... cu hartiile la fel...nu cred ca vrem sa traim in cosul de gunoi...daca revenim la centura de siguranta: cu ce afecteaza pe alt participant la trafic sau o alta persoana faptul ca eu port sau nu centura, asta ca sa putem sa afirmam ca este un pericol SOCIAL, deci constituie contraventie.

p.s. Nu am afirmat daca EU port sau nu centura de siguranta.

p.s. Parerea mea ca cel mai corect ar fi fost ca aceasta sa fi fost doar ca o recomandare, nicidecum ca o obligatie, cu atat mai mult exista "scutire medicala de centura" care se obtine de la medicul de familie.DAR, ca sa o obtin, trebuie sa ma deplasez (sa pierd timp) pana la doctor, sa avem grija ca scutirea sa o avem la noi...ceea ce creaza niste griji in plus (deranjante).

Dosa, esti eroare. De cand nu ai mai citit O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, pe care, in virtutea profesiei tale, sunt convins ca o aplici. Cam de mult, se pare. Chestia cu ?fapta care prezinta pericol social mai redus? nu mai e valabila din 2002 (vezi Legea nr.180/2002), pentru că o asemenea reglementare nu era tocmai ok.

Hai sa iti citez din O.G. nr.2/2001: ?art.1 ? Legea contraventionala apara valorile sociale, care nu sunt ocrotite prin legea penala. Constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata prin lege, ordonanta, prin hotarare a Guvernului sau, dupa caz, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, a consiliului judetean ori a Consiliului General al Municipiului Bucuresti?.

Dupa cum vezi, prevederea pericolului social mai redus decât al infracţiunii nu a mai fost menţinută pentru ca, prin conţinutul ei, contraventia presupune un pericol social propriu (consecinţa a încălcării unei norme de comportament), exprimat între limita minimă şi limita maximă a sancţiunii prevăzute. Altfel spus, contraventia comporta 2 elemente constitutive: vinovatia si prevederea legala. Spuneam ca prevederea nu era tocmai ok pentru ca pericolul social exista nu doar atunci cand aduci atingere altor persoane, ci si cand incalci o regula prin care statul incearca sa apere o valoare sociala (in cazul de fata, VIATA TA).

Altfel spus, pericolul social il apreciaza legiuitorul atunci cand stabileste fapta (regula de urmat) si sanctioneza comportamentul care nu se supune acelei reguli.

Cat despre scutirea de centura, nu e chiar asa simplu cum prezinti tu. Stii si tu ca in Regulamentul de aplicare a OUG195/2002 sunt niste exceptii de la portul centurii. Una dintre exceptii se refera la existenta unui certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta. Afectiunile alea nu se refera la faptul ca te doare in c.r sau ca te doare o masea. Chiar in Directiva (cea pe care am postat-o) scrie ca e vorba de un motiv medical grav, ca trebuie sa cuprinda durata in care e valabila si ca pe certificat trebuie sa apara simbolul acela. Din cate stiu, pana acum nu a aparut ordinul ministrului sanatatii care trebuia sa stabileasca afectiunile medicale si modelul certificatului, asa incat e mai greu de aplicat prevederea (mai exact, nu se aplica).

Eu zic sa nu te mai framanti atat cu centura de siguranta. E simplu. Cu mana dreapta apuci de chestia aia de plastic+metal, o treci prin fata ta, peste piept, si o fixezi in locul destinat. Nu dureaza decat o secunda jumatate. Viata ta merita o secunda jumatate.

Toate bune.

Link spre comentariu

andiy... :drinkers: singurul raspuns corect!!!!!sa fiu sincer m-au distrat celelalte raspunsuri...care mai de care...sa sti ca se elibereaza certificate medicale pt scutire de centura. am vazut (mai exact colegul meu a vazut) o scutire la cineva :smt006

Link spre comentariu

andiy... :drinkers: singurul raspuns corect!!!!!sa fiu sincer m-au distrat celelalte raspunsuri...care mai de care...sa sti ca se elibereaza certificate medicale pt scutire de centura. am vazut (mai exact colegul meu a vazut) o scutire la cineva :smt006

Pai sunt pe langa scutirile alea. La art.97 alin.(5) din Regulament se stabileste obligatia MS de a emite un ordin in care sa prevada afectiunile pt care se poate elibera certificat. Iti spun ca acel ordin nu a fost emis. Din ce am studiat eu pana acum, in legislatia UE nimic nu e pus aiurea :yawinkle: Certificatul ala e si el cu un rost si nu se da ca si scutirea de bocanci din armata. Doar legislatia noastra stabileste reguli, iar la sfarsit tranteste o exceptie de le anuleaza pe toate.Cum spuneam, toate bune. :smt006
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări