Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adaugarea celui de-al doilea acumulator la UPS

viperash

Postări Recomandate

Buna ziua colegi.

O intrebare scurta: Pot sa adaug al doilea acumulator la un UPS ? Cat de sigur este in exploatarea lui ?

Tin sa mentionez ca nu o sa depasesc puterea maxima pt care a fost calculat, ma intereseaza doar marirea timpului de BACK-UP.

Am conectat la el un laptop un monitor si o veioza cu leduri.

E ok ? nu o sa apara dezechilibru in incarcare ? Sau probleme cu incarcarea ?

(Teoretic fiind in paralel tensiunile o sa se echilibreze intre ele nu ?)

Va multumesc.

Link spre comentariu

Daca sunt de aceeasi capacitate (Ah) n-ar trebui sa fie probleme...

Sunt... 12v 7Ah

Ma intriga... acest "n-ar trebui sa fie probleme" :)

Editat de viperash
Link spre comentariu

Păi dacă dublaţi capacitatea acumulatorilor...teoretic(dar şi practic) curentul de încărcare va fi mai mare ...iar încărcătorul(ups-ului) aproape sigur nu poate să-l furnizeze!(sau dacă-l furnizează...se încălzeste prea tare)În rest, nu văd probleme ...dacă nu depăşiti puterea maximă admisă.

Editat de elmar
Link spre comentariu

De regula curentul de incarcare este controlat de circuitul de incarcare, daca are un minim circuit de control... daca exista asa ceva, timpul de reincarcare va fi mai mare, dar nu cred ca ar fi o problema in utilizare.

Ar fi indicat ca cei 2 acumulatori sa fie legati printr-un cablu/conexiune Y la UPS, astfel ca fiecare in parte sa aiba exact acelasi circuit (important cand UPS-ul lucreaza pe baterii).

Link spre comentariu

Pai in principiu... deja fiecare UPS are circuit de incarcare controlat... iar timpul de incarcare nu e o problema... vroiam doar sa stiu daca e ok .... sa zicem ca... in extremis... pot sa ii maresc radiatorul daca e nevoie. Asta sa fie ultima problema :) (sau sa-i schimb mos-urile)

Vroiam sa stiu daca e ok in cazul in care unul din ei pierde mai repede capacitatea "Ah" decat al doilea... ce se intampla atunci ?

PS: Cablurile sunt de aceeasi grosime si aceeasi lungime.

Editat de viperash
Link spre comentariu

Aşa este! vorbim ”în principiu”...pentru că nu ştim exact ce fel de ups aveţi...şi chiar dacă am şti nu cred că putem găsi schema lui!

trebuie văzut dacă ups-ul mai încarcă acumulatorii ...după modificare!Pentru că e posibil ca ups-ul să aibă un încărcător inteligent care detectează curentul mai mare care îi trebuie acumulatorilor şi deconectează încărcarea!

Link spre comentariu

Nu se întâmplă nimic rău dacă puneţi un acumulator identic în paralel, doar că sursa de încărcare a UPS-ului având curentul limitat, va dura ceva mai mult până se vor încărca cele două acumulatoare împerecheate. Eu folosesc de ani buni la UPS-ul Apollo de la PC o baterie auto de 55Ah şi merge foarte bine, doar a trebuit să mai adaug pe cablul de alimentare o siguranţă automată de 15A fiindcă dacă se străpunge accidental un tranzistor din UPS, curentul mare de scurtcircuit poate scoate ceva flăcări din cablajul UPS-ului.Siguranţele fuzibile de pe plăcile UPS-urilor nu prea se ard, fiind de 20-30A şi bateriile originale nu au curenţi de scurtcircuit aşa de mari, mai ales dacă sunt şi mai ,,obosite,,....

Link spre comentariu

Nu se întâmplă nimic rău dacă puneţi un acumulator identic în paralel, doar că sursa de încărcare a UPS-ului având curentul limitat, va dura ceva mai mult până se vor încărca cele două acumulatoare împerecheate. Eu folosesc de ani buni la UPS-ul Apollo de la PC o baterie auto de 55Ah şi merge foarte bine, doar a trebuit să mai adaug pe cablul de alimentare o siguranţă automată de 15A fiindcă dacă se străpunge accidental un tranzistor din UPS, curentul mare de scurtcircuit poate scoate ceva flăcări din cablajul UPS-ului.Siguranţele fuzibile de pe plăcile UPS-urilor nu prea se ard, fiind de 20-30A şi bateriile originale nu au curenţi de scurtcircuit aşa de mari, mai ales dacă sunt şi mai ,,obosite,,....

Ok. Am inteles. Deci e ok. Va multumesc.

Ultima intrebare: Daca unul din acumulatoare pierde din capacitate, presupun ca celalalt o sa compenseze... pana la limita maxima a capacitatii celui bun.

Editat de viperash
Link spre comentariu

Păi dacă dublaţi capacitatea acumulatorilor...teoretic(dar şi practic) curentul de încărcare va fi mai mare ...iar încărcătorul(ups-ului) aproape sigur nu poate să-l furnizeze!(sau dacă-l furnizează...se încălzeste prea tare)...

Nu tocmai, de regula circuitul de incarcare este o sursa de curent constant, sau oricum un circuit care poate avea un astfel de comportament, in regim de limitare fie ca sarcina are nevoie de 10A sau 100A, circuitul de incarcare ofera doar atat cat este setat el sa dea, si cum si tensiunea ramane aceeasi, si disipatia este deci aceeasi indiferent ca este vorba despre un singur acumulator, sau 2 in paralel.

...Pentru că e posibil ca ups-ul să aibă un încărcător inteligent care detectează curentul mai mare care îi trebuie acumulatorilor şi deconectează încărcarea!

Putin probabil, din motivul deja descris mai sus. Diferenta va fi in timpul de incarcare marit, dar la un UPS nu-ti faci griji din asta.

In alta ordine de idei, nu vad de ce sa schimbi mosfeturile sau radiatorul, atata vreme cat ai zis ca pastrezi sarcina pe iesirea UPS-ului neschimbata, atunci nu vad ce relevanta are dublarea capacitatii acumulatorilor, asupra disipatiei pe convertor, curentul prin mosfeti este dictat de sarcina, nu de alimentare, daca sarcina ramane aceeasi atunci e normal ca si curentul sa fie acelasi, iar tensiunea evident ca tot aia ramane pentru ca acumulatorii sunt pusi in paralel, deci n-ai nici un motiv sa umblii la convertor. Asta este ca si cum ti-ai face griji ca un amplificator auto care a mers la o masina cu acumulator de 50Ah ( sa zicem ), nu o sa poata fi folosit la una cu acumulator de 100Ah...

Link spre comentariu

Ştii ce nu mi se pare mie în regulă? că se vorbeşte cu atâta sigurantă despre un ”UPS” la care nu se cunoaşte nici măcar ce model e...nici nu mai vorbesc de schemă...

Ok! aveţi dreptate ...

Dar, dacă vă înşelaţi ??!...şi omul îşi arde ups-ul!?

Link spre comentariu

Nu ma insel, si stii de ce? Pentru ca este neaparat necesara o sursa capabila de limitare de tip SCC, pentru incarcare, iar capacitatea acumulatorilor este irelevanta cat priveste disipatia pe convertor. E ca si cum la un traf de retea, ti-ai face griji ca reteaua "poate prea multi amperi".

Link spre comentariu

Oameni buni. Am zis doar ca vreau marirea timpului de back up. Frica mea era dezechilibrul intre cei doi acumulatori... ce se intampla daca unul dintre cei doi isi pierde din capacitate... cum o sa se comporte UPS-ul

Link spre comentariu

Tocmai propunerea ta a ridicat 2 probleme pe care am dorit sa incerc sa le lamuresc mai sus.Evident ca obtii timp de functionare mai lung cu 2 acumulatori, cat despre descarcarea inegala, pai o problema similara o au ups-urile cu 2 acumulatori inseriati, daca unul se descarca scade tensiunea de alimentare a convertorului, la fel si aici, daca unul se defecteaza ( ca numai asa vad eu posibilitatea descarcarii inegale semnificative ), atunci convertorul va consuma energia din celalalt pana cand il va descarca... Sau pe scurt nu se intampla nimic deosebit.

Link spre comentariu

Tocmai propunerea ta a ridicat 2 probleme pe care am dorit sa incerc sa le lamuresc mai sus.Evident ca obtii timp de functionare mai lung cu 2 acumulatori, cat despre descarcarea inegala, pai o problema similara o au ups-urile cu 2 acumulatori inseriati, daca unul se descarca scade tensiunea de alimentare a convertorului, la fel si aici, daca unul se defecteaza ( ca numai asa vad eu posibilitatea descarcarii inegale semnificative ), atunci convertorul va consuma energia din celalalt pana cand il va descarca... Sau pe scurt nu se intampla nimic deosebit.

Logic da. Ok maine o sa le pun in paralel si o sa fac teste. Din cate stiu curentul de incarcare e acelasi... doar ca timpul de incarcare o sa fie mai mare... ceea ce nu e o problema.  La serie... e mai complicat...  cred. Pe principiul daca ai doua poduri paralele poti sa treci pe oricare din ele, daca unul e rupt treci pe celalalt dar o sa suporte mai multa greutate, la serie... oricum ai da-o ... tot dai de podul rupt deci e aiurea.

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Cu respect Mihai. 

Editat de viperash
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări