Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Astabil cu 2 relee de timp cum?

mirceacra

Postări Recomandate

Am doua relee de timp, dar acestea sunt de tipul on delay adica atunci cand le alimentez incepe perioada de timp setatata si la sfarsitul acesteia releul isi modifica starea ( are 2 contacte cu 2 pozitii fiecare normal inchis normal deschis) .

Cum le pot cupla intre ele astfel incat sa realizez un circuit ce comanda un bec sa zicem ce merge o perioa( reglabila ) apoi se stinge o perioada(reglabila) si tot asa.

Daca erau relee off delay (cand alimentam actiona releul si dupa timpul stabilit acesta isi schimba starea) era mult mai simplu....

Ma tot gandesc dar nu reusesc sa ii dau de cap.....

Link spre comentariu

Releul 1 alimentat printr-un contact nc al releului 2.Releul 2 alimentat printr-un contact no al releului 1.

Nu e bine, in momentul in care este alimentat r1 trece un timp si apoi se alimenteaza t2 dar atunci nu se deschide contactul nc in serie cu releul unu ci dupa un timp stabilit de releul 2

Link spre comentariu

Corect.Daca  legati un bec in paralel cu bobina r2 o sa fie aprins cand aceasta e cuplata,adica dupa ce r1 si-a facut timpul.R2 sta actionat pe o perioada reglabila ,dupa ce-si face ciclul intrerupe alimentarea r1 si toata tarasenia se reia.

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu

Si cand se opresc,nu decupleaza r2 si prin  contactul lui  C2 alimenteaza r1?C2 este normal inchis,ar trebui ca starea lui cand releul este decuplat sa fie nc,adica sa realimenteze iar tot montajul.

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu

Ar putea aparea o problema din cauza timpului mic de decuplare dar va recomand sa testati prima data.Sunt temporizatoare industriale  care au mai multe moduri de functionare prin constructia lor si unul din moduri e acesta discutat dar daca retin bine reglajul de timp e acelasi pentru ambele perioade,deci daca ai t1=10 s si t2 va fi tot 10 s,in schimb plaja de timp e parca vreo 10 zile.Daca nu ma insel exista si cu timpi reglabili separati ,am folosit asa ceva de la Omron parca,maine ma uit sa vad.

Spor.

Link spre comentariu

Eu am inteles asa : temporizatoarele dvs. primesc alimentare dar starea contactelor nu se schimba decat dupa trecerea timpului de temporizare...

In baza celor de mai sus am conceput o schema, aceasta:

post-228380-0-02925700-1444067530_thumb.jpg

Explicatia functionarii:

-In momentul cand schema se alimenteaza se aprinde becul , alimentat fiind prin contactul NI-A1

-in acelasi timp , temporizatorul A primeste alimentare prin contactul NI-B1 

- dupa trecerea timpului setat starea contactelor lui A se schimba si becul se stinge iar temporizatorul B primeste alimentare prin ND-A2

- temporizatorul A ramane in aceasta stare

- dupa trecerea timpului setat la temporizatorul B starea contactelor se schimba

- se deschide NI-B1 si cade alimentarea lui A

- in acest moment contactele lui A revin in pozitia initiala , becul se aprinde prin A1

- se deschide A2 si taie alimentarea lui B

- se inchide B1 si A primeste alimentare

- se reia ciclul

NOTA  Timpii setati sunt independenti unul de altul , pot avea orice valoare in limita gamei de reglaj

La caderea tensiunii si revenirea acesteia schema pleaca de la zero si apar decalaje relativ la ciclul nocturn/diurn

PS. Analizati si dvs. eu cred ca functioneaza!

Spor!

Link spre comentariu

Adica doua contacte comutator (DPDT).

Sunt de tip MET13?

Da sunt de tip MET13 cu cate doua contacte de tip comutatator

#flomar60 cred ca schema e functionala si e cam aceiasi cu a colegului ce a propus-o mai sus

Sper sa nu apara probleme la cumutarea rapida de la sfarsitul ciclului

Maine testez

Editat de mirceacra
Link spre comentariu

Da,de asta imi era teama.Ar trebui adaugat un condensator cumva pe bobina met-ului ca sa o mentina cuplata un timp dupa intreruperea alimentarii sau o alta solutie ca sa faca asta.

Link spre comentariu

Adaugarea unui condensator in paralel cu bobina releului din temporizator (releul intern e de tip RI-13) poate pune in pericol tranzistorul care-l comanda (BF459), in absenta unui mijloc suplimentar de limitare a curentului. E vorba de momentul de deschidere a tranzistorului, cand condensatorul este descarcat. Schema interna a etajului respectiv este aceasta:

Posted Image

Editat de em2006
Link spre comentariu

...nu are timp sa se reseteze releul 1 ...

Resetarea temporizatorului are loc cand cupleaza releul intern RI-13, la finele duratei de temporizare la actionare. La cuplarea releului, condensatorul de temporizare (4.7uF) se sunteaza cu o rezistenta de 47 ohmi, introdusa in circuit de catre unul din contactele releului RI-13. De aceea in exterior sunt disponibile doar doua dintre contactele-comutator ale releului RI-13 care are trei astfel de contacte, unul din acestea este utilizat de catre timer pentru autoresetare. Decuplarea releului are loc abia dupa taierea tensiunii de alimentare. Condensatorul de temporizare este deja descarcat, asa ca la realimentare incarcarea are loc de la tensiune nula, asigurandu-se reproductibilitatea duratelor de temporizare marcate pe scala potentiometrului de reglaj a duratei intarzierii la actionare.
Detaliul este ilustrat in schema urmatoare:

Posted Image
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări