Ionut Remus Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 Atunci...eu raman tot la o ideea expusa mai sus. Practic in soft bagi sa zicem un fel de "parola" adica o secventa de "butonare" care sa scrie in memoria eeprom-ului intern o valoare, secventa doar tu o stii, si eventual o "dai" celor care I-ai ales, iar softul inaintea rularii sa caute valoarea specifica din eeprom, daca nu o gaseste sa nu ruleze programul..... dar daca o gaseste sa treaca mai departe!!! Zic ca e oarecum mai simplu asa. Eu tot nu am inteles exact ce vrei sa faci, dar la doar la asta ma pot gandi, ca mi se pare prea complicat cu scrieri si citiri de fusebit si criptari mai ales in AVR-uri....dar fiecare cu parerea lui si cu ideile lui, pentru unii e simplu pentru altii complicat... Link spre comentariu
one Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 mda, nu se poate scrie LB1&2 on the fly. Decat daca folosesti un programator care sa scrie file .elf Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 (editat) Atunci...eu raman tot la o ideea expusa mai sus. Practic in soft bagi sa zicem un fel de "parola" adica o secventa de "butonare" care sa scrie in memoria eeprom-ului intern o valoare, secventa doar tu o stii, si eventual o "dai" celor care I-ai ales, iar softul inaintea rularii sa caute valoarea specifica din eeprom, daca nu o gaseste sa nu ruleze programul..... dar daca o gaseste sa treaca mai departe!!! Zic ca e oarecum mai simplu asa. Eu tot nu am inteles exact ce vrei sa faci, dar la doar la asta ma pot gandi, ca mi se pare prea complicat cu scrieri si citiri de fusebit si criptari mai ales in AVR-uri....dar fiecare cu parerea lui si cu ideile lui, pentru unii e simplu pentru altii complicat... acum gandeste-te la ce spun eu. deci eu fac tot ce-ai zis, cu parola etc..se ajunge in faza in care uC este deja activat. se copiaza cu avrdude flash+eeprom, si se scrie alt uC. mai e nevoie de mine ? adica nu cumva se obtine cumva efectul nedorit ? de-abia astept sa-mi spui.. am spus mai sus, cam ce vreau, precum si mecanismul la care m-am gandit ca protectie. - uC gol. - se scrie firmware cu comanda avrdude, ce include si comanda ptr lockbit - in prima faza uC verifica daca lockbit e cum trebuie , daca nu e..face Nimic. - a doua faza, genereaza aleator un serial, il scrie in eeprom compara cu serial primit, bla-bla & stuff.. - se scrie in eeprom ca este activat si gata. programul ruleaza. o sa fac ptr windoze un programel care sa scrie direct softul in 328P prin usbasp ca e cel mai eftin/raspandit programator.. Editat Octombrie 9, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
one Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 (editat) In legatura cu sugestia mea cu generarea numerelor aleatorii ce ai de spus ? Cata memorie iti ramane libera in micro ? Vrei sa faci astfel incat utilizatorul sa nu iti trimita nimic numai tu sa ii dai o parola dar asta sa fie utilizabila o singura data pe un singur controller, corect ? Tu reusesti sa ai o lista cu fiecare utilizator si de cate ori i-ai dat parola ? Ai ajuta si tu daca ai da mai multe detalii. Cred ca ne-am mai intalnit pe forum cu persoane care voiau o rezolvare complexa la o problema simpla. Tu de fapt vrei sa pui hex-ul la liber pe net dar esti curios cate montaje s-au realizat cu creatia ta ? Un fel de contor ? Sau ai o aplicatie mai deosebita, de exemplu vrei sa dai gratis unei singure persoane hex-ul si vrei sa te asiguri ca nu o va folosi in scop comercial ? Editat Octombrie 9, 2015 de one Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 (editat) In legatura cu sugestia mea cu generarea numerelor aleatorii ce ai de spus ? Cata memorie iti ramane libera in micro ? Vrei sa faci astfel incat utilizatorul sa nu iti trimita nimic numai tu sa ii dai o parola dar asta sa fie utilizabila o singura data pe un singur controller, corect ? intre 25-30% ramane liber. utilizatorul trebuie sa trimita serialul generat, eu trimit password, apoi utilizatorul tasteaza in consola (Serial) numarul, mecanismul compara, daca e ok eeprom.write() ce? pot face acelasi lucru fara sa stiu Serialul generat ? ma depaseste la momentul asta...sau nu inteleg eu offtopic: foarte pacat ca avr nu ne-a lasat sa putem seta lockbit din soft. nu am incercat cu poke... aplicatia nu e ceva mai deosebita, dar e foarte tentant sa se faca bani din ea. este un ECU ; iar eu vreau sa o mai dau pe aici pe colo unor persoane, dar cea mai buna incredere a mea este ...paza. Editat Octombrie 9, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
one Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 (editat) Nu poti seta bitii de lock din soft, dar ii poti citi !!!!!! Poti face cred ca programul sa nu ruleze daca bitii nu sunt activati. Ii spui utilizatorului sa activeze bitii apoi sa incarce programul. Sau invers, oricum trebuie sa blocheze micro pentru a-l face functional. Asta nu impiedica utilizatorul sa scrie micro prin bootloader dar nu il va putea descarca. Inca ma gandesc la varianta fara comunicarea serialului de catre user, varianta la care ma gandisem initial nu cred ca functioneaza. Editat Octombrie 9, 2015 de one Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 @one: De ce sa reinventezi roata? Am postat documentul pentru bootloader. Acum postez si partea de soft. E banal de utilizat si asigura protectia necesra, iar upload-ul (criptat) se face de catre utilizator cu microcontroller-ul protejat la citire. Ce-ti poti dori mai mult!? @AW Genetix: complici prea mult problema cand ai solutii de-a gata de la producatorul chipului. De ce nu le folosesti? L.E.: Poate te inspiri si de aici: https://translate.google.ro/translate?hl=en&sl=de&u=http://www.mikrocontroller.net/forum&prev=search AVR231.zip Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 (editat) @one: De ce sa reinventezi roata? Am postat documentul pentru bootloader. Acum postez si partea de soft. E banal de utilizat si asigura protectia necesra, iar upload-ul (criptat) se face de catre utilizator cu microcontroller-ul protejat la citire. Ce-ti poti dori mai mult!? @AW Genetix: complici prea mult problema cand ai solutii de-a gata de la producatorul chipului. De ce nu le folosesti? cu scuzele de rigoare, si recunoscand ca nu inteleg inca ce este cu bootloaderul acesta. dar am o intrebare: cine..deci cine va pune microcontrolerul in mod protejat la citire ? si daca nu face asta ce se intampla ? adica ai dau hex-ul, il scrie cu usbasp prin isp..pe un chip nou, si nu se va putea citi ? ce trebuie facut cu archiva aia ? ... o sa caut, dar te rog sa-mi raspunzi la intrebarea aia...e importanta. Nu poti seta bitii de lock din soft, dar ii poti citi !!!!!! Poti face cred ca programul sa nu ruleze daca bitii nu sunt activati. Ii spui utilizatorului sa activeze bitii apoi sa incarce programul. Sau invers, oricum trebuie sa blocheze micro pentru a-l face functional. pai exact asta spuneam mai sus, am pus si un cod de citire.. Editat Octombrie 9, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 Tu ii furnizezi microntrollerul gata protejat la scriere si continand bootloaderul. Ii trimiti userului respectiv fisierul hex (criptat ded tine) si el va putea incarca in microcontroller cu o interfata RS-232 dupa reset (cand prioritate are bootloaderul). Citeste si documentul atasat. Oricine altcineva va incerca sa foloseasca fisierul hex criptat va obtine nimic. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 (editat) pai tot timpul am discutat despre asta aici. nu am acces la uC. nu pot trimite de exemplu in america un uC.. nu ca nu pot dar e ...mno.. intelegi ideea? daca era sa fie ca-i trimit uC-ul atunci nu exista acest topic never. stiu ca tu te gandeai la variante pentru update, dar am zis. nu e cazul. Editat Octombrie 9, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 OK, am inteles. Atunci succes! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 (editat) in paralel mai am o intrebare. pentru ca tot banala e, ramane aici. o sa incerc sa prezint situatia sub o forma nu neaparat logica, dar esenta conteaza. presupunem o placa de dezvoltare Arduino UNO cu un atmega328P prezent. evident, are bootloader scris, totul ok. compilam, si urcam programul acela mare de la NASA , LedBlink in placa. perfect, ledu` clipoceste. acum scoatem uC, si-l plantam pe un breadboard. alaturi de un swarovski 2 condesate si ce-o mai trebui. ai facem legatura cu usbasp-ul, si citim flash+eeprom, salivam in calculator.. bun. acum luam un uC nou sigilat, care n-a vazut vreodata programarea. deci nu are nimic pe el, il punem pe el pe breadboard , punem fuse la cat era si colegu` lui, si scriem flash+eeprom. acum intrebarea. va avea si bootloaderul sau nu ? daca nu...ce pot face sa aiba inclus in hex Editat Octombrie 9, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Liviu M Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 (editat) Eu as zice ca se copiaza tot, da' nu-mi dau seama la ce te ajuta bootloaderul pe o placa pe care n-ai interfata rs232. Sau ii pui si de-asta? Ca presupun ca stii ca pentru comunicatia cu PC-ul arduino se foloseste de un circuit gen FT232 - convertor serial-usb. Cu alte cuvinte e "mai rentabil" sa cumperi/folosesti cel mai mic Arduino gata facut pe care-l gasesti. Editat Octombrie 9, 2015 de Liviu M Link spre comentariu
one Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 Nu stiu daca se copiaza, cred ca se poate afla citind un Arduino dar nu am acum unul cu mine. Banuiesc ca se copiaza, dar.... posibil sa trebuiasca sa stergi intai fuse-ul bootrst pe la primul inainte sa il citesti si sa il scrii in celalalt micro (evident si acesta cu fuse dezactivat) si apoi setezi la al doilea fuse bootrst si boosz cum era la celalalt. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 (editat) o sa încerc spre seara si postez. da, liviu, folosesc ft231 pe placi, sau fac port tx/rx pentru flashnu îmi plac montajele modulare. uC o placa, si restul componentelor? in fine Editat Octombrie 9, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum