sebi_c Postat Octombrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2015 (editat) mcl2k6, apreciez postul tau! Am incercat si eu testul cuc zgomot alb, dar nu-mi prea place sa lucrez cu marimi de difuzoare! Am observat si dificultatea calbrarii cu microfon, etc. Nu pot sa-mi imaginez cum stau lucrurile. N-am putut, sau n-am ghicit cum, sa vad si faza cu acest fel de test. Eu raman la utilitatea utilizarii acestui program ca un sistem dependent de volti, atat la intrare cat si la iesire. Eu am incercat cu WDM si nu am reusit nimic, in windows10, asa ca am ramas la ASIO, care merge bine. Placa mea nu scoate tensiuni continui, asa ca nu pot sa vad dreptunghiuri, chiar cu VA. Astia de la VA, puteau si ei sa faca ceva similar cu ARTA 20V, varf-varf, sau RMS? PS: Am reglat si LINE input pentru WDM. Iesirile generau semnale pana la 90KHz, dar intrarea nu! Editat Octombrie 14, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
mcl2k6 Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 mcl2k6, apreciez postul tau! Am incercat si eu testul cuc zgomot alb, dar nu-mi prea place sa lucrez cu marimi de difuzoare! Am observat si dificultatea calbrarii cu microfon, etc. Nu pot sa-mi imaginez cum stau lucrurile. N-am putut, sau n-am ghicit cum, sa vad si faza cu acest fel de test. Eu raman la utilitatea utilizarii acestui program ca un sistem dependent de volti, atat la intrare cat si la iesire. Eu am incercat cu WDM si nu am reusit nimic, in windows10, asa ca am ramas la ASIO, care merge bine. Placa mea nu scoate tensiuni continui, asa ca nu pot sa vad dreptunghiuri, chiar cu VA. Astia de la VA, puteau si ei sa faca ceva similar cu ARTA 20V, varf-varf, sau RMS? 20V RMS. Am folosit un multimetru true RMS legat pe sarcina, ca sa calibrez VA-ul si ARTA. In cazul Dvs, intrebarea este oare ce fel de circuit de intrare aveti pe placa? Ce condensatori, etc. Cand voi avea vreme, o sa scot placa, si ma voi uita si eu, ce am. O sa incerc sa mai postez niste masuratori doar cu placa, si diferite setari, ca sa intelegem un pic mai bine. Link spre comentariu
sebi_c Postat Octombrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2015 (editat) Mcl2k6, 20VRMS,, pe ce rezistenta? Pune si tu un test similar cu al meu (cu RN), daca nu cer prea mult, cu diagrame Bode si distorsiuni! Cursor pe faza la 20KHz. Seteaza te rog, pe background alb, e mai sugestiv! Editat Octombrie 14, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
mcl2k6 Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 20V RMS am avut pe o sarcina artificiala de 8.1ohmi (13 rezistente de 100ohm/10W legate in paralel). Asta ar insemna cam 50W, daca nu ma insel. Cat de curand posibil o sa incerc sa fac un set nou de masuratori, pe curat, si atunci o sa pun totul pe aici ori in topicul de amp 6P36S. Link spre comentariu
mcl2k6 Postat Octombrie 14, 2015 Partajează Postat Octombrie 14, 2015 Testele pe care le-am mentionat trebuiesc luate ca atare, ca inedite si avind o vechime de 10 ani. Oricum autorul (J. Atwood) de obicei stie cit e ceasul dar se poate sa fi folosit drivere WDM, care la ora actuala sint evident depasite, deci cine vrea sa-si achizitioneze o placa de sunet pentru teste la ora actuala sa se asigure ca-i functioneaza driverele ASIO pe sistemul respectiv!!! Chiar si asa, autorul face niste consideratii pretioase despre calibrari, nivel de zgomot intern, metode, etc... Exact! Acum vad ca nu am formulat destul de clar. Am dubii in legatura cu modul in care a testat placa Creative - adica cifrele obtinute. Dupa cum descrie placa, poate a folosit chiar modelul cel mai low-end posibil din seria XFi, desi daduse lista cu integratele de pe placa, si este cam la fel cu ce am eu. Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 15, 2015 Partajează Postat Octombrie 15, 2015 victordascalescu54 pentru a folosi spectrum analyser-ul : In partea dreapta sus unde ai generatorul setezi: 1KHz, duty cycle 50%, apesi pe butonul sinus, offset =0 si amplitudinea o reglezi in functie de puterea dorita pe iesire (poti face fie la 1W fie la puterea maxima cum a facut sebi_c dar numai daca "da bine" daca nu ramai la 1W ). La analizor alegi Freq. Range 12K (poti alege si 30K), Freq. scale alegi Lin (liniar)si apesi butonul Run. Pui captura aici si apoi te ajuta lumea sa interpretezi. Am luat aminte la toate detaliile pe care mi le-ati furnizat si iata rezultatul. Am facut masuratori la 2W si la 24W cu 1Khz raportat la 12 si la 30 Khz. Masuratorile s-au facut pe sarcina reala, aica pe primarul transformatorului de intrare in panourile quad esl63 a carui impedanta ste de 8 ohmi. Daca aveti timp si rabdare, va rog sa-mi faceti un comentariu. Totodata atasez si o captura cu raspunsul in frecventa pe sarcina reala de 8 ohmi la 40V vv (10hz-100khz 1dB/div) Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 16, 2015 Partajează Postat Octombrie 16, 2015 Arata foarte bine. Te bati cu cei de la amplificatoarele pe siliciu. Deci OTL-ul este ok. Nu ai si un amplificator cu traf de iesire sa faci aceleasi masuratori? (masuratorile astea arata prea bine). Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 16, 2015 Partajează Postat Octombrie 16, 2015 (editat) Arata foarte bine. Te bati cu cei de la amplificatoarele pe siliciu. Deci OTL-ul este ok. Nu ai si un amplificator cu traf de iesire sa faci aceleasi masuratori? (masuratorile astea arata prea bine). Ba avem si asa ceva, Nagra VPO , dar mai bine nu public pe forum, se vor naste polemici la infinit si nu asta e scopul. Eu as dori daca se poate sa comenteze cineva capturile cu analiza de spectru. Aici nu ma descurc ! Orice alte lamuriri sau masuratori ce pot fi clarificatoare, va stau la dispozitie. Multumesc anticipat PS. Am facut masuratori si cu un voltmetru analog/digital si nu vad diferente semnificative (va pot trimite punctele masurate) ce ziceti de analiza de spectru ? Cred ca la calculul puterii m-am cam incurcat, am masurat 12Vvv si am aproximat 2W si la 40Vvv am aproximat 24W considerind sarcina liniara de 8 ohmi desi e o saarcina mai complexa cu o cocoasa intre 40 si 120 hz care in regim dinamic urca la 20 ohmi Editat Octombrie 16, 2015 de victordascalescu54 Link spre comentariu
sebi_c Postat Octombrie 16, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2015 (editat) Nu inteleg la distributia spectrala in ce este gradata scala pe verticala!! In dB, V, este logaritmica sau liniara? Altfel, ar fi bun un test cu ARTA (sau altceva) sa vedem cum arata un test sweep frequency complet (Bode ploter). PS: Toate amplificatoarele, pentru comparatie, sunt testate pe rezistenta pura, indiferent de destinatia pe care o au. Cu o sarcina complexa n-ai cum sa-ti dai seama de rezultate. Nu ne inereseaza cum consuma aceasta sarcina complexa. De asemeni,util este sa vedem ce distorsiuni ne calculeaza computerul, pentru ca este destul de dificil sa ne apucam noi sa socotim cam cum sunt. Mai ales ca ar trebui sa vedem cum aceste distorsiuni se modifica cu frecventa. Pentru completare ar fi folositor sa vedem si teste realizate de placa cu care masuram, pentru a observa cum altereaza semnalul. Editat Octombrie 16, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 Nu inteleg la distributia spectrala in ce este gradata scala pe verticala!! In dB, V, este logaritmica sau liniara? Altfel, ar fi bun un test cu ARTA (sau altceva) sa vedem cum arata un test sweep frequency complet (Bode ploter). PS: Toate amplificatoarele, pentru comparatie, sunt testate pe rezistenta pura, indiferent de destinatia pe care o au. Cu o sarcina complexa n-ai cum sa-ti dai seama de rezultate. Nu ne inereseaza cum consuma aceasta sarcina complexa. De asemeni,util este sa vedem ce distorsiuni ne calculeaza computerul, pentru ca este destul de dificil sa ne apucam noi sa socotim cam cum sunt. Mai ales ca ar trebui sa vedem cum aceste distorsiuni se modifica cu frecventa. Pentru completare ar fi folositor sa vedem si teste realizate de placa cu care masuram, pentru a observa cum altereaza semnalul. 10 Vrms/div pe oy si Khz pe ox (1Khz la plecare si 12Khz la capat...aceasta poate fi modificata la 30, 50 100 etc) Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 18, 2015 Partajează Postat Octombrie 18, 2015 victordascalescu54 este bine daca pui si analiza spectrala a sinusului de la intrarea in amplificator(cum a cerut sebi_c) ca sa stim si ce intra in amplificator. Eu sunt curios cum masoara si acel Nagra (si nu sumt singurul). Sarcina trebuie intradevar sa fie rezistiva pentru a putea compara cu alte amplificatoare.Verdictul nu se poate da decat daca amplificatoarele au aceeasi sarcina si cum cea mai simpla sarcina este un rezistor cand vrem sa comparam trebuie sa ne conformam regulilor. Dar nu-i rau si ce ai facut tu. Link spre comentariu
sebi_c Postat Octombrie 18, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2015 (editat) 10 Vrms/div pe oy si Khz pe ox (1Khz la plecare si 12Khz la capat...aceasta poate fi modificata la 30, 50 100 etc) Sa inteleg ca scala pe Oy de aici este liniara? Spui ca ai 40Vvv, deci capul de scala ar fi 40Vvv(5Vvv pe diviziune, parca iese la socoteala), iar tensiunea fundamentalei ar fi pe la 37..38V. Atunci ai armonici peste 2Vvv? Cum ramane cu cei 10mVrms, sunt diviziunile mici? Chiar si asa, nu inteleg. De ex., aici este un test similar la 20W: Daca ne uitam la armonica a 3-a, este mai mica decat fundamentala cu aprox 55dB, asta inseamna ca este cam de 8940mV/560 = 16mV, cand fundamentala este de 8.94V(P=U^2/R, 20W=U^2/4, U=8.94Vrms). Am aproximat ca tensiunea RMS, este aproximativa cu fundamentala, in fapt fundamentala este putin mai mica. Oricum facem calcule aproximative! Verificam, cat la suta este din 8.94V, adica (16/8940)*100=0.18%. Daca ne uitam in graficul calculat de calculator: observam ca la 1KHz, d3=0.17%, ceea ce arata ca am calculat destul de bine! Eroarea de 0.01, vine din eroarea de citire si a aproximarilor facute. La un THD de aprox 0.2%, calculat de calculator, la o tensiune de iesire de 8.94Vrms (0dB), 8.92V(-0.02dB) sunt ai fundamentalei, iar 20mV sunt ai armonicelor (-53dB). Editat Octombrie 18, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 19, 2015 Partajează Postat Octombrie 19, 2015 Sa inteleg ca scala pe Oy de aici este liniara? Spui ca ai 40Vvv, deci capul de scala ar fi 40Vvv(5Vvv pe diviziune, parca iese la socoteala), iar tensiunea fundamentalei ar fi pe la 37..38V. Atunci ai armonici peste 2Vvv? Cum ramane cu cei 10mVrms, sunt diviziunile mici? Chiar si asa, nu inteleg. De ex., aici este un test similar la 20W: 20W_fft_1KHz_det.png Daca ne uitam la armonica a 3-a, este mai mica decat fundamentala cu aprox 55dB, asta inseamna ca este cam de 8940mV/560 = 16mV, cand fundamentala este de 8.94V(P=U^2/R, 20W=U^2/4, U=8.94Vrms). Am aproximat ca tensiunea RMS, este aproximativa cu fundamentala, in fapt fundamentala este putin mai mica. Oricum facem calcule aproximative! Verificam, cat la suta este din 8.94V, adica (16/8940)*100=0.18%. Daca ne uitam in graficul calculat de calculator: 20W_d.png observam ca la 1KHz, d3=0.17%, ceea ce arata ca am calculat destul de bine! Eroarea de 0.01, vine din eroarea de citire si a aproximarilor facute. La un THD de aprox 0.2%, calculat de calculator, la o tensiune de iesire de 8.94Vrms (0dB), 8.92V(-0.02dB) sunt ai fundamentalei, iar 20mV sunt ai armonicelor (-53dB). cam asa arata captura facuta la intrarea amplificatorului, deci cam ce vede placa din iesirea osciloscopului/gemeratorul de semnal la 1khz semnal sinusoidal si 12 Khz cap de scala cu 0,3Vrms/div Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 19, 2015 Partajează Postat Octombrie 19, 2015 (editat) @victordascalescu54: - studiati cu atentie tot manualul acestui PCSGU,este o scula foarte evoluata si alaturi de un uTRACER si o sursa gen @Popa Marius nu mai aveti nevoie de tone de echipamente pentru a testa amplificatoare de audiofrecventa.Este un aparat de nivel semiprofesional deci pentru DIY este absolut perfect. Am si eu o astfel de scula dar alt model,meniul in sine este acelasi insa este pe 32bit,atentie la toate butoanele osciloscopului dar si cele ale generatorului (!!) si mai ales sa setati cum trebuie toate optiunile de test,in special <Waveform Parameters>. Acest aparat "stie" tot ce trebuie: THD,IMD,FFT,NFT,BODE,PHASE divert,teste cu diverse forme de semnal,... In poze am pus o analiza a semnalului de la generatorul PCSGU adica un FFT si un raspuns la semnal SQW : 1Hz,50KHz,100KHz. Atentie: cand alegeti banda de frecvente,exemplul de fata 30Khz,aceasta este limita maxima dar cu butonul <Freq.Range> la zero,butonul marcat de mine cu rosu,iar butonul de <Zoom> este la X=8,avem cap de scala 5KHz. Puteti plimba cursoarele x si y pe grafic si va va afisa cu precizie amplitudinea si frecventa in punctele dorite.Activati butonul <Add Text on Screen> pentru a scrie pe grafic valorile gasite in punctele de interes...,ca mai,daca aveti timp si veti citi manualul cu atentie veti reusi sa faceti grafice mai complete,nici eu nu stiu totul despre acest aparat,dar descopar de ficare data cate ceva nou,asta este; toata viata invatam! Editat Octombrie 19, 2015 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 19, 2015 Partajează Postat Octombrie 19, 2015 (editat) A da ,o altă prezentare perfect interpretabilă/citibilă. Editat Octombrie 19, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum