Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Teste interesante!


sebi_c

Postări Recomandate

Da, dar rezolutia pe verticala imi pare ca fiind de 8 bit...probabil ca un 60-70dB ajung pentru analiza majoritatii montajelor cu lampi. Nu vad masurarea THD... IMD?

  Imaginile de mai sus sunt capturi de la "scula" de acelasi tip cu a colegului @victordascalescu54,ca un exemplu la cum ar trebui sa procedeze d-lui !

Am in dotare doua astfel de aparate,unul ca al colegului @victordascalescu pe care-l port dupa mine si la job si unul stationar,ca sa spun asa,mai performant  PCSU2000 cu soft PcLab2000SEv3.08 pentru Windows 7 o versiune numai pentru UK,iar colegul Gelu are unul de tipul PCSU1000 cu care lucreaza curent.

Oricum,aceste scule fac toti bani,te scapa de "tonele" de aparate care in conditiile unui spatiu limitat ar fi fost o problema,la nivelul meu sunt foarte multumit de ele.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Lazaroiu, dar observ ca scula USB in discutie e destul de slaba sub aspectul rezolutiei, zgomotului si puritatii semnalului! Uite cum arata placa Xsonar U7 vis-a-vis de armonici si nivelul de zgomot.

post-177784-0-67268500-1445271569_thumb.png

 

Cum mai faci masuratori ca exemplul de la 20W http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2015/post-177784-0-29807900-1445168655.png , cand armonica a 3-a este situata la -55dB, fata de valoarea RMS si de fapt, reliefeaza un THD de 0.2%.

Tot pentru informarea cititorilor: http://www.lanzo.se/applications/resolution.html

Mda, 16bit este altceva!

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Eu nu am pus in discutie performantele aparatului PCSU1000,am vrut doar sa-i exemplific colegului @victordascalescu54 cum sa lucreze cu acest aparat,pana la urma si -75dB este mai bun decat nimic,nu-i asa ???

  Se pot trage niste concluzii si din aceste masuratori,iar daca vom gasi un amplificator cu tuburi electronice in configuratie SE cu THD<1%...2% masurate pe aparate profesionale si calibrate,eu m-as mira!

  Vrem amplificatoare cu THD<1x10^-8 (???) atunci plecam de la sectiunea tuburilor si trecem la SS,scapam si de trafuri si de caldura si de tot ce inseamna tub electronic.

  Aici ne laudam fiecare cu "puradelul" lui si conform judecati regelui Solomon,toti avem dreptate.

 

P.S : as vrea sa masor un SE cu 300B facut de orice firma doriti dv.si sa vedem ce THD are?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Asa este d-le Lazaroiu, o limita de -75dB pentru masurare in cazul tuburilor este suficienta, rareori un etaj final poate functiona cu distorsiuni asa de reduse si mai degraba armonicelor H4,H5 eventual H6 merita o evaluare la acest nivel, uneori masuratorile de mare finete sint chiar inutile de pilda stiu pe cineva care se straduia sa masoare diafonia intre cele doua canale sterero la un corector pentru disc cu vinil cam la -70dB si doza are din constructie diafonie de aproximativ -30dB

Link spre comentariu

Stiu dl.Marius ca asa este,chestiunea era doar de principiu si anume,atunci cand cineva prezenta un FFT rezultat de la un analizor de spectru HP3582A ce are are gama dinamica la 70dB si banda pe verticala -80dB/+13dB la o rezolutie de 256 nivele adica 8 biti,nimeni nu a spus NIMIC,dar acum cand vedem ceva nou dar nu cantareste o tona, nu este bine...,mai putem spune ceva [?],eu nu am afirmat ca-i "varf de lance",dar este ultrasuficient pentru constructiile noastre si mai ales la acest pret,parerea mea!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

HP3582 foloseste asa ceva: http://www.ti.com/lit/ds/sbas148/sbas148.pdf

Ceea ce la nivel de 1978 era CEVA!!! Adica din aia 12biti iese un SNR=1.78+6.02*12=74.02dB in teorie, aproape 80dB cum declara in documentatie (10dB/div la 8 div pe ecran). Avantajul aparatului respectiv ar fi ansamblul <atenuator + amplificatoare cu castig programabil> din interior. Astfel ca poate atinge -120dB noise floor dar reprezentarea pe verticala va fi tot cam 80dB. Poftim si o poza de pe net, unde scrie FS(de la Full Scale) -40dB dar cu aceeasi 10dB/div.

Posted Image

 

Asa ca analizorul asta "stie" -120dB->+30dB dar fereastra "afisata" are 80dB. Cum plimba acea fereastra de analiza in sus si in jos ... asta e treaba atenuatoarelor si amplificatoarelor programabile din interior. De aici probabil a iesit partea cu "150dB" range.

Link spre comentariu

Stiu dl.Marius ca asa este,chestiunea era doar de principiu si anume,atunci cand cineva prezenta un FFT rezultat de la un analizor de spectru HP3582A ce are are gama dinamica la 70dB si banda pe verticala -80dB/+13dB la o rezolutie de 256 nivele adica 8 biti,nimeni nu a spus NIMIC,dar acum cand vedem ceva nou dar nu cantareste o tona, nu este bine...,mai putem spune ceva [?],eu nu am afirmat ca-i "varf de lance",dar este ultrasuficient pentru constructiile noastre si mai ales la acest pret,parerea mea!

@LMO, domnule marturisesc ca nu vroiam sa postez in topicul asta, vroiam sa trec cu vederea ''entuziasmul'' unora care sunt ferm convinsi ca, vorba lui Dorin, cu o ''sapuniera'' , l-au luat pe Dumnezeu de picior. Hai sa fim seriosi,  un osciloscop ''pe USB'' nu masoara nici macar ca unul analogic de acum 30 ani. Despre ''analize spectrale'' cu placi de sunet realizate cu convertoare A/D si D/A integrate in acelasi chip care costa sub 1 $ (UN) eu zic ca nu are rost sa vorbim. In primul rand placile astea de sunet nu au fost facute pt MASURATORI ca de altfel nici pocnitorile alea de osciloscoape pe USB. Faptul ca arata ceva e doar informativ , dar asta nu inseamna ca e si real. Aparatele de masura adevarate sunt alea pe care scrie in clar FLUKE, HP, R&S, etc, si nu Velleman sau nu stiu ce in chinezeste.

In legatura cu vechitura aia de 3852, daca aveti ceva dubii puteti citi manualul service, are cca 486 pagini si e suficient ca sa intelegeti ca nu e o pocnitoare, e totusi un aparat care poarta sigla HP, iar inainte sa postati ar fi bine sa-l intrebati pe ''google'', evitati astfel situatii jenante.

Si ca sa nu fiu gresit inteles, mentionez ca n-am nimic cu nimeni de pe forumul asta, numai ca daca sunt calcat pe ''coada'' de mai multe ori in mod insistent...trebuie sa ''scriu'' si eu ceva ..nu ??

Spor la masuratori !

Link spre comentariu

LMOlimpiu nu va mai consumati energia inutil sa explicati la toata lumea cum sta treaba. Se vede de la o posta ca unii nu stiu sa interpreteze cifrele. Kosmin ca un inginer a explicat inginereste ca fereastra este de 80db insa altii care nu pricep merg cu ideea ca HP 3582 are 150dB. Kosmin a prezentat pdf-ul cu DAC-ul folosit de HP 3582 si acolo scrie clar ca este pe 12 biti deci nu mai vad rostul unor elogii aiurea pentru ca este limpede ca lumina zilei ca un DAC pe 16 biti matura pe jos cu un DAC pe 12 biti.Digitalul merge inainte chiar daca unii se opun cu vehementa. In curand se vor gasi placi de sunet la un pret accesibil pe 32 de biti la 384khz dar si atunci sunt sigur ca vor exista carcotasi.

Link spre comentariu

Inainte sa zicem de rau despre "chinezismele" de placi de sunet, as propune ca sa se faca niste masuratori de comparatie cu sculele dovedite. Tehnic nu prea cred, ca o placa moderna de 24 de biti sa fie net inferior unor aparate de prin anii '70.

Ma intreb, daca cele pe usb / pci ar fi chiar asa de proaste, cum se poate totusi, ca indivizi de genul lui Pete Millett ori George de la Tubelab.com folosesc si ei placi de sunet (adevarat, un pic mai profi) ca sa masoare si sa publice rezultate pe site, la ei.

Oricum, ce cred eu este ca a masura chiar si cu o placa de 16biti, si a trasa o caracteristica de frecventa si de faza inseamna totusi mai mult, decat aprecierile urechiometrice, audiofile - necuantificabile de altfel. Situatia este oarecum similara cu masinile: unii zic, ca orice sub 5L/V8 este o porcarie ordinara, iar altii se pot bucura foarte bine si de un 1.8 cu 122 de cai - care tot e mai mult, decat a merge pe jos (nu ma intelegeti gresit, n-am nimic cu mersul pe jos).

 

@der_doktor,

 

"despre ''analize spectrale'' cu placi de sunet realizate cu convertoare A/D si D/A integrate in acelasi chip care costa sub 1 $ (UN) eu zic ca nu are rost sa vorbim."

 

va rog, nu fiti asa de rau :) Placa pe care am mentionat-o eu, ori cea pe care o foloseste D-l Sebi au convertoarele discrete, niste chipuri respectabile (chiar daca ele o fi sigma-delta) - adica CS4382/WS8775 pe Sound Blaster, CS4398/CS5361 pe Asus. La fel au in partea analogica AO bunicele, nu "doar" TL072.

Editat de mcl2k6
Link spre comentariu

Eu unul am testat placi de achizitie de la National Instruments (PCI-6220) si Keithley (KPCI-3108) de peste 5 ani deja (aproape 10) care sint pe 16 bit si pot sa spun ca sint mai bune pentru teste audio decit orice placa audio de 24 bit. De ce? Pentru ca imi permit sa aleg intervale de masura (acestea fiind de fapt instrumente de masura) spre deosebire de placile audio care "stiu" doar un interval...

 

OK, dar ele deja joaca in alta liga :)

Cred ca ce s-a incercat sa se demonstreze prin acest thread este, ca se pot face masuratori la nivel de amator cu placi mai domestice.

Link spre comentariu

... ca indivizi de genul lui Pete Millett ori George de la Tubelab.com folosesc si ei placi de sunet (adevarat, un pic mai profi) ca sa masoare si sa publice rezultate pe site, la ei.

ma gandesc ca n-au bani sa-si ia o scula 'ca lumea' :84, sau este suficient pentru ei :secret 

Link spre comentariu

Sint curios citi dintre cei care tot "lauda" testele facute cu placile de sunet pe 24-32 biti au avut ocazia sa lucreze si cu scule profesionale, cel putin o saptamina?

 

Zic cel putin o saptamina pt ca in citeva zile nu apuci sa cunosti,  intelegi si sa extragi maximum dintr-o astfel de scula.

Apropo, din ce stiu eu, nu exista convertoare ADC si DAC pe 32biti in valoare absoluta ci numai relativa. Maximum existent este pe 24biti. 

Convertoarele pe 32biti sint numai o chestie de marketing. Un convertor cu full scale la 1V pe 32biti ar trebui sa aiba un LSB de 0.0000000002328V sau mai exact 0,2328nV si un raport semnal zgomot de peste 190dB.

Nu exista asa ceva.

Au aparut DAC-uri si ADC-uri pe 32 de biti dar daca te uiti la raportul semnal/zgomot sau la gama dinamica o sa vedeti sa stau mai prost decit multe convertoare pe 24biti cind de fapt ar trebui sa fie de 256 de ori mai bune.

Nu va mai luati dupa toate reclamele frumoase si stralucitoare care se fac la produsele nou aparute. Tot aici se incadreaza si placile de sunet. Daca este suficienta o placa de sunet pt astfel de analize, de ce se mai fabrica si se si vind analizoare spectrale "pt audio" frecventa si care costa zeci de mii de euro. Sint bune placile de sunet (cel putin unele dintre ele) dar nici chiar asa de bune.....

 

Din cunostintele mele actuale (foarte limitate de altfel), numai @ der_doktor lucreaza continu cu astfel de scule dar el a spus ca nu vrea sa mai comenteze (desi nu-ar strica sa avem si ajutorul unui specialist in domeniu) asa ca as dori sa stiu cine mai are experienta lucrului cu astfel de scule. Nici eu din nefericire nu ma pot laura ca as fi lucrat cu analizoare spectrale profesionale dar cel putin (sper ca) nu cad in plasa reclamelor la produsele frumos impachetate.

 

 

edit:

OK! se pot folosi la teste de amator ...dar cam pt atit.

Iar cei care s-au apucat sa le foloseasca la teste "asazis de referinta", dupa parerea mea nu fac altceva decit sa faca reclama (mascata) la placile respective de sunet.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări