Vizitator Test001 Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 Salut tuturor, Vreau sa incep prin a spune ca sunt un incepator intr-ale electronicii si prin urmare, pentru a descrie ceea ce am nevoie, nu voi folosi prea multi termeni specifici. Deasemenea imi cer scuze daca am postat in topicul gresit. Micul proiect pe care vreau sa il realizez necesita un interupator fara retinere legat la o yala electromagnetica(electromagnet) acesta fiind tot timpul inchis. Pentru ca yala electromagnetica sa se poata deschide (pentru un timp T) trebuie ca intrerupatorul sa fie actionat timp de cateva secunde (timpul de actionare sa se poata schimba). Exemplu: Daca setarea intrerupatorului se face la 3 secunde, va necesita un timp mai mare sau egal de actionare a acestuia pentru ca electromagnetul sa iasa din tensiune pentru o anumita perioada (de exemplu 1 min). Daca intrerupatorul va fi actionat mai putin de 3 secunde, sa nu se intample nimic. PS: daca este stupid ceea ce cer va rog sa ma indrumati spre ceva apropiat de ceea ce am nevoie. Multumesc! Link spre comentariu
bobinatorul Postat Octombrie 11, 2015 Partajează Postat Octombrie 11, 2015 Nu e deloc stupid ce vrei doar ca depinde de cunoștințele tale cat de complicat poate fi. Dacă vrei doar un montaj în care o simplă apăsare de buton sa-ti mențină deschisă yală un timp de x secunde cu reglaj dintr-un potențiometru se poate realiza cu un 555. Fază cu apăsarea butonului mai mult de 3 secunde se poate face și cu componente discrete dar cred ca e mai complicat decât un microcontroller programat care ar face toată treaba. Te descurci să faci montajul după o schemă dată? Link spre comentariu
Vizitator Test001 Postat Octombrie 11, 2015 Partajează Postat Octombrie 11, 2015 (editat) Nu ma intereseaza declansarea printr-o simpla apasare scurta.O schema este binevenita. Chiar daca nu ma descurc e un punct de plecare. Editat Octombrie 11, 2015 de Test001 Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 11, 2015 Partajează Postat Octombrie 11, 2015 (editat) În principiu ai nevoie de două temporizatoare . Primul are o durată de 3secunde ( folosesc exemplele tale ) . Dacă după 3 secunde butonul mai e apăsat se declanșează al doilea cu durata de 1 minut care deschide yala. Pentru o schemă mai trebuie niște detalii - tensiunea de alimentare din ce va fi , elemenul de execuție va fi releu sau MOSFET și va fi normal închis sau normal deschis ? Încă ceva . Cu ce vrei să fie făcută programarea timpilor - potențiometru , encoder (hexa)zecimal, etc ? Cât de precise trebuie să fie intervalele ? Editat Octombrie 11, 2015 de UDAR Link spre comentariu
digix Postat Octombrie 11, 2015 Partajează Postat Octombrie 11, 2015 Suna ca o deschidere cu procedura "secreta". Am facut ceva similar folosind iesirea programabila a unui sistem de alarma DSC. Se deschide usa pentru un timp programabil, tastand *72 (eventual plus cod) la tastatura sistemului. N-ar strica ceva detalii despre ce anume vrei sa faci de fapt. Link spre comentariu
Vizitator Test001 Postat Octombrie 11, 2015 Partajează Postat Octombrie 11, 2015 (editat) Nu stiu la ce ajuta sa va spun la ce vreau sa il utilizez, dar vreau ca sistemul sa fie conectat la o yala electromagnetica si montat pe sertarul unui birou. Este un fel de deschidere "secreta" sau as spune eu neconventionala. Montajul vreau sa fie normal inchis, iar alimentarea de la un panou electric printr-un tranformator de 12 V.Pana acum am citit despre releele temporizate, dar nu stiu daca un astfel de releu si modest ca pret imi poate rezolva problema. Timpii de apasare si cel in care electromagnetul este deschis nu trebuie sa fie foarte precisi, dar as prefera sa poata fi modificati.Accept orice solutie chiar daca, cu scuzele si rusinea de rigoare, nu le inteleg; vreau sa am un punct de plecare si cu ocazia asta va rog sa dati explicatii ca pentru un incepator. Editat Octombrie 11, 2015 de Test001 Link spre comentariu
digix Postat Octombrie 11, 2015 Partajează Postat Octombrie 11, 2015 http://www.yli.ro/butoane-si-telecomenzi/telecomenzi-radio/telecomanda-cu-cod-saritor-set-cu-o-unitate-si-un-buton.html Are 3 moduri de functionare selectabile prin jumper: 1 ON/OFF stare stabila prin apasare buton inscriptionat lacat inchis/lacat deschis. 2 ON timp de 3 secunde prin apasare buton lacat deschxeiis. 3 ON atata timp cat este mentinut apasat butonul lacat deschis. Unitatea de baza se alimenteaza la 12Vdc, ai la dispozitie contacte releu NO-COM-NC si poti comanda direct yala electromagnetica. Telecomanda se poate "ascunde" pe un element de scaun sau mobilier birou, de exemplu sub panza boxei intr-o zona stiuta si o poti actiona discret. Link spre comentariu
Vizitator Test001 Postat Octombrie 12, 2015 Partajează Postat Octombrie 12, 2015 Dupa cum am dat exemplu in primul post, nu vreau nici prin inpuls si nici pe perioada in care intrerupatorul este actionat. Vreau ca dupa un timp T prestabilit in care intrerupatorul este actionat permanent sa se deschida electromagnetul. Daca intrerupatorul este actionat o perioada mai scurta decat timpul T prestabilit, sa nu se intample nimic. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 12, 2015 Partajează Postat Octombrie 12, 2015 Atașată este o posibilă schemă - neverificată nici pe simulator . Schema face ( în principiu ) operația cerută . Dacă se apasă SW mai mult de 3 secunde se atrage releul pentru circa 1 minut și se întrerupe circuitul yalei . Dacă este interes pot eventual să revin . Nici nu intră în discuție s-o testez fizic - cel mult în simulator , în eventualitatea puțin probabilă că voi avea timp . Link spre comentariu
Vizitator Test001 Postat Octombrie 12, 2015 Partajează Postat Octombrie 12, 2015 Nu cred ca ai incarcat schema. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 12, 2015 Partajează Postat Octombrie 12, 2015 Ai dreptate , scuze !!! Link spre comentariu
Vizitator Test001 Postat Octombrie 29, 2015 Partajează Postat Octombrie 29, 2015 Am testat schema fizic si functioneaza. Imi poate spune cineva cum pot sa prelungesc timpul de apasare SW la 10 sec? Sau cum sa il fac reglabil? Multumesc! Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 29, 2015 Partajează Postat Octombrie 29, 2015 Mărești R1 la circa 100kΩ. Poți s-o înlocuiești cu un potențiometru . R1 cu C1 determină timpul de 3s iar R5 cu C5 cel de 1min . Modificând rezistențele ( înlocuindu-le cu potențiometre ) se pot regla timpii . Se pot modifica și condensatorii . Atenție , condensatorii trebuie să fie de calitate bună - curenți de pierderi mici . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum