Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce in surse se folosesc condensatori in paralel

dem3ntor

Postări Recomandate

La 12.10.2015 la 19:04, ovidiu grigore a spus:

RIPLU=suma tensiunilor alternative obtinute dupa redresare,nu se imparte nici un ,,stres,,intre condensatorii legati in paralel(se folosesc pt curenti mari de filtraj), decit daca intre ei se afla bobine sau rezistente in serie de care sa se loveasca frecventa formind celule de filtraj in pi sau dublu pi astfel fara rez sau bobine sunt,,stresati ,,toti la fel totusi de ce au acele valori capacitive rar intilnite???

Ia mai citeste o data ce am scris aici, sau de 2 ori, de 3 ori, pana te prinzi si tu :)

La 08.10.2015 la 7:06, marian a spus:

Topicul vorbeste de surse in comutatie, deci frecventa relativ mare ( de ordinul zecilor de khz sau chiar sute ), si presupunand ca vorbim intr-adevar despre condensatorii de dupa secundar, tocmai detaliul asta al frecventei de lucru scoate din discutie ideea riplului de tensiune, adica acesta poate fi mentinut mic cu capacitati mici. Problema este cea a riplului de curent care e mult mai dificil de acomodat cu un singur condensator, deci se folosesc mai multi in paralel pentru a-si imparti intre ei acel riplu, si deci stresul pe fiecare in parte se reduce, asta le lungeste viata. Este totodata si mai ieftin asa deoarece un singur condensator de capacitate mai mare si riplu de curent admis bun sau foarte bun, este mai scump decat 2 condensatori de capacitati mai mici si riplu de curent admis ceva mai redus.

Cat despre intrebarea cu valorile condensatorilor de 560, 820, chiar nu inteleg ce raspuns iti doresti...

Link spre comentariu

Cred ca aveti dreptate, si totusi si ele sunt valori standard, pe care unii le folosesc iar altii nu, chiar nu vad ce explicatie i s-ar putea da referitor la motivul pentru care in unele surse sunt, si in altele nu.

Link spre comentariu

Valorile standardizate ale componentelor dintr - o anumita serie sant in numar finit , gandite ca prin abaterea tolerantelor sa acopere prin valori discrete intregul domeniu definit al seriei . Modul prin care se ajunge la ele reprezinta o serie de relatii aritmetice . Pe alte meleaguri , de unde mai provin unele surse , se folosesc alte standarde ( locale ) . De unde si valori care par mai exotice pentru noi , utilizatori cu precadere ai seriilor europene " simplificate " , cu tolerante ( mai )  mari . Cu cat o valoare e mai " neobisnuita " , exista sansa sa fie dintr - o serie cu tolerante mai mici si alte caracteristici mai bune . La surse in comutatie " bine " facute , exista si asemenea valori . Unele sant definite in cadrul seriei E 24 ...

http://www.spplatt.co.uk/papers/design/preferredvalues1.pdf

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu m-as gandi mai degraba la disponibilitatea in stoc a furnizorului.....posibil ca din cauza faptului ca sunt niste valori mai putin cautate, producatorul sursei sa fi obtinut si un pret mai bun la ele.

Link spre comentariu

Chiar în E12 : 100-120-150-180-220-270-330-390-470-560-680-820

E24 mai rar la electrolitici ( ar corespunde unei toleranțe de 5% ) Desigur , fabricanții pot să folosească o serie mai ”deasă” chiar la toleranțe mai slabe . De fapt , asta e situația și cu E12 unde ar corespunde 10%  . Eu personal n-am întâlnit E24  nici măcar în cataloage  dar , desigur , nu exclud.

Link spre comentariu

Desigur ... Se pot preleva prin sortare din E12 exemplare conform E24 . Fabricantii nu cumpara toata gama , ci cateva valori mai " critice " pentru anumite locuri din scheme pentru produsele pe care le au in fabricatie . Asta - i scuteste de timp pierdut pentru reglaje , la finalizare ... si alte probleme , in extremis nefunctionarea la punerea in functiune . La surse mai pretentioase ( si mai scumpe ... ) de genul celor folosite pentru site - urile GSM , relee pentru alte comunicatii ,  sau alte locuri unde fiabilitatea si siguranta in functionare sant determinante , gen surse curente sau  back - up pentru procese sensibile , se mai intalnesc valori mai ciudate . Cand e vorba de mii de bucati ( daca nu mai multe ... ) fabricantii de componente  se pliaza pe cererile utilizatorilor importanti . Sant explicatii pe care le - am aflat de la ceva producatori , cand montajele depanate cu valori " comune " nu prea faceau fata cerintelor . Bineinteles , ei recomandau inlocuirea produselor , numai ca pentru unii " detinatori " sau utilizatori autohtoni  banii sant subiect sensibil . Ca idee , am cateva surse ( GSM ? ... ) recuperate ... cam la 1 KW putere , cu racire pasiva ( fara ventilator ) , pline de valori si formate excentrice la condensatorii electrolitici ... probabil serii profesionale ( mai atipice ) , nu i - am gasit " de cumparat " . Sau n - am stiut eu sa caut ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
  La 13.10.2015 la 8:18, dan cod a spus:

Cel de care ziceam eu 270uF asa era notat pe el nu e valoarea masurata.De aia am zis ca nu stiu sa mai fi intalnit marcat asa 270uF/25V

eu am intalnit fara numat in aparatura ruseasca:20micro in loc de 22,50micro inloc de47,200micro in loc de 220,500micro in loc de 470,2000micro in loc de 2200 etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări