sebi_c Postat Octombrie 20, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2015 (editat) Acest post a fost creat pentru a face masuratori destinate amplificatoarelor de joasa frecventa, mai ales pentru a sti sa apreciezi efortul pe care l-ai depus in dezvoltarea amplificatoarelor proprii si nu numai. Nu incape indoiala ca exista si alte posibilitatide a face acest lucru! Acum la obiect, as vrea sa arat cateva din inadvertentele discutiilor, care mai de care, cu dorinta de a fi in top! Masuratorile facute au vrut sa demonstreze ca folosind astfel de masuratori poti afla daca problemele pe care ti le-ai pus in dezvoltarea amplificatorului corespund aprioric realizarii lui. Daca proiectul a fost predictibil, sau nu! Pentru asta, masuratoarea in sine trebuie sa arate ceva similar dezideratelor anterioare, adica de ex. daca ai simulat, sa poti compara rezultatele. Nu poti sa faci asta fara a vedea o diagrama Bode completa, sau o analiza spectrala. Astfel este vizibil ca acest lucru a fost posibil, utilizand acest mod de masura, mai mult decat exhaustiv. S-a demonstrat astfel, ca o placa de acest gen iti poate asigura masuratori a distorsiunilor sub 0.1%. Nu inteleg de ce ti-ar trebui mai mult, pentru ca nu analizam semnale inecate in zgomot, cosmice, etc. O banda curata de 90dB, este mai mult decat suficienta! Vorba lui Lazaroiu, pai ce sa mai zicem de masuratoarile pentru un SE, unde ai distorsiuni sub 5%? Sunt sigur ca folosind mijloace cu rezolutii mai mari, vor arata acelasi amplificator! N-am inteles intransigenta unora, oare e vorba de orgolii? Daca da, parerea mea personala, e ca ele vin din necunoasterea in detaliu a unui proces de masura. Bineinteles ca putem folosi aparatura de la HP, Agilent, etc. La ce-mi folosesc cand stiu ca-mi vor arata acelasi lucru, pentru ca, repet, nu masor dispozitive ce ar trebui sa aiba THD extrem de mici, Zgomot, IMD si mai stiu eu ce parametri ce nu au relevanta. Doar asa sa ne aflam in treaba? Cine are, sa masoare, chiar sa ne arate si noua, dar comentate sa vedem unde este superioritatea masuratorilor, cat si relevanta! Orice masuratoare se face cu un scop, nu de dragul ei! Vedem o multime de imagini cu tot felul de marimi masurate, mai mult sau mai putin la obiect. Dar, de ce nu vedem si explicatii, mai exact ce vrem sa reliefam cu ele! De ce sunt ele bune si cum consideram ca ne califica amplificatorul in discutie. Pe unde se afla asteptarile noastre si ce nu s-a potrivit din gandirea anterioara inceperii constructiei! Nu putem sa luam niste masuratori ca un dat, adica mai trebuie sa le si interpretam! Acest subiect nu afost creat pentru a sublinia slabiciunile placilor de sunet, ci mai degraba, cum putem sa le utilizam sa ne facem treaba. Intodeauna, am indemnat toata lumea, sa-si simuleze amplificatorul de construit, pentru a vedea cum stau lucrurile acolo. Sa vada, daca modifici un curent, tensiune, etc. ce repercursiuni are asupra calitatilor amplificatorului. Unii spun (si eu, odata) ca degeaba simulez, daca nu pot vedea cum stau lucrurile si practic. Bineinteles ca puteam sa masor, de ex. in analiza AC, puncte esentiale din banda de trecere, dar era destul de greu si uneori imprecis (sa masori o faza cu ajutorul osc., nu-i chiar exact). Acum cand am aceasta posibilitate, mi se pare fantastic, pentru ca pot lucra pe viu (de ex. la compensarea amplificatorului). Der doctor, imi pare rau sa o spun, dar pe langa faptul ca nu aduci nici o contributie subiectului, esti si rauvoitor si zeflemist! Putea-i sa aduci argumente practice, adica sa ne pui aici imagini comentate cu ce masori dumneata acolo care sa ne arate putinatatea demonstratiilor noastre. Asa ca o concluzie generala, din posturile dumitale n-am vazut niste demonstratii care sa ne invete ceva din ceea ce nu stiam, mai mult n-as gresi prea mult daca as spune ca ai creat confuzie uneori. In afara de expuneri de popularizarea unor concepte, pentru necunoscatori in domeniu, n-am observat. Aroganta dumitale semigermana e la un nivel incredibil! Am cunoscut ingineri germani sclipitori de o modestie impresionanta. Eu insumi am invatat bazele electronicii de la un profesor german de pe melagurile noastre! In final, nu pot sa spun, decat ca masuratorile pentru a fi obiective, trebuie sa fie facute cu dispozitive putin peste ceea ce pot amplificatoarele noastre. Important e ca ele sa fie interpretabile de noi si sa ne foloseasca pentru a pune la punct ceea ce lucram! Informatiile furnizate, nu sunt niste tablouri pe care sa le punem pe perete, ele trebuie sa ne foloseasca, sa le putem interpreta sau compara cu ce fac altii sau cu asteptarile noastre! Editat Octombrie 20, 2015 de sebi_c 2 Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 ......................................................................................................................................... S-a demonstrat astfel, ca o placa de acest gen iti poate asigura masuratori a distorsiunilor sub 0.1%. Nu inteleg de ce ti-ar trebui mai mult, pentru ca nu analizam semnale inecate in zgomot, cosmice, etc. O banda curata de 90dB, este mai mult decat suficienta! Vorba lui Lazaroiu, pai ce sa mai zicem de masuratoarile pentru un SE, unde ai distorsiuni sub 5%? .......................................................................................................................................... In final, nu pot sa spun, decat ca masuratorile pentru a fi obiective, trebuie sa fie facute cu dispozitive putin peste ceea ce pot amplificatoarele noastre. Important e ca ele sa fie interpretabile de noi si sa ne foloseasca pentru a pune la punct ceea ce lucram! Informatiile furnizate, nu sunt niste tablouri pe care sa le punem pe perete, ele trebuie sa ne foloseasca, sa le putem interpreta sau compara cu ce fac altii sau cu asteptarile noastre! Sint perfect de acord cu ceea ce ai scris aici. N-am vrut sa par ca sint impotriva celor ce utilizeaza placile de sunet ca sa-si masoare propriele realizari. Nu asta a fost scopul meu! Chiar ii felicit ca incearca sa masoare ceva si nu se bazeaza numai pe "urechea de liliac" pe care se lauda unii ca o au. Am comentat pt a atrage atentia ca nu poti realiza cu o placa de sunet (indiferent de model) masuratori ale distorsiunilor de ordinul 0.00xxx% cum apar in unele postari pe net sau chiar si aici pe forum. Cu o placa de sunet, indiferent de model, nu prea putem sa ne bazam pe ceea ce masoara sub 0,1% - 0,05% distorsiuni etc. Tot ce-i masurat sub 0.1% cu o placa de sunet nu reprezinta decit niste estimari bazate pe artificii matematice, nu totdeauna corecte (artificiile matematice). Din pacate unii chiar asta fac, uitind ca o placa de sunet nu-i un instrument de masura. 1 Link spre comentariu
sebi_c Postat Octombrie 20, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Sint perfect de acord cu ceea ce ai scris aici. N-am vrut sa par ca sint impotriva celor ce utilizeaza placile de sunet ca sa-si masoare propriele realizari. Nu asta a fost scopul meu! Chiar ii felicit ca incearca sa masoare ceva si nu se bazeaza numai pe "urechea de liliac" pe care se lauda unii ca o au. Am comentat pt a atrage atentia ca nu poti realiza cu o placa de sunet (indiferent de model) masuratori ale distorsiunilor de ordinul 0.00xxx% cum apar in unele postari pe net sau chiar si aici pe forum. Cu o placa de sunet, indiferent de model, nu prea putem sa ne bazam pe ceea ce masoara sub 0,1% - 0,05% distorsiuni etc. Tot ce-i masurat sub 0.1% cu o placa de sunet nu reprezinta decit niste estimari bazate pe artificii matematice, nu totdeauna corecte (artificiile matematice). Din pacate unii chiar asta fac, uitind ca o placa de sunet nu-i un instrument de masura. Apreciez raspunsul tau! Totusi, nu pot sa nu remarc, ca daca nivelul zgomotului e sub -100dB, poti sa masori de la 0.01%, mai ales ca sinus-ul generat este destul de pur. Probleme apar la nivele foarte mici, unde masuratorile sunt bazate pe putini biti (cei mai nesemnificativi). Da, acolo sunt probleme, dar cine ne opreste sa nu atenuam noi semnalele la intrarea in amplificator, astfel incat, placa sa aiba un canal de comparatie la nivel corespunzator. La iesirea din amplificator, vom folosi un divizor care sa furnizeze un semnal pe la 0.7..0.8 din ce poate intrarea. Am observat ca semnalul de iesire utilizat la maximum de amplificare introduce armonici mai importante, ceea ce-i normal pentru ca amplificatorul din placa este real. Dar cine neimpiedica sa-i reducem nivelul pe la 0.7..0.8? Astfel, este si suficienta informatie de prelucrat! Am o mare admiratie pentru cei putini ce au creat software astfel incat sa punem in valoare aceste masuratori, de cele mai multe ori fara bani. Analitic vorbind, nu-i usor sa implementezi DFT, FFT sau mai stiu eu ce algoritmi, sa stii matematica de nivel superior (functii complexe de variabile complexe, transformari, etc.). 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Nu am timp si poate nici nu ma pot exprima chiar asa de bine in scris in numai citeva rinduri ca sa explic exact de ce consider ca nu poti masura distorsiuni mai mici de 0.1%-0.05% cu o placa de sunet. Daca intradevar vrei sa avem o discutie pe aceasta tema, prefer sa o avem la telefon. Lasa-mi un MP si-ti dau numairul daca vrei, dar nu acesta este scopul. Apreciez raspunsul tau! Totusi, nu pot sa nu remarc, ca daca nivelul zgomotului e sub -100dB, poti sa masori de la 0.01%, mai ales ca sinus-ul generat este destul de pur. Probleme apar la nivele foarte mici, unde masuratorile sunt bazate pe putini biti (cei mai nesemnificativi). Da, acolo sunt probleme, dar cine ne opreste sa nu atenuam noi semnalele la intrarea in amplificator, astfel incat, placa sa aiba un canal de comparatie la nivel corespunzator. La iesirea din amplificator, vom folosi un divizor care sa furnizeze un semnal pe la 0.7..0.8 din ce poate intrarea. Am observat ca semnalul de iesire utilizat la maximum de amplificare introduce armonici mai importante, ceea ce-i normal pentru ca amplificatorul din placa este real. Dar cine neimpiedica sa-i reducem nivelul pe la 0.7..0.8? Astfel, este si suficienta informatie de prelucrat! Am o mare admiratie pentru cei putini ce au creat software astfel incat sa punem in valoare aceste masuratori, de cele mai multe ori fara bani. Analitic vorbind, nu-i usor sa implementezi DFT, FFT sau mai stiu eu ce algoritmi, sa stii matematica de nivel superior (functii complexe de variabile complexe, transformari, etc.). Exact, dar atunci nu mai este o simpla placa de sunet. HP3582 cum crezi ca obtine gama dinamica de 150dB folosind un ADC de numai 12 biti? Dar intervine altceva, pt masurarea distorsiunilor ar trebui sa atenuezi numai semnalul primar lasind armonicile si distorsiunile neatinse, sa ai un filtru care sa rejecteze semnalul primar ca sa poti amplifica suplimentar numai distorsiunile si armonicile aducindu-le la un nivel digerabil usor de catre ADC-ul placii. Deja nu mai vorbim de placi de sunet ci de sisteme de masura bazate pe ADC din placa de sunet pt achizitia datelor, iar asta este ceva complet diferit si intradevar s-ar putea obtine performante uimitoare asa. Link spre comentariu
mcl2k6 Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Cel mai bine ar fi sa se faca niste masuratori paralele atat cu o placa de sunet de genul celor amintite, cat si cu o "sucla-de-scula". Poate dupa aceea ar avea sens discutia asupra ce poate fiecare device in parte. Pana atunci cred ca nu are sens sa se discute pe baze pur teoretice, ori din amintiri. Asta e ca la gradinita, cu "tatal meu e mai bun ca al tau, ca <x motive>". Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 (editat) ................................................ cu "tatal meu e mai bun ca al tau, ca <x motive>". binenteles ca tatal meu e mai bun ca al tau....... PS: masurati si cu 10 (zece) zecimale daca vreiti ca eu nu va opresc..... Editat Octombrie 20, 2015 de sesebe Link spre comentariu
sebi_c Postat Octombrie 20, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2015 (editat) Sesebe, dar nu trebuie sa ne limitam la ce inseamna placa! Ea este fundamentala, dar noi trebuie sa o adaptam la dorintele noastre! Pai ce fac, daca nu pot masura cu osciloscopul peste 1000V, cine ma opreste sa nu fac un divizor (chiar imi construiesc un punct de masura)? Un tehnician inovativ, trebuie sa-si imagineze sistemele de masura, ele nu sunt date intrinsec de aparatele de masura. Eu cand experimentez ceva am de la instrumente analogice pana la digitale pe langa experiment (din dotarea mea). Le stim limitarile si cautam solutia optima. Sa micsorez nivelul din PC la intrarea amplificatorului (aceelasi semnal e pe celalat canal) cu care voi compara iesirea din amplificator, e ca atunci cand te uiti pe scala (aparat analogic) de 1A si vrei sa vezi 1mA (am exagerat)! Repet, discutia despre placi e folositoare, dar cea mai folositoare e discutia ce-am putea face cu ele, precum si cum am putea folosi rezultatele lor. Scopul e sa avansam in a aprecia ce facem! E important dpdv estetic cum arata amplificatoarele noastre, dar este si mai important cum merg ele! Chiar si audiofili inraiti, pot sa-si acordeze scula sa aiba armonica dorita, ponderata dupa cum doresc (nu-mi place asta rau de tot, dar observ ca exista). Editat Octombrie 20, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 (editat) http://web.mst.edu/~cottrell/ME240/Resources/Inst_manuals/HP3582A-users-manual.pdf Editat Octombrie 20, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
sebi_c Postat Octombrie 20, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2015 http://web.mst.edu/~cottrell/ME240/Resources/Inst_manuals/HP3582A-users-manual.pdf Opinii! Pentru reparat, sunt suficiente, poate prea multe! Pentru dezvoltare, depinde de maniera; se poate si cu mai putine aparate si mai multa ingeniozitate. Nu exista o reteta obligatorie. Nu mi-e clar ca acest inventar este destinat pentru repararea unui echipament, sau pentru un atelier audio. Eu zic sa nu cautam o solutie infailibila, pentru ca nu exista! Link spre comentariu
sebi_c Postat Octombrie 20, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Dorin, hai sa fim la obiect! Daca avem o minima buna intentie, vom accepta si alte puncte de vedere daca demonstreaza ceva. Arogant e, printre altele, sa te consideri intr-o alta clasa si nu vrei sa te cobori la nivelul de aici. Sa lasam asta la o parte! Ai reliefat corect problemele utilizarii acestui dispozitiv! Daca vrei sa analizezi semnale de nivel mic pe intrare ai o problema de acuratete. As adauga si rezistenta relativ mica de la intrare daca vrei sa o compari cu o intrare de osciloscop! Un utilizator stie aceste lucruri si se gandeste cum sa-si rezolve problema, daca se intalneste cu ele. Referitor la renuntarea la nivelul maxim, daca observi comportament aberant (cresc armonicele 3 mai mult si 2 mai putin), atunci reduci acolo cativa dB pana cand lucrurile devin mai reale, pentru ca si aia care au facut placile au folosit amplificatoare reale. Mai ales daca placa e alimentata din USB, energia este dramuita cu atentie! Puritatea sinus-ului e o chestiune verificabila prin software pe care-l folosesti, produs nu de fabricantul placii ci de oameni seriosi, care chiar vor sa vada cum stau lucrurile real. Nu cred ca e cazul sa ne referim ca acest mod de verifca lucrurile rezolva tot! Eu zic ca procedura merge bine pentru un amplificator care are pretentia de distorsiuni peste 0.1%, acoperitor. Banda de frecventa este pana la 80..90KHz cu rezultate satisfacatoare si pana la 50KHz destul de bune. Cine vrea mai mult, va trebui sa abordeze astfel de masuratori cu alte dispozitive. Indemnul de baza e, incercati si verificati, in acest fel va veti defini mai bine lucruri importante! Dorin, in locul tau, mi-as verifica transformatoarele interstage folosind aceeasi procedura. As face o schema de masura, respectand rezistenta de intrare si sarcina. Programul ARTA are si posibilitatea de a masura rezistente (el zice impedante, poate stie de ce, eu nu am verificat). Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Sebi, puritatea spectrala a generatoarelor poate fi o problema fiindca de regula o impendanta mica de iesire poate fi 600 ohm sau 50 ohm insa putine aparate au aceiasi distributie a armonicelor pentru cele doua cazuri. Nu stiu cit de reale sint semnalele generate de aceste dispozitive insa eu am detectat la aparatele analogice diferente semnificative suficiente pentru a lasa loc de interpretari chiar daca documentatia spunea altceva. Practic am facut un oscilator in quadratura cu distorsiuni extrem de mici insa i-l folosesc mai mult pentru verificari comparative asta' din ani in paste, fiindca a fost doar interesant sa-l construiesc... @Dorin ai facut o sinteza super Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 (editat) ......................... Puritatea sinus-ului e o chestiune verificabila prin software pe care-l folosesti, produs nu de fabricantul placii ci de oameni seriosi, care chiar vor sa vada cum stau lucrurile real. .................................... Masuram o rigla (gradata in mm) cu o ruleta (gradata tot in mm)? Care este referinta si care este obiectul de masurat? Puritatea oscilatoarelor este un subiect prea vast pt a fi dezbatut in detaliu pe un forum. Despre ce sinus vorbim? Sinus generat digital si apoi convertit in domeniul analogic de DAC-ul placii? Probabil in domeniul digital, acel sinus are o puritate spectrala foarte foarte buna DAR mai trebuie si convertit in domeniul analogic. ESTE suficient sau sa mai continui? La iesirea din DAC ai componenta de joasa frecventa - semnalul util si componenta de frecventa mai inalta, frecventa de sampling. Dupa DAC trebuie sa se gaseasca un filtru care sa treaca nemodificat semnalul util iar frecventa de sampling sa o atenueze cu minim 90dB ca sa avem calitate CD minim. Care este ordinul unui filtru care sa atenueze cu max 1-2dB frecventa de 20KHz si totusi sa atenueze cu peste 90dB frecventa de sampling (sa consideram o frecventa de sampling cit mai "ideala" - 192KHz sau chiar dublu)? Tineti cont ca eu nu am vazut in nici o placa de sunet (ieftina sau scumpa) filtru de grad/ordin mai mare de 4. In conditiile astea cit are amplitudinea restul de frecventa de sampling? Puteti face si singuri calculele si apoi discutam de distorsiuni de ordinul 0.00xxx%. Prea v-ati lasat furati de marketingul agresiv si frumos spoit din zilele noastre. Editat Octombrie 20, 2015 de sesebe Link spre comentariu
sebi_c Postat Octombrie 21, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2015 Sesebe, nu vreau sa intram in polemica aici, pentru ca putem cadea intr-o capcana care n-are a face nici cu topicul nici cu puterea demonstratiei in cateva randuri. De felul meu sunt destul de conservator, dar cand evidentele sunt cel putin in parte demonstrabile trebuie sa accept ca exista alternative. A nega evolutia tehnologica, care in fapt se bazeaza pe matematica unor inaintasi nu numai de ieri ci si de alaltaieri, ar fi o greseala. O placa de sunet nu e numai un DAC si un ADC si foarte important, trebuie sa mai adaugam si puterea de calcul cu functii DSP inimaginabile acum 25 de ani. Nu am analizat placi de sunet si nici nu face obiectul intentiilor mele. Eu le iau ca un dat si ma bazez pe analiza altora; daca gresesc ei, gresesc si eu, dar am si eu putina experienta in domeniu si putin simt al marimilor (deformatie profesionala) sa-mi dau seama daca gresesc grosolan. Mai ales ca nu am renuntat nici la masuratori/observatii clasice utilizand un generator si un osciloscop (o sa zici prea putin!). Orice lucru mai mult sau mai putin evoluat, are limitele sale. De ce sa nu recunoastem impactul evolutiei, ca chiar si pentru niste conservatori ca mine, am ajuns sa las metodele clasice si sa utilizez o abordare digitala in dezvoltarea (simulare, testare lampi, etc.) amplificatoarelor(si nu numai) cu lampi. A intra in domeniul filtrarilor (analogice si digitale), cred ca-ti dai seama de vastitatea domeniului, probail ca am transforma topicul intr-o serie de cursuri pentru o demonstratie exhaustiva pentru toata lumea. Dar nu-mi propun asta, repet, scopul nostru e sa gasim alternative la metodele clasice pentru a ne pune la punct amplificatoarele. Eu fac parte din generatia care nu a mai invatat lampi si circuite cu ele in facultate si totusi nostalgia copilariei ma facut sa le abordez. Altfel, n-as putea sa fac o analiza adevarata referitor la generarea un sinus, pentru ca nu cunosc la modul intim acest proces, eu numai observ si nu am alt mecanism de masurare independent. Ca inginer, cel putin la nivelul abordarii unui proces de masurare, mai intai analizand performantele platformei de lucru si apoi al sistemului masurat si oservand ca limita inferioara a distorsiunilor este 0.01% trebuie sa concluzionez ca masuratorile vor fi suficient de bune. Eu am spus ca limita inferioara ar fi 0.01% fata de ce ai spus dumneata, 0.05%, diferenta nu este nici macar un ordin de marime. Cred totusi, ca ceea ce observ este utilizabil, cel putin la nivelul unui amplificator decent, daca nu chiar foarte bun (acceptiunea mea). Daca e altfel, sune-ne dumneata cum sa facem, sa ce sa facem? Sa renuntam? Suna cam defetist! Personal, cred ca am adus destula motivatie pentru aceste teste. Nu e nimeni obligat sa se circumscrie acestui proces, discutabil dupa unii. As fi bucuros sa observ astfel de demersuri care sa duca la realizare unor amplificatoare de calitate mai buna, mai bine intelese si perfectibile. Cum sa perfectionezi ceva, daca nu masori? In alta ordine de idei, ce sa spunem de cei care declara, „Ce-ti trebuie specificatii tehnice, nu-ti place cum suna?”. S-au am schimbat pozitia la sarma x si a mers impecabil... Nu in ultimul rand, topicul suna masuratori interesante. Daca masuratorile reliefeaza ceva, se pot face comentarii, daca sunt alternative de orice fel, suna foarte practic, daca se observa erori de masura, sa se descrie. Orice argument real impotriva acestui fel de masuratori este un lucru important. Sebi, puritatea spectrala a generatoarelor poate fi o problema fiindca de regula o impendanta mica de iesire poate fi 600 ohm sau 50 ohm insa putine aparate au aceiasi distributie a armonicelor pentru cele doua cazuri. Nu stiu cit de reale sint semnalele generate de aceste dispozitive insa eu am detectat la aparatele analogice diferente semnificative suficiente pentru a lasa loc de interpretari chiar daca documentatia spunea altceva. Practic am facut un oscilator in quadratura cu distorsiuni extrem de mici insa i-l folosesc mai mult pentru verificari comparative asta' din ani in paste, fiindca a fost doar interesant sa-l construiesc... @Dorin ai facut o sinteza super Nu discutam de adaptare si linii adaptate! Un amplificator nu se adapteaza in putere ci in tensiune, la intrare, iar la iesire se presupune ca este adaptat pe rezistenta de sarcina. De acolo, intrarea in placa se face de pe un divizor rezistiv cu rezistenta intre capete mult mai mare! Oscilatoarele de puritate mare sunt aplicatii care exced nivelul de expertiza al unui amplificator audio. Oricum se poate folosi si analiza si cu placa de sunet in limitele ei! Link spre comentariu
gg101 Postat Octombrie 21, 2015 Partajează Postat Octombrie 21, 2015 (editat) De cand tot citesc acest topic, Domn'Sebi a pomenit acum , pt prima data , despre DSP . ADC-urile folosite in aparatele de masura sunt importante dar modurile in care sunt sunt folosite sunt fatale . Pt evitarea tuturor speculatiilor atasez un link publicat de "Agilent", pe care va rog sa nu-l ratati. Titlul este foarte interesant . Getting More than 8-bits of Resolution From Your 8-bit Oscilloscope http://cp.literature.agilent.com/litweb/pdf/5991-1617EN.pdf P.S. Nu sunt impotriva masuratorilor facute prin intermediul unei placi de sunet . In schimb PC-urile au o problema pt ca CPU nu functioneaza intotdeauna exact la frecventa nominala. Acea frecventa este obtinuta prin overclocking iar in anumite momente pot exista variatii mai mari de 10 % . Acesta este unul din motivele pt care au fost dezvoltate placi de achiziitii specializate ,interne sau externe PC-ului, care comunica prin magistrale de date sau alte porturi . Din acest punct de vedere ,placa de sunet poate fi considerata un instrument de achizitie. numai ca functiile aparatului de masura sunt emulate prin software(ca-i osciloscop,generator de semnal,analiza spectrala,...etc) si sunt absolut dependente de sistemul de operare. Sistemul de operare Windows este o alta mare problema care nu cred ca are loc de discutii in acest topic. My 2 cent TM Editat Octombrie 21, 2015 de gg101 Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 21, 2015 Partajează Postat Octombrie 21, 2015 (editat) Pe scurt pt ca nu vreau sa ducem discutia la un nivel teoretic si nefolositor topicului: Pt masuratori de distorsiuni, trebuie un oscilator de o puritate spectrala foarte mare, adica generatorul de semnal sinus trebuie sa aiba distorsiuni de citeva ori mai mici decit se doreste a se masura pt ca altfel distorsiunile semnalului sinusoidal de intrare se vor aduna/compune cu distorsiunile sistemului analizat. Nimic nou pina acum, probabil stia mai toata lumea. Ce am vrut eu sa scot in evidenta este ca placile de sunet nu pot fi considerate ca surse de calitate pt acest semnal sinusoidal, pt ca sinusoida este generata digital (nici o problema aici) dar apoi trebuie convertita in domeniul analogic iar aici apar cele mai multe probleme pt ca filtrarea "purtatoarei"/frecventei de sampling nu este suficient de bine realizata de placile de sunet. In concluzie, la iesire nu vom avea un semnal sinusoidal foarte pur ci vom avea si un rest din "purtatoare". Programele care sint concepute sa faca masuratori de distorsiuni etc. fac ceva calcule matematice, utilizind de multe ori pe una din intrari semnalul direct de la iesire, cu scopul de a minimiza influienta restului de "purtatoare" de sampling in calculul final al distorsiunilor. Mai apare o mica problema aici: din cauza filtrarii trece jos de la intrarea in ADC si a frecventelor mai mici de achizitie ( la DAC se utilizeaza oversampling), restul de purtatoare nu poate fi achizitionat direct ci se achizitioneaza numai influienta lui la frecventele mai joase din banda de achizitie. De aceea sustin ca aceste calcule matematice nu sint foarte precise si influienteaza (incontrolabil) rezultatul final. Si mai pe scurt: Distorsiunile sinusului utilizat sint mult mai mari decit limitarea datorata distorsiunilor/zgomotului ADC-ului. Aceste distorsiuni se aduna/compun cu semnalul si in final genereaza o crestere falsa a factorului de distorsiuni masurate. Softurile care se ocupa de masurarea distorsiunilor stiu acest lucru si incearca prin artificii matematice sa corecteze rezultatul final DAR din cauza limitarilor tehnologice ele nu pot sti exact cit sint acele distorsiuni ale sinusului ca sa poata face un calcul matematic corect. De aceea sustin ca nu trebuie avut incredere in valorile "masurate" de distorsiuni mai mici de 0.1%-0.05%. Se pare ca nu am reusit sa fiu prea scurt dar se impunea o explicatie cit de cit detaliata pt a fi inteles fenomenul. Imi cer scuze initiatorului daca am poluat prea mult topicul dar consider util a se cunoaste si intelege limitarile echipamentelor utilizate la masuratori. Numai intelegind limitarile echipamentelor si ale setup-urilor de masura poti sa ajungi la rezultate corecte. Nu sint impotriva utilizarii placilor de sunet la masuratori (pt home use in principiu dar nu numai). Chiar si eu utilizez tot o placa de sunet pt masuratorile la boxe/difuzoare (si citeodata si amplificatoare) numai ca iesirea de semnal o am din DAC-ul facut de mine care sta mult mai bine la capitolul filtrarii purtatoarei de sampling. Cu cit de bine in plus fata de o placa de sunet nu stiu exact pt ca nu am avut la dispozitie (pina acum cel putin) echipamente suficient de precise ca sa pot face o masuratoare, dar cel putin teoretic, datorita schemei utilizate, ar trebui sa fie mult mai bun. La ureche poate simti si un profan in audio ca suna mai bine comparativ cu placi performante/profesionale. Va urez spor la masuratori si nu mi-o luati in nume de rau. Nu am sa mai poluez topicul decit ca sa raspund la intrebari adresate direct, daca vor exista. Editat Octombrie 21, 2015 de sesebe 2 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum