Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adaugarea celui de-al doilea acumulator la UPS

Postări Recomandate

Si totusi APC-ul meu are 2 acumulatori inseriati, exista un avantaj la dublarea tensiunii de alimentare, curentul mai mic in primarul convertorului, si deci un posibil plus la randament ceea ce s-ar traduce intr-un timp de back-up mai bun. Posibil ca si acumulatorul sa reactioneze mai bine la curentul de descarcare mai mic al lor ( asta este doar o supozitie ).

Link spre comentariu

Gata... le-am pus. Totul pare ok. Nimic nu se incalzeste... nimic nu "bazaie". Acum urmeaza sa ii fac un hard test sa vedem cat tine si cum se comporta.

PS: Marian... ai dreptate... totusi... (sunt indecis din aceasta cauza pun mai multe puncte de suspensie) bateriile fiind in serie curentul debitat ramane acelasi... nu ? fiind in paralel tensiunea e aceasi dar se dubleaza curentul. Acum daca ai un UPS care e facut sa mearga, presupunand, la 24v si un X Ah e cam acelasi lucru cu un UPS care merge la 12v si X Ah, deci ... daca vrei mai mult timp de back-ul o sa trebuiasca sa pui inca un 24V dar in paralel, la fel ca si la mine cu 12V, cred, nu ? Dar totusi cred ca ai dreptate la faza cu tensiunea mai mare... si curentul mai mic tras din acumulatori... deci viata lunga. Dar daca nu ajungi sa tragi maxim din UPS nu vad nici o problema ca e la 12v sau 24v

Editat de viperash
Link spre comentariu

Ce am zis eu mai sus era doar o ideie, nu o sugestie pentru tine, bineinteles ca nu o sa pui 2 acumulatori in serie ( deci 24V ) la un UPS proiectat pentru 12V. UPS-ul meu este proiectat pentru 2 acumulatori inseriati, adica pentru alimentare de 24.

Nu nu nu... Marian. E logc ca nu o sa pun in serie 2 de 12v intr-un UPS proiectat pt doar 12V... Era doar o cugetare, ca cel de 24 v o sa fie la fel ca si cel de 12V  in exploatare normala. Acum daca se ajunge la extreme cred ca cel de 24V o sa tina in acumulatorii in viata mai mult decat cel de 12V . La asta m-am referit.

Editat de viperash
Link spre comentariu

Dragi colegi,

Uite cum vad eu aceasta chestiune:

Complicatiile incep cand puneti 2 elemente (acumulatori) impreuna.

Deoarece elementul (pila, cuplul electrochimic, cum vreti sa-i spuneti)

este descrisa de un model continand alaturi de "pila" ideala SI o rezistenta interna

(serie), la legarea in serie (care mie mi se pare mai simpla), cresterea acestui parametru

la ORICARE element va reduce tensiunea la borne la o valoare "inutilizabila".

La legarea in paralel, problema "se complica" in sensul ca uneori, din motivul "fiziologic" al 

desprinderii pastei active de pe placi (defect mult mai rar decat in trecut, totusi) se produce 

scurtcircuitarea elementului; ca urmare, tensiunea la borne scade (mult) si bateria "bolnava"

o descarca pe cealalta....

La instalatiile care utilizeaza MULTE baterii de acumulatori exista (intotdeauna!) un sistem de

management care efectueaza o testare a unitatilor si e capabil sa izoleze unitatea (unitatile)

iesite din parametri.

Marirea duratei de serviciu a unui UPS se poate face prin alegerea INITIALA (da, e mai scump,

insa o capacitate superioara are si un cost!); cautati un UPS capabil de a alimenta consumatori

cu putere mai mare (de 3-5 ori), ceea ce va conduce la un regim mai lejer (mai sigur) al invertorului

si la o durata mai mare la descarcarea acumulatorilor (se poate obiecta ca la putere mai mare

vine "la pachet" si un consum in gol mai mare, dar totul se plateste).

Solutia extinderii capacitatii bateriei (bateriilor) e de luat in considerare in primul rand prin inlocuire;

daca optati pentru legarea in paralel, e ceva mai riscant, dar totusi posibil; va trebui sa aveti in vedere

poate modificarea circuitului de incarcare a acumulatorilor, deoarece nu numai ca v-ar trebui curent

mai mare pentru refacerea incarcarii, dar si curentul de mentinere (da, randamentul acumulatorilor

e tot subunitar, si au nevoie de un curent "de mentinere", care are suparatoarea particularitate ca

e cu atat mai mare cu cat acumulatorul e mai "mare", dar si mai ieftin....

Try and see. Bafta! 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări