Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GK71 & EF80 SE Clasa A

RockDok

Postări Recomandate

Exista motive pentru care vreau sa incerc SMPS pentru incalzire directa. Candidata destul de interesanta ar fi GK71, drept care zic de o schema cuminte, clasa A. Cum nu intru in zona pozitiva a tensiunilor pe G1 cred ca este suficienta EF80 ca si driver, mai ales ca am un mic stoc din acestea.

post-181480-0-97245000-1444553570_thumb.jpg

post-181480-0-26164800-1444553578_thumb.jpg

post-181480-0-83188800-1444553584_thumb.jpg

Link spre comentariu

Chiar nu inteleg de ce EF80 nu ar functiona conform dreptei de sarcina postate mai sus. Oricum lucrez la un montaj pentru imperecherea EF80 ( ce "kinki" suna) si am sa incerc. Voi fi foarte surprins sa nu obtin 80Vvv sinus curat la 1Vvv sinus G1 EF80, sa zicem 1kHz. Daca in loc de sarcina trafo se pun 12k atunci toate datele problemei se schimba.

post-181480-0-13050900-1444563020_thumb.jpg

Editat de RockDok
Link spre comentariu

Avem doua grafice, unul cu sarcina trafo si unul cu rezistenta. Ambele 12k iar diferenta dintre ele este evidenta (pentru acelas Ub si PSF la -2V)

In prima faza nu masor nici un THD ca n-am cum, ma uit la grafic si vad daca bratele sint echilibrate. Daca da am sanse sa obtin un THD minim, evident intra in estimare si celelalte etaje. Tot nu inteleg cum o sarcina cu impedanta cu mai multe ordine de marime mai mare decit 12k adica G1 al GK71 ar influenta tensiunea pe acea rezistenta.

Link spre comentariu

Daca luam de buna teoria de p'aci precum ca datele de cataog sunt doar orientative,am pus pe uTracer cateva tipuri de EF80 de la diversi fabricanti ;RFT,TOSHIBA,TUNGSRAM,TESLA,PHILIPS,SIEMENS,tuburi NOS neutilizate niciodata si am obtinut rezultatele din imaginea de mai jos.Suprapunerea caracteristicilor tuburilor de la cei sase fabricanti este perfecta,iar fata de foaia de catalog puteti concluziona singuri.

Poate va ajuta sa trageti cateva concluzii pentru realizarea practica.

P.S programul imi ofera posibilitatea sa "ma joc" cu Ra oricum doresc in asa fel incat sa obtin un THD minim raportat la puterea in anod.

Nu uitati ca EF80 nu este un tub proiectat pentru aplicatii audio.

post-175212-0-91965000-1444567534_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Am ales 170V Ub pentru EF80 ca sa simplific alimentarea G2 a acestuia. Nu-i mare lucru sa urc Ub - ul la 210V si sa rezulte un Ua de vre-o 203V ca si in ultimul grafic, sarcina vad tot pe la 12k. Prefer sa lucrez la tensiune cit mai mica din motiv de realizare practica a trafo interstage. Sa nu uitam ca in acest moment pe mine ma intereseaza cum lucreaza alimentarea filamentului GK71. Altfel, ce nu inteleg eu este de ce "nu va putea livra o tensiune de atac suficienta fara distorsiuni din cauza sarcinii de 12K reflectate din secundar" nu inteleg iarasi postul #9, ce am omis? ca un trafo se comporta diferit fara sarcina in secundar fata de cazul cind are o oarecare rezistenta virita acolo?

Editat de RockDok
Link spre comentariu

Bun, nu transformatorul se comporta diferit cind se leaga la secundar o oarecare rezistenta ci tubul. Asta-i pe bune? Credeam ca Ra implica dreapta de sarcina adica o comportare diferita a tubului. Adicatelea in acelas lant de cauzalitate.

De mai sus: "Nu transformatorul se comporta diferit ci tubul"

Si citez din #9: "un transformator cu secundarul in gol se comporta diferit comparativ cu inchiderea lui..."

Ne hotarim si noi ?

Tot nu am lamurit de ce nu da destul EF80 in G1 a GK71.

Editat de RockDok
Link spre comentariu

Bun, nu transformatorul se comporta diferit cind se leaga la secundar o oarecare rezistenta ci tubul. Asta-i pe bune? Credeam ca Ra implica dreapta de sarcina adica o comportare diferita a tubului. Adicatelea in acelas lant de cauzalitate.

De mai sus: "Nu transformatorul se comporta diferit ci tubul"

Si citez din #9: "un transformator cu secundarul in gol se comporta diferit comparativ cu inchiderea lui..."

Ne hotarim si noi ?

Tot nu am lamurit de ce nu da destul EF80 in G1 a GK71.

Parerea mea este ca daca grila tubului final nu trage curent si va lucra strict in clasa A,adica pana la limita de aparitie a curentilor de grila,nu vad de ce EF80,chiar atacand direct grila G1 GK71 printr-un condensator nu ar face fata cu brio,iar in schema de fata traful din anodul lui EF80 are in secundar o sarcina rezistenta R5 de 12000 ohmi (GK71 are S=4.5mA/V).Daca tensiunea din secundar va intra in regimul de "deschidere" a G1 tub final,atunci EF80 va simti o alta sarcina deci THD-ul va creste vertiginos.

Pe schema dv.secundarul ar trebui sa asigure o tensiune de 120Vpp sau 42.42Veff si 3.6mA, adica o putere de 0.152W,am dreptate ???

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ca sa clarificam,transformatorul ce se afla in anodul unui tub este un adaptor de sarcina,deci valoarea/variatia sarcini din secundarul lui va face ca tubul sa simta altceva,deci sa se comporte diferit,Ra intra in ecuatiile de transfer asa ca totul se va schimba odata cu acea sarcina variabila.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Eu ma gindeam la 80Vvv, PSF-ul fiind la -40V/150mA. dUvv = 80V -> dUef = 80*.35 = 28Veff ; dI = 8.5 -> dIeff = 8.5 * .35 = 3 ; Peff = 28*.003 = 84mW.

In acest moment nu ma intereseaza sa intru in A2.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări